Reklam för 50 miljoner: största svenska valreklamkampanjen någonsin

Idag börjar Piratpartiet annonsera på The Pirate Bays framsida, och kommer att göra det i ungefär en vecka. Den sidan har en räckvidd som helt utklassar samtliga andra svenska medier.

Grovt räknat motsvarar varje dygn på den sidan att köpa omslaget till Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten, alltså Sveriges fyra största dagstidningar, samtidigt.

Det är svårt räkna på vad det skulle kosta, men man kan utgå från att Dagens Nyheter sidan 3 kostar en kvarts miljon. Då skulle det fyrsidiga omslaget kosta en miljon, plus lite mer för att det är just omslaget, och när man skalar upp det proportionellt till upplagan hos de fyra sammanlagda tidningarna så landar man på ungefär sju miljoner per dag.

Gånger sju dagar gör det ungefär femtio miljoner.

Hur mycket är reklam för femtio miljoner? Hur mycket är femtio miljoner i sammanhanget? I valsammanhang? Det kan vara svårt att värdera, så låt mig därför ge en jämförande siffra:

Moderaternas sammanlagda valkampanjsbudget för hela landet är just femtio miljoner.

Men det går inte att köpa omslaget på Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen eller Göteborgs-Posten. Där har de något gemensamt med The Pirate Bays förstasida. Den går inte heller att köpa — den går bara att få, och det händer bara när de som (idag) driver The Pirate Bay tycker att man förtjänar den.

Så vi har inte köpt något. På samma sätt som The Pirate Bay inte har köpt något av oss när vi skyddar sajten genom att förse den med bandbredd som inte går att utpressa juridiskt utan att det får politiska konsekvenser.

Så eftersom Moderaterna aggressivt förföljer de nya samlingsplatserna, som till exempel The Pirate Bay, så måste de istället betala femtio riktiga miljoner för motsvarande reklamexponering — vilket de också gör. Det är svårt att tänka sig en tydligare symbol för det pågående generationsskiftet i vilka som har makten över kommunikation.

Jag vet ingen enskild reklamkampanj i Sveriges politiska historia någonsin som haft den här räckvidden. Jag tror att det är den största någonsin. Samtidigt är det både kul och okonventionellt att göra den som doodlar. (I sammanhanget vill jag påminna om att tecknaren av dem behöver akut ekonomisk hjälp.)

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mind

  Jag såg detta på dn: http://www.dn.se/nyheter/valkvitter/

  En mätare som visar vilket parti det twittras om, GIVETVIS finns inte PP med på den listan, man börjar vänja sig vid detta. Min tanke var, är det någon som webhackat ihop nåt liknande men att PP finns med i statistiken? Det vore intressant att se.

  1. Aqua

   Är det bara jag som får två “pilar” kring ett stort vitt tomutrymme på den sidan?

 2. Eldaria

  Problemet är väl att de som går till Piratebay antagligen röstar Piratpartiet ändå, (Om de ens har rösträtt).
  De som vi behöver att nå med vårt budskap kommer nog i fåtal att besöka Piratebay, de hittar man nog bättre med dagstidningarna.

 3. Micke vK

  Du har nog helt rätt om genomslaget! I sak däremot… 🙂
  http://vansterteknik.wordpress.com/2010/08/25/pps-behov-av-att-sta-ensamma/

 4. Scary Devil Monastery

  @Eldaria

  Det tvivlar jag på. I dag finns runt 2 miljoner fildelare i Sverige, uppskattningsvis. Hade de samtliga röstat PP så hade vi suttit med 20%, vilket jag inte tror ett ögonblick på.

  Jag skulle vilja säga att folk skulle bli synnerligen förvånade hur många laptops jag hittat bittorrent-klienter på i mitt arbete under årens lopp, och hos vilka. Vare nog sagt att det helt enkelt är så att fildelningen tas som fullt naturligt fenomen av många personer som antingen är ointresserade av politiken eller sedan gammalt fast anslutna till ett parti.

  För att bli piratpartist måste man helt enkelt vara intresserad av medborgarrätt i övrigt och ha insett åt vilket håll vinden blåser.

  Det är i och för sig uppmuntrande när det gäller fildelningsfrågan, för det understryker vad jag sagt länge – paradigmet har ändrats och lika litet som Iran kan täppa till truten på sina upproriska medborgare så länge de ens har tillgång till internet, lika litet chans har man att hejda fildelning med maktmedel.

  Men fildelningen är egentligen den i särklass minst viktiga frågan vi har på agendan. Rättssäkerhet, medborgarrätt, personskydd är de frågor som tagit nackskottet det senaste årtiondet.

 5. Jatillpirater

  Jag håller delvis med både Eldaria och Scary devil.
  Även om många av besökarna på TBP sympatiserar med PP i fildelningsfrågan så skadar det inte med en liten påminnelse.

  Jag har en sosse till polare som fildelar som f.., och likförbannat försöker han propsa på mig stort sätt nästan varje gång att rösta rött, så diskussionerna har gått heta där. Så reklamen på TPB är väl inte helt bortkastad.

  Däremot måste jag ge lite kritik av själva valet av budskapet, det hade varit snyggare med ett enkelt budskap istället.
  Anledningen är att det tyvär inte stämmer att övriga partier undvikit svara på frågor angående FRA och Datalagringsdirektivet.
  Varje morgon kl 08:00 på P1 de senaste 2 veckorna har P1’s frågepanel pressat partiledarna många gånger om FRA och datalagringsdirektivet, som jag tycker P1 ska ha eloge för.

  Jag har tyvär inte själv stora förhoppningar längre om att vi ska lyckas i valet den här gången, jag har slått i tårna i min moraltröskel lite väl många gånger senaste tiden för det, men efter att den mesta smärtan gått över kommer ni fortfarande ha min röst.

 6. Klas

  Hur mycket av trafiken till TPB går faktiskt genom sverige?

 7. Deep Blue

  Det skulle vara spännande att veta hur många som fildelar i hemlighet men mer offentligt säger sig vara emot det helt, även då det gäller för privat ickekommersiellt syfte. Säkert en och annan. 🙂

  1. gastlind

   Mm. Garanterat 😉 Säkert där man minst anar det. Folk som envist påstår att fildelning är fel med klassiska ekonomiska felslut som “there is no such thing as a free lunch”, et.c. – och så sitter de och bränner av film-skivor i hemmet på kvällarna.

 8. Magnus Kindblom

  Mer om den tejpade munnens politik i mitt humor-inlägg:
  Val 2010 för dig som har bråttom, del 1

 9. Johan

  Enligt kommentarsfältet i Rasmus Fleischers inlägg om detta nås den inte i utlandet. Intressant nog ser jag den dock här i Danmark (jag har OpenDNS, annars hade jag inte kommit åt TPB alls, då den är IP-blockad i Danmark).

  1. Larko

   Här i Estland ser förstasidan ut som den brukar, alltså utan PP-reklam.

   1. anomuumi

    Ingen doodle synns från Finland heller.

 10. Piratpartiet valkampanj – DELUXE! « Sysadminbloggen

  […] valkampanj. Jag vågar nog påstå att inget annat parti kan komma i närheten av den siffran. Rick beräknar värdet på kampanjen till 50 miljoner kronor, lika mycket som Moderaterna har i total […]

 11. Kurt

  Jag såg reklamen igår kväll fast jag använder OpenDNS hemma och alltså inte “borde” kunna se den?

  1. Henry Rouhivuori (PP)

   Vilken DNS du använder spelar ingen som helst roll då din ip är den samma.

 12. […] Piratpartiet har varit i ”suset” det senaste för deras ”ovanliga grepp i piratrörelsen” (läs mer om hur de skrev avtal med Wikileaks) och på vilka sätt de når ut till väljarna. Piratpartiets ledare  värderar annonsen till 50 miljoner svenska kronor. […]

 13. […] Valår råder, tyst det är i husen, tyst i husen, Same shit, different day, Me is a doodle-maker, Reklam för 50 miljoner: största svenska valreklamkampanjen någonsin, Piratpartiet får hjälp mot Riksdagen, Projo Piratpartiet syns på TPB, Piratpartiet valkampanj […]

 14. Tino

  Helt lysande reklamplats! Enormt tack till Piratebay! Men, jag kan väl hålla med om att budskapet kan uppfattas lite snett.

  Passar inte Piratpartiets budskap i lolcatsform bättre för målgruppen 🙂 ? http://bit.ly/afZx9r

  (shameless plug, sorry)

 15. Japan...

  Japan kan heller inte se doodlen. Vilket är helt förståeligt. Vore reklamen istället på engelska och annorlunda formulerad kanske så skulle det väl vara en annan sak …

Comments are closed.

arrow