Dagen efter valet

[youtube VIJ6NZjtGCk]

Godmorgon, pirater.

Här är en videohälsning från Anna Troberg och mig såhär på morgonen. För den som hellre vill ha det i text, så säger Anna och jag ungefär så här:

Jag hoppas att alla hade en trevlig valvaka igår. Men som vi vet, så var valresultatet inte alls vad vi hade förväntat oss. Även om rösterna inte är räknade, så vet vi att vi hade ett resultat i klass med vårt första riksdagsval, 2006. Det tror jag inte någon hade väntat sig. Inte jag heller.

Spontant, och sett helt inifrån, känns det mest… orättvist. Vi gjorde en mycket bättre valrörelse i år än både 2006 och 2009.

Så först, tack alla för en fantastisk insats. Vi har verkligen anledning att klappa oss själva på axeln — vi har gjort vår bästa insats någonsin, om vi bara ser till vårt eget arbete. Vi har varit med i fler debatter, fått in fler artiklar, delat ut fler flygblad, och haft mer media än någonsin. Alla våra funktionärer och aktivister har lagt ner ett enormt arbete under flera månader och arbetat inte bara 25, utan 26, 27 och 48 timmar om dygnet, åtminstone baserat på hur tid per dygn som behövs för vad vi alla åstadkommit.

Tyvärr hade vi tufft motstånd den här gången och jag tror att de flesta, mig själv inkluderad, hade underskattat hur stort det motståndet var. Framför allt kanske, även om det här är en jobbig läxa, så har vi lärt oss att vi inte kan nörda loss på ideologiska detaljer i piratfrågor i ett vakuum, och betrakta oss som oberoende av vad som händer i omvärlden. Politik är en publiksport.

Vi har vetat ett tag (enligt den här grafen) att vi inte har engagerat utanför våra kärntrupper på samma sätt som vi gjorde 2009, och därför har det rått en strategi av riskmaximering under de senaste månaderna. För att öka sin uppmärksamhet är man tvungen att ta risker genom att avvika från jämviktsläget. Så eftersom vi inte skulle lyckas utan att bryta igenom, så har vi tagit en hel del risker för att synas. Samarbetena med The Pirate Bay och WikiLeaks är två sådana exempel. Så sett var det mycket enklare 2009, när allt vi behövde göra var att sitta still i båten och riskminimera; då kom valet direkt på debatter om FRA, Ipred och The Pirate Bay-rättegången som avlöst varandra, och med mätningar som låg konstant över 6% var det bara att hålla rodret stilla.

För tyvärr lärde sig de andra riksdagspartierna något från vårt EU-val. De lärde sig att de inte vinner några röster på att prata integritet, kultur och kunskap mellan EU-valet och igår. Inte en enda kastad handske från oss har plockats upp, och precis allting som sätter ljuset på våra frågor har flyttats till direkt efter valet: Datalagringsdirektivet, polismetodutredningen, The-Pirate-Bay-rättegången… ja, till och med Acta-signeringen kommer bara dagar efter riksdagsvalet. Tajmingen var verkligen pessimal den här gången, på samma sätt som den var optimal vid EU-valet. Till viss del har de andra partierna strategiskt kunnat påverka den tajmingen.

Det finns alltid en utmanare, och en uppenbart oförutsedd följd av den strategin är att de  andra riksdagspartierna bytte ut utmanarpartiet. Nu har vi fått ett integritetsfientligt parti i riksdagen i stället för ett integritetsvänligt. Jag har pratat med många riksdagsledamöter och påpekat att de kommer att ha antingen PP eller SD som kollegor i riksdagen efter valet, och att de faktiskt kan välja vilka själva genom sitt agerande. Tyvärr verkar ingen ha förstått att det var precis så — förrän kanske nu. Den här situationen kommer förstås att vrida Sveriges politik ytterligare i fel riktning. Det finns fler indikationer på det. Därför är vårt arbete viktigare än någonsin.

Med allt detta sagt, så har Piratpartiet gjort sin bästa valrörelse någonsin. Vi har aldrig arbetat så bra som valet 2010. Vi har synts mer i media och debatter, fått ut fler artiklar och flygblad än någonsin, och vår organisation har varit mer väloljad än både 2006 eller 2009. Vi har allihop slitit hårt i månader med att bygga opinion för våra frågor och för partiet, alla i våra egna roller. Jag är otroligt stolt över att vara kollega till så många hängivna medborgarrättskämpar.

Två citat gör sig påminda. Det ena är från Battlestar Galactica, det andra är från Terminator 2.

— There’s no fate but what we make for ourselves.
— So what do we do now?
— Same thing we always do. We fight until we can’t.

Nu tar vi oss den tiden vi behöver både att deppa det vi behöver över ett kasst resultat och att vila upp krafterna, och sedan ska vi göra vår organisation ännu bättre. Det närmaste som händer är att The Pirate Bay-målet kommer upp i hovrätten om åtta dagar, och det ska vi täcka lika genomgående som vi täckte det i tingsrätten.

Därefter, under 2011 och 2012, så ska vi göra två strategiska saker. Vi ska sätta upp en oberoende och självfinansierad tankesmedja som utvecklar och förfinar piratideologin, och vi ska utbilda och utveckla vår funktionärskår ännu mer och bättre. Jag vill att alla får en gedigen träning i ledarskap, utbildning, presentation, organisation… allt vi behöver för att bli ännu bättre än vi redan är. Det är långsiktiga investeringar som vi inte hade kapacitet att göra mellan EU-valet och igår.

Vi ska fortsätta opinionsbilda. Sverige är världsledande på det området, och det svenska Piratpartiet är fortfarande världsberömt. Vi ska fortsätta vara världsledande, även om det känns motigt just nu.

Framför allt ska vi fortsätta att finnas där när politiker försöker komma undan med nya integritetskränkande lagförslag eller när upphovsrättsindustrin försöker köpa nya postorderlagar. Bara vår existens är en försäkring för landet att sådant inte kommer utan motstånd.

Nästa valrörelse blir tuff, för då kommer två valdagar med tre månaders mellanrum — EU-val den 8 juni 2014 och allmänna val den 14 september 2014. Samtidigt är den närheten gynnsam för oss, för det betyder att ett bra EU-valresultat spiller över på riksdagsvalet.

Fram till dess har vi mycket att göra. Det första vi ska göra är att ta igen oss. Sedan kommer vi igen.

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. John

  Kommer det att bli diskussioner om partiledarbyte? Det är brukligt efter katastrofval…

  1. Rick Falkvinge

   Strategiska förändringar ska man inte göra i panik och affekt. Vi har flera år på oss att förbereda organisationen inför 2014, och ska ta den diskussionen när känslorna lagt sig.

 2. Det är ingen kalkon, det är en Fenix | Anna Troberg

  […] på, men allt det vi gjort och lärt oss på vägen är en fantastisk grund att stå på. Nu samlar vi ihop oss och arbetar vidare. Piratpartiet behövdes i går. I dag behövs vi mer än någonsin. Med SD i […]

 3. Anders

  Jag tycker man kan sammanfatta valet i ett ord: Katastrof.
  Katastrof för Sverige och katastrof för PP. Att få mindre röster än Fi… det känns för jävligt rent ut sagt.

  1. Chrisse

   Vi vet inte om vi har fått mindre röster än FI. Det enda vi har hittils att gå på är ValU, som bara är en undersökning vid vallokaler.

   Den riktiga rösträkningen blir kanske klar idag, men troligare imorgon.

  2. Tohya

   Alla röster är visserligen inte räknande förän onsdag/torsdag men för tillfället är PP det största små partiet med nästan oförändrat resultat, FI därimot tappar en 1/3 av sina väljare, SPI tappar över hälften, sjukvårdspartiet går från 2000 röster till 16, allt som allt förlorarar övriga partiet 1.4% enheter. Jämna val med främlingsfientliga partier som tar upp all plats i media gynnar inte andra små partier, speciellt inte nya partier som oss, för vi är ju trots allt bara 4 år gamla.

 4. Nils

  Ingen idé att gråta över resultatet, det blev som det blev och vi kan inget göra åt det i nuläget. Det enda vi kan göra är att, precis som Falkvinge och Troberg säger, fortsätta att stärk vår organisation och politik.

  Jag tror att inför nästa val bör vi ha en renodlad piratideologi som vi kan marknadsföra, det räcker inte längre med vår nuvarande retorik. Vi måste visa att informationspolitik når alla hörn av samhället.

 5. parrot

  Fruktansvärda resultat som var värre än jag och säkert många andra trott.
  i ett så pass jämnt val mellan blocken och med risk/chans att SD skulle komma in i riksdagen så var det nog svårt att få människor att lägga sin röst på ett litet parti som antagligen inte skulle komma in endå.

  Sen när vi väl får medie utrymme så borde vi inte prata så mycket om fri nerladdning. Det är inte den frågan som drar flest människor till partiet utan integritets frågorna. Även om journalister gärna styr utfrågningen åt det hållet så bör vi försöka trycka mer på dom frågorna så dom kommer fram.

  1. Rick Falkvinge

   Även om jag hellre hade sett att vi drog mer på integritet, så är det de facto inte så. Våra kvantitetsröster i EU-valet fick vi för upphovsrättspolitiken. Därefter kom något annat, och först på tredje plats kom integritetsfrågorna.

   Båda behövs, för de tilltalar i kvantitet respektive kvalitet, men man måste veta vilka frågor som har vilken roll.

   1. Opolitiskt korrekt

    Nja, integriteten väger högst, och det är de frågorna som får utlopp i fildelningsdebatten. Integritet och liberala värderingar bör lysas upp, och även att Piratpartiet faktiskt har åsikter om jobb, skola och omsorg – från perspektivet av integritet, kunskap och kultur.

    Likväl som att de andra partierna inte hade några åsikter i våra frågor så försökte vi tiga ihjäl de frågor som media lyfte upp.

    Istället för att säga “vi har ingen åsikt” så borde vi kunnat ha en åsikt från vårt eget perspektiv, så att fokuset hamnade på våra frågor och hur de faktiskt spelar in i samhällsbilden. Integritetsfrågan och felaktiga prioriteringar i domstolar och polisen kom upp lite på agendan, men på tok för sent. Likaså borde vi lysa mer med lampa och lykta när myndigheter inte är öppna eller när övergrepp begås på integriteten eller kunskapen – inte bara när det sker online.

   2. AndersH

    Precis som Opolitiskt korrekt säger, så är det viktigt att vi försöker applicera vår sorts politik på många områden, för att visa var vi skulle kunna göra en stor skillnad. En av mina vänner (som jag inte pratat någon politik med tidigare) frågade mig vilka jag röstade på, och när jag svarade PP utbrast han förvånat “låtsaspartiet?!”.
    Han, som många andra, tror fortfarande att PP inte bryr sig om något annat än att legalisera all fildelning. Det gör mig ledsen, då partiet har gjort ett bra jobb denna valperiod, men det visar verkligen att vi måste jobba ännu hårdare för att nå ut till den “vanliga” människan som inte bor på dessa bloggar, och som inte har internet som hjärtefråga 🙂
    Keep up the good work!

  2. Jatillpirater

   Jo, vi kan faktiskt snacka om fildelning men med ett nytt perspektiv och som tillomed kanske kan få mediaindustrin att bli nöjda.
   Om PP går ut med att vilja skapa ett statligt bibliotek på nätet för svenska medborgare genom att använda pengarna som ska gå till FRA och datalagringsdirektivet, kan vi slå 2 flugor i en smäll.

 6. Elias.L

  Vårat program var för smalt.

  1. Rick

   Kanske, kanske inte. Men sättet att nå ut är det.

 7. Marcus Hertz

  Fan vad surt att inte fler ställde upp!
  Ni fick min röst i alla fall – det räckte inte den här gången, men fortsätt att kämpa, höras och synas så hjälps vi åt att sparka ut rasisterna i SD om 4 år och ser till att sätta pirater i riksdagen i stället!

 8. E-mannen

  Jag hoppas att de närmsta åren blir fyllda med politisk VERKLIG aktivism nu.
  Jag tänker mer stöd till wikileaks och TPB och liknande
  Fler reprappar
  Mer PirateISP
  Mer Svartkast
  Mer Tortuga som en demokrati-distro för alla som vill starta parti
  Mer krypterings-tutorials/distar
  Mer mobiler med klonade IMEI-nummer.
  osv osv osv.

  Även om vårt politiska inflytande i talspråk kommer vara lågt den närmsta tiden så finns det möjlighet att att göra verkliga handlingar som hjälper människor med deras verkliga problem och ger oss stora politiska poänger.

  Diskuterade bara löst igår på valvakan om IMEI-kloner och det vore suveränt om det under PPs flagg kunder erbjudas dylika när datalagringsdirektivet går igång.

 9. Sullivat

  Ledsen att säga det, men jag är inte förvånad. Vänster-/högerfrågorna är för viktiga för folk.

  Det finns flera saker vi kan göra. Det ena är att bredda vår politik, som miljöpartiet. Ett annat alternativ är att inrätta vänster-, höger- och vågmästarfalanger, och låta väljarna påverka hur dom vill att vi ska jobba. exakt strategi för detta vet jag inte riktigt, men det är oerhört viktigt för större delen av väljarkåren. EU-valet går inte att jämföra med.

  En annan sak vi skulle kunna göra är att starta något slags samarbetsparti, med feministiskt initiativ, och eventuella andra partier som vill vara med. Övriga partier-partiet. Tillsammans har vi lättare att komma in, lättare att övertyga väljare att vi kan komma in, och sedan kan vi fördela makten internt efter personrösterna, om riksdagsmännen inte blir representativa för personrösternas exakta fördelning. Alla på listan får gå med på att eventuellt rösta som ett annat parti om det skulle behövas för att respektera väljarnas röster.

  Fyraprocentsspärren är sjukt odemokratisk, anser jag. Utan den hade vi haft två eller kanske tre riksdagsmän sedan 2006. Antagligen fler, när fler hade vågat rösta på oss. Det går väl för f-n att lösa i riksdagen med många småpartier om man vill!

  Men nu är det som det är, och då skulle man kunna samarbeta på det här viset.

  I det långa loppet tycker jag att vi borde arbeta för mer och bättre demokrati. Vilka om inte piratpartiet skulle kunna ta fram ett modernt demokratiskt system som tar tillvara på informationsteknologins möjligheter till deltagande i den demokratiska processen?

  1. HugeHedon

   Övrigapartierpartiet. Heh, bra idé

 10. Josef Boberg

  JOSEF BOBERGS VALANALYS

  Sverigedemokraternas valframgång kan förklaras med: ”Medverka aktivt i att förstora ett samhällsproblem – invänta reaktionerna – presentera lösningen = rösta in SD i Riksdagen.” – och så blev det ju bevisligen (video ca 8 min) med SD som nytt vågmästarparti i Riksdagen.

  Men VERKLIGHETEN tillhandahåller ju ALLTID en ideal lösning på ALLA samhällsproblem – som i detta fallet får uppfattas vara: ”En besjälad person kan göra mycket – men två besjälade personer i sann förening kan förändra hela världen – bokstavligt talat !”

  Så frågan blir ju nu om Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin är dessa Sveriges och världens första TVÅ personer ❓ – som TILLSAMMANS bl a skulle kunna eliminera RÄNTEBLUFFENS förödande effekter på Sveriges nationalekonomi.

 11. Josef Boberg

  Sverigedemokraternas valframgång kan förklaras med: ”Medverka aktivt i att förstora ett samhällsproblem – invänta reaktionerna – presentera lösningen = rösta in SD i Riksdagen.” – och så blev det ju bevisligen (video ca 8 min) med SD som nytt vågmästarparti i Riksdagen.

  Men VERKLIGHETEN tillhandahåller ju ALLTID en ideal lösning på ALLA samhällsproblem – som i detta fallet får uppfattas vara: ”En besjälad person kan göra mycket – men två besjälade personer i sann förening kan förändra hela världen – bokstavligt talat !”

  Så frågan blir ju nu om Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin är dessa Sveriges och världens första TVÅ personer ❓ – som TILLSAMMANS bl a skulle kunna eliminera RÄNTEBLUFFENS förödande effekter på Sveriges nationalekonomi.

 12. xzpq

  Min erfarenhet är att många människor ser PP som ett ENfrågeparti Ett smalt sådant. För gratis nerladdning, och inget annat. Därför har nog partiet i mångas ögon setts som ett parti för själviska snyltare. Tyvärr!

  Man måste nog se till att integritets- och rättssäkerhetsfrågorna kommer upp på agendan, så att de förknippas med PP minst lika mycket som fildelningsfrågorna.

  Kunde man sedan få ut mer rapporter i massmedia om PP:s arbete i EU, så skulle det vara bra.

  1. Deep Blue

   Jag håller nog med. Folk har fått för sig att PP är ett irrelevant parti och därför behöver de inte läsa på om partiet och dess plattform. Det gör att fördomar om att vi enbart vill ha gratis film och inget annat fastnar och blir väldigt svåra att tvätta bort, speciellt då som de flesta bestämt sig för att vi är oviktiga.

   Kanske kan vi istället för fildelning prata om fri spridning av kultur, och förklara varför det är gynnsamt.

   Dessutom undrar jag om det inte är dags också att bredda partiprogrammet?

   Sedan vet jag inte hur snabbt vi borde förvänta oss framgångar. Miljöpartiet bildades 1981 och kom med i riksdagen 1988. SD tog 20 år på sig.

   1. xzpq

    … och KD (tidigare KDS) grundades 1961och fick riksdagsplats 1991. (Enl. wikipedia.)

    Så lång tid får det inte ta för PP!

 13. Scary Devil Monastery

  Tja, det gick nästan lika illa som man fruktat – vi Svenskar har blivit väldigt bortskämda genom våra fredliga liv. Vi har helt enkelt glömt bort den dyra läxan från 1600-talet om vart nationalism leder. Under 1940-talet lade vi oss platta framför tredje riket och lät dem forsla fångar genom vårt territorium medans våra egna nazistpartier lade grunden och basen för nuvarande SD.

  Och sedan, idiotier över allt annat, så förbjöd vi swastikan i den naíva tron att det skulle avskaffa nazisterna. Det enda som det gjorde – och det ligger en bitter ironi här – är att vi tvingade dem att anonymisera sig genom att låta håret växa, dämpa retoriken, och sätta på sig snygga kostymer. Vilket nu igår gav Åkesson det exalterade grin han bar natten igenom medans hans anhängare mässade hans namn.

  Nå, det blir bara att hoppas på nästa val, och på att de rödgröna och alliansen hålls i tillräckligt mycket kaos för att inte kunna genomföra fler vansinnigheter under de nästa fyra åren.

  SD tog tjugo år på sig att nå där de är nu – jag föreslår vi satsar på att göra det samma inom de nästa två mandaten.

  1. Deep Blue

   Ja Alliansen i fyra år till är inte alls bra. Varför förlorade Rödgröna så mycket, även efter alla märkliga fall med folk som inte får sjukskrivas och andra som blir utförsäkrade osv. Var det enbart Sahlin man ogillade så mycket att välfärden kom på andra plats?

   Och dessutom undrar jag vem som tjänar på SD i riksdagen. Nu har vi två block som inte verkar ha jättemycket emot övervakningssamhället, och som om det inte vore nog ville väljarna dessutom krydda det hela med lite xenofobi (och, är jag 100% säker på, homofobi)! Verkligen lysande!

   1. Rasmus

    Det var många fd Sossar, jag själv t ex, som inte köpte retoriken kring utförsäkringarna och de märkliga fallen. Vi kom nämligen ihåg att det den stora försämringen av sjukförsäkringssystemet genomfördes av Göran Perssons s-regering. Och det alliansen gjort är bara att trimma lite i systemet och dessutom försöka skapa en mekanism för långtidssjukskrivna att komma ur en moment 22 situation.

    S förlorade massor med röster på att inte erkänna sin egen skuld till utförsäkringsproblematiken.

 14. Daniel

  Jag sänder mina sympatier från Finland, som utlandssvensk röstade jag givetvis Pirat! Håller med Sullivat om att 4 % spärren är odemokratisk. I Finland har vi inget sånt och har ändå funktionsdugliga regeringar.

  I april 2011 ska ni hålla ögonen uppe då ni får se det finländska Piratpartiet – Piraattipuolue ta sig in i riksdagen. Även om det har färre medlemmar och väljare än ni i Sverige.

  Ge inte upp! Inrikta er på att bli Partiet med stort P för första gångsväljarna är mitt förslag. Äldre människor blir lätt fastlåsta i hur de röstar. Börja redan under 2011 marknadsföra er till alla de som kommer att ha rösträtt 2014.

  Lycka till!

  1. Rasmus

   Bra tips. SD verkar ha kommit in med hjälp av just förstagångsväljarna och PP är starka bland förstagångsväljare redan, men tydligen inte förstahandsvalet.

 15. gastlind

  Skriv en nyhet om att Camilla Lindberg petats!

  1. camberg

   Är det sant?!

   SNÄLLA KAN NÅGON SVARA PÅ DENNA FRÅGA.

   1. gastlind
   2. HugeHedon

    Hon bloggar ju själv om det också här

 16. Vad händer nu? « Piratpartiet Uppsala

  […] om ta med oss till framtiden. För vi har verkligen fått mycket erfarenhet. Lyssna på eller läs hälsningen från våra partiledare och kom ihåg att riksdagsvalet inte är allt. politik skapas varje […]

 17. Kurt

  Måste vara något fel på YouTube – dom påsår att videon laddades upp i lördags.

 18. Lars-Erick F

  Just nu orkar jag inte läsa alla kommentarer, men vill ändå ge den som orkar chansen att läsa vad jag tycker.
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/09/nagra-latt-osorterade-tankar.html

  Det är mera övergripande tankar. Hoppas kunna gå mera in per parti.
  Och då även på piratpartiet. /privatpartiet.
  Och givetvis på framtiden … för Sverige och PP.

  Ta det lugnt, slicka såren. Och tänk konstruktivt och positivt,

 19. Uffe

  Tungt! Jag hade nog ingen förhoppning att PP skulle nå riksdan men 2-3% hade man ju hoppats på.
  Men det får bli “nya tag, nya tåg” som SJ skrev i en reklamslogan en gång i tiden.
  Keep up the good work!!!

 20. ZastDerg

  Vi har allmänna val den tredje söndagen i september, alltså är valet 21/9 2014

  Fyra år kvar imorgon

  1. Rick Falkvinge

   Det ligger ett förslag som väntas gå igenom om att flytta valdagen till andra söndagen i september.

   1. Rasmus

    Alltså är det mindre än 4 år kvar till valdagen. Dags att börja jobba. Valrörelsen börjar nu!

 21. Anton Nordenfur

  Det finns mycket saker vi kan göra i partiet, och jag vet att många redan talat om dem – partiledarbyte, utvecklande av frågor bland annat. Men att börja planera redan nu är idioti – vi är förbannade och stressade och till del panikslagna. Vänta en vecka, sedan kan vi snacka.

  Vi i Linköping har redan nu börjat planera vår fortsatta utveckling. På onsdag ska vi träffas och diskutera hur vi ska göra mer konkret, och vi har redan många idéer. Vi ger inte upp, och jag hoppas att det inte finns någon pirat där ute som tänker ge upp nu för att det går trögt. Det går framåt, och det är det viktigaste av allt.

 22. Eftervalsanalys del ett, depp-posten

  […] kommer en del positiva bloggposter nu, typ vi gjorde en bättre valrörelse än 2006 och […]

 23. Anton

  Här finns en stor del av svaret: “Framför allt kanske, även om det här är en jobbig läxa, så har vi lärt oss att vi inte kan nörda loss på ideologiska detaljer i piratfrågor i ett vakuum, och betrakta oss som oberoende av vad som händer i omvärlden. Politik är en publiksport.”

  Jag röstade på PP “trots” att partiet verkade vara totalt isolerat i en egen tankevärld där ingen annan sågs eller släpptes in. Inga väljare var välkomna. Ingen verklighetsförankring var välkommen. Brist på kommunikation med och framförallt FRÅN omvärlden.

  Kommunikation betyder göra gemensamt. Då måste man anpassa sitt budskap och inte “don quichotta” mot väderkvarnar som inte lyssnar på de nya ord man själv använder men ingen annan använder. Se väljaren som en kund som alltid har rätt, och det betyder även att säljaren alltid har fel. Låt kunden berätta om sitt problem, och lös det sedan med infopolitik, men säg för guds skull inte ordet infopolitik.

  Mitt största tips: låtsas som att era bloggar inte finns alls och har noll läsare. Utarbeta sedan en strategi för att kommunicera med omvärlden utan att använda bloggar. Lät väljarna bestämma när, var, och hur de vill lyssna, och lyssna även på dem. Då kan det gå bättre. Och det är viktigt att det går bättre 2014

  1. HugeHedon

   Äckligt jobbigt att läsa, och äckligt tänkvärt.

  2. Anton Nordenfur

   Jag har försökt prata så mycket som möjligt med väljare som inte röstat pirat, samt försökt övertala extremantipiraterna (“NI ÄR SNORUNGAR SOM STJÄL!!!11”), men det är definitivt inte ett parti gjort för dessa, kanske just för att vi tar upp så allvarliga frågor som man antingen är en unge eller en ganska insatt för att begripa. Tyvärr. Men detta är ändå en tankvärd kommentar. Inför nästa kommentar kommer jag till stor del försöka nå ut till vardags-Svensson som till stor del knappt hört talas om t ex FRA.

  3. Josef Boberg

   Var ej SD´s framgång ett resultat av bl a ett MYCKET flitigt bloggande 😕

  4. Rasmus

   Personligen tror jag att Piratpartiet felbedömde helt var nånstans valet avgörs.

   Det är bloggarna som avgör valet för små partier. Och Piratbloggarna blev osynliga så fort valrörelsen drog igång därför att Piratpartiet satsade alla resurser på gatuaktivism och traditionellt valarbete.

   Bloggen är det mest revolutionerande opinionsbildningsverktyget som skapats. det slår TV med hästlängder. Och orsaken till det är att bloggen är ett personligt massmedium som lämpar sig för långsiktigt opinionsarbete kring svåra frågor som kräver pedagogik och analys.

   Det var helt klart bloggarna som förklarade vad PirateBay rättegången egentligen handlade som tog Piratpartiet in i EU-parlamentet.

   Sverigedemokraterna kopierade Piratpartiets kampanjmetod från EU-valet rakt av. Och det tog dem in i riksdagen. Medans Piratpartiet satsade allt på att bli “ett riktigt parti” med “riktig valrörelse” och därför kom man inte in.

 24. Rick

  ‘Men som vi vet, så var valresultatet inte alls vad vi hade förväntat oss.’

  Varför det? Många var inte förvånade alls. Men sluta snacka om ‘katastrof’ om visa lite tålamod istället. Allihopa. Tack.

 25. […] GP, Expressen, AB, GP, Svd, Expressen, DN, Expressen, Dagen, SVD, PP, […]

 26. Karwacki

  Är det bara jag som tycker att PP har fått otroligt lite uppmärksamhet i media än dem andra partierna. Inte bara under de senaste veckan men även under gårdagens valvaka i SVT. Tror att någon sa Piratpartiet en eller två gånger, inget mer än det. Till och med FI med Gudrun Schyman (!) pratades det mer om. Är media rädda att prata om/med PP? Det var ju en debatt mellan PP och FP på SVT’s program Debatt. Men inte mer än så var jag har sett. Ni måste nå ut med Er politik mer. Det finns otroligt många vanliga tröstare/medborgare som ej vet vad FRA eller IPred har inneburit för Svenska befolkningen. Ni hade en bra reklam då ni fick hjälp på traven av TPB, men det är endast dem som laddar ner därifrån som tog del av detta. Visst har TPB otroligt många besökare, men hur många av dem är svenska och kommer rösta för PP? Ni fick lite uppmärksamhet när ni gick ut med att ni nu sköter WikiLeaks servrar, men sedan försvann Ni igen.. Har vi nån lösning för det för nästa val. Jag ska självklart donera några slantar för jag tycker om små partier som växer och jag vet att det kommer gå verkligen bra för er i framtiden. Bara lite saker man behöver jobba på, men det är en annan sak. (:
  Jag gratulerar Er framgång och önskar allt gott.

  1. Anton Nordenfur

   Tyvärr har vi ju faktiskt försökt komma ut i media, jag har mailat dem flera gånger och även ringt upp när det varit något större. Men om media struntar i oss är det svårt att få dem att låta bli. En av mina större planer mellan detta och nästa val är att skicka ut samhällsinformation om bl a FRA och IPRED till de som inte är insatta (barnfamiljer och äldre t ex), och vi behöver inte ens ha det som PP-propaganda, bara nämna att det kommer från oss. Det är information som behöver komma ut. DÅ kan vi orsaka en rejäl revolution.

   1. Karwacki

    Precis. Det är något sådant jag tänkte på, få ut information om FRA/IPRED till alla möjliga målgrupper. Till äldre personer och pensionärer (som inte använder sig av internet så mycket som dagens ungdom och därför ej röstar på PP), för personer i mellan 30 och 60 år som även som Sveriges äldre invånare inte är så kunniga inom data och it och en stor del till alla ungdomar samt förstagångsröstare.
    Och media, tja, det är som du säger inte något vi kan påverka, dom intervjuar och pratar med de partier som dom vill och som enligt dom kan ge många tittarsiffror/läsare.

  2. Carl

   Det kanske är hämnden för att Piratpartiet och dess anhängare konsekvent och nedlåtande kallat de etablerade medierna för “gammelmedia”. Det visade sig att vi inte klarade oss utan dem, trots allt.

   1. Klas

    Håller med helt och hållet. Det är en sak att kalla andra partier för gammelpartier, även om det också låter lite dumt, så annorlunda är vi inte. Men att kalla medierna för gammelmedia är jättekorkat. Visst kan det vara frustrerande när dom tiger ihjäl viktiga frågor till förmån för skvaller men det blir inte bättre av förolämpningar.

 27. Filip Montgomery

  Jahaja, hade ju hoppats på partistöd åtminstone, så att våra aktiva i fortsättningen både skulle kunna kampanja och äta.

  Men ska man ha nåt gjort får man göra det själv, som det heter. Dags att bli guldpirat alltså! 🙂

  (Måste ju ändå ha en ersättare till Röda Korset i min autogiro-lista, sen man fick veta att de pengarna bara hamnade i direktörens ficka)

  1. HugeHedon

   Exakt likadant gjorde jag – autogiro från RK till PP 🙂

 28. […] Но результат оказался весьма неожиданным, о чём заявила партия в своё официальном блоге. В прошлом году Пиратская Партия получила 7.1% голосов, этому помог суд над The Pirate Bay. Но в этот раз другие партии постарались не обсуждать такие проблемы как, например приватность, сообщает нам запись блога. […]

 29. Stor valflopp för Piratpartiet « Netopia

  […] inifrån, känns det mest… orättvist, skriver Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge i sin blogg. Dela inlägget på FacebookDela inlägget på […]

 30. xzpq

  SVT:s Kunskapskanalen visade en föredragning av årets VALU. Den hölls av Sören Holmberg. Många intressanta siffror. (Bl.a. Uppgav 45% av M-väljarna att partiledaren hade stor betydelse för valet. Gamla rekordet var 33% som KDS fick en gång i tiden när Alf Svensson var partiledare.)

  Noterade följande om PP:
  Av PP:s väljare ansåg sig 24% stå till vänster i politiken, 26% åt höger. 51% svarad “varken eller”. (2009, i EU-gvalet) var det ungefär tvärt om i vänster-höger-skattningen.)

  Hittade inget konkret på nätet om siffrorna i VALU.

 31. Jens R

  Jag röstade på PP i riksdagsvalet, så visst var utfallet att PP t.o.m. var mindre än FI en besvikelse. Dock kan jag inte säga att jag var överraskad eller förvånad. Det finns några strategiska misstag som gjorts.

  (1) Att ställa upp i kommunalvalet var ett stort sådant, eftersom det dränerade partiet på mycket organisatorisk kraft och ett tag i vintras var partiet helt borta pga inre meningsskiljaktigheter. Efter det beslutet ansåg åtminstone jag att ett så litet parti spelat bort sina chanser i riksdagsvalet.

  (2) Aversionen mot gammelmedia i retoriken, medförde att partiet helt missade att man behövde dem i praktiken.

  (3) Att låta sig lockas in i debatter om fildelning och därmed framstå för utomstående som ett en-fråge parti för unga “snyltare”. Här verkar ledande företrädare helt ha missat att politiska debatter INTE är akademiska seminarier där man resonerar sig fram till en konsensus hållning, utan ren och skär (politisk) show där den som har de bästa slagorden vinner.

  Min egen uppfattning är att partiet behöver bredda sig i sitt mediala budskap och framför allt röra sig bort från fildelar frågan i sin retorik. En sådan viktigt symbolhandling skulle vara ett namnbyte till Privat Partiet, just för att understryka budskapet om rätten till ett privatliv och använda detta som utgångspunkt för all medial retorik.

  Ett annat, är att tydligare röra sig i liberal-frihetlig riktning med budskapet om att politikerna ska lämna oss i fred, dvs en politisk avreglering. Man skulle här kunna dra en viss jämförelse med Tea Party rörelsen i USA, som över tiden utvecklats i just en avpolitiserande riktning.

  Ett tredje tips, är att partiets primära representanter lär sig uppträda i medial sammanhang på ett sätt som tilltalar och attraherar en vidare publik än den rent pubertala.

  1. HugeHedon

   “Privatpartiet” har varit uppe på förlag ofta. Ett vanligt motargument är att det låter för “höger”.

  2. Carl

   Jävligt bra formulerat.

  3. Anders

   Kan bara hålla med fullständigt!
   PP fick hybris när de började tro att de kunde komma in i kommuner, landsting OCH riksdagen allt på samma gång. Har PP fått något mandat någonstans i detta val?

 32. Magdalena Astudillo

  Jag har gråtis. Varför inte när man är så ledsen?
  På (T) några kvinnor märk att jag varit PP. Så har, en sa nogon som -. ” Vilken äclig PP De är en riktig pankoka”.
  GUaauuuuuuuuuuuuuuu!Gua Gua Guaaaa!
  Men, vi måste försätta kämpa på den som vi tror det är bra!! Det ska jag göra i lla fall” Vi måste hittar en alternativ för att visa vem vi är och varför.
  Kram till alla PP den som gillar oss fastän de rösta på MP!

  Rick! Igor jag till slut varit på den restaurant i Sumbyberg. Jag trodde Ola sa SÖDERTÄLJE! Ta tre timmar för mig att hitta några pirater på den restaurant.
  Ok! Som det är livet, när man har kraftig dyslexi och i Sverige fins inte en ända kurs av svenska språk till utlänska dislextiker människor. Tyvärr!
  Stort kram! Vi ses på barikader!
  Magdalena

 33. Edvin

  Jag tror, utan vidare värderingar, att Piratpartiet skulle ha en större chans att nå riksdagen med Anna Troberg som partiledare. Hon a) är kvinna, vilket gör det svårare att se partiet som en samling datorspelande tonårskillar, och b) har en lugnare framtoning, vilket framstår som mer seriöst och lockar röster från andra än missnöjesväljare.

  Mindre alarmism. Jag håller helt med om att allt är fullständigt åt helvete, men att säga det rakt ut och dra paralleller till Östtyskland och Sovjet, hur sant det tyvärr än är, tas inte på allvar av folk som inte redan är pirater.

  Och synas mer i “verkligheten” och inte bara på internet, som tidigare sagts.

  1. mats

   +1..Tror Anna skulle vara kanon som partiledare!

  2. Linus

   Visst tror även jag att Anna skulle vara kanon som partiledare.
   Däremot tycker jag Rick varit det också, och tycker det är förhastat att börja prata om att byta partiledare.

   Man kanske skulle kunna adoptera någon variant av MP’s “språkrör”-system istället, och därmed framhäva Anna och Rick lika mycket?

   1. HugeHedon

    Eller tre personer, “trepiratersregeln” liksom

 34. rico

  Hej,

  Jag är också ganska besviken på resultatet om jag ska vara ärligt. Hade förväntat mig runt 4% minst. Jag kan inte begripa mig på folk som ger upp sin frihet så pass lätt.
  I och för sig så har PP varit väldigt osynliga i media om man nu ska jämföra med alla andra partier (ink SD).

  Men men det kan bara bli bättre. Själv har jag funderar på att gå med PP och hjälpa med vad jag kan.

 35. Kicksmogul

  Sluta grina, var förbannad.
  Starta Pirater mot rasister NU!

 36. Backflash

  Tycker pirater ska se det här så vet de hur folk utanför betraktar partiet.

  https://www.flashback.org/t1300319

 37. Allan Petree

  TROR NÅGON att vi skulle ha både gräddfil o Räkmacka ? Betongpartierna har miljontals kronor att satsa på psykologiska utvärderingar vad gäller TAKTIK och “Ränker” ! Se bara på den rödgröna RÖRAN ! De lyckades “hålla ihop” med “kniven på strupen” !
  VI Piratpartister är BANBRYTARE (precis som Mp för 28 ÅR sedan !!!) Framgång kommer inte över en natt ! Det gör däremot MISSNÖJESPARTIER ! KÄNSLOR och ILSKA ÄR STARKA DRIVKRAFTER ! Varför tror DU att de rödgröna annars skulle ha kastat in detta “kort” i de sista skälvande minutrarna ??? Ändå räckte detta inte riktigt till, därför att POLITIKERFÖRAKTET spillde över i SD´s favör !!!
  HA TÅLAMOD OCH VÄNTA ! Antipiratgänget är VÅRA “drivkrafter” – ÄVEN för det SVENSKA FOLKET !!! När folket kommer underfund med taktiken att flytta alla de “drivkrafter” som KUNDE GYNNAT OSS, tills EFTER VALET !
  DÅ jävlar i min låda, kommer de att genomskåda själva, vad vi har sagt hela tiden = Att KONTROLLANTERNA vill ta över VÅR FRIHET !
  Med en massa ursäkter som terroristbekämpning ! = SKITSNACK !
  MÅNGA regeringar har vid någon tidpunkt betraktats som “terrorister” !!!

  TÄNK PÅ, att HUR ett vapen betraktas, som anfall eller försvar, BEROR PÅ VILKEN SIDA AV BÖSSMYNNINGEN DU STÅR PÅ 😉

  Ett stort tack till PP´s organisation !!!
  NI har verkligen ansträngt er att HJÄLPA alla funktionärer och valarbetare med många nya kunskaper ! Jag jämför med mina 18 år inom Miljöpartiet !
  NI har kunskapen, viljan och ARGUMENTEN som kommer att vinna totalt sett !
  Vi kämpar vidare ! Nästa val har vi erfarenhet, mer kunskap och mer argument
  för att även få Svenska folket att inse detta ! VI GER OSS INTE !!!
  Tack för en BRA valrörelse ! Som nästa gång blir ÄNNU BÄTTRE !

 38. Karwacki

  En annan sak som jag och flera andra tycker är att det skulle gå bättre för Piratpartiet om de inte bara driver tre (integritet, kultur och kunskap) stora frågor. Kanske till nästa val är det en bra idé att skapa ett mer “nya Piratpartiet” som har åsikter inom skola, vård, ekonomi, skatter, jobb m.m. Det är just så dem mycket omtalade Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen, för att dom hade ett valmanifest på massor sidor, där dem skrev om allt från EU och FN till skola och utbildning. Självklart är deras kärnfråga invandringspolitiken men som sagt har dem en åsikt om alla möjliga saker som gjorde dem så stora i detta val.
  Citerar

  “Skulle ha varit ett perfekt parti om de slängde in lite frågor om skola och sjukvård också ^^” – Laura

  “Piratpartiet känns ju verkligen som ett seriöst parti… Med tanke på att de har EN fråga ungefär.” – Filip

  En annan sak som jag tänkte på om hur skulle det se ut om PP kom in i Riksdagen med kanske 12%. Har två scenarier som slutar tyvärr båda på ett liknande sätt. Det första är att Piratpartiet kommer in med som sagt 12%, under dem första månaderna tar dom upp sina hjärtfrågor och det röstas och FRA samt IPRED rivs upp och upphovsrättslagen har ändrats (eller t.o.m. avskaffas) till mer mänsklig. Partiet sitter i Riksdagen de resterade 3 åren och gör inget speciellt mer – röstar, lyssnar på motioner och propositioner osv. I nästa val kommer dem inte in i Riksdagen för att folk tycker dem är onödiga för dem har redan uppnått de ni strävar efter och Piratpartiet är nu bara historia. Det andra scenariot är att PP inte lyckas med att riva upp FRA, IPRED eller att ändra på upphovsrätt och patent och bara sitter i Riksdagen och inte påverkar någonting. I nästa val blir dem inte in röstade för att folk tycker dem har inte gjort något och om dem kommer igen så händer inget i alla fall. Och så blir även här Piratpartiet bara historia.
  Ett bra motargument till mina visioner är att Miljöpartiet de Gröna var bara ett enfrågeparti då dem kom in i Riksdagen år 1988 på grund av en massa sälar dog och dem har varit kvar där som ogräs (inte undra på varför dom har en maskros som partisymbol). Och dom försvann ju inte sedan efter partiet hade delvist löst sin kärnfråga, dem kom ju sedan överens på ett bredare valmanifest. Nu tar dom ju ställning i alla möjliga frågor, men håller fortfarande mest vid en fråga. Den nuvarande miljön (med den sk. “växthus effekten”) är ju inte något som man kan lösa på ett eller två val, så MP kommer nog sitta kvar på sin plats i flera, flera år till.
  Hoppas ni tar till er lite av det jag har skrivit och jag kan gärna förklara hur jag tänker om ni ej har förstått mig rätt. (:

  1. rico

   Håller med dig Karwacki. Jag tror inte folk tar PP på allvar om vi inte tar in alla andra viktiga ämne som skola, vård, pensionärer osv..
   Jag funderade också om man inte borde döpa om partiet till ett mer seriöst namn som tex frihetspartiet eller liknande. Bara själva namnet kan skrämma en del äldre kan jag tänka mig.

   1. Hanna Dönsberg

    Frihetspartiet finns redan. Hörde dock om en typ tolvårig tjej som sagt; “När jag får ska jag rösta på Piratdemokraterna”, det tyckte jag lät fint 😉

 39. Hanna Dönsberg

  Nästa gång bör media öppnas upp för de som kan ta media. Största misstaget den här valrörelsen. Sen är inte själva internorganisationen tillräckligt stabil än.

  1. JP

   +1
   Internt har vi mycket att förbättra. Framförallt stärka och utbilda vår funktionärskår.

 40. Dennis Nilsson

  Bra talat av Allan Petree
  Det bästa vapnet i all “krigföring” är KUNSKAP.

  Bra att lägga på minnet oavsett vad man än företar sig.

 41. politiker och folket, väx upp! « lobus occipitalis

  […] Det som känns nattsvart för mig är naturligtvis Piratpartiets resultat och att integrationsfrågorna helt lyst med sin närvaro i den här valrörelsen. Rick Falkvinge sammanfattar det hela. […]

 42. Stor valflopp för Piratpartiet | Piratkopiering

  […] Spontant, och sett helt inifrån, känns det mest… orättvist, skriver Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge i sin blogg. […]

 43. Robert Andersson

  Rick: Det börjar bli lite bråttom, man har hållit en anti-SD demonstration. Lita på att de stora partierna gör sina egna opinionsundersökningar. Tänk om det blir nyval. Har vi beredskap?

  1. Frank

   Om det kommer till nyval så hoppas jag att vi kan slå dem med storm; Vi kan påpeka att gammelpartierna är larviga 😉

 44. Frank

  Jag ska väl säga att jag blev förvånad över det svaga väljarstöd som PP fick i detta valet, jag trodde att när man tittar på siffrorna för EU-valet så borde väl en större del av de som valde in PP till EU välja samma sak till riksdagen?

  Jag hittade hursomhelst något som kallas för skolvalet, även fast det inte är ett “riktigt” val, så är väljarstödet starkare där:
  http://www.skolval2010.se/slutspurt.php

  En sak jag undrar över är varför det står “1324 av 6063 valdistrikt räknade” på en sida och “Samtliga 5668 valdistrikt räknade” på en annan sida av valmyndighetens hemsida?

  http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/R/rike/index.html och
  http://www.val.se/val/val2010/valnatt/R/rike/index.html

  Jag trodde att de bara räknade rösterna en gång, det var vad det stod i brochyren när jag förtidsröstade iaf.

  1. Lars

   EU-val och riksdagsval har inte nödvändigtvis så mycket med varandra att göra. Det fick inte minst Junilistan erfara. I valet till Europarlamentet 2004 fick partiet hela 14,5 % av rösterna. I riksdagsvalet 2006 blev det sedan inte mer än 0,47 %.

   Nu är det på många sätt orättvist att jämföra PP med JL, men någon liten fingervisning om de olika förutsättningarna i dessa val kan kanske ändå ovanstående siffror ge.

   1. Frank

    Ja, jag ser det nu. Jag ser även att valdeltagandet är betydligt lägre till EU-valen än till Riksdagsvalen, så jag antar att folk inte tycker att det är lika viktigt.

    Själv tycker jag att varje möjlighet till att göra ett välgrundat beslut som påverkar hur framtiden blir, är viktigt att ta vara på.

   2. xzpq

    Till de siffrorna för JL kan tilläggas att partiets största fråga var att Sverige skulle lämna EU. Det är en fråga för politikerna i Riksdagen, inte EU-parlamentet! Så valmanskårens “kollektiva okunskap” visas tydligt i detta fall!

   3. Andreas

    @xzpq: NEJ, Junilistan ville inte att Sverige skulle lämna EU. Junilistan kämpade framförallt för att EU skulle tillämpa subsidiaritetsprincipen mer, vilket lämpligen görs i parlamentet! Dessutom satt Nils Lundgren i OLAF och kämpade mot korruption.

  2. Anders

   Bara att kolla in http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valresultat/index.html
   så får du svar på alla dina frågor.

   1. Frank

    Jag har läst allt vad som står där sedan min kommentar i morse, jag var ganska säker på att det stod i brochyren att rösterna bara räknas en gång. Detta kanske bara gäller förtidsröster?

   2. Lars

    Alla röster räknas två gånger. Även förtidsrösterna. Det är länsstyrelsen som svarar för den slutliga rösträkningen.

  3. Hanna Dönsberg

   Din röst räknas som EN röst, det var nog det du läste. Man räknar flera gånger, det är en del i kontrollen av demokratiska val. Det görs i flera omgångar, och som du ser på url:n och på sidan, så är den ena valnattens resultat – det som kallas preliminärt. Den andra är slutresultat, där förtidsröster räknas in, och de ogiltiga tittas igenom av mer erfarna och utbildade personer, så att flera kan anses giltiga igen (det kan handla om slarvig text som tolkas som rättstavad, eller om två likadana sedlar i ett kuvert).

 45. Elias.L
 46. Tisdag

  Hade media behandlat PP som SD och tvärt om, då hade det också blivit tvärt om.

  SD har förekommit i media i tid och otid, men media har inte analyserat och granskat deras politik. Det är media som fixat in SD i riksdagen, men nu i efterhand så passar det att börja granska deras politik och vad de egentligen står för.

  1. Hanna Dönsberg

   Jag tror de hade kommit in iaf. Problemet är att media släppt in dem och i många fall granskat dem – men sverigedemokraterna själva har inte velat ställa upp i debatter.

   Jag har själv turnerat och försökt få dem att tala med mig men jag möts av tystnad. Då har jag ändå ansträngt mig för att vara artig, sansad och nyfiken. Det vanligaste svaret jag fått är “jag delar inte dina åsikter”. Den här farliga kombinationen av att de synts i media och där porträtterat sig själva som underdogs, samtidigt som de propagerat direkt till människor (där de antingen bara belyser en liten sak, typ “vi värnar småföretagare”, eller anspelar på folks rädsla och missnöje) – har lett till att de kommit in i riksdagen (skrev fel först, riskdagen, passande nog :P).

   Det har inte heller hjälpt att vissa partier flörtat med sd:s väljare och att blocken varit starka och ter sig förhållandevis lika i sin retorik. Man måste tala värdegrund och ideologi och inte jobben och skatter för att hålla extremister ute ur ledande församlingar.

   För PP är problemet hur vi väl visat upp oss i media, och vad ledningen valt att lyfta upp. Jag hade hellre sett att vi lyft upp alla otroligt kompetenta kandidater vi hade, än att vi hade gett bandbredd åt TPB och att Rick hojtar om absolut informationsfrihet i media. Big fail. Förhoppningsvis har vi en bättre intern organisation inför nästa val, vilket också var en del av sd:s framgång. De har satsat på att organisera sig, och har fått en del bidrag då de fick över 1% i förra riksdagsvalet. Därför var de rätt tysta i EU-valet. I PP går mycket, alldeles för mycket, pengar och resurser och kontakter till ledningen. Lokala föreningar finns inte, trots att det är där man faktiskt möter väljare.

   1. Torsdag

    PP har inte valt hur PP skulle framstå i media, hur ofta eller med vilka frågor, det har media själv bestämt. Detsamma gäller för SD. Det är som du säkert vet journalister som skriver i media och bestämmer vilka andra som skall få komma fram, inte politiker.

    Media har inte heller analyserat och granskat SD politik, de har bara reagerat retroaktivt på uttalanden. Något proaktivt analyserande, grävande och granskande har inte förekommit alls, förrän lite grann nu i efterhand.

    Jag tror och hoppas att SD inträde i riksdagen på något sätt blir en väckarklocka hos media så att de återigen plockar upp sin för demokratin så viktiga granskande roll i samhället, och därmed trappar ned sina kändisreportage och liknande. Som det varit de senaste åren så sysslar media mest med klipp o klistra där en kändis som gör bort sig getts krigsrubriker.

 47. Astronauten

  PP har också förekommit i media i tid och otid men folk röstar inte först och främst på partier på grund av mediatid utan beroende på valprogram.

 48. Hanna Dönsberg

  En sak till angående media, de lever på upphovsrätt, vi borde kanske inte ens lägga så mycket energi där? Tala till folket säger jag!

 49. Ylva

  Det är klart att valresultatet är deprimerande, men det är inte fel på Piratpartiets politik utan på det likgiltiga svenska folket.
  Jag blir lite orolig när diskussionen börjar handla om att vi måste bredda vårt program m.m. för att komma in riksdagen, har vi inte då blandat ihop vad som är målet och vad som är medlet. Målet är väl att förbättra politiken i ”våra” frågor eftersom vi tycker de är oerhört viktiga framtidsfrågor. Ett medel är att komma in i riksdagen och göra det där, men målet är inte att komma in i riksdagen och vi ska inte anpassa vår politik efter det.
  Folk kanske fnyser åt ett ”enfrågeparti” men själv tycker jag att vi vitaliserar demokratin genom att faktiskt ge människor en möjlighet att verkligen påverka i en fråga (ok, teoretiskt bara i det här valet). Vad jag än röstar på för parti i övrigt så ger jag dem mandat att göra massa saker som är helt motsatt mina åsikter.
  Skulle pp försöka bredda partiprogrammet så kommer det garanterat att falla sönder, lite hårdraget består vår kärna av ultraliberaler och extremvänster, lycka till med de diskussionerna, och nä, fraktioner är ingen bra idé och när jag ändå är igång så var inte kommunalval det heller.
  Tills nästa val får pp jobba på med att försöka förändra samhället med debatt och upplysning och påverkan. Vårt främsta mål borde vara att göra oss helt onödiga.

 50. Min framtidsvalsanalys « Grodorna Kokar

  […] lobbyism, medborgarförslag, opinion, Pirat, Piratpartiet, rosa Vi har fått en hel drös med eftervalsanalyser på diverse bloggar, vilket jag tycker är jättebra, men istället för att fokusera på att […]

 51. Länkkärlek | Sanningen som jag ser den

  […] Jan-Olof Flink, herrarna på Livbåten, Viktualiebrodern, Satmaran, Henrik Sultan, Pippi i Pirat, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Christian Engström, Fredrik Holmbom, Johnny Olsson, Anna Troberg, Beelzebjörn, […]

Comments are closed.

arrow