Efter valet: de nästa fyra åren

Det här är ett funktionärsbrev till funktionärer i Piratpartiet.

Time-Months-474px

Kollegor,

det kommer ett liv efter valet, och jag skulle vilja sätta ett par stolpar och minnesanteckningar för vad som händer omedelbart efter valet såväl som de närmaste fyra åren, hela vägen fram till de allmänna valen den 14 september 2014. Det betyder inte på något sätt att vi ska sluta jobba i den mest intensiva perioden — bara att vi ska känna till vad som kommer bortom språngmarschen som vi befinner oss i just nu.

(Jag ska ut på sista delen av min slutturné om bara några timmar, så aktivitetsnivån är kroniskt hög precis som den ska vara. Jag vill ändå måla en bild av vad som händer direkt efteråt.)

Utvärdering (“post mortem”) av allt som hänt fram till och med den 19 september påbörjas de närmaste dagarna efter valet, medan vi har allt i färskt minne. Målet är att få in ett par bra saker att fortsätta med och ett par saker att förbättra under nästa mandatcykel (även om våra förutsättningar är radikalt annorlunda så ska vi ändå veta vad vi gjort bra). Den bör vara avslutad senast den 15 oktober, innan vi hinner glömma alltför mycket.

Nästa sak som händer är att The-Pirate-Bay-rättegången aka Spectrial går in i sin nästa fas, hovrätten. Den startar den 28 september — nio dagar efter valet — och vi förväntas förstås bevaka som tidigare. Vi har redan ansökt om pressackreditering.

Ekonomiskt kommer vi att ha ett helt annat läge, men partistöd betalas ut först i början av nästa år, typ i februari. Fram till dess har vi på oss att få vår ekonomi granskad och godkänd av auktoriserade revisorer, vilket är ett krav för att få partistöd utbetalt. Det är tyvärr en kostnad förknippad med det, en kännbar sådan, och jag föreställer mig att den kostnaden tas proportionellt från partistöd där och på de nivåer som det betalas ut — en utgift för inkomstens förvärvande, i tydligt bokstavlig mening. Vår redovisning är omfattande men generellt i mycket god ordning och det är endast vissa reskontra från förra året som behöver följas upp och stängas. Detta bör vara formellt klart senast den 1 december så att en bokslutsredovisning sedan kan göras snabbt inför utbetalning i februari.

När det gäller processerna som ledde fram till valet, typ listframtagning och allt sådant, så gjorde vi mycket rätt jämfört med både 2006 och 2009 — men ett generellt fel över hela linjen var att vi hela tiden hade bråttom. Det ska man inte behöva ha med fyra år på sig. Jag föreställer mig därför att vi börjar diskutera processen om hur listorna ska tas fram redan två år före valet, den 1 april 2012. Målet bör vara att ha riksdagslistorna helt klara ett helt år före riksdagsvalet, den 14 september 2013, eftersom EU-valet under sommaren 2014 kommer att ta mycket uppmärksamhet (med Klart Skepp från ett halvår före EU-valet). Den här tidsplanen är till syvende och sidst en styrelsefråga, förstås: jag sätter bara ett spett i backen. Vi kommer att ha en ännu större utmaning att göra det här inför 2014 än vi haft i år eftersom det är val på fyra nivåer — hela vägen från EU till kommunalval — och allting överlappar varandra.

Det enda som jag verkligen saknat i listväg i år är en riksdagslista för hela landet att t.ex. kunna skicka till ambassader eller att använda till hela landet. En geografiskt obunden Lista Sverige till riksdagen, som inte används för utläggning utan mer för utskickning och som fallback, hade varit praktisk. Men det är något vi får återkomma till 2012.

Men det viktigaste är kanske att vi bör ta ordentligt tag i idédebatten igen efter valet och under 2011-2012. Vi har upptäckt många väldigt bra spår i både filosofi och retorik under slutruschen. Jag vill — liksom Anna — att Piratpartiet inte bara ska vara en kampanj- och aktivistorganisation, utan också det ställe som driver de riktigt intressanta diskussionerna. Vi gör det redan till viss del, och av uppenbara skäl så diskuterar vi inte mycket sådana saker under Klart Skepp, men jag vill att vi ska vara det självklara stället som faktiskt driver debatten. Att vi anordnar seminarier, debatter, skriver böcker, gör filmer, allt tänkbart. Sverige är redan en ledstjärna i världen på det här området och vi som organisation har alla förutsättningar för att hjälpa Sverige skina ännu starkare som fyr och ledstjärna. Därför vill jag sätta upp en oberoende och självfinansierad tankesmedja under 2011-2012.

(Med det sagt, så ska vi vara en aktivistorganisation i världsklass också under de nästa fyra åren. Minst.)

2011-2014

Vi behöver också mycket intern utbildning i framför allt ledarskap, presentation och utbildning (så att de som tränas kan träna vidare i sin tur). Det är vårt ansvar att vi fungerar som organisation och att våra funktionärer kan förklara, entusiasmera, motivera och utbilda i sin tur allteftersom funktionärskåren växer och förändras. Vi har stått inför många utmaningar här eftersom vi alltid har växt väldigt explosionsartat och åren 2011-2012 är rätt tid att ta itu med de här långsiktiga investeringarna i vår egen funktionärskår.

Det är lite tankar och idéer om de nästa fyra åren. Vi återvänder till det här efter valet. Om någon har spontana tankar (men jag vill inte att det här blir en diskussion som drar energi från kampanjande – vi är under Klart Skepp!) så kommentera gärna här i forumet.

Rick — som ska till Linköping för kampanjande om några timmar, därifrån vidare till Växjö, Lund, etc. Nu kör vi stenhårt sista biten!

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anders Forsman

  Gott krut och verkligen lycka till nu!

 2. Anders Troberg

  När det gäller kostnaden för auktoriserad revisor, borde vi inte ha en revisor någonstans bland anhängarna som kan tänka sig att göra det ideellt?

  1. Björn Odlund

   Partiet har redan lekmannarevisorer som är medlemmar i partiet.

   Det som behövs är en auktoriserad dito, och en sådan måste man anlita från en revisionsbyrå eftersom det är byråerna som har revisionsrätten, så det hjälper föga om någon medlem inom partiets led skulle jobba som auktoriserad revisor.

 3. Mats Henricson

  Om vi får partistöd vore det sjukt intressant att sätta upp ett parti-finansierat Hackerspace i Stockholm (och andra ställen, naturligtvis, om det finns pengar), där hackers kan sitta och programmera tillsammans, för egen del eller för partiet. Det saknas en sådan i Stockholm, och det vore störtcoolt om PP startade ett.

 4. Calandrella

  Förutseende och smart med tidsplan redan nu. Bra jobbat!

 5. steelneck

  Fy fan vad bra tal du höll i Linköping. En skottkärra med beröm.

  1. Rick Falkvinge

   Oj, tack Steelneck! Jag har prövat att sätta det där i samband några gånger och skrev precis en bloggpost om det också.

 6. pros

  Tips till nästa gång de är val.

  Hörde ett intressagnt inslag på ekot, här från DN. http://www.dn.se/nyheter/valet2010/blinda-kan-inte-personrosta-hemligt-1.1168902

  Handlar om att Blinda persona inte kan rösta utan att avslöja vad dom ska rösta på. Där är ju något PP kan jobba med, finns nog en hel del personer som är blinda som skulle rösta på PP.

 7. […] Vi har inte glömt Spectrial! Written by maloki on September 11th, 2010 Nästa sak som händer är att The-Pirate-Bay-rättegången aka Spectrial går in i sin nästa fas, … […]

 8. […] frågor är ju i allra högsta grad ett långsiktigt arbete, och jag har så smått redan börjat sikta på riksdagsinträde 2014 snarare än i år. Sådant visionärt arbete kräver inga dagliga […]

 9. TRÖTTMANBLIR

  PP kommer inte komma in i riksdagen. Istället för att se till att ta sig över 4%-spärren, har PP supit bort ett guldläge att ta sig in i riksdagen, ett läge som kanske inte kommer en gång till.

  Vad man borde ha gjort – hållit sig till de tre punkter man säger sig hålla sig exklusivt till. Vad man har gjort istället – haft åsikter om allt möjligt annat “självklart”, allt från kommentar i Israel-Palestinakonflikten, till att gå i Prideparaden (den som är intresserad kan hitta ett meningsutbyte mellan mig och några heltidskommentatorer här på Falkvinges hemsida). Så förbannat dumt!!! OM PP hade hållit fingrarna i styr och fokuserat på sina tre frågor så hade de så gott som garanterat suttit i riksdagen efter valet. För det finns garanterat >4% av de röstberättigade som tycker att de tre frågorna är tillräckligt viktiga för att lägga annat åt sidan. Men uppenbarligen finns inte den viljan inom PP, vad de än hävdar. Jag hade tänkt överge mitt gamla parti (kd) och lägga min röst på PP. Nu blir det inte så, för PP har ingen trovärdighet värd namnet. Och jag lär vara långt ifrån den enda som har vänt i den trånga PP-farstun. Ni beter er som gamla KPML(R)-are ungefär. Ha så kul i er rätt-troende lilla klubb (utanför riksdagen).

 10. There’s no fate but what we make for ourselves | Anna Troberg

  […] det i minnet om kampanjandet känns tungt. Det är nu vi skapar vår gemensamma framtid. Vi har alla möjligheten att göra den ljusare. Ta […]

 11. En mycket ledsen pirat.

  Jag hade ångest riktig ångest i går jag kunde inte bestämma mig på vad jag skulle rösta. Mitt hjärta vrålade pirat men hjärnan sade något helt annat. Det slutgiltiga valet skedde först bakom det gröna skynket.

  Varför blev det nu så?
  När alla valundersökningar pekade på att PP inte skulle komma in och att SD skulle komma in i riksdagen kände jag att om jag ger min röst till PP (och de inte kommer in) så kommer SD att få en ökad procentuell andel i riksdagen och det ville jag absolut inte. Så för att minimera SD´s makt gav jag min röst till det block jag trodde skulle vinna för att undvika att ge SD vågmästarroll.

  Jag har svikit mitt hjärta och det känns tungt. Men med facit i hand skulle jag nog göra om samma sak, nu hoppas jag bara mitt kryss ger efterverkningar i våra frågor ändå.

  Jag tror att PP´s dåliga val inte har att göra med PP utan att Pirater är så mycket för det fria samhället att de hällre ger sin röst till andra än medverkar till att ge SD makt.

  En mycket ledsen pirat.

Comments are closed.

arrow