Valsedelsdags: allvaret börjar

Hej igen alla medlemmar och aktivister,

nu när första ledens distribution har löst sig med valsedlar, så måste vi börja titta på nästa led. Förtidsröstningen öppnar om tio dagar — den 1 september — och då måste vi ha valsedelsdistribution hela vägen ut till förtidsröstningslokalerna.

Just nu har vi täckning för 31,5% av dem. Här behövs det frivilliga som tar ansvar för röstningslokaler, och då förslagsvis nära sitt hem, jobb eller skola. Det här är den svåraste uppgiften vi har att lösa rent aktivistiskt — om vi inte får ut valsedlarna, så får vi inga röster. Valkretsen Skåne Söder (området kring Lund) ligger bäst till hittills, men även där finns mycket kvar innan vi är hemma.

dnc-1qb12g8q-474px

(Bilden ovan är statistik över hur långt vi har kommit, för alla som får det här i mail. Ladda bilden eller klicka här för realtidsstatistik över distributionsläget.)

Det är två roller som är aktuella här. Den ena är distributör, som ser till att det kommer valsedlar till en viss förtidsröstningslokal när den öppnar (vanligtvis 1 september men varierar) och därefter tittar till och fyller på våra valsedlar ungefär varannan dag. Den andra är vallokalsjour, som är en roll som innebär att man hoppar in där vi inte fått täckning. Om du har tillgång till transport och/eller bor i en relativt överskådlig kommun så hjälper du partiet väldigt mycket genom att skriva upp dig på vallokalsjouren. I så fall får du listor på de lokaler som saknar täckning i sista minuten.

Jag nämnde lite om hur processen ser ut i mitt förra medlemsbrev om valsedlar. Valsedlarna har nu packats om från de fem platserna som hade en miljon valsedlar vardera och är på väg ut till mellandistributörer runt om i landet, som sedan ser till att de kommer vidare till ansvariga till respektive lokal. torsdag kommer vi dessutom att skicka valsedlar direkt till de ansvariga för ett stort antal förtidsröstningslokaler. Därför är det bra om du inte väntar till sista sekund med att ta på dig en distributionsroll.

Boka dig för en av dessa förtidsröstningslokaler (eller jouren) nu. Det gör du enkelt här, en bokning komplett med kartor och allt. För utan frivilliga som lägger ut valsedlarna i vallokalerna i och förtidsröstningslokalerna, så får vi inga röster.

Som slutteaser vet jag att det kan kännas jobbigt när man ser opinionsmätningarna just nu. Kategorin “Övriga”, där vi dominerar, varierar mellan en och 3,4 procent. Jag vill bara skicka en liten signal att vi har flera trevliga överraskningar i rockärmen mellan nu och valet. 🙂 Det är förstås självklart att vi har, det har alla partier, men jag vill ändå påminna om det.

Under tiden, ta på dig att distribuera valsedlar!

Hörs snart igen!

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Markus "LAKE" Berglund

  Hehe, vi var just ett gäng pirater/liberaler på Barnens Ö som undrade om du inte skulle börja dra i det här snart. Och det tog bara några timmar….

  🙂

 2. Deep Blue

  Förtidsröstningsdistributör blir svårt för mig, men däremot valdagen kan gå. Ska se vad jag kan bidra med.

 3. Nordh

  Om man är förtidsröstningsdistributör, krävs det då att man är på plats klockan 10.00 den första dagen, om vallokalen öppnar då, eller finns det möjlighet att lägga dem på plats eftermiddagen innan? (Läs: Jag befinner mig på min arbetsplats klockan 10.00.)

  Jag har även en fråga om att vara distributör under valdagen, jag har bokat upp mig på en lokal. Är det då möjligt att boka upp sig på ytterligare någon? (Läs: Jag har ännu inte lyckats klona mig så jag kan bara befinna mig på en plats samtidigt.)

 4. Christoffer

  Ställer Piratpartiet upp med kandidater till Stockholms kommunfullmäktige? I så fall har ni min röst där med.

 5. Nordh

  Är det ingen som vill offra lite tid på att besvara mina frågeställningar här på närmare två dygn, eller som har kollat av inkomna meddelanden till supportchatten på det hela dygn som gått sedan jag skickade mitt meddelande där, struntar jag i att lägga ner den tid det skulle ta att distribuera valsedlar.

  Jag kan till viss del förstå om jag inte fått något svar här. Fast när jag för ett dygn sedan skickade ett meddelande till supporten (eftersom det inte fanns någon online på chatten då) förväntade jag mig definitivt svar inom ett dygn. Det tycker jag är riktigt dåligt, men det är väl bara att hoppas på att någon annan fixar ut valsedlarna i Märsta. Jag känner att jag gjort vad jag kunnat göra nu.

 6. Idag röstar jag på piratpartiet | 之乎者也

  […] framme för sitt parti, och det är därför av vikt att piratpartiets valarbetare nu gör sitt yttersta för att distribuera valsedlar och övervaka att valförrättarna inte ”slarvar” bort dem – […]

Comments are closed.

arrow