En månad till valet

När det här postas, klockan 20:00, är det exakt en månad till valurnorna stänger den 19 september. Det är inte lång tid.

Ute på gator och torg har man börjat ana att vi går in i slutspurten. Det står halvbyggda valstugor lite varstans. Inatt kommer Sverige att detonera i valplakat när tillstånden för affischering börjar gälla. Det kommer att bli ett annorlunda landskap över natten.

Nu går vi också in i slutspurten. Vad vet vi om läget?

Vi vet att “övriga” ligger mellan 2 och 3,5 procent, och att vi är “dominerande” i den gruppen. Det gör att vi har chans till en fantastisk slutspurt på upploppet.

Vi har inte sett någon mätning sedan det blev känt att vi tar ansvar för WikiLeaks’ säkerhet och drift. Det ska bli spännande att se mätningar som gjorts från och med den 18 augusti.

Vi vet att vi har en potential på cirka sex procent, enligt mätningar som gjordes av Sidfo i juli.

Vi vet att det är fler förstagångsväljare än på riktigt länge och att vi är extremt starka i den gruppen.

Sammantaget är upploppet tufft, men vi kan fixa det här med hårt arbete. Men inte utan hårt arbete. Och där behövs vi alla.

Nu kan vi räkna med att media försöker smeta ner och skandalisera oss allt vad de orkar. Räkna med att se rena karaktärsmord på våra riksdagskandidater, särskilt i kvällspressen. Det är då det gäller att ha is i magen och veta att det är framtidens idéer vi slåss för, och att idéerna är mycket större än vad en viss person kanske gjorde för femton år sedan.

Två nyheter i övrigt har dominerat veckan:

Piratpartiet tar ansvar för WikiLeaks. Organisationen WikiLeaks, som arbetar med att säkra anonymiteten för journalistiska källor som vill avslöja missförhållanden, har både kritiserats och rosats av olika aktörer. Framför allt har Pentagon skällt på WikiLeaks sedan de publicerade ett stort antal dokument om hur kriget i Afghanistan egentligen har gått, vilket visade sig vara helt annorlunda än den officiella historien.

WikiLeaks har servrar lite varstans men är under ständig risk för angrepp genom t.ex. husrannsakan. Tidigare var det känt att organisationen hade servrar på det svenska webbhotellet PRQ, som tidigare har råkat ut för husrannsakan då polisen har tagit med sig alla servrar (även grundlagsskyddade) och helt enkelt tömt lokalen. Genom att vi ställer WikiLeaks servrar hos Piratpartiet så höjer vi kostnaden avsevärt för att bråka med WikiLeaks. Även om det inte är någon juridisk skillnad, så vet alla att man inte kan torpedera ett utmanarparti utan att det får konsekvenser. Därför erbjuder vi vårt namn som skydd och sköld till en organisation som arbetar enligt våra ideal, vilket WikiLeaks accepterade. Nyheten blev känd i tisdags klockan 1930 i Rapport och har fått enorm internationell och svensk uppmärksamhet, nästan uteslutande positiv.

Den andra nyheten jag vill lyfta fram är att Centerpartiet ger upp integritetsfrågorna. Enligt partiledaren Maud Olofsson (C) är det något man “fortfarande tycker, men inte tänker kämpa för”. Med det finns det inte längre ett enda parti i Alliansen som står upp för integritets- och demokratifrågor. Vad gäller de rödgröna, så har Miljöpartiet och Vänsterpartiet en del sådana frågor på agendan, men de kompromissar bort dem direkt och lägger sig platt för Socialdemokraterna (så som t.ex. skedde i våras med trafikdatalagring — alltså att varje mobiltelefon ska göras till en statlig spårsändare och att alla våra telefonkontakter ska loggas, ett lagförslag som ligger färdigt). Centern har till och med gått så långt att de har tagit bort det tidigare öppenhetsmanifestet från sin website. De låtsas med andra ord som om de aldrig pratat om integritet.

Så nu är det viktigare än någonsin att vi pratar om våra tre huvudfrågor — integritet, kultur och kunskap — överallt vi kommer åt.

31 dagar kvar. Det är nu det gäller.

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. frekar06

  Tack för att du länkar till min Newsmillartikel Rick. Det var snabbt jobbat att hitta den får jag lov och säga! /Frekar06

  frekar06s senaste bloggpost: nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 2. Oskar Jihde

  Tänkte tipsa om ett antal nya pp affischer som är anpassade för att kunna skrivas ut hemma. A4 format och minimalt med färg, dock med starka, tydliga budskap.

  Kolla/hämta hem pdf: http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?p=226910

 3. Theo Gerken - The Gay Interpreter

  Jag älskar WikiLeaks. Piratpartiet tar ansvar för WikiLeaks, därför gillar jag piratpartiet. Sen så är ni GRYMMA på intergritetsfrågor. Framför allt moderna sådana, som den äldre skolan av politiker inte förstår sig på.

  Jag vill tipsa om ett inlägg skrivet idag som också berör intergritetsfrågan, men på ett helt annant sätt. Det handlar om massmedia, det handlar om reklam. Länk:

  http://thegayinterpreter.blogspot.com/2010/08/bild-video-samhallsvetare-ekonomer-och.html

  Missa det inte!
  Tack för mig!

  /Theo

  Theo Gerken – The Gay Interpreters senaste bloggpost: nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 4. Josef Boberg

  Förstår överhuvudtaget “vanliga” politiker – eller deras medlöpare inom massmedia = “Trattmedia” enligt Hans Rosling – folkets vilja = väsentligt flera än 90 % av medborgarnas VILJA ❓

  Josef Bobergs senaste bloggpost: nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 5. Theo Gerken - The Gay Interpreter

  “Oskar Jihde” Tack för tipset, tittar på dem nu. Trodde det var bilde först, men det var det inte, jättebra för de utan färgskrivare!

  Jag tycke de var bra! Kraftfulla och korta liksom.

  /T

  Theo Gerken – The Gay Interpreters senaste bloggpost: nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 6. pwq

  Öppenhetsmanifestet finns kvar, det är bara flyttat och Google har inte hunnit indexera om det än. Jag hittade det under rapporter, 2006.

 7. Rick

  C: ‘fortfarande tycker, men inte tänker kämpa för’. Gud vad svagt. Får man säga så egentligen?

  Jag hoppas det går bra. Men jag gillar det här valet inte alls.

  @Oskar Jihde: Tack för PDF-filen. Mycket bra gjort. 🙂

  Ricks senaste bloggpost: nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

 8. Tomas M

  Att påstå att MP och V “kompromissar bort [integritetsfrågorna] direkt” är ju helt enkelt inte sant. Vi har flera rödgröna överenskommelser där vi kommit långt, tex upprivande av FRA. Vad gäller datalagringen hänvisar du till artiklar från tidigt i mediedebaclet om saken. Det är talande att MP inte uttalar sig själva i någon av artiklarna, utan slutsatser dras av Piratpartiet själva och Aftonbladet. Knappast imponerande.

  Det är tydligt varför PP inte vill att vi i MP själva ska få presentera vår politik. Det är ju lättare för PP att sprida en helt felaktig bild då. När vi i MP själva får berätta om vår egen politik så är det knappast i linje med vad PP försöker påstå: http://svt.se/2.35188/1.1913293/sa_vill_vi_stoppa_datalagringen

  Ni behöver ju inte hålla med om politiken, eller strategin, eller vad som. Men att påstå saker som helt enkelt inte stämmer, känns märkligt. Nog för att det är valrörelse, men någon typ av intellektuell hederlighet får man väl ändå be om?

  Tomas Ms senaste bloggpost: nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

  1. Kurt

   Speciellt då man själva gråter krokodiltårar över alla “felaktigheter” som sprids om PP…

   För övrigt undrar jag vad Falkvinge gjorde för 15 år sedan… 😉

  2. gastlind

   Sen kommer S och erbjuder MP några procentenheter högre bensinskatt och OJ va fort de glömmer FRA-kritiken då. 😉

 9. […] så totalt skamlöst utspel ifrån Olofssons sida får hela bloggosfären att löpa amok; såväl centerpartister, folkpartister som pirater skriver som galningar. Jag har dock inte sett […]

 10. Jakob

  Jag hoppas också att vi får se enkla, men trovärdiga, PP-inlägg i den skrivna och den verbala debatten om de frågor media diskuterar oftast, t.ex. jobbpolitiken.

  Där bör PP pedagogiskt förklara hur PP-politiken är det alternativ som har potential att skapa flest jobb. Det bör presenteras utan att använda överord, så att trovärdigheten blir tydlig.

  Det viktiga är att svennebanan kan dra vad som för svennebanan är nya slutsatser om sambanden som gör att PP bygger framtidens Sverige.

 11. Micke vK

  Kom igen nu Rick – du behöver inte skriva om historien. Det rödgröna DLD-schabblet i våras slutade ju med att V och MP i efterhand rev upp överenskommelsen, just för att många hos oss är djupt engagerade i frågan.

  Genom att bara länka till texter som beskriver läget innan det, osynliggör du medvetet vad som hände för att skarva ihop en poäng. Det finns vad jag vet inga exempel alls på att det rödgröna samarbetet har gjort överenskommelser där vi sagt nåt problematiskt om integritet. Om du säger att tystnaden är ett problem har du en poäng, men nu hittar du ju bara på.

 12. Christoffer

  Micke vk: tyvärr så räcker det dock inte att MP och V röstar mot datalagringsdirektivet. Sossarna kan få igenom det ändå med ett blocköverskridande beslut. Det räcker alltså inte att V och MP inte röstar för datalagringsdirektivet; de måste också aktivt vägra att sätta sig i samma regering som sossarna om de driver igenom direktivet, och ständigt hålla det hotet över huvudet på S. Så mycket tror jag inte de vågar göra.

  Appropå nåt helt annat: Rick, Piratpartiet ska ju ställa upp i vissa kommunval. Kommer ni ha kandidater i Stockholm där jag bor? I såna fall har ni min röst där oxå, men hittade ingen info om detta…

 13. Micke vK

  Christoffer: Nja, för att en rödgrön regering ska lägga en DLD-prop måste vi vara överens. Nu tror jag ändå att DLD kommer vara den svåraste punkten att få S att backa på – till skillnad från FRA och Ipred är det något de verkligen entydigt bryr sig om – men en minister kan inte bara lägga en propp och låta andra delar av regeringen rösta emot.

  1. minata

   @Micke vK
   Om DLD-prop och enighet. Det finns ett undantag.
   Alliansregeringen var inte enig om könsneutrala äktenskap. Lagstiftning via utskottets initiativ. Detta kan ske även med behandlingen av DLD.

   1. Micke vK

    I teorin, ja, men jag har väldigt svårt att se att en tung fråga som DLD skulle avgöras på det sättet. I vilket fall skulle det vara ett resultat av förhandlingar att välja att göra på det sättet, inte något en minister bara kan göra hux flux. Och har vi t.ex. Alice Åström som justitieminister… 🙂

   2. ANNM

    Micke vK:
    Vet du om Åström som justitieminister är något som diskuterats på allvar bland de rödgröna? Det låter inte så troligt att S skulle vilja släppa en så tung post, speciellt när de antagligen tänker sig att den är avsedd för deras påläggskalv Bodström.

    Men det vore ju oändligt mycket bättre än de två senaste justitieministrarna…

 14. Micke vK

  Det skulle förvåna mig rejält om det inte var ett av förslagen på bordet.
  Bodström drar hur som till USA efter valet.

 15. PPs behov av att stå ensamma « Vänsterteknik

  […] överenskommelsen. (Rick Falkvinge kände sig tvungen att hoppa över den delen av historien i ett blogginlägg nyligen.) Det går att dra slutsatsen att vi schabblade, men också att partiorganisationerna inte […]

Comments are closed.

arrow