Reflektioner 21 september

[youtube md0NhSYCu8I]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,


Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. gsi
 2. Toledomahn

  Att en del av svenska folket valt in ett rasistiskt och främlingsfientligt parti i riksdagen istället för ett parti som står för frihet, öppenhet och demokrati anser jag vara djävligt puckat!

  1. Rick

   Det får de stå för – utan att bli attackerade dig. De skötte sig bra. Man kan tycka att deras 6% är PPs 6%. Men vad folk borde sitta och fundera på är varför det blev så. Och det är inte bara att folk är trötta på en invandringspolitik som inte fungerar. Man ska inte uttrycka sin besvikelse genom att attackera andra.

   1. Winston Smith

    Varför skulle inte Toledomahn få attackera SD?

   2. Uno Hansson

    Varför fick PP då inte åtminstone 3 %? tja…

    De allra flesta tror nog att alla möjliga och angelägna samhällsproblem kommer upp på dagordningen i Sveriges riksdag. Men så är det inte alls. Sveriges rikspolitiska möjligheter befinner sig nu vid vägs ände. Det rikspolitiska möjlighetsutrymmet har aldrig varit så litet som under 2010-års valrörelse. Detta beror förstås på blockpolitiken och att det finns ett parti som de övriga partierna inte vill förhandla med.

    Då det bara fanns två reella alternativa budgetar, och bara skiljer något tusentals röster mellan dessa så kan möjlighetsutrymmet för vad som kommer upp på dagordningen knappast bli snävare än vad det nu har varit. Rikspolitikens utrymme för vad som bör prioriteras i bugeten, begränsas av vad som gör medborgarna som mest beroende av vad riksdagen beslutar, och av vad som ger flest röster.

  2. Filip Montgomery

   Det där var vad jag kallar att slå huvudet på spiken – den mest insiktsfulla eftervalsanalysen hittills! Skål för det! 😛

 3. von

  Tomt inlägg? Ingen text, ingen länk, ingenting…

  1. malabi

   Det är en video. Förmodligen är det ditt flash som spökar så du inte kan se det. Ladda om sidan ett par gånger så borde det funka. Brukar göra det för mig. 😛

  2. Calandrella

   Märkligt… Jag ser i varje fall ett YouTube-klipp med Rick och Anna 🙂

 4. Johan

  Det vi måste göra nu är att visa, mycket pedagogiskt, vad ett övervakningssamhälle där SD har makt skulle innebära. Jag vill se en tydlig strategi för hur SD ska kunna ersättas som utmanarparti av Piratpartiet till 2014!

 5. DanielS

  Eftervalsanalys: Dags för Rick och Anna att skrika så vi hörs och syns igen, kanske?

  Vi behöver positiva analyser av vår politik i gammelmedia istället för idel negativa bitar de ytterst få gånger vi faktiskt syns.

  Vi behöver en media som faktiskt förstår vår politik, istället för en media som blivit betald för att misstolka allt vi säger till den milda grad att man funderar på om de faktiskt är idioter.

  Kort och gott jag har tröttnat på allt jävla tjafs och idiotförklaringar på en politik som är hur transparent som helst för vilken som helst som faktiskt tar sig tid att sätta sig in i frågorna.

  Nää dags att förbereda oss på nästa val redan nu! Jag vägrar bli övervakad mot min vilja, jag vägrar bli kriminaliserad på idiotförslag i riksdagen, enkelt uttryckt jag vägrar!

  Vad vi behöver är att få en tidning över på vår sida, som förstår vad vi står för varför vi står för det och vad vi vill, utan att se ned på oss som rabiata snyltare. Kan vi fixa det till nästa val kan de inte tysta oss som nu har hänt.

  Ibland måste man ilskna till för att nått ska hända. Dags för Rick att ta i och skrika som han gjort förrut.

  1. Deep Blue

   Det som är tråkigt är att folk i allmänhet inte vet tillräckligt om oss, och de har inget intresse av att ta reda på mer än det som kanske kommer fram i media. Och det märks sedan när det kommer fram vad de vet, vilket är väldigt lite i bästa fall och rent felaktigt i värsta fall.

 6. SirOden

  Att kritisera en vinnare pga att man själv förlorat genomsyrar tyvärr PP idag.
  Sd hade ett budskap en idé av något som många svenskar skämtsatt suttit och hymlat om vid fikaborden i många år och detta val tog man ett steg framåt. Jag är verkligen själv ledsen över att vi i Sverige får uppleva detta, men det är som sagt verklighet idag.

  Jag kan säga att PP inte fick någon succé “den här gången heller” är att frågorna redan har blivit ointressanta och att budskapet inte alls når den breda massan. Jag har t.ex i Västerås, inte sett en enda pirat, plakat,reklam av något slag under hela valperioden och då ar jag ganska så rörlig av mig i stan. Om 4 år streamar vi allt och fildelning är något man glömt totalt, så jag tror inte PP kommer att lyckas nästa gång heller tyvärr.
  Titta på 10 i topplistan över frågor som väljaren tyckte var viktigast detta val och lägg till, tyck till och se vart PP står i dessa frågor – bli överrens och gå till val med ett par till STARKA frågor, så kanske ni lyckas nästa gång.

 7. Tino

  Bara en tanke: skulle det kanske nu direkt efter valet vara vettigt att köpa in en opinionsundersökning med frågan “Vad är den främsta anledningen till att du inte röstade på Piratpartiet?” med alternativ som “- Jag delar inte deras åsikter”, “- De har ett för smalt politiskt program”, “- Jag känner inte till deras politik, hörde för lite ifrån dem.”, “- Jag prioriterade att rösta emot SD, för en stabil politik”, och “- Jag gick till SD när undersökningarna visade att de kunde komma in.”

  Jag inser att sådant här kostar pengar, men en sådan undersökning kunde vara väldigt värdefull för valrörelse-utvärderingen. Framförallt är jag annars rädd att högljudda personer kan utnyttja tillfället för att styra om partiet i potentiellt fel riktning.

  1. Filip Montgomery

   Det låter som en av de absolut bästa idéerna som förslagits hittills i efterspelet till valresultatet 🙂

   1. Martin

    Visst skulle det vara bra för att analysera dagens situation men den skulle fortfarande inte ha någon betydelse för hur framtiden ser ut om man ändrar på frågorna som partiet vill ta upp.
    Jag är en analytisk människa av naturen men tycker illa om analyserandet. Allting ska ältas i detta avlånga land innan någon kommer till skott.

 8. Torbjörn Jerlerup

  Pp fick ett uselt resultat pga att PP helt misstolkat varför Pp fick stödet 2009. Valmaterialet var dödstråkigt och riktat till max 2% av befolkningen, eftersom partiet trodde att IPRED, FRA; FILDELNING och UPPHOVSRÄTT var de stora frågorna. Det var aldrig den stora frågan. det var symbolfrågor för folks vilja att ha ett parti som övervakar övervakarna och garanterar folks frihet.

  Ja, inte ens när det gäller fildelning har partiet känt efter hur folk tänker, eftersom fildelningen som symbolfråga försvunnit lite. Världen har förändrats. Spotify funkar på ett sätt som gör att de flesta föredrar det framför fildelning.

  Skyll för guds skull inte på media. pp fick ett uselt resultat för att Pp vände sig till de redan frälsta i detta val.

  Jag gissade att partiet skulle få 0,6% max. Nu får partiet hela 0,8%, skyhögt över vad jag någonsin trodde. Det ska partiet vara skitnöjt med.

  Nu handlar det om att ställa frågan: hur tusan kunde man misstolka ett valresultat från 2009 så, och varför testades aldrig valmaterialet på vanligt folk?

  Partistyrelsen bör sitta kvar. Men det behövs snabbt som tusan självkritik och nya idéer!

 9. Torbjörn Jerlerup

  PS

  Det vore bedrövligt om partiet skulle behöva köpa en opinionsmätning för att förstå anledningen till varför man fick stödet 2009 och varför folk ratade partiet i år. Är förmågan att känna av hur “vanligt folk” tänker och känner så låg i partiets ledning, ska man fundera över varför man ens är aktiv i politiken.

 10. Deep Blue

  Jag undrar om det inte vore bättre att dela upp vår politik annorlunda. Istället för Integritet, Kultur, Kunskap, så skulle vi kunna ha en uppdelning som de andra partierna, så att vi får Miljö, Utbildning, Forskning, Kultur, Vård och så vidare.

  Sedan kunde vi till exempel inom varje område redogöra för våra förslag till förändringar. Till exempel inom utbildning kan vi ta upp saker som en dator till varje elev, mer fokus på Internet, fri/öppen mjukvara i skolorna, fritt att använda upphovsskyddat materiel i utbildning, osv.

  Eller Miljö, där vi kan ta upp hur slopande av patent och teknologiöverföring skulle vara gynnsamt för miljön och klimatet.

  Vård, där kan vi föreslå till exempel rätt till sjukvård även för papperslösa (vilket jag har för mig att vi vill, jag vill det iaf), sträva efter fri mjukvara, osv.

  Och så vidare. Är det ett bra förslag?

  1. Anders

   Ja, det är det! Vi borde ha en heltäckande politik men där bara våra kärnfrågor tas i beaktande.

 11. Magnihasa: Tusen tack | Piratkopiering

  […] med de piratbloggare vi känner idag. Qeruiem, Jan-Olof, Anna, Felten, Marie, Anna, Joshen, Rick och Christian – helt plötsligt var partiet inom kommunikativt räckhåll. Och helt […]

 12. Martin

  Jerlerup säger exakt det jag sagt under valrörelsen…
  Trist att de tankarna inte når upp i toppen på partiet.

  1. Lyft fram övervakningen som den viktigaste punkten (om inte enda)
  2. Sikta på de som inte redan röstar pirat
  3. Försök att ta till er gammelmedia (det är ju där rösterna finns)
  4. Visa med exempel på hur verkligheten ser ut och kan komma att se ut med övervakning
  5. Försök att få lite äldre, mindre naiva, personer att engagera sig.
  (jag kan inte ta en 19-åring på allvar när han skriker “fildelning åt alla” och än mindre vilja ha honom på ansvarsposter)
  6. se punkt 1. Det är den absolut viktigaste punkten. Skit i kulturdelning, vilket alla ändå genomskådar som ett sätt att förfina ordet fuldelning.

  Partiet har gått från att se ut som ett pajasparti till ett seriöst parti men tyvärr även tillbaka till pajas igen det sista året. Övertyga mig att rösta pirat även nästa val… men gör det på ett seriöst sätt med riktiga argument

 13. Martin

  7. förklara för den stora massan att enfrågeparti inte kommer att ha ansvar för budgeten. När vi fått igenom frågan så återgår allt till det “normala”.

  Detta är en viktig punkt eftersom det är det absolut vanligaste argumentet bland mina bekanta. De förstår inte hur piratpartiet ska leda Sverige då vi inte har en heltäckande politik. Vi måste få ut information om hur det skulle fungera i praktiken.

 14. Anders

  Synd att inte alla dessa bra idéer kom fram ett par år innan valet… men man får väl hoppas att partiledningen tar till sig detta. Tycker vi ska ta vår partistrategi och:
  Riv Upp, Gör Om, Gör Rätt!

  1. D.A.

   “Synd att inte alla dessa bra idéer kom fram ett par år innan valet…”

   Det gjorde de, men det var ingen som ville lyssna.

 15. Mathias H

  Skrev detta även på PP-sidan. Råkade bli helt anonym då tyvärr.

  Det är mycket som måsta göras om tror jag. Här kommer mina 5 öre. Kanske verkar lite hårt och brutalt, men om vi faktiskt ska komma någon vart krävs lite nytänk. Om ni inte bashar det jag skriver direkt utan låter det sjunka in så hoppas jag att det kanske ligger något i det. Jag har gått på FRA-demos och pratat med alla mina bekanta om PP. För mig ligger nätintegriteten väldigt varmt om hjärtat.

  1) Namnet kommer alltid vara oss till last. Det låter inte seriöst i de breda massorna att partiet har med pirater att göra. Jämför för den oinsatte: Ninjapartiet. Inarbetat javisst, men det är en black om foten som väldigt många påpekat.

  2) Bredda sakfrågorna. Det här valet och förmodligen nästa handlade om ekonomi och trygghet. “It’s the economy stupid!” Vi kommer inte få vara med och spela om vi inte breddar oss. Vår väljarbas är ung så vi borde satsa på frågor som intresserar folk mellan 18-40 primärt. Utbildning. Bostäder. Integration. Våld på stan. Förutom våra hjärtefrågor givetvis. Tänk Miljöpartiet.

  3) Rick bör lämna över rodret. Sorry Rick, du har gjort mycket bra. Inget snack om saken. Men dina uttalanden om barnporr och vederhäftiga uttalanden utan belägg om Moderaternas övervakningstjänst känns inte seriösa. Jag har svårt att rösta på PP när det känns som om man desperat försöker skapa nyheter istället för att hitta ett bra budskap att föra fram. Samarbetet med Wikileaks och Assange var också ett enormt stolpskott, speciellt med tanke på Assanges sexuella eskapader som dessutom kopplas ihop med Ricks frisexuella syn. Det ger liksom en smula fel bild av PP som ett parti där sex har lite för mycket med politiken att göra. Knappast speciellt säljande i media och det generar garanterat inte röster.

  4) Finslipa en agenda med exakt allt som fungerar ur ett liberalt perspektiv utan att vara samma sak som ultrakapitalistiskt. Listan kan göras lång. Allt från nätintegritet till att göra det bättre för småföretagare t.ex. Avskaffa byråkrati, kom med en ekonomisk/politisk agenda. Behövs Landstinget? Etc.
  Kan säkert komma på mer men det här var det som känns mest viktigt.

 16. Anon

  1. ,nnnnjaaaeee
  2. JA – som tex för laglig prostitution, marijana, fler exempel,,,
  3. Rick är bäst, the end.
  3. Liberal är ett feldefinierat ord.

 17. ANNM

  Om man vill uppmuntra användandet av fri mjukvara, som piratpartiet vill enligt sitt principprogram, kanske det är en dålig idé att använda Flash?

  1. Vidde

   …eller sluta använda YouTube bara för att det är populärt?

   Vilken film-delningstjänst rekommenderas? Jag är lite sur på hur de censurerar allt som innehåller kultur…

 18. Josef Boberg

  Inget ont som ej för gott med sig… – om ej förr så när “värken” släpper.

 19. Kicksmogul

  Massor av ord, men GÖR NÅGOT!
  Ut på gator och visa er.

 20. Sippan

  Mina 3 pence (eller om det blir pennies, vem vet med den där knasiga engelskan) :

  1) Namnet är jätteviktigt. Även om “pirat” har positiva konnotationer för en stor del av de yngre väljarna så tycks det uppfattas av de flesta som i BÄSTA fall oseriöst.

  Dessutom har det faktiskt knappt någonting med partiet att göra – det kommer från en tid då partiets huvudfråga VAR fildelning, vilket också är anledningen till att nästan alla utanför de 0,8% som röstade på oss tydligen tror att huvudfrågan fortfarande ÄR fildelning.

  Byt till integritetspartiet, privatpartiet, kulturpartiet eller nåt till att börja med.

  2) Vägra diskutera fildelning över huvud taget tills folk får det genom sina huvuden att fildelning är motståndarnas argument MOT ett fritt internet, det har absolut totalt nada ingenting att göra med våra argument FÖR ett fritt internet.

  Frihet och upphovsrättslagen är inte förenliga med varandra, men vi måste få fram att vi främst är “för frihet” och inte “mot upphovsrättslagen”.

  3) En viktig anledning till att folk inte tror att piratpartiet behövs, tror jag är att de inte känner hotet som piratpartiet vill försvara dem mot. En parallell är att det är hemskt att det finns barn som svälter ute i världen, men ärligt talat är det ingenting som de allra flesta bryr sig om utom när de råkar bli påminda om det nån enstaka gång – detta är på grund av att det inte är påtagligt för oss som råkar bo i ett av världens rika länder. Och folk bryr sig inte om att de blir övervakade därför att det inte heller känns särskilt påtagligt. Sätt ihop en lista med exakt HUR och NÄR vi övervakas av VEM, samt VILKA som gjorde detta möjligt, denna lista ska vara löjligt simpel och överskådlig och samtidigt innehålla bergfasta källor på varenda påstående. Påminn sen folk om den listan om, och om, och om igen. Precis som de svältande barnen dyker upp i TV-reklamen för att påminna oss om att de finns trots att vi inte ser dem.

 21. Kampanj (pp) » Blog Archive » Efter valkampanjen

  […] Exakt hur detta kommer att gå till återstår att se, och fältet är helt öppet för förslag. Rick och Anna talar om att bygga upp en tankesmedja, så det finns allt utrymme för att tänka […]

 22. Torbjörn Jerlerup

  Namnet är partiets styrka. Det är inte fel att locka de som är trötta på dagens politik och vill ha ett radikalt alternativ.

  Det var inte namnet utan politiken och retoriken som gjorde att partiet gjorde ett dåligt val.

Comments are closed.

arrow