På återbesök hos Informationsbyrån, del 1 av 12

I lördags var situationen tokig. Jag gick upp ungefär 0520 och det första som mötte mig var Expressens jättelöp på webben om att Assange var häktad misstänkt för våldtäkt. Efter att jag hade skakat loss chocken ur huvudet — jag trodde att en annan story skulle bryta på Expressen den morgonen — så insåg jag att den här dagen kommer att bli en kapplöpning.

En kapplöpning om informationsövertag. Medierna kommer att tävla med varandra och vi med medierna. Samtidigt var vi tvungna att hålla nerverna extremt under kontroll. Vad vet vi, vad bedömer vi, vad tror vi, och vad håller vi för möjligt? Vad kan vi tala om för våra funktionärer, vad kan vi tala om för media?

Innan jag hade tänkt klart ringde TT mig. Då var klockan 0545.

Första funktionärsbrevet gick ut 06:38. Det var innan någon annan hade vaknat, så det körde jag på magkänsla innan vi hade hunnit snacka ihop oss i ledningen. Där lade jag ut tre saker att tänka på när våra funktionärer får frågor från media: Först, exakt detta är vad som påstås, vidare, vi vet inte vad som har hänt så vi ska absolut inte gissa, och sist, det är organisationen WikiLeaks vi har ett samarbete med och på goda ideologiska grunder — vad en av deras medarbetare gör på sin fritid påverkar inte det samarbetet.

Resten av dagen var en frenetisk jakt på information och pusselbitar. För att kunna ge rätt svar när media ringer — och det gjorde de precis hela tiden — så måste vi ha informationsövertaget. Och det hade vi också länge.

En halv vecka senare har jag satt lördagens jakt på informationsövertag i samband med Socialdemokraternas Informationsbyrån. Jag kan mycket väl se hur en sådan jakt institituionaliseras, så som är fallet hos många medier, men sedan gick Socialdemokraterna över en extremt viktig gräns när de började använda försvarets tvångsmedel och avlyssning till att kartlägga Sveriges medborgare och sina egna politiska motståndare för Socialdemokraternas räkning. Ja, det handlade fortfarande om en jakt på informationsövertag, men nu på ett väldigt olagligt och oetiskt sätt.

Jag har också pratat med många som på olika sätt kom i kontakt med den verksamheten, och kan lova att mellan nu och valet så kommer saker att bli kända som ingen hade en aning om. Det kommer att involvera namn, händelser och organisationer som aldrig har knutits till sådan verksamhet. Dessa namn syns nästan dagligen i medierna idag under valrörelsen.

Allting under källskydd, förstås (fortfarande under handläggning, men kommer att vara giltigt vid den tidpunkten någon vågar utmana det). Så om någon har ännu mer information som jag kanske inte har, ta kontakt med mig på krypterad mail eller annan säker kanal.

Första teaser: IB hade ett eget kontor på FRA.

Andra teaser: Stora delar av verksamheten pågår fortfarande.

Tredje teaser: Den olagligt insamlade åsiktsregistreringen förstördes aldrig. Man bara låtsades göra det.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Nandi

  Livet blev plötsligt lite mer spännande ;D

 2. erik

  Det här ser nog många fram emot! andra inte xD
  Väldigt spännande!

 3. Hans

  Teaser? Det känns som du levererar hela härligheten där på en gång! Förutom namnen förståss. Och sådana bagateller som källor. 😉

  Men jag är övertygad om att sådana finnes.

  Interresting times ahead!

  1. Rick Falkvinge

   Du har ingen ANING om hur mycket kul jag har. 😀 Det där var kanske 5-6 procent av chockvärdet.

   1. Hans

    Säg inte för mycket nu. ;-D
    Men guuud vad spännande, nu kan jag nästan inte sitta still.

    DanielS: Pratchett har ju naturligtvis i sin tur tagit det från ett gammalt talesätt http://en.wikipedia.org/wiki/May_you_live_in_interesting_times och således kopierat/remixat kultur. POW!

 4. DanielS

  Kommer att tänka på ett citat från Terry Pratchetts underbara böcker: Interesting times

 5. Tino

  O_o

  Oh, wow. Dags att spänna fast säkerhetsbältet och luta sig tillbaka alltså. Nu blir det åka av. Jag tycker synd om Piratpartiets webbserver…

 6. Chrisse

  Och plötsligt förstår man en av dina tidigare postningar bättre… 🙂

  Angående Pratchett, så är väl hans böcker överhuvudtaget väldigt mycket remix, då dom parodiserar allt och alla…

 7. Mr ggp

  Hoppas du inte drar ut på det för länge bara. Om det är behjälpligt i valrörelsen så kan det ju behövas några veckor för att locka väljare.

  Sen vill jag ju inte vänta så länge heller 😉

 8. DanielS

  Jo så är det parodier på allt och alla, vissa saker stämmer dock överrens med hur vårlden ser ut vilket är smått skrämande och själva poängen. Som sagt Interesting times!

 9. Fredrik Larsson

  Herredjä-lar!!

  Jag hoppas att det är vattentätt för om bara det du säger nu stämmer så kommer du orsaka politisk härdsmälta när du publicerar…

  Mvh
  Fredrik Larsson

 10. Nandi

  Har du något samarbete med gammelmedia eller är tanken att publicera det helt själv här på bloggen? Jag menar, det blir lättare för gammelmedia och politiker att släta över det om det publiceras på din blogg (även om det känns osannolikt med tanke på vad du antyder).

 11. Edvin

  Det här måste ju för allt i världen ses till att skickas till alla tidningar och göras så stor grej av som möjligt.

 12. Jonas

  Ring till någon tidning istället och säg du har ett scoop. Tar dom det kommer det slå tusen gånger hårdare i opinionen!

 13. Nandi

  Iofs har säkert Rick någon masterplan 😉 Känns som något som är planerat sedan ett tag tillbaks.

  1. Rick Falkvinge

   skulle JAG…? *ser oskyldig ut*

 14. E-mannen

  Får man gissa så är antaligen Wikileaks inblandade i mottagandet av materialet, sanningskoll och distributionen. Då kommer säkert även minst Aftonbladet vara inblandat.

  Men det här är ett kommentarsfält så då måste man spekulera också 🙂
  Så frågan är vilka personer det gäller?
  Det känns som lite äldre trähattar så kanske något om Mona Sahlin och Carl Bildt bland annat?

 15. Simon

  Hur länge måste vi vänta? 😀

 16. steelneck

  @Fredrik Larsson: Nope, det kommer inte att orsaka politisk härdsmälta och detta av exakt samma orsak som att det inte blev så när Rick publicerade sitt möte med förre GDn för FRA och bar dold mikrofon, när GDn erkände att de sysslade med olagligheter. Anledningen? Det Rick gör, till allas vår förtjusning, är i journalisters ögon att punktera en nyhet. Efter att Rick publicerat här så är det ingen nyhet längre och därmed uteblir mediadrevet och därmed blir det aldrig särskilt obekvämt för någon politiker eller makthavare. Inga pressuppbåd, inga fotografer och jättelurviga mikrofoner som sätts under hakan med vidhängd reporter som ställer obehagliga frågor, inga telefoner som går varma. Makthavarna kan lulla på precis som en vanlig dag.

  Men gud nåde dem om det hade varit media självt som spräckt nyheten.. såvida inte Rick.. men nää tror vi det? 😉

  1. minata

   I förra riksdagsvalspurten briserades en bomb som fick mätbara konsekvenser i rösträkningen och fördelandet av riksdagsplatser. Talar om dataintrånget – Folkpartiet vs Socialdemokraterna. Midnatt, klockan 2400, kallade den socialdemokratiska ledningen, till en presskonferens. Huvudena föll. Folkpartiet tappade röster och moderaterna vann röster.

  2. Islander

   GDn sade aldrig något riktigt graverande under samtalet som Falkvinge spelade in. Man var tvungen att läsa mellan raderna.

 17. minata

  De politiska medvetna generationerna som är i dag 50+ och över känner till alla turerna runt Informationsbyrån(IB) och det är ingen nyhet att socialdemokraterna i Sverige (och i Norge) bedrev underrättelsetjänst. Det mest spekulära är att den blivande partiledaren/statsministern då studentledaren angav Hans-Göran Franck (avliden) för att vara kommunist. Kryddan i denna personhistoria – Franck – Olof Palme var att de senare tillhörde samma parti, socialdemokraterna, i riksdagen. Politik är att vilja som Olof Palme myntade. I viljan ingick att slå på kommunister och vänsterelement med verktyget Informationsbyrån IB).

 18. Kurt

  Är det bara jag som blir orolig över att RICK planerar ett utspel? Det har ju inte gått så bra tidigare.

 19. Fredrik

  Kan bl a Mr X äntligen avslöjas månntro?
  Det skulle passa in på AJs postning om hjälp från “betydligt effektivare ‘informations-spridare'” och lite andra pusselbitar under våren och sommaren. Och då kan det bli riktigt intressant historieskrivning.

 20. Lars

  @Fredrik:
  Om du plockar ihop alla pusselbitar, som Anders Jallai lagt ut, så har du goda möjligheter att lyckas identifiera mr X. Det räcker att använda konventionella journalistiska metoder, som sökning i offentliga register och databaser. Själv är jag säker till 95 % om vem det är. Du har t.ex. både tidsmässiga och geografiska ledtrådar att tillgå.

 21. yhvd

  När kommer nästa del? Om det blir tolv delar, kom ihåg att folk och tidningar måste ha tid att smälta nyheten.

 22. JonasN

  omgomgomg…

 23. E

  Snabba på föfan, valet är väldigt snart! 🙂

 24. Putte

  I Demokraturen Sverige har gammalmedia bestämt att tysta ner allt som stör dramaturgin kring “Fredik & Mona bråkar om bidragsnivåer”. Rick kan spräcka de mest sensationella avslöjanden, det kommer på sin höjd att leda till några spalter på sidan 8 i överhets-DN. Alla nyheter som kan tänkas gynna PP (eller SD eller FI) i valrörelsen stöts bort och förtigs.

  1. Nandi

   SVT håller dock stilen rätt bra i förhållande till DN/SvD/Expressen/Aftonbladet.

   1. Rick

    Instämmer. Och glöm icke bloggvärlden. Som är kanske viktigare och mäktigare än gammelmedia idag.

    PS. ‘institituionaliseras’: ett ‘u’ för mycket.

 25. Rick

  Från Wikisidan om IB:

  ‘Vad gäller inbrotten hos två vänsterorganisationer ansåg JO att då IB:s personal tagit sig in med nyckel eller dyrk och inte stulit något kunde det inte anses vara ett brott.’

  WTF?

  1. Lars

   Det där handlade väl om IB-agenten Gunnar Ekberg. Han hade ju infiltrerat dessa organisationer och därigenom kommit över nycklar till lokalerna. Han gick alltså in som vilken annan medlem som helst. Det stämmer förmodligen att han inte stal något. Däremot fotograferade han av vartenda papper han kom över, inklusive medlemsmatriklar och korrespondens.

   1. Mollemand

    Hmm precedence that copying is not a crime?? 😛

 26. Josef Boberg

  By the way – om en fullt ut möjlig motorväg till RISKdagen för Piratpartiet – har jag tänkt och skrivit om HÄR. 🙄

 27. steelneck

  @Rick 27/8 20:29: Jo, bloggvärlden kan vi glömma eftersom den inte ger några konsekvenser. Inga medieuppbåd, inga telefoner som ringer i ett, inte trettielva fotografer utanför dörren, inga reportrar med besvärliga frågor i direktsändning, inget i villa-grannarnas brevlådor osv.. Bloggarna kan “skrika” hur mycket de vill, för “potentaten” blir det ändå bara en vanlig grå dag som alla andra. Bloggare innebär inga obekväma konsekvenser, det är liksom inte på riktigt, det går alldelens utmärkt att ignorera, som om de inte fanns. Det kan man inte göra när det sticks en mikrofon under hakan med vidhängd reporter som ställer besvärliga frågor i direktsändning.. det går bara inte att ignorera och det kan vara fruktansvärt obekvämt! Detta är medias makt. Tyvärr så riktas denna makt mest mot kändisar, skådespelare, idrottsmän och redan utsedda hackyklingar utan makt idag..

 28. MrPerfect72

  Mycket intressant. Prenumererar nu i din blogg Rick.

Comments are closed.

arrow