Två veckor till valet

[youtube IYE6hvZIOsw]

När detta postas, kl 20 den 5 september, så är det exakt två veckor tills vallokalerna stänger. De två sista veckorna är alltid det som definierar en valrörelse.

Nu måste vi ha bättre svar än någonsin på varför någon ska rösta pirat. För den frågan kommer vi att få, ofta.

Vi vet inte exakt var vi ligger i opinionen. “Övriga partier”, där vi vet att vi är dominerande, flackar mellan 2,0 och 3,5 procent. Men det är traditionella opinionsmätningar som ringer fasta telefoner. (Hur många förstagångsväljare idag har sådana?) Undersökningar på nätet ger oss mer, ibland betydligt mer. Den största undersökningen av alla, den på Facebook med 150.000 tillfrågade, gav oss 5,3%. Visst kan det kännas frustrerande att inte ha tydliga och konsekventa indikationer på att vi är över fyra procent, som vi hade inför EU-valet. Men det förändrar inget i sak på hur vi agerar. Jag återkommer till det.

Det bästa svaret på varför man ska rösta pirat kommer ofta från människor som nyligen gjort den rationella och känslomässiga resan från ett annat parti, och dessutom kan uttrycka det i ord. Jag vill upprepa vad jag sagt tidigare och uppmana alla att ta till sig vad Henrik Brändén skriver. Om man kan förklara det som händer nu på ett sätt som gör att man inte behöver förklara tekniken, utan i stället på ett sätt som gör att de som lyssnar kan relatera till vad som händer utifrån egna erfarenheter, så går det mycket lättare. Henrik valde att jämföra med sin egen ungdom och hur man då träffades på caféer, och jämförde med om statens säkerhetsstjänst skulle monterat mikrofoner under borden på alla stans caféer, ångat upp alla brev och avlyssna alla telefonsamtal. Detta är vad den nätbaserade generationen utsätts för idag — med redan införda lagar. Och sakligt är det ingen överdrift — snarare en kraftig underdrift: vi har inte ens gått in på att samma säkerhetstjänst också avlyssnar vilka tidningar du läser, vilka artiklar i tidningarna, hur länge och i vilken ordning.

När man pratar om att säkerhetstjänsten sätter mikrofoner under alla cafébord, och lyckas tränga igenom att det är Sverige man pratar om, så har man människors uppmärksamhet.

Nya lagförslag tar bort valhemligheten. Det uttrycks inte så, förstås, men det är effekten. Det är då man måste ställa sig frågan; är verkligen en höjning av bensinskatten med 49 öre en fråga som är av samma dignitet som att avskaffa valhemligheten? För de andra partierna behandlar sådana frågor som precis likvärdiga när man kompromissar mellan dem. Vi har massor av lagar precis bakom hörnet som ökar Storebrors insyn i våra liv.

Det andra argumentet vi måste kunna bemöta är det om “bortkastad röst”. Att vi “ändå inte kommer in i riksdagen”. (Nej, det är klart vi inte gör om alla resonerar så. Snacka om självuppfyllande profetia. Därför måste vi kunna bemöta den.)

De flesta vill göra skillnad med sin röst. Det är viktigt att ha varit med och påverkat vad som händer i Sverige under de kommande fyra åren. Och då gör det enormt mycket mer skillnad att rösta på Piratpartiet än vad det gör att byta eller behålla statsminister — för Sahlin och Reinfeldt för faktiskt precis samma politik, till och med enligt dem själva. Om vi hypotetiskt antar det mest frustrerande möjliga valresultatet för Piratpartiet, tre komma nio procent: skulle det då vara bortkastat? Skulle det inte ha någon effekt? Tvärtom! Alla de andra partierna skulle få panik över hur viktigt det visade sig vara med integritet, kultur och kunskap, och skulle inse att Piratpartiet garanterat kommer in nästa gång om de inte svänger om hela sin politik. Därför skulle de också göra exakt det. Lite idealiserat skulle vi kunna lägga om den politiska kursen i Sverige bara genom att få ett tillräckligt högt resultat även om vi inte når fyra procent, som de traditionella opinionsmätningarna påstår just nu. En röst på Piratpartiet driver med andra ord alltid integritetsfrågorna, just för att de andra partierna lyssnar redan när de börjar förlora en halv procent av rösterna, och anpassar sin politik när de börjar förlora hela procent.

Vårt mål är riksdagen. Svenska riksdagen. Vi ska förändra Sverige, Europa och världen, i den ordningen. Men för att komma dit, så måste vi paradoxalt nog kunna kommunicera att vi gör skillnad även om vi inte kommer till riksdagen. (Det är förvisso också så att vi får gratis valsedlar och partistöd och annat strössel vid andra procentsatser än fyra procent. Men det är inte så intressant som argument i valrörelsens slutskede. Människor vill göra skillnad på politiken som förs i Sverige, och bryr sig inte speciellt mycket om vad vi som organisation har för intern ekonomi.)

Jag är enormt stolt över att vara en del av en organisation som syns så mycket i hela landet som vi gör just nu. Dessutom börjar jag alldeles strax min sista turné innan valet, och det vore jättekul att träffa så många som möjligt av alla hängivna integritetskämpar. Nu tar vi hem det här!

Rick

(Detta brev finns också som video. Jag experimenterar lite med format här — tala gärna om ifall det var användbart eller inte, och om jag ska ändra något.)

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mikael Nilsson

  “Nya lagförslag tar bort valhemligheten.” – på tal om att formulera sig på ett förståeligt sätt. Bättre: “Nya valförslag vill montera övervakningskameror bakom röstningsskärmarna”…

  Annars helt rätt, relatera är helt avgörande. Jag reagerar själv med en rysning *igen* när jag hör en bra sådan jämförelse.

 2. Viktor

  Din röst låter exakt som Jakob Eklunds i det här videoklippet!

 3. Jerker Montelius

  Du borde ha städat det fysiska skrivbordet i videon.

 4. Rick Falkvinge

  Men mitt skrivbord ser alltid ut så där.

 5. Jesper

  Om någon tvivlar på att man kan påverka riksdagspartierna med ett valresultat på under fyra procent kan man exemplifiera med Sverigedemokraterna. De har fått en enorm utväxling på sina 2.93 % (eller vad det var) i förra valet.

 6. Lars

  Trafikdatalagringen pågår, skriver Per “Frendo” Agerman. Han påminner oss om LEK och visar exempel på hur lätt polisen redan idag kan få ut trafikuppgifter.

 7. Josef Boberg

  “Vi ska förändra Sverige, Europa och världen, i den ordningen.”

  Jo… – Rick Falkvinge – lovvärt, verkligen… 💡

 8. Polisstaten: Enfrågepartier är de allihop

  […] inte detta ett haveri i vår s.k. demokrati? Men, det är egentligen inte viktigt, för precis som Rick Falkvinge säger; vad är viktigare än skyddet av medborgarrättigheter? Inte 49 öre mer per liter bensin, iaf. […]

 9. Calandrella

  Det är fantastiskt och så, jag ska fixa affischering i min stadsdel med de 100 affischer jag har, och så ska jag stå vid min tunnelbanestation och dela ut flygblad i en timme – men vad, Rick, är det du håller på om Informationsbyrå? Om det bara är något som var en nyhet i Aftonbladet för tolv år sedan kombinerat med att Timbro är dumma, tja, är det inte så sensationellt. Men om du har något mer än det att komma med – publicera det nu. En tredjedel förtidsröstade förra riksdagsvalet (har jag hört), och många tror att fler kommer göra det i år. Det är, som du säger, två veckor kvar. Eftersom det tar åtminstone någon dag för en fråga att få fäste, är det bäst att du börjar *nu*.

  1. HugeHedon
 10. morr

  Jag stör mig lite på att du inte berättar _varför_ sms-röster är att likställa med att avskaffa valhemligheten. Jag vet ett antal anledningar till det, men utan förtydligande så kan det gå förbi många som “bara dravel”.

  1. Rick Falkvinge

   Anledningen är att staten inte kan garantera att röstningen inte sker utan påtryckning.

   SMS kan förstås avlyssnas av Säkerhetstjänsten, men det viktigaste skälet att inte tillåta röstning på distans är att staten inte kan garantera röstningens enskildhet och självständighet åt den som röstar. Så fort man öppnar upp det, så kommer det att ske många episoder av avsnittet “nu röstar du som jag vill medan jag ser på, annars jävlar”.

   1. steelneck

    Samma sak sker idag vid valsedelsborden. Enda sättet att undvika det är att ta en valsedel från varje parti innan man man går bakom skärmen, vilket i sig är att dra ögonen på sig. – Varför gör han/hon sådär, har han/hon tänkt ge sin röst till “välj-ditt-gift”. – Betänk att de flesta så att säga röstar lokalt, de personer som finns där vid borden med valsedlar är folk som finns i ens vardag. Det är grannar, bekanta, vänners bekanta, kunder, leverantörer, släktingar, arbetskamrater osv.. Att tillåta någon annan än väljaren vid valsedlarna är ett demokratiskt oskick av rätt stora mått.

    Att ta “fel” valsedel inför dessa bekanta ansikten kan få konsekvenser, men att ta en av varje sedel för att bevara sin valhemlighet inför dessa ansikten väcker misstankar på exakt samma vis som att vägra ett “frivilligt” drogtest. Det blir fel hur man än gör och ens fria val är inte längre så fritt.

   2. ANNM

    steelneck: Grundproblemet är ju att man har en massa olika valsedlar att välja på överhuvudtaget. Det vore oändligt mycket smidigare på alla sätt (inte minst logistiska) om varje parti eller kandidat helt enkelt fick en sifferkod som väljaren skrev på ett röstningsformulär.

 11. morr

  I övrigt bra 😉 … Det här är ett skitjobbigt val… så vitt jag ser det så kan vi hamna varsomhelst mellan 1-7 % :/

 12. Tänk om det vore judar istället för romer « Calandrellas blogg

  […] kritiken mot Frankrike, Italien och Billström, naturligtvis) mot Piratpartiet: varför pratar vi inte mer om detta? En mer aktuell, större medborgarrättsfråga får en leta efter – och att […]

 13. Josef Göbbels

  Bli av med Hitler-frissan.

 14. steelneck

  Halärm!
  Nu har jag varit och förtidsröstat för första och sista gången, såvida förfarandet med valsedlar och röstkort inte förändras. Efter detta val måste jag se mig som politiskt åsiktsregistrerad, och då inte genom att någon gissat och tolkat vad jag gör och yttrar, utan svart på vitt vad jag röstat på. Jag måste nu utgå ifrån att min valhemlighet är röjd och detta till och med uppsåtligen från myndigheterna!

  Jag gick i vallokalen, å med den paranoia som politik myndigheter uppvisat de senaste åren så kunde jag inte undgå tanken at titta efter en övervakningskamera, jag såg ingen. Jag tilläts ta valsedlar utan någon som tittade på mig, jag kunde gå avskilt och stoppa dem i kuvert. Så långt allt frid och fröjd, men sedan kom chocken. När jag skall lämna in kuverten, uppvisa mitt röstkort och visa identifikationspapper, så tar de mitt röstkort och lägger det _tillsammans_ med mina valkuvert!!! I det borde jag givetvis snabbt som tusan ha ryckt tillbaks mina valkuvert ur händerna på den arme fan och antingen inte röstat alls eller tagit ledigt från jobbet. Jag vill minnas från tidigare val, på valdagen, att valsedelskuverten aldrig lagts tillsammans med något som kan identifiera den som röstade.

  Motiveringen till detta förfarande vid förtidsröstningen skall tydligen vara att folk skall kunna ändra sig fram till valdagen.. Herregud, med sådana dåliga ursäkter kan man ju motivera precis vilka galenskaper som helst. Apologeterna kommer helt säkert att förvara det med ingen ser efter vem som röstat på vad, men det är bara ett uttryck för deras godtrogna naivitet, för ingen av dem kan ju kontrollera att det faktiskt är så utan att bevaka urnan med förtidsröster ända fram till dess att röstkorten avskiljs från valsedelskuverten. Jag har inte längre det förtroendet för våra myndigheter, därför måste jag nu utgå ifrån att min valhemlighet är röjd och att jag kan få lida framtida men för mitt val och politiska åsikt.

  Till alla er som skall rösta, förtidsrösta inte såvida ni inte är beredd att öppet skylta med ert val.

  1. Björn Persson

   Du befarar alltså att någon i hemlighet öppnar urnan och ångar upp både yttre och inre kuvert, och klistrar igen dem igen så att de ser oöppnade ut när rösterna ska räknas? Eller kanske stoppar valsedlar och röstkort i nya oförstörda kuvert? Den som kan göra det kan ju också passa på att byta ut valsedlarna, så du borde kanske ropa halärm om valfusk på samma gång?

   Jag vet för all del inte precis hur urnorna bevakas men jag skulle bli minst sagt förvånad om det inte har vidtagits åtgärder mot en så uppenbar chans till valfusk.

   1. steelneck

    Problemet är att du inte vet och inte kan kontrollera det, du är helt utlämnad till att tro. Vid röstning på valdagen så vet du däremot, du kan med egna ögon hur valsedlarna hamnar bland alla andra utan någon som helst koppling till dig som person.

    Det kan både valfuskas och åsiktsregistreras vid förtidsröstningen och väljaren har ingen som helst kontroll och insyn över det.

 15. Johannes Bröst

  Jo, vi vet. vi (pp), kommer inte in i riksdagen detta val. det är den bittra sanningen. jag har röstat, och försöker vid tillfälle förklara för folk varför pp är, eller åtminstone kan vara, det enda alternativet om man inte vill bli en kokt groda, ungefär.
  men egen ekonomi och en stolt autobahn i Sverige, bildligt, är det man tycker är viktigast att rösta fram. det gäller även unga som i o f tycker att piratpartiet är klart bästa parti, men tvivlar på partiets chanser att komma in i riksdagen och således ‘kasta bort’ sin röst.

  att börjat storvalrörelsen tidigare och e v fått över 4% i några mätningar hade nog gjort fler benägna att överväga pp som alternativ. sedan mer punktsatsat på gammalmedia, som då kanske tagit oss mer som halvklart riksdagsparti i debatten. och ev lite som Caesar på sin tid, låna massa pengar och satsa allt på ett kort. sedan kunde partibidrag och möjligtvis delar av riksdagslöner användas för att betala tillbaka.
  fast då krävs det stake

 16. Andreas

  @steelneck

  På valdagen kan du gå till din ordinarie vallokal och be att få
  tillbaka dina kuvert med valsedlarna i. Självklart
  måste dina kuvert förvaras tillsammans med ditt röstkort
  för att hindra dig från att rösta flera gånger.

  Att rösta elektroniskt är vansinnigt, dels devalverar det värdet hos röstningsförfarandet. Det _ska_ vara en procedur kring röstandet, så att det känns vikigt och att folk gör det med eftertanke.
  SMS är ju osedvanligt dumt eftersom det är så lätt att avlyssna.

 17. steelneck

  Ja, det skulle jag kunna göra. Men det förändrar ju inget i sak och ter sig närmast som ett ursäktande av något som både öppnar för valfusk och siktsregistrering genom att väljaren inte kan kontrollera. Som jag skrev här ovan så kan jag veta vid val på valdagen att min röst rent tekniskt inte kan kopplas till mig som person. Jag kan se det och är inte utlämnad till att behöva tro på någon bedyyyyrar att.. Till saken hör ju att sisådär 30% av rösterna är förtidsröster, sett över flera val, inklusive EU-val, så stiger nog den siffran ganska rejält. Det här är ett förfarande som måste bort och erättas med att “lagt kort ligger”. Det går helt enkelt inte att implementera något “ändra sig i efterhand” utan att koppla valsedlarna till person.

  Ja, elektronisk röstning är fullkomligt vansinne där olika oegentligheter blir helt omöjliga att kontrollera, både för myndigheter och enskilda väljare. Där kan man snacka om att vara utlämnad till god tro av närmast religiösa mått.

  1. Björn Odlund

   Det är ingen som “bedyrar” någonting som du måste lita blint på. Rösträkningsförfarandet är en öppen process som alla medborgare kan bevittna. Således kan du se med egna ögon att kuverten med valsedlarna lägges oöppnade i urnan efter att de avskiljts från röstkorten.

   Att den här processen är öppen för alla att beskåda är i slutändan det enda sättet för att vi ska kunna granska processen utan blind tillit. Det här gäller alltså både problematiken du tar upp som valfusk i största allmänhet.

   Om man inte vill tvingas välja mellan att se Valvakan på TV och att beskåda en rösträkning finns ett alternativ. Endel förtidsröstningslokaler är öppna på valdagen (praktiskt då alla får rösta i dessa, medan man bara får rösta i den vallokal som står på röstkortet). Dessa brukar räknas någon dag i början av veckan efter valdagen och många kommuner anslår var och när på kommunens webb. Efter EU-valet var jag i kommunhuset och tittade på den räkning på onsdagen tre dagar efter valdagen.

   1. steelneck

    Ditt svar gör mig något lugnare. Men det finns fortfarande ett glapp mellan det att jag lämnar ifrån mig kuverten fram till räkningen. Under hela den tid som mitt röstkort ligger tillsammans med mina valsedlar så är det i princip det mest demokratiskt känsliga material en demokrati kan ha.

    Tänk dig en kommun där det varit politiskt storgräl och kommunalrådet stått på oppositionens sida men vid votering vikt sig för partipiskan. Hur frestande skulle det inte vara för partikamraterna att kunna ta en titt..

    Tekniskt finns möjligheten så länge röstkorten ligger tillsammans med valsedlarna. Så länge det är tekniskt möjligt så måste man utgå från att det sker, det är liksom inte en fråga om det sker, bara när och då kan vi nog utgå från att det redan skett lite här o där, i synnerhet gällande personer med en viss position i samhället. Allt annat är naivt.

 18. Hans Egil Hansen

  Finnes det ett norsk søsterparti. Hvis ikke så burde noen starte ett snart!!!

Comments are closed.

arrow