Visioner för 2022: hypersocialitet

Idag skriver jag på 2022.nu.

2022 är en site med framtidsvisioner från allehanda pirater om hur samhället skulle kunna se ut år 2022 efter att Piratpartiet har fått gehör för sina samhällsideal. En visionär om dagen, hela vägen till valet.

På 2022.nu visar vi upp visioner från människor med framtidstro, engagerade aktivister som ger sin syn på en tänkbar framtid och förändringar i vår nutid. Politik utan visioner kan liknas med en kartläsare utan kompass – utan mål saknas möjligheten att färdas i rätt riktning.

Det finns massor av guldkorn där. Två av de visioner som imponerat mest på mig hittills är Beelzebjörns postning — om hur det visserligen sker en kamp mellan David och Goliat just nu, men att rollerna är de omvända mot vad som verkar på ytan — och Widhams postning, om hur larvigt det ter sig i backspegeln att sälja idéer som om det vore varor och låtsas att det inte är någon skillnad.

Själv skriver jag om hur tekniken förändrar våra sociala mönster, från allt mellan kultur, fika, pendelspärrar och arbetsliv — och, kanske mest oförutsett just nu, har potentialen att kraftigt ändra balansen mellan män och kvinnor från dagsläget. Dit & läs! Och inte bara mig, utan andra också!

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Johanna Drott

  Ett plus är att den som länkar till http://2022.nu/ping någonstans i sitt inlägg får en automagisk länk från sidan efter ett tag.

  Framtiden är delvis redan här. ^^

 2. Andreas B

  OT. Sedan 2006 har jag kunnat försvara PPs samtliga ståndpunkter, men det har varit en kuslig förändring som skett de senaste veckorna. Helt plötsligt är den absoluta informationsfriheten inte helig längre. Informationsfrihet, något som för mig är fundamentalt i ett kunskapssamhälle.

  Men nu vill PP kriminalisera informationsinnehav i sig. När man valt den vägen finns det inget som hindrar att man 2014 vill förbjuda innehav av “terrordokumentation”, och sen är slussarna öppna på vid gavel. PP har inte längre någon principiell hållning i den frågan, utan säger mer eller mindre att “bestialisk information” ska vara illegal att inneha. Hur definierar PP bestialisk information? På vilket sätt innebär ett innehav av information en kränkning av någon annan, enligt PP?

  Jag vet att det finns många piratpartister som inser detta, och vågar sticka ut hakan med risken att stämplas som en pedofil av tredje graden. Jag är en utav dem. PP har alltid varit ett frihetligt parti, men det som hänt den senaste tiden börjar bränna mig.

  När jag har fört fram mina åsikter i detta ämne på “piratbloggar” har jag mer eller mindre blivit hånad och stämplad som pedofil. Hur fan ska jag kunna stå för en politisk rörelse som anklagar meningsmotståndare för sånt?

  Efter valet kommer “pedofilpiraterna” att sållas ut från partiet. Kvar blir ett hjärtlöst och moralstyrt parti i klass med övriga i riksdagen. Det känns väldigt tråkigt. Man vill ju inte lämna skutan till sitt öde och låta alla som på riktigt kämpar för frihetliga värden stå själva. Men idag kan jag inte ta på mig den piratlila tröjan och gå ut på gator och torg. Av principiella skäl.

  1. Rick Falkvinge

   Andreas: jag förstår hur du menar. Man förändrar inte världen om man inte vågar stucka ut hakan, och en sak som jag aldrig kan acceptera i våra egna led är att man försöker få någon att skämmas för att de diskuterar synpunkter och åsikter.

   Mycket av vår politik handlar om var gränsen mellan privat och offentligt går. Det finns en hel del privat information som inte får hanteras av obehöriga — sjukjournaler, till exempel. Ska brottsofferdokumentation ingå i den kategorin? Tja, i vissa fall sekretessbeläggs det i förundersökningar just för att inte bli offentliga. Det är ett bra exempel på att i vissa fall krockar våra principer om transparens och integritet: om någon blir frikänd från ett allvarligt brott, så kommer hela den personens privatliv att vara vänt in och ut i den offentliga förundersökningen, just för att alla ska kunna granska att domstolen gjort sitt jobb. Men den oskyldige får ju hela sitt privatliv exponerat.

   Överlag är diskussionen långtifrån färdig, och det viktiga är att den pågår och fortsätter. Där känner jag att vi är de enda som faktiskt vågar ta tag i tuffa frågor.

  2. gastlind

   “Men idag kan jag inte ta på mig den piratlila tröjan och gå ut på gator och torg. Av principiella skäl.”

   Då har ju barnporr-lobbyisterna redan vunnit. Varifrån får du att “pedofil”-piraterna skulle “sållas bort”? Kvalificerat skitsnack. Tror jag inte ett ögonblick på.

 3. Urban

  Hej Rick !

  Saknar Flattr knapp här på din blogg och på ditt 2022 inlägg. När kommer det ?

  Hälsn. Urban

 4. Beelzebjörn

  Tackar ödmjukast för de vänliga orden 🙂

 5. LIGIZT

  Håller med Falkvinge om att denna blogg o dess innehåll är på pricken. Däremot ser jag även fram emot den pessimistiska bloggen (tråkig som jag är) Den som beskriver typ år 2020 när allt gått fel 🙁 När lobbyn tagit makten o “ipred + fra går hand i hand” När en åldrad Heinrich Ponten bara behöver fråga fra om vem som gjorde vad? När nyheter,media är styrda av vem som betalade mest! När internet släcks om man e dum, och begränsas om man berättat sanningen o inte “mediasanningen” 🙁

  1. Tomas Kronvall

   Den bloggen är inte organiserad – iaf. inte än. Det finns ett par poster här och där, exempelvis:
   http://fullmentalstraightjacket.wordpress.com/2010/06/18/piratpartiet-nyhetsbrev-18-juni-2018/
   samt
   http://klokbok.wordpress.com/2010/07/23/stream-of-consciousness-brave-new-world-om-var-framtid-online/
   Men rent allmänt. Det känns som att mycket PP-retorik hamnar på dystop-halärm-sidan av spektrat som det är. Att samla ihop utopier känns mycket viktigare, åtminståne just nu.

  2. Scary Devil Monastery

   Ja, men den bloggen du talar om har redan skrivits i prasselmedia. Författare, George Orwell.

   Ett antal filmatiseringar har också gjorts av mer eller mindre lyckade slag.

 6. LIGIZT

  EDIT

 7. Josef Boberg

  “Själv skriver jag om hur tekniken förändrar våra sociala mönster, från allt mellan kultur, fika, pendelspärrar och arbetsliv — och, kanske mest oförutsett just nu, har potentialen att kraftigt ändra balansen mellan män och kvinnor från dagsläget.”

  Jo… – Rick Falkvingen – men ifall Wi ej först av allt förändrar det politiska språket – genom att komma på nya = obesudlade orduttryck för det Wi vill åstadkomma – så tror jag att det tar “evigheter” att komma någonstans med det Du ha omnämnt.

  Igår skrev jag ett blogginlägg om det – som jag namngav som: “OM DEN FUNDAMENTALA BETYDELSEN AV ATT ANVÄNDA RÄTT ORD FÖR ATT KUNNA BLI FÖRSTÅDD”.

  Lååångt tidigare skrev jag om åt hållet samma sak – under rubriken: “VÄGVISNING VISAVI VÄGLEDNING”.

  Tänkvärt som “lök på laxen” i valspurten ❓ – undrar Josef Boberg

 8. Mind

  Intressant vision. Men samtidigt lite läskig, jag kan inte låta bli att tycka synd om de där som inte hänger med.

Comments are closed.

arrow