Med valrörelsen i full gång: visa färger!

Idag är det 17 dagar till valdagen.

Många av våra aktivister och funktionärer har precis hämtat sig efter gårdagens frenesi med att få ut valsedlar till alla förtidsröstningslokaler. (Flera håller fortfarande på.) Det är ett enormt fotarbete som vi måste göra själva som utmanarparti.

Samtidigt händer det saker. Idag diskuteras vi flitigt i medier på åtminstone två ställen — i Expressen dissas vi hårt i en debattartikel, vilket är utmärkt, för det betyder att vi får en replik där vi kan förklara vad vi egentligen tycker. (Dessutom är det bra att vi angrips för vår politik i sak. Det är ett tecken på att vi betraktas som en seriös utmanare. Det hade varit mycket värre att inte omnämnas alls.) Sedan kan jag tycka att debattartikeln har missat det grundläggande i vår politik: att medborgare ska ha rätt till ett privatliv samtidigt som maktutövande ska vara transparent. Men men, det är sådant som repliker är till för.

På debattplats i Svenska Dagbladet kommer idag en centerpartist och en socialdemokrat ut, eller före detta sådana, och uppmanar folk att rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet. Den ene av dem, Henrik Brändén, lägger ut sina tankar i mycket mer detalj i en personlig bloggpost. Den är väl värd att läsa, hela tankeflödet är utmärkt argumentation att ta med sig själv till vänner och bekanta.

Min och ledningens telefoner ringer hela tiden. Det är extremt positivt. Samtidigt ser vi att stapeln “övriga partier”, där vi vet att vi är dominerande, fortsätter att öka.

Det som gäller nu är att synas. Och där är det var och en av oss som gör skillnad. Särskilt just du, alltså. Det som gör den slutliga skillnaden i hur många som röstar Pirat på valdagen, eller nu under förtidsröstningen, är hur mycket stöd de ser ute på stan bland andra människor. Det är här det är enormt viktigt att vi visar små piratmärken för omgivningen.

Alla sorters piratmärken räknas nu. Allt från att bära lila kläder ute på stan (skjortor, T-shirts) till knappar till tygmärken till klistermärken räknas nu. Eller bildekaler som partiet bjuder på. Allting som syns, syns, syns.

Under september är det viktigt att människor inte kan gå ut på stan utan att se en människa med piratfärger någonstans.

Nu är det slutspurten och om två dagar ger jag mig ut på valturné med start och slut i Göteborg. Hoppas vi ses om och när jag passerar!

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Calandrella

  Fantastiskt! Jag ska nu fram till valet försöka att varje morgon (eller eftermiddag) stå vid min tunnelbanestation och dela ut flygblad i en halvtimme. Det verkar faktiskt – tillsammans med det faktum att vi hade valsedelutdelare vid två vallokaler i området – ha synts i själva valet förra gången. Sedan tänker jag även affischer, men mitt problem är att jag inte vet var affischer finns (bor i Stockholm)…

  1. Tuxie

   Calandrella: Du kan gratis och fraktfritt beställa affischer på Piratshoppen:
   http://butik.piratpartiet.se/product_info.php?cPath=75&products_id=509
   Även flygblad är gratis men då får du betala frakt.

   Rick, påpeka detta så tydligt att ingen kan missa det!

   Väntar med spänning på fortsättningen av “På återbesök hos Informationsbyrån”…

 2. pwq

  Siren har sannolik gått över gränsen när han hävdar att det var kriminella element som hackade UEA:s servrar, allt tyder på att det var en whistle-blower inom organisationen, och som i så fall är skyddad under brittisk lag. Om det förtjänar att tas upp är en annan fråga, eftersom så många tror att IPCC är felfria. Om man vill reta upp Sirén så är det säkert däremot bra med kritik mot IPCC, hans beskrivning av händelserna är ju rejält enkelspårig.

  Sedan är ju utredningen av Assange politiskt intressant. Man får, baserat på det som hittills läckt ut, lätt misstanken att hela sosseriet har dragit igång för att fördröja en briserande granat så den inte exploderar under valrörelsen.

 3. Snild Dolkow

  Påpekande som verkar behövas lite varstans idag:

  LAKE har inte hoppat av centerpartiet, han är fortfarande centerpartist med piratsympatier.

 4. Opolitiskt korrekt

  Själv bestämde jag mig för att leverera alla valsedlar i min stad… visst det är några stopp på valdagen men tänkte försöka dyka upp där som flygande valvärd också. Beställde lilla paketet, så nu har jag pyntat kontoret med lite stickers, har några knappar, och tröjan var tamejfan i bättre kvalitet än vad jag trodde. Ska försöka jaga rätt på mina valsedlar för förhandsvalet också.

  Jag tänkte: om inte jag gör det, så gör ingen annan det. Bättre att se till att det blir gjort. Det är trots allt en liten investering med stort utkast.

 5. Markus "LAKE" Berglund

  Tack för klargörandet Snild, Jag är hänger mig envist kvar i Centerpartiet. 🙂

  Jag skriver också mer på min egen blogg om mitt ställningstagande från SvD:
  http://lakonism.blogspot.com/2010/09/en-sosse-och-en-centerpartist-vi-varnar.html

  🙂

 6. morr

  Varför syns inte det här inlägget på Ricks förstasida?

 7. Tino

  Korrektur: Länken “uppmanar folk att rösta på Piratpartiet” ska väl peka på
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-varnar-integriteten_5230669.svd
  och inte expressens artikel igen?

 8. Henrik Brändén

  Tack för de snälla orden, Rick! Det ska bli spännande att ge sig ut på denna resa med er!

  Jag tror den liknelse jag och LAKE gör i vår artikel (och jag i min bloggpost) kan vara användbar för att få dem som inte lever med huvudet i datorn att förstå hur akut situationen är. För dem måste man “översätta” från vår värld till våra föräldrars, och då har liknelsen med mikrofonerna under caféborden och att alla brev kan sprättas många fördelar: Den är konkret, lätt att se framför sig och därmed lätt att ta till sig. Den pekar på saker som är känslomässigt starka för både min och mina föräldrars generation. Samtidigt är den sakligt närmast en underdrift, och är därför svår för motståndare att att skjuta i sank med ett selektivt urval av fakta.

 9. Daniel

  Åker buss förbi torget i Lund där valbodarna står. Morgon och sena eftermiddag. Och jag ser att piratpartiets valbod är ofta stängd när andras är öppen.

  Med sådant engagemang vinner ni inga val.

 10. Tack för allt stöd! | Henrik Brändén

  […] överväldigad är jag över alla länkar och snälla kommentarer från olika piratpartister:  Rick Falkvinge anbefaller att ta med argumentationen i mitt blogginlägg igår till vänner och bekanta.  Henrik […]

 11. Henrik Ingo

  Lycka till från andra sidan av den blöta Bottenviken!

  Jag tycker det där med lila kläder är lite mesigt ändå, varför inte svart lapp på ögat? Skulle säkert synas ännu bättre, kanske t.o.m provocera fram lite debatt i gatuvimlet.

 12. […] har valrörelsen börjat på allvar för oss pirater; åtminstone jag får kraftiga EU-valrörelsen 2009-vibbar av att folk offentligt […]

 13. Stoffe

Comments are closed.

arrow