Framtiden avgörs varje dag, året om

Mab-474px

Det här är nittonde och sista dagen i min gästbloggsturné som jag under september månad kört på olika piratpartisters bloggar. Jag har försökt komma med goda råd till aktiva inom piratpartiet om saker som kan underlätta valkampanjandet. Förhoppningsvis har det hjälpt en del.

Exakt hur bra det går för oss kommer vi få veta ikväll (eller om man ska vara petig om ett par dagar när alla rösterna redovisats), men oavsett utgång så tycker jag det är tillfälle att klappa varandra på axeln. Att bedriva valkampanj som ett utmanarparti är en bedrift som inte vem som helst klarar av. Men vi har gjort det!

Visst finns det saker som kunde ha gjorts bättre, och visst kunde vi varit mer samkörda i vårt kampanjande. Men jämför man med riksdagsvalet 2006 så syns det att vi spelar i en helt annan division nu. Efter det valet så argumenterade jag för att vi skulle utnyttja EU-valet 2009 som en träningssträcka och språngbräda inför årets riksdagsval. Då, i september 2006 kunde jag inte ens drömma om att vi skulle göra ett så bra EU-val som vi gjorde. Såhär i efterhand känns det inte särskilt märkligt, kanske rentav naturligt, att det gick så bra för oss förra året.

Och alla politiska tyckare och tänkare har hittat olika förklaringar till varför vi gjorde ett så bra val som vi gjorde. Men värt att tänka på är att ett halvår före valet var det ingen som kunde gissa att vi skulle klara det. Så pass ombytlig är folkviljan.

Den ombytligheten gör att oavsett hur det går för oss ikväll så får vi inte se dagens val som ett avslut. Det är ett etappmål i det maratonlopp som politiken utgör. Vi kan möjligen pusta ut en stund och försöka återhämta oss en smula, men sen är det dags att fortsätta. Piratpartiet har som mål att inte bara förändra Sverige, utan hela det internationella systemet. Ska vi få bukt med det världsomspännande upphovsrättsmissbruket som drivs på av främst den amerikanska nöjesindustrin får vi inte tro att vi kan slå oss till ro. Och trenden mot ett samhälle där ny teknik används till att övervaka och kontrollera medborgare kommer inte svänga av sig själv.

Piratpartiet behövs. Vi behövs varje dag, året om. Framtiden avgörs inte genom riksdagsval vart fjärde år, framtiden avgörs var dag, i tusentals beslut av olika människor runtom, överallt. Vill vi få igenom våra visioner om ett öppet kunskapssamhälle där människor uppmuntras att dela med sig av kultur och kunskap och där samhället bygger på en grundläggande tillit till människans förmåga att handla rätt så måste vi delta i alla nivåer av det politiska samtalet.

Idag är givetvis en enormt viktig dag för piratpartiet. Det är det första riksdagsval där vi egentligen haft några direkta förväntningar på oss från andra än oss själva. Det är en stor grej. Men den bleknar om man jämför den med hur stora våra mål är. Det är i det perspektivet man ska se valet. Ett litet steg på vägen mot ett stort mål.

Så jag skulle vilja uppmana alla er som slitit och kämpat inför det här valet för att säkerställa en framgång för Piratpartiet att fundera på hur ni kan bidra till vår fortsatta strävan.

För min egen del har jag bestämt mig för att fortsätta gästblogga. Det finns så många piratbloggar som jag inte hunnit besöka, och så mycket jag inte hunnit skriva. Det kommer inte bli varje dag som det varit nu, men min målsättning är att skriva ett gästbloggsinlägg i veckan framöver. Nästa vecka tar jag en paus, men redan vecka 39 kan ni hitta mig på Sagor från livbåten.

För oavsett hur det gick idag har vi en lång bit kvar. Och vi behöver arbeta tillsammans om vi ska nå hela vägen fram!

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] skriver Mattias Bjärnemalm, tidigare gästbloggare här, i sitt senaste bidrag till den svenska […]

 2. Carl

  Och vem är det?

 3. Delta i Valutvärdering 2010 | Rick Falkvinge (PP)

  […] 2010 var det bästa vi gjorde någonsin, oavsett vilket resultat vi får, och jag är otroligt stolt över alla våra aktivister och funktionärer som har gjort […]

 4. Oldtimer

  “Men jämför man med riksdagsvalet 2006 så syns det att vi spelar i en helt annan division nu.”
  Och ändå verkar det just nu som om vi har fått färre röster än vad vi fick 2006!!??? Hur är det möjligt? Min hjärna vägrar att ta till sig detta. De sista veckorna i kampanjen har det känts så otroligt positivt. Massor av människor som har sagt att de hejar på oss och skall rösta pp. Men så slutar det hela i en ren katastrof. Hur kan det gå så illa? Hur skall man kunna gå vidare nu? Och vart?

 5. Mab

  Oldtimer:

  Färre tror jag inte att vi landat på. Ungef’är detsamma verkar det som. Men vi får se i slutliga sammanräkningen.

  Hur vi går vidare är enkelt. Vi börjar bygga en stabil organisation där vi identifierar nyckelområden och gör strategiska satsningar på vissa orter för att bygga upp en lokal verksamhet som är självgående.

  Målet nu är valet 2014. Det ger oss gott om tid att fundera på hur vi ska lyckas få det genomslag som uteblev i år.

Comments are closed.

arrow