På återbesök hos Informationsbyrån, del 3 av 12

Moderaterna hade också en egen Informationsbyrå.

Ja, den var inte ägd direkt av Moderaterna, förstås, på samma sätt som Informationsbyrån inte var ägd av Socialdemokraterna. Men den ingick i hela klustret kring SAF, M, etc på samma sätt som IB ingick i klustret kring S och LO.

Så båda våra två bärande partier har en historia i närtid av att systematiskt åsiktsregistrera meningsmotståndare i stor skala. Det är därför det finns anledning att vara på sin vakt — nej, livrädd — när de driver på för lagar för att staten ska börja registrera meningsmotståndare.

Moderaternas IB hette inte IB, utan UB. Utredningsbyrån för Samhällsfrågor, eller bara Utredningsbyrån. Precis som IB var den omgiven av massor av hysch-hysch. Lite skämtsamt kallades den därför för “hemliga byrån” bland partifunktionärer.

Kartläggningen och åsiktsregistreringen på byrån tog sin fart ordentligt efter en nyckelperson från IB hoppat av till UB. Enligt en trovärdig källa ska tiotusentals personer, framförallt människor i vänsternätverk, ha kartlagts. Enligt en tryckt uppgift från 80-talet ska SAF ha använt kartläggningen i stor skala.

Verksamheten på Utredningsbyrån gick så småningom upp i Timbro.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Grå

  Allt detta är mycket intressant, men förbaskat svårt att tro på utan tillgång till källmaterialet.

  1. Tejpad

   Tro på det, är väl inte särskilt svårt… men visst vill man se lite källmaterial… 😉

  2. Rick
  3. Rick
 2. Lars

  Det är lite intressant att UB tycks ha kommit till precis efter att IB hade avslöjats (1974). Måhända är detta detta den person som åsyftas som “avhoppare”. I så fall handlar det om hans övergång från IB till UB vid den tid som IB officiellt upphörde (1978). Mannen i fråga är som bekant även sekreterare i föreningen Sveriges öga och öra, där IB:s trotjänare Gunnar Ekberg är ordförande.

 3. steelneck

  Det känns tunt Rick, det är inte så att du lovat för mycket, eller du kanske bara vill dra igång diskussioner? Möjligtvis kan det vara jag som “vet för mycket” och därför tycker det känns tunt, men jag tror inte det. De flesta av dina läsare har nog någonstans i alla fall haft en svag aning om röda rosen med huvudbas i regeringskansliet och vita korset med bas på lovön. Men hittills har du bara tassat som katten kring gröten och valet börjar vara farligt nära nu.

 4. steelneck

  @Lars: Du säger mer än herr Falkvinge.

 5. Lars

  Ett litet intressant sidospår: Den f.d. SKP:aren Stefan Hagberg kom förra året med detta avslöjande om en viss Guillou:

  “Det kom till min kännedom för en kort tid sedan att medan jag och andra försökte om inte revolutionera så i varje fall reformera fackföreningar så att medlemmarna skulle få ett något större inflytande och kunna värja sig mot motparten, så satt kamrat Jan och jobbade på Vallhallavägen 66 åt Utredningsbyrån för Samhällsinformation. Jag vet inte vad han hade för nummer hos KGB och SKP, som jag själ[v] var medlem i, men på Uredningsbyrån hade han anställningsnummer 570.

  Detta ska ha skett 1981-82 (samma källa).

  Uppgifterna förekom i kommentar 50 till Peter Bratts artikel på Newsmill:
  http://www.newsmill.se/node/15395

  Ytterligare läsning här:
  http://stefanhagberg.blogspot.com/2009/12/den-roliga-typen-gar-igen-och-fler.html

 6. Arthur

  Väntar fortfarande på att bli chockad…

  1. Nandi

   Mjo. Chocken kommer inte förrän några konkreta anklagelser mot framstående personer kommer (om dom nu kommer).

 7. ANNM

  Utan referenser är det omöjligt att ta det här som mer än fria fantasier. Kan man inte åtminstone få se den “tryckta uppgiften” (även om den i sig inte betyder någonting) ?

 8. Andreas Kettelhoit

  Jag vill gärna oxå ha handfasta bevis, väldigt handfasta

 9. Johan

  Varför släpps det så långsamt? Varför 12 delar? Det är 15 dagar till valet, och förtidsröstningen har börjat!

 10. Andreas

  Det här är bra Rick, väldigt bra!

 11. Dennis Nilsson

  En hel del “hederliga” politiker och andra beslutsfattare har nog anledning att egentligen fundera på hur rent mjöl de nu har i sin påse.

  De/den som har “kopian” på påsen kan ju ha fått den förorenad. Vem skall man tro på, påsen i sitt eget huvud, eller “kopian” på påsen!?

 12. Tuxie

  Strunta i följetongsupplägget, släng upp allt direkt så vi hinner få igång debatten INNAN valdagen! Förtidsröstningen har redan börjat!

  1. Simon

   Jag håller med! Spekulation i huruvida detta bara är ett sista desperat försök att få lite uppmärksamhet är redan i full gång – Om inget riktigt avslöjande kommer snart kommer detta bara få motsatt effekt i valet.

   Och som sagt – förtidsröstningen har redan börjat, och vissa prognoser säger att flera än nånsin förtidsröstar i år…

   Vill inte vara gnällig – men om du sitter på något stort så behöver vi det materialet för att övertyga väljare som tvekar!

 13. A

  Tycker det här börjar bli lite lätt löjligt nu, säg vad du har att säga, och se till att det finns någonting som styrker det…Just nu känns det mest som herr Falkvinge försöker trolla till sig röster.

 14. Elias.L

  Vilka trollar bättre än KD ?

 15. Nisse

  zzZZzz…

  Om du sitter på något tungt så ut med det NU, annars lär ni missa förtidsröstarna. Min röst har redan gått i brist på tålamod. Tvivlar dock att det finns någon sensation värd namnet….

  1. toledomahn

   Om Rick är smart så slpper han “the big story” precis veckan innan valet så blir det huvudstoff i alla medier!

   1. MrArboc

    I riksdagsvalet 2006 så förtidsröstade 31,8% av väljarna enligt valmyndighetens hemsida. “Alla” verkar vara överens om att den siffran kommer att bli högre i detta val. Är det intelligent att ge bort en tredjedel eller mer av de potentiella rösterna genom att hålla på detta stora och sensationella avslöjande?

    För oss som inte vill se PP i riksdagen är det ju det! 😆

 16. Carl

  Eftersom svensk media ogillar PP kommer det knappast bli huvudstoff i alla medier. Svenska journalister gillar inte att få scoopet serverat på annan plats. De vill låtsas som om de gör jobbet själva.

  1. minata

   Valet 2006 var scoopet Folkpartiets dataintrång. Socialdemokraternas presskonferens utlystes till 2400 (midnatt). Folkpartiet tapade röster och moderaterna vann röster.
   År 2002 var scoopet Uppdrag granskning – dolda mikrofoner i de moderata valstugorna. Katastrofval för moderaterna. Resultat: moderatledaren avgick och Fredrik Reinfeldt tog över med de nya moderaterna.Dataintrånget(FP): Lars Leijonborg avgick och Jan Björklund tog över.
   Vad blir reaktionen på att Carl Bildt(M) har ett åsiktsregister från IB-tiden förvarat i en resväska under kökssoffan?

 17. D.A.

  Falkvinge väljer att publicera på ett sätt som mer eller mindre garanterar ett minimalt genomslag. Om han har ett riktigt scoop borde han gå till pressen. Inte presentera informationen bitvis i ett dussin tunna artiklar på en blogg som bara besöks av redan frälsta.

  1. MrArboc

   ALLA är inte redan frälsta. Det finns faktiskt människor som väljer att läsa sådant de tror att de inte kommer att hålla med om eller tycka om.

   Man kanske lär sig något nytt och ändrar åsikt, men mest handlar det ju givetvis om att se vad “stollarna” hittar på och att få sina fördomar bekräftade! 😉 Know Your Enemy…

   Jag kan väl inte direkt påstå att jag lärt mig något nytt av den här “artikel”-serien.

 18. Albert

  Mycket intressant! Jag tror inte gemene man känner till Utredningsbyrån för Samhällsinformation.

  För bakgrundsinformation rekommenderas SOU 2002:92, Det grå brödraskapet. Se även SOU 2002:89, 90, 91, 93 och 94.

 19. Carl

  Det här är nästan skrattretande, jag har själv arbetat med Timbro och har rätt svårt att se att dessa konspirationsteorier skulle stämma.

 20. Patrik

  Alltså Rick kom igen nu.
  1) Än så länge har inget sensationellt kommit fram.
  2) Än så länge har inga nya bevis kommit fram
  3) Snart är förtroendet förbrukat. Dvs, om du tar fram nåt häftigt och sensationellt, så får det nada genomslagskraft i media. Och det är i media det behövs.

 21. Rick Falkvinge

  Mhm, problemet är just media. Jag ska göra en till postning lite senare idag där jag lägger det jag har på bordet. Det är inte mycket mer än vad som redan framkommit.

  Problemet är just att nyheten skulle bryta genom media, men att det blev inställt. Jag har inte tillgång till originaldokumenten som media får (men jag har sett dem), och därför får jag heller inte posta dem.

  Men det mesta har som sagt redan kommit fram, mycket till min överraskning. En sak bara: det är inte Carl Bildt utan en annan minister, och han var inte direkt involverad i arbetet med åsiktsregistrering (utan perifert).

 22. morr

  Om man har förtidsröstat så kan man gå till sin vallokal på valdagen och “ångerrösta”. Då får man tillbaka sitt kuvert med röster och får lämna nya.

  1. ANNM

   Man får inte tillbaka sitt kuvert. Däremot så kommer kuvertet aldrig att öppnas och rösterna i det aldrig att räknas om man röstar igen vid sin vallokal på valdagen.

   1. Jonatan Gonte Kindh (PP)

    Enligt vallagen ska kuvertet återlämnas OM det hunnit fram till lokalen vid det tillfälle väljaren är där och röstar.

    Om kuvertet ännu inte transporterats till aktuell vallokal så gäller istället det du just skrev 😉

 23. Peter Andersson

  Kan det vara detta fördröjda scoop som fått amrisarna och vår egen regering att raida wikileaks just nu?…

 24. D.A.

  “Problemet är just att nyheten skulle bryta genom media, men att det blev inställt.”

  Kanske för att du punkterade hela scoopet genom att sippra ut information i förväg på din blogg?

 25. Kicksmogul

  Det finns klara bevis för att Utredningsbyrån för Samhällsinformation sysslade med åsiktsregistrering. Se Aktuellt i Politiken från 1988. Där avslöjar de att Joakim von Braun jobba med denna typ av verksamhet. Vilket JvB erkänner idag helt öppet.
  Verksamheten var inte olaglig då eller nu.
  Utredningsbyrån låg under Timbro där Mats Svegfors var vd, nuvarande vd för SR.
  Så mycket för det fria ordet.
  Janne Guillou erkänner att han har jobbat åt Timbro den tiden, men inte att han har kartlagt kulturvänstern. Han säger att han jobbat åt förlaget men det stämmer inte.
  Verksamheten upphörde under slutet ett av 1980 talet.
  Att det fanns folk som sysslade med åsiktsregistrering efter det kan man lätt se genom att läsa detta.
  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article257714.ece
  Rick lägg papperen du har på bordet nu.

 26. Johan

  Detta är pinsamt. Jag har svårt att se att PP kommer in i riksdagen om inte något sensationellt kommer fram NU, helst i förrgår.
  Du har en vecka, sedan går jag och röstar på MP.

  1. FoOo

   Tålamod krävs tror det är saker på gång faktisk 🙂

   1. Mippe

    Jo man får hoppas de…de som ivrigt kollar Ricks sida är nog mest pirater…Att bygga upp något stort enbart för oss känns rätt så döfött
    Vet inte vilka tankar som finns men snart är det dags att släppa på infon…om den finns…i veckan före valhelgen kanske?

   2. Johan

    Jag blir lite oroad av det här citatet i en kommentar av Rick ovan: “Problemet är just att nyheten skulle bryta genom media, men att det blev inställt. Jag har inte tillgång till originaldokumenten som media får (men jag har sett dem), och därför får jag heller inte posta dem.”

 27. Kicksmogul

  “Problemet är just att nyheten skulle bryta genom media, men att det blev inställt. Jag har inte tillgång till originaldokumenten som media får (men jag har sett dem), och därför får jag heller inte posta dem.”
  Fel!
  Rick har originaldokumenten!

 28. Lars

  @ Kicksmogul:

  1. Vari består egentligen avslöjandet, om personen, som du påstår, idag öppet erkänner åsiktsregistreringen?

  2. Om originaldokumenten innehåller sensationella, verifierbara uppgifter, varför är det ingen i gammelmedia som vill publicera dem? Är detta ett gränsfall, där undantagsbestämmelserna i YGL/TFF är tillämpliga, eller håller inte uppgifterna för vanlig källkritik?

  3. Vad vill du bevisa med länken om Infosphere? Och vad skulle vara nytt? Deras verksamhet och väldsomspännande nätverk är välkänd. De jobbar med öppna källor.

 29. steelneck

  Vad fan är det frågan om? Det här tyder ju på en hel massa saker som du Rick inte talat om och att någon sagt åt dig att hålla tyst. Om de har hotat sig till din tystnad på något sätt så är det bara att dra trollet (hotet) ut i ljuset så spricker det. Då hamnar du nämligen direkt i situationen att det de hotat med inte får inträffa eftersom det då bekräftar att hotelsen du anklagar dem för är sann. Än så länge tror jag nämligen såpass gott om dig att du inte börjat vända kappan efter maktens vind och gör dig till en marionett.

  Vad består nyheten i?
  Vilken media?
  Varför inställt?
  Vilka dokument?
  Vem har dokumenten?
  Var har du sett dem och i vilket sammanhang?
  Vem förbjuder dig att posta?
  Varför får du inte posta?

  Det här känns inte som du Rick och jag får känslan av att någon kontrollerar dig, inte bra!

 30. Kicksmogul

  Det finns klara bevis för att de borgliga hade en egen form av IB avdelning under delar och 70-80 talet. Papperen finns hos PP.
  Det är upp till PP att släppa dem när de anser sig vilja göra det.

 31. Mind

  Steelneck: Kan ju handla om timing också. Att det han skulle posta var beroende av nåt annat som inte blev av och att posta det nu skulle vara meningslöst. *shrugs* Vad vet jag, gissar bara.

Comments are closed.

arrow