Sossar mot Storebror kan göra en enorm skillnad nu

Carry-474px

Valet är i praktiken avgjort, åtminstone vad gäller vem som blir statsminister under nästa fyra år.

Alla institut ger nu Alliansen egen majoritet, i vissa institut med en ledning över tio procentenheter. Det är inte något som Rödgröna kommer att hämta in på tre dagar. För nu är det bara torsdag, fredag och lördag kvar.

(Eller ja, okej. Några institut ger Alliansen i storleksordningen 48 eller 49 procent, vilket fortfarande ger en egen majoritet i riksdagen när blanka röster och liknande räknats bort.)

Odds från Unibet på nästa regering.
Odds från Unibet på nästa regering. Valet är avgjort, iaf vad S anbelangar.

Hur som helst står det alltså klart att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern kommer att sitta i opposition de nästa fyra åren. Förmodligen även Sverigedemokraterna. Samtidigt är det okänt var Piratpartiet befinner sig i opinionen, men PP särredovisas fortfarande inte. Det väcker frågetecken, även om jag ser många i bloggosfären deklarera sin piratröst (vilket förstås är uppmuntrande och entusiasmerande).

I det här läget finns det fortfarande mycket som anhängare av Rödgröna kan göra för att påverka politiken som förs de närmaste fyra åren, trots utsikten att sitta i opposition. I synnerhet anhängare av integritet och försvarare av den oskyddade medborgaren mot rovföretag. Jag vill särskilt påminna om konceptet att taktikrösta in Piratpartiet med en “Kamrat +2,5%” som Erik Laakso lanserat.

Det är sant att även Piratpartiet då skulle sitta i opposition i fyra år, eftersom Alliansen har egen majoritet (och det är inte en position som Alliansanhängare vare sig kan eller bör ge upp om de vill spela taktiskt). Men det skulle innebära en enorm möjlighet att arbeta för integritetsfrågorna. Mer specifikt skulle det innebära 30 heltidstjänster och 60 miljoner kronor över en fyraårsperiod.

Det gör inte Rödgröna någon praktisk skillnad om blocket får 41 eller 38 procent. De sitter fortfarande i opposition och antalet mandat gör, på gott och ont, varken från eller till i den skalan. Men det går att göra en enorm skillnad för möjligheten att driva integritetsfrågor de närmaste fyra åren. Därför vill jag slå ett slag för att Sossar Mot Storebror kan, och kanske bör, ta tillfället i akt och realisera Kamrat +2,5%. Det är ett av de effektivaste sätten att göra skillnad som fortfarande står öppet.

I allt väsentligt kan man se det som att man skänker ett slags Integritetsinstitut 60 miljoner kronor, rakt i handen, till kostnaden av en liten papperslapp. Det är en mycket bättre deal än någon donation man någonsin gjort till t.ex. Cancerfonden, och det är vad man ger Piratpartiet. Föreställ dig själv hur mycket man kan göra för sådana summor, med tanke på att vi bara haft en halv miljon i kampanjbudget både 2009 och 2010!

En sån här liten papperslapp är allt det kostar:

Valsedel-PP-Stockholm-474px

En liten papperslapp. 60 miljoner till Integritetsinstitutet som slår vakt om dina rättigheter under hela fyra år. Och det helt utan att det gör någon som helst praktisk skillnad för Rödgröna.

Är inte det något för budkavlen att gå runt med bland Sossar Mot Storebror?

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. xzpq

  Det finns ytterligare en grupp som gärna får tänka om.
  De som inte vill rösta på något av blocken, och som därför funderar på att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Piratpartiet är ett betydligt trevligare och i de flestas ögon mer rumsrent alternativ!

 2. minata

  Sossar mot Storebror har inte uppdaterat sin hemsida.
  http://www.sossarmotstorebror.se/
  Senaste uppdatering: 20 maj.
  Kamrat 2,5% skall läsas Erik Laakso och Henrik Brändén. Vem halvan är är för mig okänt.

 3. ratik

  Jag måste säga emot dig här, Rick. Jag tycker aldrig att man ska taktikrösta. Inte om man vet vad man gillar bäst. Det är klart att om man står och väger så… men jag är rätt säker på att detta bara betyder att en del som har övervägt att rösta på oss röstar på nåt i vänsterblocket istället. Så är det tyvärr.

  1. Rick Falkvinge

   När jag har varit ute på stan så är mitt intryck att de flesta inte tänker i termer av vilket parti de gillar bäst, utan hur deras röst gör mest skillnad, hur rösten påverkar mest i den riktning de vill.

   Ett bra exempel är att många har bestämt sig för att rösta på endera blocket, men avvaktar med att bestämma sig för vilket parti i blocket allteftersom hur partierna ligger i opinionsmätningarna.

  2. ANNM

   Om man nu tänker rösta, varför skulle man då _inte_ rösta på det sätt som man tror ger den största önskade effekten? Att göra något annat verkar rätt dumt.

   1. ANNM

    …men samtidigt så är ju den möjliga effekten enormt liten och existerar i praktiken inte – när var senaste gången ett riksdagsmandat tillsattes med en rösts övervikt?

    Om man är ute efter att göra skillnad så ska man nog ägna sig åt annat än att rösta.

 4. Mats Henricson

  Jag för min del förstår inte varför du uppmanar rödgröna att taktikrösta på PP, när det ju måste vara bra mycket bättre om alliansväljare taktikröstar på PP.

  Säg att PP idag har 1.5% av rösterna, alliansen 51%, rödgröna 42% (om skillnaden mellan blocken ska vara ~10%). Tänk dig då att 3% av alliansväljare taktikröstar på PP. Vad får vi då, jo:

  PP 4.5%, alliansen 47%, rödgröna 42%.

  Resultatet blev detsamma, alliansen vinner valet, vilket ju måste ses som viktigt för den taktikröstande alliansväljaren, men PP får vågmästarställning och kan ställa hårda krav på alliansen för att ge dem deras stöd.

  1. Rick Falkvinge

   Därför att det inte handlar om vilket block som blir störst, utan om vilka som kan bilda regering. Spelteorin är allt. När Alliansen ligger precis över 50% skulle jag själv aldrig, någonsin, gett upp den situationen. Det innebär att spelteorin säger att de inte är beroende av några andra någonsin under hela mandatperioden.

   Att begära att de ska taktikrösta på något annat innebär att begära att de skulle förändra spelsituationen så att Alliansen var tvungna att ta stöd av något ytterligare parti utanför fyrpartikoalitionen, och det är inte rimligt att begära.

   1. Mumfi

    Kan man väl begära…

    Lika gärna kan rösterna som går till PP från de röda göra så att de blå (eller är de orangea?) går över 50%.

    Själv ser jag det hellre som så att för flertalet gör vilket block som vinner ingen skillnad. Med undantag fån några få dödligt sjuka och, typ, 2 lärare i burka så är det hela ganska likvärdigt. Hur många chipspåsar i månaden gör det ekonomiskt? Inte många…

    Med PP i riksdagen gör det däremot skillnad.

   2. En Anders

    Jag tycker du har en klar poäng. PPs frågor är viktiga att få ut till väljarna. Kamrat 2,5% känns mer realistisk denna gång än att tro på 4% redan nu.

    Spelteorin känns igen. Så är det absolut. Ska PP ta röster nu är det från rödgröna. Alliansen som balanserar något över 50% kommer aldrig riskera att behöva stödpartier.

    Rick >> Hur ska vi göra då för att få ut det till alla sossar som nu funderar på att stanna hemma istället, eller MP:are som är liberala i integritetsfrågor? vad är strategin för att nå ut liksom?

   3. Mats Henricson

    Jo, det är rimligt att förvänta sig, om man sympatiserar med PP i smyg och är upprörd över hur alliansen skött dessa frågor de senaste 4 åren.

   4. Scary Devil Monastery

    Glöm inte bort att det finns en hel del Moderater och Folkpartister som helst vill tvinga bort alliansen från den väg den slagit in på. För många av dessa som tänkt till blir det lätt en godtagbar taktik att rösta mot Alliansen bara för att framtvinga förändring.

    Jag känner själv ultrablå folk som är så pass gravt besvikna över M numer att de finner tanken på att ens rösta allians oacceptabel

 5. Elias.L

  Hur dum kan man vara att rösta på ja eller nej på frågor som sklle kräva 10,000 partier.

  Jävla ja sägare.

  1. Undrande...

   Grattis till morgonens mest obegripliga inlägg!

   Vinnarmotivering:
   – Framgår inte vad som behandlas.
   – Helt osammanhängande.
   – Punkt efter fråga.
   – Saknar struktur.
   – Fullt av stavfel.

   Det blir svårt att slå detta. Vad säger Unibet?

   1. Elias.L

    Klarare än riskdagens “åsikiter”..

   2. tsp

    Och varför ange antal partier med tre decimaler? Heltal brukar räcka gott.

  2. Deep Blue

   Efter att ha läst igenom din kommentar flera gånger så förstår jag fortfarande inte vad du menar.

  3. Patrik

   Svårbegripligt inlägg. Jag antar att det är en variant på “PP är ett enfrågeparti, bu huh”. Gäääääääsp….

 6. minata

  Läst av Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap:

  citat
  “I valet på söndag blir det framförallt Feministiskt initiativs och Piratpartiets sympatisörer som kommer att taktikrösta på ett annat parti med mer realistiska chanser att klara spärren.”
  slut på citat

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/taktikrostare-anvander-sin-makt_5333969.svd

  1. Rick Falkvinge

   …och kommentaren under din är en S-sympatisör som gör precis motsatsen. Jag tycker det säger ganska mycket om förhållandet heder/integritet mellan er två…

  2. Björn Odlund

   Men för HELVETE, val är åsiktsyttringar om vad man tycker, ingen jävla travtävling om vem man tror kommer vinna!

   _INGEN_ röst är bortkastad!

   *bitter*

   1. ratik

    Jo, det är precis vad jag tycker, och vad jag försökte uttrycka ovan.

    Det skildras ju i media också mer som en tävling än en demokratisk process. Det är ganska sorgligt. Men på många sätt sant. Vilket är ännu sorgligare…

   2. embla

    Det är väl upp till den röstande att välja hur den vill se på det rent teoretiskt? Vad i halva friden är poängen med att strunta i att försöka påverka? Med ditt resonemang blir ju valet någon sorts gigantisk opinionsundersökning..

 7. Erik Laakso | På Uppstuds » Min röst i riksdagsvalet går till:

  […] att säga hur många röster partiet faktiskt kommer få och hur långt det kommer räcka. Men även en förlorad riksdagsplats kan vara en vinst för integritetsstödet. Inte minst genom att partiet med tillräckligt många […]

 8. Carl

  Okej så nu har Piratpartiet kommit ut som socialistiskt stödparti?

  En röst på PP är en röst på Sahlin?

  1. Rick Falkvinge

   Hej Carl,

   vi är mycket tydliga i vår vågmästarstrategi. Vi kan tänka oss att regera lika mycket med endera blocket, allt hänger på vilket som ger oss det bästa budet i våra frågor.

   Vi har redan demonstrerat denna princip en gång i EU-parlamentet och följer den extremt lojalt.

   En röst på Piratpartiet är en röst på maximal integritet.

   1. Carl

    Du har ju sagt i en intervju i ekot, att ni inte tänker förhandla utan enbart ställa helt orimliga krav som inget block kan acceptera.

    Vad sägs om en sammanslutning med kommunistiska partiet och några andra mindre, vänsterrörelser till nästa val?

   2. Danne

    Carl,

    Var kom nu det där ifrån?

    Såklart måste ett block som behöver PPs hjälp ge efter för PPs krav för att få dess stöd.

    Om dessa krav är orimliga eller ej är upp till betraktaren men själv tycker jag det är bra att ett parti hellre står i opposition än går med på ingenting alls bara för att vara med och leka i riksdagen. Hur billigt säljer sig inte Vänstern till exempel till S eller Centern till M. Vad från deras program finns i Alliansens eller Rödgröns manifest?

    PP är varken ett höger eller vänster parti. Inte mittenparti heller. De är allt och ingenting på den skalan.

   3. Carl

    @Danne

    Jo, men det skulle ju innebära att regeringen bryter mot en rad direktiv och konventioner vilket skulle medföra enorma böter och minskat inflytande i utrikespolitiken. Tror inget parti är berett att sälja ut sig på det sättet, bättre att ta igen några röster till nästa val, oavsett om det handlar om höger eller vänster.

    Men visst står PP närmare vänstern?

   4. gastlind

    Carl: PP står inte “nära” något av blocken i deras ekonomiska politik. Det är sant att vissa vänsterpartier påstår sig dela våra värderingar vad det gäller personlig integritet. Men i dagens politiska klimat är det ingen tvekan om att dessa lätt skulle sälja sina integritetsfrågor till den som bjuder på störst skattehöjningar inom sina hjärteområden ( mp vill ha miljöskatter, V bidragsskatter osv ).

   5. Carl

    @gastlind

    Exakt, och är Piratpartiet närmst Vänsterpartiet och Vänsterpartiet som vill införa en totalitär stat: hur väl går det ihop?

   6. Daniel Wijk

    Carl: Det låter som du varken har koll på PP eller på PPs strategi. Vilka krav anser du är orimliga till exempel? I en eller två frågor så finns det en risk att man måste väga in internationella konventioner men även där finns det rätt mycket spelrum.

    Det känns som du fått din information av en missinformatör uppriktigt sagt.

   7. Patrik

    @Carl: Det är inte PP som står närma vänstern, det är vänstern som står närmast PP – och för detta bör högern skämmas! Hur f-n kan högern ha blivit MINDRE liberala än vänstern???

  2. Tomas Kronvall

   Nej, den här bloggposten är ingen blockpolitisk lojalitetsdeklaration. (Dessutom säger den, “Om du gillar integritet, men tänkt rösta på Sahlin, rösta på oss istället!”)
   Den riktar sig helt till röda väljare som acepterat opinionsmätningarnas slutsats om att Alliansen kommer få egen majoritet. I det läget gör deras sosseröst ingen nämnvärd skillnad; (S) kommer bli största parti i opposition i vilket fall.
   Och givet dessa premisser säger Rick “All other things equal, visst hade det varit trevligare med (PP) i riksdagen än utanför? Rösta pirat.”

  3. Elias.L

   Skojar du ?

   Måna gör sig bäst som konst.

 9. Elias.L

  Jag röstar för direkt demokrati, dagens system är sedan länge utgånget datum på.

  1. Danne

   Och röstar för ett avskaffande av blockpolitiken.

   Partier borde inte FÅ skriva ett valmanifest de ärligt säger att “Detta vill vi men kommer inte jobba aktivt för” och sedan skriva ett gemensamt manifest med sina partnerpartier som är ett jädra hopplock där alla får säga sitt men som ingen egentligen vill stå upp för.

   Jag undrar vad som skulle hända om valet tok en tokvändning på valdagen och ETT parti får ensam majoritet. Skulle de svika sina partners helt då och driva sitt eget program… ? Tror Sverige att blivit ett bättre land oavsett vilket av dagens riksdagspartier som kom dit hän…

   Utopi, kommer inte hända. Delvis därför röstar jag PP.

   1. CF

    Är det spått att blåa ska vinna med egen majoritet är det ju ingen taktikröst för blåröstare att gå till PP.
    Såklart de ska svika sina samarbetspartier om de får egen majoritet. Tycker jag är helt rätt. Blocken är ju till för att hoppas på att gemensamt få majoritet. Men skulle som du skrev hypotetiskt M få egen majoritet så är det ju lite fel om de driver Centerns frågor, när majoriteten av röstarna i Sverige valt M:s politik.
    Däremot om t.ex. alliansen får precis knapp majoritet med bara 3 partier, då känns det taskigt om de kickar ut det minsta partiet.

 10. LeoB

  Bakom frågorna om integritet ligger två saker:

  1) Bekämpning av större hot, dvs terrorism
  2) Intellectual property

  Den första frågan är komplicerad, men som de flesta här så tror jag inte på massiv övervakning och registrering som medel att nå fred och trygghet. (Naturligtvis är övervakning alltid en inslag, men ett mycket problematiskt sådant, som vi vet.)

  Den andra frågan handlar idag om egoism enligt min mening. Så det är ganska naturligt att de flesta som är intresserade av den aspekten lutar åt vänster.

  Frågorna blandas ju ihop och därför misstror jag mer de som lutar åt höger i politiken även i den första frågan. (Vem myntade “bodströmsamhället” om inte en person med så kallad liberal anknytning, dvs en som lutar åt höger? Jo, jag håller med den personen många gånger även om jag inte direkt hyllar honom, men själva ordet verkar vara valt som ett slagträ mot den vänstra sidan av politiken!)

  Så jag tror att det är en väldigt dålig idé för de till vänster att rösta på PP.

  Och dessutom gäller valet så oändligt mycket mer. För min del tycker jag t o m att PP missar stora delar av integritetsfrågorna. Vem inom PP kan direkt säga vad som debatterats när det gäller Vivalla? Vem inom PP har skrivit om det.

  1. Daniel Wijk

   Jag vet inte hur du fått ihop att motståndet mot intellektuell äganderätt handlar om enbart egoism (möjligtvis om man räknar det som att samhället blir bättre och därför är det egoistiskt att göra så). Motståndet finns eftersom intellektuell äganderätt såsom den är inskriven i lagen idag orsakar stora problem i samhället. Problem såsom att intressenter vill avskaffa så väl brevhemlighet som rättsskydd för att få folk att sluta dela med sig. Är det egoism att vara emot den typen utav intressenters maktbruk inom samhället?

   Folk till vänster brukar gilla att dela med sig (undantaget exempelvis minata som bara vill att andra ska dela med sig till honom). Det finns bra anledningar för folk åt vänster att rösta på PP.

  2. Joakim

   Varumärkeslagen (1960:644) anser jag (och antagligen många andra) att den inte handlar om egoism. Den hjälper konsumenter att känna igen varor.

   Tips: Använd inte termen “Intellectual property” då det sällan kan sägas något vettigt om alla de lagar som termen inkluderar. Dessutom ger den ett felaktigt intryck, t ex att ett upphovsrättsskyddat verk skulle vara upphovsmannens “intellektuella egendom”.

 11. En röst att kasta bort från demokratins ringmur // Skivad lime

  […] som fungerar i vissa lägen som självuppfyllande profetia där människor väljer att inte “kasta bort sin röst” på ett parti som “ändå inte kommer in i riksdagen”, avgjort efter någon […]

 12. Dennis Nilsson

  Här är det argument jag använder;
  “Vill man att ens barn och barnbarn skall växa upp i samma öppna och demokratiskta samhälle, som man själv växte upp i, så skall man rösta på Piratpartiet.”

  Både blåtofsarna och rödtosarna vill införa en totalitär stat. De bygger bit för bit förutsättningarna för det. Situationen i Europa påminner idag om situationen kring början av 1930-talet.

  Vem blir månntro Europas starke man?? Berlusconi, Sarkozy, Buggström eller någon som är fortfarande okänd för massorna?

  Men historien behöver inte upprepa sig själv. Ifall vi är tillräckligt många som inte vill det, så kan vi vända tåget.

 13. Jens

  Såg dig precis i Debatt. Jag har inte varit glad åt dina insatser under senare tid, men idag fann du dig snabbt, och gjorde det absolut bästa av situationen, det var den gamle Falkvinge, fast bättre. Du gick fram som en bulldozer och körde över en etablerad politiker på ett sätt som jag inte sett någon pirat göra tidigare.

 14. […] Alla institut ger nu Alliansen egen majoritet, i vissa institut med en ledning över tio procentenheter. Det är inte något som Rödgröna kommer att hämta in på tre dagar, skriver Rick Falkvinge, och uppmanar alla socialdemokrater att taktikrösta på Piratpartiet. […]

 15. SkövdeBea

  Du var fantastiskt duktig på Debatt, du totalmosade den där opålästa Fp fjanten. Heja Rick!!! 😀
  Tittade även på Eftersnack och det var ännu bättre än ordinarie programmet, det enda som jag reagerade på var att tjejen bredvid dig, i glasögon, svor när hon argumenterade mot Pehrsson.
  Det lät så fruktansvärt illa, hon har ju rätt i sak och hennes poäng hade kommit fram troligtivs ännu tydligare om hon hade skippat alla “jävla” och “fan”,

  Åkesson kan ju det där med att hålla huvudet kallt när han debatterar med stolpskott. Ta och lär lite av honom. 😉

 16. Annika Beijbom

  Hej Rick,

  Hoppas allt är bra med dig. Inför valet till Europaparlamentet gjorde Svart Måndag en sådan här tvärpolitisk lista med kandidater från alla partier: http://svartmandag.blogspot.com/2009/05/pressrelease-natverket-svart-mandags.html

  När det gäller datalagring inför det här valet har Camilla Lindberg (FP) och Mathias Sundin med flera tagit initiativet till väljarkontraktet mot datalagring, kandidater från alla partier finns i högermarginalen. http://nejtilldatalagring.blogspot.com/

  Det är viktigt med integritetsfrågorna och det finns många som gärna vill rösta in integritetskandidater men som kanske är oroliga för att Piratpartiet inte kommer in i Riksdagen det här valet – och därför hellre blockröstar på ett riksdagsparti.

  Om man har förtidsröstat så går det att rösta på nytt i den vallokalen man tillhör om man vill ändra sig. Det är den senaste rösten som räknas och förtidsrösten makuleras då alltså.

  Ska se nu om jag kan se din debatt mot JohanP från igår, kom in lite för sent på slutet. Kör hårt det allra sista!

  Många hälsningar
  Annika Beijbom (FP & ffp 🙂 )

 17. […] Alla institut ger nu Alliansen egen majoritet, i vissa institut med en ledning över tio procentenheter. Det är inte något som Rödgröna kommer att hämta in på tre dagar, skriver Rick Falkvinge, och uppmanar alla socialdemokrater att taktikrösta på Piratpartiet. […]

 18. […] har vunnit regeringsmakten med klar och tydlig majoritet, enligt alla opinionsundersökningar. Risken är stor att Sverigedemokraterna kommer in i […]

 19. Vågmästarställning när Alliansen har vunnit | Piratkopiering

  […] har vunnit regeringsmakten med klar och tydlig majoritet, enligt alla opinionsundersökningar. Risken är stor att Sverigedemokraterna kommer in i […]

 20. Pontus

  Det här var med all överlägsenhet det dummaste jag någonsin hört talas om…. hahahha

  Vilken jävla dårfink kom på detta?
  Be sossar rösta in PP för att det inte spelar någon roll då de liks inte kommer vinna, jävla fult tänk alltså… be moderater rösta ist för det spelar ju ignen roll med 53% eller 50%… idioti

Comments are closed.

arrow