Piratpartiets internationella avtryck

Ibland får jag känslan av att svensk media inte riktigt greppar hur internationellt känt det svenska Piratpartiet är. Att vi inte bara är vana vid, utan förväntar oss, reaktioner från allt mellan CNN och al-Jazeera när vi gör roliga utspel i Sverige. Frågorna är jätteheta i precis hela världen och vi är kända för att driva dem.

Som i juli, till exempel, när vi nämnde i förbigående att några av våra aktivister startar en ISP (PirateISP). Då blev Wired i Storbritannien så trötta på att skriva om oss att de inledde artikeln med att “Ja, Piratpartiet i Sverige vet verkligen hur man får medieuppmärksamhet”.

När jag pratar på andra sidan planeten förväntar jag mig att åtminstone halva publiken är väl bekanta med partiet sedan tidigare. (De känner vanligtvis inte till något annat svenskt parti. Eller europeiskt, för den delen.) Gårdagens utspel tog rätt hyfsat med skruv i internationell press — och då kan jag bara bevaka den engelsk-, spansk- och franskspråkiga.

google-news-pp-wl

Jag vet att det har lite nyhetsvärde när omvärlden uppmärksammar saker som händer i Sverige, så för intresserade svenska reportrar, så är här ett axplock av länkar.

(Under tiden jag skrev den här artikeln ökade antalet artiklar i Google News ovan på sökningen “pirate party” wikileaks från 489 till 800.)

Tongivande tekniklänkar: SlashDot, TorrentFreak, Gizmodo (underbar bild!), Numérama

Nyhetsbyråer och andra tongivande medier: Agence France Presse, CNN, BBC

Australien: The Age, IT News Australia, Herald Sun

Brasilien: Imprensa

Chile: Cooperativa

Finland: YLE, Aamulehti, IT Viikko, Tietoviikko

Frankrike: L’Ouest-France

Italien: Provincia di Sondrio, Interprete Internazionale, Punto Informatico

Japan: Maicomi Journal

Kazakhstan: Vesti

Kina: Sina, IB Times

Lettland: Times

Norge: NRK, FVN, Dagens IT

Peru: Terra Perú

Portugal: Diário

Ryssland: Russia Today (på spanska), Gazeta

Schweiz: 20 minutes, NZZ

Spanien: El País, El Mundo, ABC, 20 minutos

Storbritannien: The Register, BBC

Tyskland: Heise, Suddeutsche Zeitung, Stern, Gulli, TAZ, Golem

Ukraina: (jag kan inte uttyda medienamnet)

USA: CNN, Yahoo, Foreign Policy, TechWorld, hundratals fler

Österrike: Wiener Zeitung, Krone, Der Standard

Det här är bara ett axplock av vad jag hittade just nu. Grejen är att det ser ut så här varje gång vi gör någonting kul. Det är ganska skoj i sig, men det känns lite frustrerande att det verkar gå svenskar och Sverige helt förbi att vi faktiskt, i klarspråk, är ruskigt skitstora internationellt. Jag ser att Anna också försökt sammanfatta internationell media.

Och mer uppmärksamhet ska det bli. 🙂

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Fönstret står på vid gavel | Anna Troberg

  […] mer om Wikileaks på Rapport ikväll och i tysk, dansk och österrikisk radio. Dessutom vet jag att Rick och andra också legat i med intervjuer och annat, så förvänta er mer de närmaste […]

 2. André

  Rick:
  Den japanska artikeln publicerades på MaiComi Journal, som är driven av mediehuset Mainichi Communications. Den är en del i en lång artikelserie om IT-trender från en europeisk synvinkel.

 3. Rick Falkvinge

  André: Tack!

 4. Rick

  Ukraina artikeln: Swedish Pirate Party (Шведская пиратская партия) ska erbjuda hosting (предоставит хостинг) för vissa servrar (для часть серверов) WikiLeaks

  Jag ringde hem till två vänner i helgen. Kunde inte hitta information om WikiLeaks/Assanges besök på nätet. Både svarade på samma sätt.

  ‘Vem är Julian Assange?’

  – Rapports reportage innehöll sakfel. Ingen bryr sig. Osv. Så är det bara.

  1. Rick Falkvinge

   Jo, jag har lärt mig läsa “Piratpartiet” på de flesta språk 🙂

   пиратская партия — jag vet inte hur det ska uttalas, men jag läser det ungefär som “piratskaj partia” fonetiskt, och då kan de inte mena så många olika organisationer.

 5. Oscar Swartz

  “Zerkalo nedeli” (Veckospegeln) heter publikationen i Ukraina.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Zerkalo_Nedeli

  Piratpartiet är för stort för Sverige 🙂 Valrörelsen handlar ju om töntfrågor, några kronor i plånboken – helst betalda av andra – och inte om framtiden.

  1. Albert

   Exakt! Jag såg nyss följande kommentar på Aftonbladets forum som sammanfattar det väl:

   “Piratpartiets engagemang för Wikileaks lyser som en stjärna bland de andra partiernas valtrams”

   1. Anders H.

    +1 himla skönt att slippa butlers i T-banan och annat trams för något som faktiskt är viktigt.

  2. Alexander Bottema

   Valet handlar om tvätten ska lämnas in i tunnelbanan eller om någon kommer hem till en 🙂 Sedan säger man att Nätneutralitet är en icke-fråga. Ja, världen är ganska upp och ned.

  3. gastlind

   Det är i Tyskland det “avgörande slaget” kommer stå 😉 Tyskar – så väl gamla som unga förstår detta med integritet ( för att inte nämna att det passande nog även är Europas ekonomiska motor! ).

 6. atos

  Medans de andra partierna väntar till efter valrörelsen med att kanske fullfölja sina vallöften, så verkställer PP sina redan innan valet. Det talar för sig själv skulle jag säga.

  1. MrArboc

   Helt korrekt, och det ska ni ha cred för! (OBS – inte ironi!)

   Det gynnar inte minst oss som anser att PP är ett värre hot mot demokratin än SD..

   1. kras

    Har du lust att utveckla hur ett parti som tydligast utmärker sig genom att försvara demokratiska fundament och rättigheter i dina ögon skulle vara ett hot mot demokratin?

   2. MrArboc

    Nej kras, jag föredrar att försöka hålla mig någorlunda till bloggens ämne – dvs Piratpartiet.

    MrArbocs senaste bloggpost: nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 7. […] Anna och Ricks kommentarer om det överväldigande internationella intresset kring samarbetet mellan Wikileaks och […]

 8. Mats

  sed s/Litauen/Lettland

  1. Rick Falkvinge

   Oj! Tack, fixat.

 9. gustav nipe

  mer är pä väg. Vi bygger runt/under/över alla som vill låsa information och kunskap.

 10. a. eriksson

  Piratpartiet är inget annat än en freakshow. Självklart får det uppmärksamhet internationellt.

  Vilket är tragiskt då partiet är en skamfläck för Sverige och särskilt för oss yngre väljare.

  1. kras

   Har du glömt bort att PP är störst bland yngre väljare? Så mycket substans fanns det i din kritik.

  2. Christoffer

   a eriksson: du är väl medveten att det finns piratpartier i över 30 länder i Europa och andra platser i världen? Rick må ha varit först, men dessa frågor är viktiga för många på vår Jord och är inte ett enskilt svenskt fenomen. Vänta bara och se; tyska piratpartiet är särkilt starka och fick hela 2% i sitt första val förra året…

 11. Lars

  Artikeln kanske redan finns med i listan ovan, men Karl Ritter på AP har en lång text som verkar ha fått stor spridning. Där omnämns såväl herr Falkvinge som herr Swartz. Artikeln finns bl.a. hos Fox News:
  http://www.foxnews.com/world/2010/08/18/wikileaks-seeks-online-safe-haven-sweden-home-cyberactivists-stripes/

 12. Jonas Levin

  Inte ofta man får användning för gymnasieryskan…

  Den ukrainska tidningen du länkat till heter Zerkalo Nedeli:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Zerkalo_Nedeli

  1. Jonas Levin

   Var tydligen lite väl snabb där, såg nu att namnet på tidningen redan var postat en gång ovan. Well well, lycka till med hostingen!

 13. Josef Boberg

  “men det känns lite frustrerande att det verkar gå svenskar och Sverige helt förbi att vi faktiskt, i klarspråk, är ruskigt skitstora internationellt.”

  Nja… – Rick FalkvingePyramidMaktHavarna i Sverige har nog mera MAKT över massmedia = “Trattmedia” (video 2,5 min) enligt Hans Rosling – än någon annan stans i hela världen – är jag rätt säker på.

  Så inget konstigt alls egentligen – att PP får VÄLDIGT lite massmedial uppmärksamhet “hemma”. I vart fall i sådana sammanhang som talar till förmån för PP i valet 2010.

  Förhoppningsvis händer det något strax före valet – som gör att massmedia, för att behålla “ansiktet”, ändå MÅSTE skriva och på annat sätt rapportera om PP också – hoppas Josef Boberg

  Josef Bobergs senaste bloggpost: nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 14. En månad till valet | Rick Falkvinge (PP)

  […] Nyheten blev känd i tisdags klockan 1930 i Rapport och har fått enorm internationell och svensk uppmärksamhet, nästan uteslutande […]

Comments are closed.

arrow