Desinformationskontroll I

Envelopes-474px

Just nu pågår en aggressiv desinformationskampanj mot Piratpartiet och mot mig personligen i kommentarsfält, huvudsakligen i gammelmedia. Retoriken får mig att tro att i huvudsak SD ligger bakom. Denna postning är avsedd som något enkelt att referera/länka till när något av följande påståenden görs:

Desinformation: Falkvinge är ultrakapitalist.

Sanning: Det är sant att jag kommer från den blå sidan innan jag blev pirat. Men citatet kommer från en intervju i tidningen Fokus, där jag kallade mig ultrakapitalist och digital kommunist i samma stycke, för att illustrera vänster-högerspannet i Piratpartiet. (Det har till och med desinformerats att tidningen Fokus hittade på den andra delen av uttalandet, att jag aldrig sade det. Det är nonsens och det vet jag eftersom jag, eh, var där. Jag citerar ofta Marx och hur hans idéer om resursfördelning blivit verklighet med digitalisering.) De tre första orden i artikeln är “Ultrakapitalist. Digital kommunist.” Att bara välja det ena av dessa är förstås oärligt och avsett som ren desinformation. För övrigt innehåller Piratpartiet även självtitulerade anarkokommunister, så även om jag vore ensidig ultrakapitalist, så skulle det bara illustrera spannet av politiska bakgrunder och den internpolitiska toleransen.

Desinformation: Piratpartiet är för fri invandring.

Sanning: Det är detta som gör att jag misstänker att det är en organiserad SD-kampanj. Jag ser detta ofta instucket i bisatser, så att man ska registrera det i förbifarten. Piratpartiet är lika öppet för fri invandring som för stängda gränser. Vi kan tänka oss båda två och allt däremellan, om våra koalitionspartners lägger fram det. Det är nämligen inte en del av vår politik. Däremot anser vi med emfas att medborgarrätter ska gälla alla, oavsett medborgarskap. Vi anser också att man har rätt till vård utan att visa legitimation, vilket som en logisk följd ger vård åt papperslösa. Vi värderar vidare mångfald, variationer i kultur och har starka öppenhetsideal.

Desinformation: Falkvinge tar ut så hög lön att partiet inte har råd med kampanjmaterial.

Sanning: Det här påståendet har jag sett ett par gånger nu, och det är uppenbar desinformation. Jag är nämligen inte anställd av partiet över huvud taget, och får inte en krona i lön därifrån. Den ende som är anställd av partiet — på halvtid — är partisekreterare Mårten Fjällström. Däremot är jag — liksom Anna Troberg och Mårten Fjällström på halvtid — anställd av Christian Engström, partiets Europaparlamentariker. Formellt är jag lokalassistent åt honom. Min lön kommer alltså från EU-pengar, ur en budget som bara får användas till lokalassistenters löner, och inte från partiet. Dessutom har partiet råd med så mycket kampanjmaterial att vi inte ens har kapacitet att få ut allt genom våra tusentals aktivister — i dagsläget har vi en halv miljon flygblad kvar som vi kämpar för att få iväg sista veckan innan valet.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. steelneck

  Har du funderat över varför SD ges såpass mycket medial uppmärksamhet? Jag ser flera scenarion framför mig och inget av dem är trevligt. Det mest uppenbara är att de inte på något sätt hotar de redan besuttna. Det är inga potentater som har något att vara rädd för när det gäller SD och inte en kotte inom den exekutiva makten behöver bekymra sig ett dugg. Detta gör det ofarligt för media att skriva om dem. Eller se på de intressen som driver fram paranoian i samhället, har de något att bekymra sig om när det gäller SD? Dessutom har SD en del gamla rötter som implicerar en hel del människor i gamla informella maktstrukturer.

  Men hur ser det ut med PP? Ouch, det är mångas tår som blir trampade på. Vi får hoppas att det är tillräckligt många i vårt avlånga land som vill att dessa tår skall ömma rejält.

 2. minata

  @steelneck

  Jag vill ge steelneck rätt att Piratpartiet hotar en hel yrkeskår och amatörer inom kulturens sfär.

  Jag som upphovsman förlorar kontrollen på mina verk från dag ett och mina verk får status Public Domain efter år fem.

  1. gastlind

   Du har i praktiken ingen “kontroll” över verken oavsett lagstiftning. Get over it !

   1. minata

    Nuvarande upphovsrättslag ger mig rätten till mina verk i perioden liv plus sjuttio år och har en straffskala. Den rätten vill Piratpartiet ta bort. Piratpartiet utmanar en hel yrkeskår och amatörer i den kulturella sfären. Därför utmanar Piratpartiet människor med kött och blod.

   2. Scary Devil Monastery

    Minata, jag har rätten att inte utsättas för övervakning utan skälig misstanke. Mina brev skall inte öppnas, min epost inte genomscannas, och jag skall inte utsättas för personundersökningar om inte åklagare fattat beslut på grund av skälig misstanke. Jag har rätt att inte varje samtal jag gör loggas eller platsen där jag gör samtalet registreras.

    Jag noterar att du än en gång förespråkar avskaffandet av mina rättigheter att vara fri i ett fritt land. Det finns ett ord för sådana som du, men efter 1945 hade de den goda smaken att hålla sig lågt.

    Skall vi fortsätta kasta dynga på varandra för effekten av vår valda politik så ligger S fan så mycket mer risigt till än vad PP gör i och med datalagringsdirektivet allena.

   3. ille

    Notera att Minata vill ha rätt att tjäna pengar på sina verk även efter det att han/hon avlidit. Det belyser verkligen hur snedvriden syn vissa personer har på sin rätt att tjäna pengar samtidigt som de inskränker människors rättigheter.

   4. minata

    Som upphovsman har jag rätten att testamentera royaltyn till vem som helst. Cornelis Vreeswijk testamente handlar om Cornelistiftelsen som varje år delar ut ett stipendium. I år till Jojje Wadenius (400 000 kronor). I stiftelsen finns cirka 20 miljoner (royalty) . Piratpartiet vill sätta stopp för detta. Därför sparkar Piratpartiet oss kulturskapare på smalbenet.

   5. ille

    Förhindrar inte det faktum att du vill kunna tjäna pengar efter att du avlidit, och detta samtidigt som du inskränker andra människors rättigheter. Just nu är det du som sparkar vanliga människor på smalbenet.

   6. minata

    Jag sparkar folk på smalbena som hävdar att upphovsrättsintrång är en rättighet.

   7. Anders

    Vi förespråkar inte upphovsrättsintrång, vi förespråkar en förändring av upphovsrätten.

   8. Mippe

    Känns som att denna diskussion med minata existerar i flera trådar här på forumet

  2. Conny

   Nu sprider du denna villfarelse igen (exakt samma mening om och om igen överallt på nätet). Du har INTE kontroll på dina verk idag heller (vem spelar in en låt via radion eller lånar ut en bok till en kompis? har du KONTROLL på det?).

   Sedan är det trollvarning – det du skriver har ingenting med Ricks postning att göra.

   Rick – bra skrivet!

  3. Mumfi.

   Troll.

 3. Mippe

  Jag har sagt det tidigare o säger det igen…du har en betydligt mer utsatt roll som partiledare än andra…att förhålla sig neutral i frågor som PP inte tar ställning till är i stort sett omöjligt…men vi pirater har givetvis personliga åsikter och de måste tydligen med “stämpel i pannan” sägas att de e personliga
  Har varit ute en hel del som offentlig pirat o för vettiga diskussioner med samtliga partier o det märkliga är att de flesta valarbetare håller med mig då det gäller integritetsfrågan
  Hmmm…

 4. krister

  De försöker med allt alla partier anklagar varandra för nånting precis nu innan valet.

  Säger bara PP FOREVER vad siom än händer.

  1. Rick

   Vi har inget val. PP är enda partiet som överhuvudtaget tar sig an de digitala frågorna. S och M kan som bäst lära sig spara dokument i MS Word (med viss ansträngning).

  2. Snild Dolkow

   “Vad som än händer” är nog ingen bra idé. Välj åsikt först, sedan parti. Inte tvärtom.

 5. Balp

  @minata

  En förändrad upphovsrätt tar inte bort våra rättigheter som upphovsmän, den förändrar dem. Vissa av oss är det redan i dag inskrivet i lagen att vi inte skall få några privata rättigheter. Av någon konstig anledning har vi som inte får rättigheter enklare att få bra betalt för vårt jobb.

  Lämnar man ut ett verk idag har man ingen koll. Jag kan inte se något som ändrar på detta i Piratpartiets program.

  1. minata

   Se svaret ovan

   1. Undrande...

    Tips: Försök läsa och förstå de inlägg som försöker ge dig den kunskap om din digitala samtid som du uppenbarligen saknar.

    Dina hänvisningar till dina egna inlägg där du konsekvent demonstrerar din okunskap är kontraproduktiva.

    Andra försöker göra dig en tjänst genom att erbjuda dig kunskap som du saknar. Gör dig själv en tjänst och ta emot den.

 6. Deep Blue

  En del kommer från SD naturligtvis, men har sett en del som kan komma från vem som helst som inte är insatt eller som vill ljuga för andra som inte är insatta. Det är svårt att rätta till alla fel jag ser, för att kommentarsfält på tidningarnas hemsidor inte är så bra vad gäller att diskutera, det rör sig för fort och folk är inte intresserade av att läsa andras inlägg utan bara spyr ur sig sina egna förutfattade och missvisade meningar.

  I verkliga livet så har jag försökt förklara, men ofta möter man folk som har bestämt sig för hur saker och ting är, och ingenting kan få dem att ändra sig. Jag försöker i dessa fall inte ändra politisk åsikt, utan bara rätta till felaktigheter om Piratpartiet och vad vi vill. Inte ens det brukar gå alla gånger.

  Problemet med att folk ljuger är att det är så lätt att få en lögn att fastna. De vet att väldigt många väljer att inte ta reda på fakta utan de litar på vad anonyma troll på Aftonbladet säger. Och det är ju inte så bra.

 7. scaber nestor

  SD i Skåne vill minska kulturstödet med 90%, likaså nationellt.

  Vilket kapar mest på din lön?
  Vilket kostar mest för alla amatörer?

  1. minata

   Piratpartiets valmanifest vill ändra min skyddsperiod på egna verk från i dag liv plus sjuttio år till fem år. Piratpartiets valmanifest respekterar inte min rätt till mina verk från dag ett.

   1. Ninni

    En gång i tiden var säkert skräddarna upprörda när deras privilegier försvann när skråsystemets upphävande i mitten av 1800-talet och industrialisering och modernisering gjorde det svårara att leva på att sy upp kläder på beställning.
    (http://sv.wikipedia.org/wiki/Skr%C3%A4ddare)

    Och säkert har ni många andra föregångare som inte vill acceptera att civilisationens förutsättningar förändras.
    I dagens it-samhälle är din rätt till dina verk bara ett verkningslösa ord på papper.

    Och ja, som piratpartist anser jag att den dagen du lämnar ifrån dig dina verk, är de inte längre dina verk utan för allmänheten tillgängliga filer.
    Ni måste alltså, liksom skräddare fick, hitta andra sätt att livnära er på. Ni måste lära er leva i vår samtid.

   2. nadder

    Du respekterar inte min rätt att slippa betala för en rättsapparat som används för att förtrycka folk som delar med sig av kultur till andra. I hela 70 år + ditt långa giriga liv vill du att jag ska betala för att du ska ha detta privilegium. Behåll gärna dina alster för dig själv så vi andra slipper se eller höra dom.

   3. ille

    Du har ingen naturrätt att få betalt livstid + 70 år. Bara det faktum att du anser dig ha rätt till ett monopol i 70 års tid efter din död samtidigt som det inskränker människors rättigheter är anmärkningsvärt.

    De rättigheter som du nämner ges ut av staten i den mån som det anses vara nödvändigt för att gynna det allmänna intresset. Kommer man fram till att en annan skyddsperiod är mer lämplig i dagens samhälle så är det fritt fram att ändra den.

  2. Ninni

   Åh, vill dom? Synd jag redan röstat på PP ;D

   Det var en punkt i deras, i min åsikt, avskyvärda politik som jag diggar. Kul att se att även SD kan hitta på något klokt.

  3. ANNM

   Att minska kulturstödet låter utmärkt. Staten bör inte överhuvudtaget lägga sig i vilka tidningar som trycks, vilka böcker som skrivs, vilka musikverk som komponeras osv. Det enda en “kulturpolitik” borde innefatta är tillgänglighet och arkivering, dvs sådant som bibliotek och museer håller på med.

   Sedan är ju SD nationalromantiska tomtar som är omöjliga att ta på allvar, men det är en annan fråga…

 8. Rick

  Sen när Reinfeldt vinner, kommer han att följa upp direkt med TPB-cirkusen igen. Smart av dig, Reinfeldt.

 9. Lars

  Det är inte lätt att sortera ut viktigt och oviktigt så här i valspurten. Expressen har gjort sin självständiga bedömning: Flydde från gruppsex – körde ihjäl grävling.

 10. Lars

  Sorry, Aftonbladet var det visst.

 11. Peter Andersson

  De sju trötta gammelpartierna och deras aktivister gillar att hacka på SD eftersom det får dem själva att framstå i god dager, ser de däremot en PP:are så drar de snabbare än Usain Bolt eftersom varje jämförelse sida vid sida får dem att framstå som ännu tröttare och PP som Oscar De La Hoya…

 12. Josef Boberg

  Apropå SD så upplever jag att dom är VÄLDIGT aktiva på nätet. Det syns bl a i den här opinonsmätningen.

  Men min 69-årade LivsErfarenhet säger mig – att lika säkert som amen i PyramidMaktHavarnas kyrkor – så kommer deras förtala av andra att drabba dom själv mest i slutändan (video ca 4,5 min) – är Josef rätt säker på.

 13. Carl I

  Ignorera minata. H*n är ett troll som har copypastat samma meningar i flera månader nu och är inte ett dugg intresserad av att ta till sig argument. D.v.s. precis den sortens person som ägnar sig åt systematiska desinformationskampanjer av det slaget som det är väldigt bra att Rick nu krossar.

 14. Calandrella

  Nja, så konspirationsteoretiska behöver vi nog inte vara att vi tror att det finns en “aggressiv desinformationskampanj” orkestrerad av bland andra SD. Däremot tror jag det finns många maktsugna SD-anhängare som gör allt för att svärta ner deras politiska fiende nummer ett (eftersom vi vid ett riksdaginträde dels skulle kapa deras opolitiska-enbart-etablissemangskritiska röster, och dels vara ett alternativ att samarbeta med istället för att samarbeta med SD om SD också kom in; båda Alliansen och de rödgröna skulle nog föredra oss), och många allmänt antipirata etablerade partister som är rädda för att framgången från ifjol ska upprepas, och i förebyggande syfte söker sprida desinformation.

  1. Rick Falkvinge

   Jo, Calandrella, i och med att exakt samma argument dyker upp i vilt skilda sammanhang på exakt samma sätt, och de är konsekvent påhittade, så är det orkestrerat på något sätt.

   Men du har rätt i att det inte behöver vara just SD, även om mittenpåhittet (“fri invandring”) antyder det.

 15. Scary Devil Monastery

  SD är PP’s raka antites. PP består till större delen av folk som ser framåt – SD försöker sälja visioner av svunna dagar där blåögda bönder volmar hö på sin åker medans frun står vis spisen och barnen lär sig sin katekes i ett mytiskt 50-tal där ingen i Sverige ännu sett en neger.

  Det är anledningen att både Göran Hägglund och Åkesson slåss om “verklighetens volk” – gnälliga och inskränkta människor som ser all expansion av den egna horisonten som ett hot och varje potentiell ny lärdom eller synvinkel som ett onödvändigt ont.

  Det förvånar mig inte alls att SD är hätskare mot PP än vad de är mot även de etablerade partierna. Slutet samhälle där angiveri och den enda raka vägen råder gentemot en öppen och fri värld?
  Det finns gott om folk som är rädda för frihet – särskilt andras. I den snittpunkten lever SD.

 16. Jocke

  Att SD skulle leda en kampanj mot Rick låter som en paranoid tanke. Det är väl snarare kultureliten som gör det.

  1. minata

   Det är det jag visar ovan och som jag upprepar.

   Som upphovsman förlorar jag kontroll över mitt verk från dag ett och mitt verk får status Public Domain efter år fem. Detta enligt Piratpartiets valmanifest. Det vill säga Piratpartiet sparkar oss kulturskapare på smalbenet.

   1. ille

    Snarare är det så att det moderna samhället har förändrat spelreglerna radikalt och alla utom de privilegierade har börjat inse det. Eftersom syftet med den ekonomiska upphovsrätten är att kulturmaximera samhället så är det upp till “din sida” att motivera varför ni behöver ett monopol på livstid + 70 dagar (dvs även när ni är död). Detta har eran sida ännu inte klarat av att motivera. Så när tänker du lägga fram underlaget?

   2. ille

    Lägg därtill att ert statligt sanktionerade monopol faktiskt inskränker människors rättigheter. Ska man rita kartan efter verkligheten eller försöka anpassa verkligheten efter kartan?

   3. Mind

    Verkligen? På smalbenet?

    Så vad hade du tänkt klara av att skapa för sorts kultur 70 år efter att du har dött? Ben är det enda som är kvar av dig då. Det måste vara ett extraordinärt konstverk som är värt att skyddas, om vi så måste införa diktatur på kuppen.

   4. Mippe

    Tjatigt minata…kolla detta om du inte vet vad PP står för
    http://wiki.piratpartiet.se/VadSjutton%C3%84rPiratpartiet
    Enkelt o lättläst…

  2. Mind

   En lika bra gissning som någon. De är våra största konkurrenter om uppmärksamhet i övriga blocket. De har dessutom varit i luven på oss mer eller mindre hela tiden.

 17. Jan-Erik

  25% bland unga => riksdagsplats

  Har febrilt letat opinionsundersökningar där PP är med. Jag hittade till min förvåning från juni i år på DN.se, rubriken “Partierna når inte ut på nätet”, där stödet för PP skattades ur en hembesöks-undersökning med 1797 personer:

  “Bland väljare under 30 år röstade knappt hälften på de fem äldre partierna. 25 procent röstade i stället på Piratpartiet” (http://www.dn.se/nyheter/valet2010/partierna-nar-inte-ut-pa-natet-1.1126334)

  Borde vara intressant att uppmärksamma.

Comments are closed.

arrow