Utmanarpartiledardebatten igår

[youtube nEaW1D5saVQ 480 290]

Jag debatterade piratfrågor med Johan Pehrson (FP) igår i SVT Debatts program med utmanarpartiernas partiledare. Debatten blev lite avklippt eftersom saker i mitten av programmet hade dragit över tiden, men ändå.

Som @piratpartiet twittrade, det här är vad kommande mandatperiod kommer att handla om. Immaterialrätt och massövervakning.

Den här debatten sätter fingret på två saker:

För det första, det här är Folkpartiets rättspolitiske talesperson som ska vara den mest kunnige i de här frågorna. Mannen är justitieministerkandidat ffs. I det här klippet och i eftersnacket (featuring Dexion) så framgår två saker väldigt tydligt:

a) Han förstår inte, eller ser inte, skillnad på immaterialrätt och äganderätt.

b) Han tror att Datalagringsdirektivet inte gör någon skillnad mot vad operatörer redan gör idag — att det till och med kan ses som en integritetsförbättring. Uppenbarligen har han ingen aning alls om vare sig lagen om elektronisk kommunikation eller dess tekniska verklighet, och har inte heller pratat med några operatörer.

Det här är på riktigt. Det är inte ett skämt utan på riktigt allvar.

För det andra, många tror att fildelningsdebatten var över för länge sedan, typ 2003 (ping @dekaminski @elingrelsson). Debatten är INTE ÖVER och om inte alla goda krafter kommer fram och förklarar de slutsatser som visserligen kanske drogs 2003, men som behöver förklaras, förklaras och förklaras igen, så kommer världsbilden från politikern ovan att bli den som gäller i stället för de slutsatserna — det som då kommer att gälla kommer att vara att upphovsrätt är äganderätt och att massövervakning är integritet, alltmedan slutsatserna från 2003 vilar i byrålådor.

Fler: Satmaran, Fredrik, Trollan. Twinglande: DN.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. En högst Opassande munterhet i valruschen | Anna Troberg

  […] vägen för det och det gör mig ofantligt stolt och glad. Pirater är av starkt och positivt virke. Vi ger oss inte så länge det finns arbete kvar att göra. Vi bygger vår gemensamma […]

 2. Mikael Nilsson

  Att säga att fildelningsdebatten var över 2003 är som att säga att miljödebatten var över 1962, eller att diskussionen om kvinnlig rösträtt var färdig runt 1860.

  Kanske var den ideologiska grunden kring fildelning hyfsat tydlig 2003, men att debattera en fråga, för att sedan politisera den och till och med lösa den politiskt, det kan ta decennier och är väl snarare en kontinuerlig process ända tills frågan har blivit en anakronism.

  Så, vi har fortfarande det stora folkbildningsarbetet framför oss.

 3. Björn Odlund

  Hur sjutton skulle debatten kunnat vara över när vi ännu inte sett en avkriminalisering?!

 4. Carl

  Tack till den som lade ut klippet på Youtube. Har försökt kolla på SVT halva dan, men klippet där verkar vara ur funktion…

  1. Rick

   Kul att du också la in länken så vi andra kan hitta det.

   1. Carl

    Eh, jag syftade på klippet i Ricks postning – det är bara att rulla upp till toppen av inlägget om du vill kolla…

  2. Rick

   http://youtu.be/CZUks5MeAIc

   SVT streaming är hopplös.

   1. ratik

    Jo, därför är det bättre att ladda ner programmen med rtmpdump och kolla sen.

   2. ingvar

    ratik … September 18, 2010 at 04:12

    > rtmpdump och kolla sen.

    Tack för tipset. Kände inte till den möjligheten.

  3. Rick

   Sen här – ‘eftersnacket’.

   http://youtu.be/bUa0NeYJE-s

   Pehrson verkar vara inte bara lite spydig – och ha nedsatt hörsel. Tjejen med RF är kanon. Pehrson körde med lite ad hominem attacker. Inte vackert. Det blev många /facepalm av att lyssna på Pehrsons ‘cykellogik’.

   Jag kan bara inte fatta att futtiga 0.7% har tänkt genom det här.

   1. Lord Metroid

    När staten roffar åt sig 70% och man är tvungen att leva på smulorna finns det inte mycket tid över till att tänka.

 5. André

  Jag är mycket imponerad av din insats så väl i SVT Debatt som i Gomorron Sverige nu i morse. Om vi bara hade fått lite mer mediaexponering i samma klass ett tag innan valet också så hade opinionssiffrorna skjutit i höjden.
  Du växer i din roll som debattör varje gång, och denna gången var det i toppklass. Ibland hade du otur med vart micken pekade när du skulle leverera slutpoängen i ett anförande, men det är ju inget du själv kan rå för.

  Vem var den underbara, fly förbannade juridikstudentstjejen som hjälpte dig att krossa (fp)-folket i eftersnacket? Hon var grym.
  Tycker också det är intressant att de LUF-anhängare som medverkade var helt emot att släppa fildelning fri, trots att LUF har tagit ett beslut på att de är för just detta 🙂

  1. Mikael Nilsson

   Som Rick nämner, det var Dexion.

   1. André

    Tackar. Det är väl bara jag som är ouppmärksam.

  2. The Turnipman

   Tänkte bara lägga upp en länk till intervjun i Gomorron Sverige, i fall de är någon annan som inte har sett den:

   http://svtplay.se/v/2149060/schyman_och_falkvinge_i_gomorron_sverige

   Rick börjar prata runt 8:00.

 6. Peter Andersson

  I morgon skulle jag vilja se mängder av pirater blogga på temat “stödröstning är doping”. Det är många som i sista stund väljer block snarare än parti, det gäller att få dem att tänka om.

  Stödröstning ÄR dopning, av den sort som långsiktigt skapar cancer i samhällskroppen, att rösta efter sitt hjärta och sina riktiga åsikter är att bidraga till demokratin, att taktikrösta är att bidraga till fiffel och båg och kohandel.

  Den som röstar efter sitt hjärtas äkta övertygelse vinner dessutom förmånen att kunna sova gott om nätterna…

 7. jeffer

  Fantastisk insats Rick! Det är så här jag vill se dig – brinnande, kunnig och trovärdig. Motsatsen till dagens politiska politruker. Mera sånt här! Pirattjejen gjorde också en lysande insats – hoppas hon kan komma fram i fler offentliga sammanhang.

  1. Simon

   +1, du var grym! Mera sånt!

 8. Henry Rouhivuori (PP)

  Har Johan Pehrson (FP) läst juridik?

  Sov han på lektionerna?

  😉

  1. Rick

   +1. Men han kan allt om cykeltillverkning!

   1. nef

    Och gräsklippare, glöm inte det. 🙂

    Jag såg inte hela programmet så jag missade vem stekaren som kom in och gapade i eftersnacksklippet är. Nån som kan upplysa mig?

 9. Daniel Wijk

  Var har herr Pehrson fått för sig att cykeltillverkare fortfarande äger alla cyklar dom sålt?

  En så djupt okunnig person borde inte få plats i ett parti som säger sig värna ägarrätten! Jag tror ärligt talat inte att Pehrson vet var sig vad äganderätt eller immaterialrätt är för något. Till råga på allt är han både dryg och har en översittarmentalitet som heter duga.

  Inkompetent både socialt och kunskapsmässigt. Vilket bottennapp! Jag tycker synd om personer som är medlemmar i FP.

  1. Opolitiskt korrekt

   Om man köper en cykel/bil kan man modifiera den, göra om den, sälja den vidare, ja i princip göra allting som du praktiskt taget skulle vilja göra i en bil. Du skulle också kunna ta isär den och ta reda på hur den fungerar och sedemera lära dig sätta ihop såna bilar, i princip skapa en kopia. Du får också låna ut den till så många vänner du vill.

   Där är vi knappast vad det gäller intellektuell egendom.

   Jag fattar inte varför de försöker göra paralleller när det inte finns några. Det är som att jämföra äpplen med tankbåtar.

   Videon och eftersnacket var skitbra inlägg i debatten, men jag förstår mig inte på de vanliga media… ska det inte vara lite jämlikt startfält åtminstone när det gäller att visa fram sina idéer och vad man står för? Ens i statstelevisionen? Hur sjutton kan det vara public service?

   1. Lord Metroid

    Hörs ju på namnet Public service == I service av statsmakten. Vi andra utanför staten är ju den privata sfären.

 10. Carl

  Rick framstår alltid som en galen konspiratör när han alltid hetsar fram argument och viftar med sin mobil: “Staten vill spåra dig!”

  Tror nog frågan skulle komma längre med lite substans och inte enbart massa galna teorier.

  1. Daniel Wijk

   Så du har inte ens sett klippet och skriver därför ditt vanliga gnällinlägg. Barnsligt…

  2. Scary Devil Monastery

   Det finns inga “teorier” här, Carl, om du inte vill få det till att vi har teoretiserat fram hela intervjun med hjälp av photoshop och sound bites.

   Men jag har en helt egen teori: Du trollar.

  3. Opolitiskt korrekt

   Jag ska göra dig en tjänst Carl, http://www.dn.se/nyheter/valet2010/snabbguide-vad-ar-datalagringsdirektivet-1.1164330

   Det är inte galna teorier. Det är fakta. Vi önskar det vore galna teorier, eller visioner om en avlägsen framtid, men det händer här och nu.

   Och ifall det inte är staten som vill spåra alla medborgare, då undrar jag vem fasen som ligger bakom det hela?

   1. Carl

    Ja:

    “Syftet är att uppgifterna ska kunna användas av polisen när man utreder allvarliga brott. Data ska sparas i minst sex månader och högst två år.”

    ” Innehållet i samtal eller textmeddelanden får inte sparas.”

    Låter ju helt okej tycker jag, ni verkar ju vara alla grova brottslingars våta dröm.

   2. Opolitiskt korrekt

    Carl, billigt trick att välja en del citering utan context. Du kanske skulle läsa stycket EFTER det du citerade?
    “Varför är direktivet omstritt?
    Grundprincipen i såväl EU:s som Sveriges lagstiftning är att det råder telehemlighet, det vill säga ingen utomstående har rätt att ta del av vår kommunikation per telefon eller nät. Rätten att få ha sin kommunikation i fred är inskriven i Europakonventionen. Undantag i lagarna gäller för polisen om man misstänker någon för brott. Datalagringsdirektivet är ett avsteg från principen på så vis att data lagras oavsett om någon misstänks för brott eller inte. Lagringen i sig kan ses som ett intrång i de medborgerliga rättigheterna och säkerhetsbrister kan öppna för missbruk.”

   3. Opolitiskt korrekt

    Hmmm, råkade trycka på enter…

    Okej, så det som Carl, gärna bortsåg ifrån var att datalagringsdirektivet är en klart avsteg från principen att ha rätten att få sin kommunikation i fred, då det inte gäller misstänkta brottslingar, utan ALLA utifall någon skulle begå ett brott.

    Som Rick även sa i debatten, Piratpartiet vill också att polisen ska fortsatt kunna ingripa mot brottslingar och göra sitt arbete, men inte på bekostnad av ALLAS frihet.

    Carl, du är då sannerligen en skrämmande person som bör se på detta klippet om vad övervakning innebär

   4. Carl

    @OP

    Nej, jag har inga som helst problem med att lite data om min telefoni lagras i några månader om jag skulle begå ett brott..

    Jag förstår inte vad ni har emot brottsbekämpning och varför är alla pirater kriminella?

   5. Eagle Eye

    @ Carl

    ” Jag förstår inte vad ni har emot brottsbekämpning och varför är alla pirater kriminella?”

    1. Piratpartiet är för brottsbekämpning. Det spelar ingen roll hur mycket du försöker förenkla verkligheten och doppa färgpenseln i burken med den svart/vita färgen. Om du inte klarar av att diskutera i nyanser så behöver du inte bemöda dig att diskutera alls, då du endast kommer att trampa vatten med din argumentation.

    2. Varför är alla pirater kriminella? Jag antar att den här luddiga och gåtfulla frågan är ett tämligen bra sätt om det enda man vill är att höja komplexitetsnivån in din mening, för det är allt vad den gör.

    3. Ett tänkvärt Einstein citat: “Everything should be made as simple as possible, but not simpler”. Man kan ta din mening ovan som ett avskräckande exempel .

   6. Carl

    @ Eagle eye

    Okej, så ni är för brottsbekämpning, men ni vill försvåra den? Alltså, ni vill att brottslingar ska kunna straffas men att det ska vara omöjligt i praktiken?

   7. Anonym Pirat

    Carl, du fattar helt enkelt inte: Brottslighet ska bekämpas. MISSTÄNKTA brottslingar ska övervakas. Men det ska INTE göras på bekostnad av ALLAS frihet och säkerhet.

    Datalagringsdirektivet kommer att lagra ALLAS kommunikation även UTAN misstanke om brott. Därav varför lagen är rent personlig integritets-kränkande, och bör aldrig göras till lag i Sverige.

 11. Jocke

  Då får man verkligen hoppas att han inte blir justitieminister.

  1. Original-Carl

   Han skulle förmodligen bli en större belastning än Bettan.

 12. 8 anledningar att rösta pirat // Skivad lime

  […] du rösta på Folkpartiet, men vill ha företrädare som kan skillnaden mellan ägande och immaterialrätt, kanske borde du ta efter Christoffer Willenfort, som  bytte till […]

 13. Caspian Rehbinder

  ”Om någon jobbar, låt oss säga sitter i en grotta i fyra månader för att jobba och tar en fantastisk bild, man svälter sig själv, och så får man den här bilden, det är en unik bild, ja då tycker jag det är rimligt att den här fotografen äger bilden.”

  Trist att det var så kort dock.

  1. Lord Metroid

   Hur fick han reda på grottan, fick han en karta ritad över området av någon av lokalbefolkningen när han kom till platsen.

   Det hade inte ens varit möjligt att komma till den grottan om människor inte delade information sins imellan.

 14. Johan Pehrson vimsar « Caspian Rehbinder

  […] Pehrson vimsar I samma debatt som Johan Pehrson (FP) anklagar Rick Falkvinge för att vara osaklig och använda väl […]

 15. Mr. Konspirationsteoretiker

  Som någon skrev som SVT; “Statens Vinklade Nyheter”.
  TV4/TV3/TV5 är för den delen inte heller något att ha.

 16. […] behövs bara varannan dag. Imorse vaknade jag ändå inte särskilt utvilad, eftersom jag såg på utmanarpartiledardebatten igår. Rick Falkvinge fullkomligt ägde Johan Pehrson (FP:s kandidat till justitieministerposten?), […]

 17. Elias.L

  Så ägd Perhson blev av Falkvinge.

 18. bara jag, igen

  Pehrson lever i en grotta

  Moderna saker är för honom en allmän relativitetsteori som flyger högt över huvudet.
  Han har förstått noll (?). Han argumenterar för ‘det va bättre förr’.

 19. nef

  Okej. Nu har jag sett hela programmet så som det är presenterat på nätet. Därtill så har jag sett SVTs eget eftersnacksklipp i sin helhet.

  Ingenstans så får jag svaret på den fråga jag ställde härovan: Vem är stekaren som kommer in (i eftersnacksklippet på svtplay ca 10:18) och snackar om att kopiering av en hel bok om det sker “xerox-vice” skulle vara olagligt meden att en digital scanning av samma bok med efterföljande publicering på nätet skulle vara lagligt?

  Det han påstår är ju helt uppåt väggarna fel, så vem är han?

 20. […] du rösta på Folkpartiet, men vill ha företrädare som kan skillnaden mellan ägande och immaterialrätt, kanske borde du ta efter Christoffer Willenfort, som bytte till […]

 21. Jonne

  @nef: Jag tror han är halvhögt uppsatt i Sverigedemokraterna.

 22. steelneck

  Är det sant det Christian skriver? Om det verkligen är så ni tänker så anser jag att PP måste gå ut med det i ett pressmeddelande, på bloggar och på vad sätt ni kan kan, omedelbart! Ni måste ge förtidsröstarna en chans att ändra sina röster om vågmästar-strategin ändrats på detta vis och inte längre innehåller det yttersta påtryckningsmedlet om att fälla regeringen. Har PP plötsligt ändrat sin politik till att inte fälla en borgerlig regering om de inte står upp för grundläggande demokratiska rättigheter, så måste ni tala om det bums.

 23. Johannes

  steelneck: Det som Christian skriver är bara hans eget resonerande. Det är inte officiellt på något vis. Dementi: https://twitter.com/piratpartiet/status/24850012674

 24. steelneck

  @Johannes: Det där duger inte. Hade det varit någon vanlig medlem så hade det varit en annan sak, men nu är det Christian Engström, hans ord har nästan samma tyngd som Ricks och någon “dementi” eller pudel har jag inte sett från Christian. Han fortsätter nämligen exakt samma ryggradslösa resonemang på sin blogg i kommentarerna. Det han framför är att lägga sig platt och lämna walk over.

 25. Dennis Nilsson

  @steelneck
  Du har ju en poäng…..

  Hmm, MEN ifall det riskerar att bli en blåbrun eller rödbrun regering, som ändock kör över Piratpartiet, vad gör vi då? Det är något vi borde tänka på redan nu.

  Det skulle inte inte förvåna mig ifall både blåtofsarna och rödtofsarna bjuder in Jimmie Åkesson för ”samtal” om regeringssamarbete, oavsett av vad de säger innan valet. Ord kostar ju inget, såg vi i det tidigare valet.

  Blåtofsarna’s och rödtofsarna’s valstrateger kommer inte att dra sig för något. Makten och härligheten, före allt annat, har vi rfedan sett prov på.

  Steelneck, har du någon strategi kring det?

  Jag vill inte ha en blåbrun eller rödbrun regering. Bägge två är lika illa.
  En blålilla eller rödlilla regering gör det mer möjligt att få stopp på tåget än det ovannämnda.

  Rätta mig gärna ifall jag har fel.

 26. Marie till Riksdagen » Blog Archive » Ni har jobbat på bra!

  […] Montgomery som intervjuade flertalet pirater till dessa filmer eller om man som Rick Falkvinge som slutdebaterade och Anna Troberg som peppade i det sista ger oss sjukt mycket energi inför sista […]

Comments are closed.

arrow