Sista argumentationsövningen före valet

Hej alla,

Imorgon söndag går Sverige till val. Valutgången i huvudmatchen har varit given länge, och Alliansen leder med så mycket som tio procentenheter i vissa mätningar. Vi vet redan vad Sveriges statsminister för nästa mandatperiod heter. Det gör å andra sidan att det är lättare att rösta på ett utmanarparti. Och därom handlar den sista argumentationsövningen: om varför våra vänner och bekanta kan koppla av huvudmatchen om vem som blir statsminister, för den matchen är redan avgjord, och i stället rösta på Piratpartiet.

Jag kopierar och remixar från Hax: det här är argumentation som vi har idag på oss att använda när vi pratar med släkt, vänner och kollegor.

Argumentation till dem som tänkt rösta på Alliansen:
Slappna av. De vinner. Så varför inte göra en markering i sista stund, istället? För att återupprätta borgerliga kärnvärden som integritet och rättssäkerhet? Att bli borgerlighetens lilla dåliga samvete..? En pirat kämpar ju faktiskt mer för en hel del viktiga borgerliga kärnvärden än vad borgarna själva gör.

Argumentation till dem som tänkt rösta rödgrönt:
Sorry, men jag tror det är kört för en rödgrön regering. Så varför inte lägga rösten där den gör skillnad i stället, och rösta för integritet, kultur och kunskap? Det är dessutom en tydlig markering till de rödgröna i framtiden, att Bodströms visioner om ett samhälle utan integritet och med inlåst kultur inte är något som bär en framtida regering.

Argumentation till dem som röstade på Piratpartiet i EU-valet, men som nog inte orkar rösta i år:
Upp och hoppa! Även om Piratpartiet inte skulle komma in i riksdagen, så kan just din röst vara avgörande. Får PP en procent av rösterna, då får vi gratis valsedlar nästa gång – så att våra aktivister kan ägna sig åt att kampanja istället för åt valsedelsvaktmästeri. Får PP 2,5 procent, då får vi partistöd – och en lite bättre chans att ta upp striden med gammelpartierna. Och det kan, bokstavligen talat, vara din röst det hänger på. Så – gå och rösta på Piratpartiet!

Hax har även bra annan sistaminutenargumentation på sin blogg. Läs även Christian om vågmästarstrategin.

Så nu vidtar en sista dag med intensivt kampanjande i hela landet. Och om du fortfarande inte tagit ansvar för en vallokal nära dig, så behövs det fortfarande hjälp: många kommuner och län har full täckning, men landet betraktat som helhet har 85% täckning. Det behövs särskilt hjälp i Blekinge, Jämtland, Halland, Västernorrland och Gävleborg.

Vallokalerna öppnar om 23 timmar. Vi ses på andra sidan valet.

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. MrArboc

  Är inte en röst på alliansen det bästa? Om de får egen majoritet slipper vi ju SD i vågmästarrollen.

 2. scaber nestor

  Varför ska man göra avkall på sin övertygelse för att 5% av befolkningen inte klarar av självkritik?

 3. Lars-Erick F

  Att stödrösta på alliansen för att slippa sd är sjukt.
  Alliansen behöver inget stöd. Skulle den stödja sig på sd bör det bli nyval.

  Att rösta på pp borde betyda att sd´s event inflytande minskar samtidigt som pp´s frågor om integritet lyfts upp! Att vela om det knäcker motiven för att rösta på pp. Alliansen måste ge upp sitt motstånd mot integriteten.

 4. steelneck

  Jag är rädd att Christian just kostat er någon procent, kanske riksdagsinträdet, så allt du skriver här är menlöst utan att först på ett mycket tydligt sätt, som hösr och syns, grundligen reda ut vad Christian skriver om hur PP avsäger sig sin yttersta makt att påverka.

  Detta om något är att göra röster på PP till bortkastade och detta även om ni når över 4%. Samma sak som med V, där varenda kotte vet med säkerhet att de aldrig någonsin skulle fälla en arbetarregering och därmed är en röst på V detsamma som en röst på S. Har PP nu blivit lika ryggradslöst så fort det fick vittring på det åtrådda?

  Har ni aldrig haft något att förklara, så har ni det nu tack vare Christian.

 5. Ziemav

  Hej på er,

  Oavsett hur mandaten kommer fördelas i riksdagen så tycker jag att alla alternativ med Piratpartiet är trevligare än liknande utan. Jag är stolt och nöjd över att ha förtidsröstat pirat idag. Utöver det så måste jag berätta lite om vad som hände efter jag var och röstade, då jag hälsade på min mormor. Hon berättade att hon hade varit och röstat igår, men att hon hade röstat tokigt. Jag tog nästan för givet att hon röstat på Moderaterna (då jag skulle gissat att hon i första hand skule rösta S) men frågade ändå vad hon röstat. Gissa hur glad jag vart när hon sa piratpartiet!

  Det här är en kvinna på 68 år som inte röstat de senaste 24 åren då hon inte gillat något av gammelpartierna eller politiker över huvud taget speciellt mycket. Hon hade ingen koll på vad pp stod för vilket är mitt fel i min ambition att prata med alla om PP hade jag av någon anledning inte pratat med henne om det. Anledningen att hon röstade PP var att hon ville ha något nytt och tyckte det behövdes fler unga tjejer i riksdagen vilka hon fann på PPs lista.

  Detta ledde naturligtvis på att jag berättade vad PP står för varpå hon sa vilken tur att jag röstade på dom. Hon tyckte att PP verkligen var ett parti för henne trots att hon aldrig ägt en dator och behöver hjälp med att betala räkningar på internetbanken då hon inte förstår eller är intresserad av att använda datorer.

  Off-topic historia men jag ville dela med mig av den och eftersom jag inte har någon egen blogg blev det en kommentar här.

  Lycka till Piratpartiet! Full fart framåt mot Riksdagen!

 6. E-mannen

  Varför i hela fridens namn går CE ut och spottar alla vänstermänniskor i ansiktet en dag före valet?
  Och dessutom länkar Rick honom. . . man blir ju bara ledsen. 🙁

  Jag ska alltså lägga ner hela valdagen imorgon (för att inte räkna all tid fram till nu) på att hjälpa till att dela ut valsedlar till ett parti som uttalat sitt stöd för alliansen INNAN valet? Det var inte vad jag skrev upp på kan jag säga. . .

 7. Calandrella

  Christians märkliga inlägg var märkligt när jag först läste det. Men… varför tusan länkar du till det? Okej att Christian kan ha sina egna åsikter, men är åsikten han framför i sitt inlägg verkligen densamma som partiets? För isåfall är det verkligen mega-fail. Om vi får välja mellan fyra år till med Alliansen och nyval är nyval den självklara lösningen.

 8. ANNM

  Så först lägger man ner idén om att bara ha åsikter om patent, övervakning och upphovsrätt, och nu lägger man ner vågmästarstrategin också? Vad blir det som är kvar egentligen?

Comments are closed.

arrow