Nu har jag röstat Pirat

PP-valsedel-474px

Nu har jag varit och röstat. Klockan 13, på Centralstationen i Stockholm. (Sedan blev jag tyvärr påmind om att jag inte är helt på benen ännu. Men det är en annan historia. Några dagar till, så.)

Så här lätt är det att rösta:

Rick-votes-1-474px

Man tar en valsedel som det står Piratpartiet på,

Rick-votes-2-474px

kryssar någon om man vill — eftersom jag hoppas att många ska kryssa mig (förstås) så gör jag ju samma sak själv,

Rick-votes-3-474px

lägger valsedeln i ett valkuvert, och räcker över den till valförrättaren tillsammans med ID-kort och röstkort.

Rick-votes-4-474px

Man FÅR förstås gå in i båset och gömma vilken valsedel man stoppar ner i valkuvertet. Men jag tycker det känns lite onödigt för mig.

15 dagar till valdagen.

Fler som röstat: Christian, JRL,

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. André

  Jag tjuvstartade och röstade på PP till samtliga val redan igår 🙂

 2. krister

  Röstade jag med men igår inga problem alls här där jag boro självklart blev det PP.

 3. von

  ALLA ska gå in i båset och gömma vilken valsedel man stoppar ner i valkuvertet. Det är viktigt för valhemligheten. Även i DDR var det så att “man FÅR förstås gå in i båset” – men det vore naivt att tro att ingen lägger märke till vilka som anser sig behöva valhemligheten, när nu de flesta inte gick in i båset (såsom jag fått det berättat för mig).

 4. Frank

  Jag anser att det är ett ställningstagande i sig att inte gå in i båset. Rätten att rösta anonymt är en viktig princip, men är bara nödvändig i ett land där man kan oroa sig för repressalier om man röstar fel, eller i det fall man röstar på något som man anser att man inte kan försvara inför sina närmaste. Så visst ska vi ha bås man kan gömma sig i om man är orolig eller vill vara anonym, men jag respekterar långt mer de som vågar stå öppet för sina val, och därigenom också demonstrerar att vi faktiskt trots allt bor i ett öppet land där vi inte behöver oroa oss för repressalier.

  Än så länge.

 5. Josef Boberg
 6. Jonathan RL
 7. Calandrella

  “Man FÅR förstås gå in i båset och gömma vilken valsedel man stoppar ner i valkuvertet. Men jag tycker det känns lite onödigt för mig.”
  Dagens citat 😀

  Det var trevligt att se er rösta, utöva er demokratiska rättighet. Mycket trevligt! Jag blir inte avundsjuk av att se er som får rösta göra det. Nej, jag blir inte alls avundsjuk. Inte det minsta. Absolut inte.

  😀

  1. Rick

   +1.

 8. Staffan

  Jag måste faktiskt hålla med Von. Genom att göra valhemligheten obligatorisk skyddas den. I samma ögonblick som det tillåts att någon följer med in i båset och tittar så finns möjligheter till repressalier mot den som röstar fel, alternativt belöningar till den som röstar rätt.

  Med frivillig valhemlighet finns möjligheten att köpa röster – “Du får tusen spänn om du röstar på _____”. Med obligatorisk valhemlighet finns inte den möjligheten, eftersom den som betalar inte kan veta vad du röstade på.

 9. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2010-09-05

  […] Nu har jag röstat Pirat- Falkvinge dokumenterar när han kryssar sig själv. […]

 10. ANNM

  Staffan:
  Varför vore det fel att köpa eller sälja röster? Det är ju exakt vad som pågår just nu i valkampanjen, bara inte lika direkt.

 11. xzpq

  Som signaturerna von och Staffan skriver, så borde det vara obligatoriskt att stoppa ner valsedeln i kuvertet i avskildhet. Inte minst för att undvika röstköp. Det är väl därför som markerade valsedlar inte godkänns? Typ: “Rita en streckgubbe på valsedeln så skall då få betalt när jag ser att den vid rösträkningen”.

 12. Josef Boberg

  Det ser ljust ut för Piratpartiet, verkligen… 💡

  1. Henry Rouhivuori (PP)

   7,2% jo men det var 6% redan innan länken spreds bland pirataktiva.

  2. Jakob

   PP har potential, det har valet till EP (EU) visat.

   Det största hotet mot en PP-framgång tycks vara att människor uppfattar PP som ett parti för redan frälsta, läs sektkänslan.

   Jag är övertygad om att det mest effektiva svaret mot detta är att partiet, med partiledaren i fören, fångar in de icke frälsta, vanliga medborgarna genom att prata om FRA-lagens effekt på jobben då Google valde Finland istället för Sverige (arbetslinjen), effekten på organiserad brottslighet då polisen prioriterar ned grov brottslighet för att kriminalisera en hel ungdomsgeneration (kriminalpolitiken) etc.

   Man måste möta väljarna i deras vardag för att få gehör om man inte kan rida på en dagsaktuell förstasidesnyhet.

   Klarar Rick och partirepresentanterna att visa upp sig i medierna i dessa frågor innan valet är över?

   Det här blir spännande och viktigt för Sveriges framtid.

  3. xzpq

   Dett visar att nätaktiva är mer benägna att rösta på PP än de som Sifo m.fl. lyckas få tag på.

   Men här leder de rödgröna med 5,6 %-enheter. Och PP har just nu 9,7 %.
   Tror att PP har en mycket god chans att nå över 4%, men siffrorna på webbplatsen liknar nog verkligheten sämre än de flesta undersökningar från opinionsinstituten.

   Vem står bakom valresultatet.se?

 13. Mippe

  Ser lite illa ut med felstavningen i den sponsrade länken till PP på valresultat.se

  1. Rick Falkvinge

   Vi betalar inte till sådana sidor — jag misstänker att de plankar Google och får sina åäö fel.

   1. Mippe

    Ja då är det ju oväsentligt

 14. Jocke

  Inte sett någonting om invandringspolitik eller dylikt i partiprogrammet

 15. Henrik Ingo

  Bra poänger här angående valhemligheten. I Italien har dom t.ex. förbjudit att ta in kameror (dvs mobiltelefon) in i båset, så att inte folk kan ta bild på hur dom röstar. Där finns det ju organisationer som är intresserade i såna foton.

  Fin bildserie, men Piratpartiet kunde faktiskt ha som praxis i nästa val att uppmuntra till använding av båsen.

  internationell kommentar: Att ha skild lapp per parti är också dåligt för valhemlighet. I flesta andra länder har man en valsedel. Man kruxar i på insidan, viker ihop, sen ger all samma lapp till valfunktionären.

 16. Dr Diskswapp Destructo

  Äh, det är ju votefake att rösta på sig själv enligt demoscenen.
  Ställer du upp med ett demo kan du ju inte rösta på dig själv, det är ju din kod som är the shit så att folk ska rösta på det.
  Rösta på ett annat demo istället..
  Eller fan, just det.. politik var det.. ok .. kryssa dig själv då, men du får ta och göra en rotozoom i 68020 amiga assembler först.

  1. Rick Falkvinge

   Räknas det att jag hackat rasterinterrupts på C64-an?

Comments are closed.

arrow