Första utvärderingssiffrorna

Ok, här kommer lite PP-interna funderingar och övningar i att tänka högt:

Nu är valkampanjsenkäten 2010 stängd, och det har kommit in över sexhundra svar(!) — de flesta från människor som betraktar sig som medel- eller lågaktiva i Piratpartiet, vilket gör det ännu intressantare, för de kommer inte så ofta till tals.

Dagen kommer att gå åt till att sammanställa allt data (och skriva tre debattartiklar som jag lovat varav en till Brasilien) men jag var förstås nyfiken på mina egna siffror — när man har en anonym enkät som dessutom samlas in av en oberoende aktör, så att den verkligen är anonym på riktigt, så får man också reda på vad folk faktiskt tycker. Annas och mina data såg ut så här (bland många andras som sammanställs under söndagen):

FirstNumbers-474px

Först, det är naturligtvis kul att se att trots det oväntat låga valresultatet så har det arbete som jag personligen lagt ner generellt uppskattats. 71% tycker att jag har gjort en bra eller väldigt bra insats, med tonvikt på de högre betygen. Samtidigt har jag en andel välförtjänt låga betyg efter klantplumpar i protokollet som jag bara har att vara ödmjuk inför.

Men Anna! Alltså, hon har ungefär samma profil på mig på den höga sidan, men saknar i stort sett låga betyg över huvud taget. Alltså, jag har sagt det många gånger, men det är bara att upprepa. Förstår ni hur privilegerad jag är som får jobba sida vid sida med den här människan? 🙂

Under tiden har jag läst andras osorterade tankar också, och jag tycker särskilt att Anna (igen), Jacob Hallén och (som vanligt) Emma Opassande är särskilt läsvärda.

Som vanligt, som sagt. Visste ni förresten att vi har ett makro i våra interna chattar just för att hålla med vad Emma säger? 🙂 Om man skriver ett visst kortmakro så hoppar en bot fram och säger “Rick säger +1 på Emma”.

Preliminärt är det styrelsemöte den 2-3 oktober, eller om det var den 3-4. Nästa helg i alla fall. Då kommer styrelsen att titta mer på valresultatet och kika på hur det ska utvärderas. Det här är de första siffrorna.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jan-Olof Ruuska

  “när man har en anonym enkät som dessutom samlas in av en oberoende aktör, så att den verkligen är anonym på riktigt, så får man också reda på vad folk faktiskt tycker”

  Alla med högskoleutbildning och många utan vet att det krävs mer än så!
  Att den som ska utvärderas själv formulerar frågorna och leder utvärderingen känns inte seriöst. Grattis dock till dina fina siffror.

  Det finns andra siffror också, 0,65% till exempel, det är väl de siffrorna vi ska fundera mest över, eller hur?

 2. D.A.

  Grattis Rick! Vad skönt att en helt oberoende undersökning visar att det inte finns någon anledning till självrannsakan! Nu kör vi vidare, mot 0,67% i valet 2014!

 3. Rick Falkvinge

  @Ruuska, @DA:

  Det finns mycket anledning till självrannsakan, och det är förstås det som frågorna handlade mest om. Eftersom ni är engagerade i ett förnyelsearbete så förutsätter jag att ni deltog i enkäten? Då vet ni också om att det fanns flera helt öppna frågor på typen “vad var bra, och vad behöver vi förbättra”.

  Det är inte raketforskning att sätta ihop ett sådant öppet formulär, så att just jag satte ihop standardfrågorna är sekundärt. Modellen är densamma oavsett vem som skriver ner dem. Själv har jag använt “välj två bra saker att fortsätta med och två saker som vi ska göra annorlunda” i varje postmortem de senaste… tja, femton åren.

 4. Caspian Rehbinder

  Det var en utmärkt undersökning, utmärkta frågor, och ingen som helst tendens jag kunde märka. De mycket goda siffrorna är dig väl förtjänta! Även Annas är det, förstås. (Men vad skulle Gudrun Schyman säga om att du fick blå och hon fick rosa?)

  Lycka till med alla debattartiklar och all datasammanställning!

 5. Piratpartiets problem. « Sverige är inte världens navel!

  […] Opassande, Falkvinge, Pirat, Kurvigheter, wiktzac,  Internetcensur, Nej till pirater, […]

 6. Astronauten

  Förstår inte riktigt hur någon kan vara mycket nöjd med PPs ledares valinsatser. Är det verkligen så att PPs medlemmar kan vara så okritiska till sin ledning efter ett val där PP faktiskt rasade på upploppet?

  1. Mikke Svensson

   Felet som begåtts är att vi trodde att man kan jämföra EU val och Riksdagsval. Så är det inte. I EU-valet kan du utan problem rösta för ett område eller en fråga. I ett riksdagsval gör du sällan, mkt sällan det. Vi gjorde ett bättre riksdagsval än 2006 om än marginellt. Vi har nu förstått det och arbetet att utveckla vår politik till flera områden är det primära målet framöver. Att anklaga Rick eller Anna vore idiotiskt. De har gjort sitt jobb precis som alla vi andra med högsta energi.

   1. D.A.

    Om ingen röstar på dem så har de INTE gjort sitt jobb. Hur svårt ska det vara att förstå?

   2. Astronauten

    Alltså jag är ingen PP fan men jag måste säga att jag blev förvånad över hur lite PP syntes innan valet i Stockholm som ändå är PPs hemmaplan, Såg knappt någon PP affisch alls eller PP-valarbetare och då rör jag mig ändå ganska mycket på många ställen i Stan.
    Hela kampanjen på stan måste faktiskt sägas vara näst intill inkompetent utförd. Det räcker inte att stå vid Sergels Torg om man vill synas och höras.

   3. Jerker Montelius

    @D.A.

    Piratpartiet består av fler än Rick och Anna.
    Om ingen röstar på partiet så är det inte inte nödvändigtvis ledningens fel.
    Medlemmarna i piratpartiet kanske är så intelligenta att de inser detta.

   4. Rick Falkvinge

    @Jerker: Det är skitjobbigt att leda en organisation med så superskärpta informationsnarkomaner. Man kan inte ens antyda något innan alla har listat ut hur saker hänger ihop, fast det inte skulle komma ut på två veckor än. 🙂

 7. D.A.

  Varför offentliggör Rick just de här siffrorna? Det är tydligt att han vill ta udden av den interna kritiken, och det ser ut som om han kommer att lyckas.

  Vi ser redan hur Ricks kritiker börjar se sig om efter nya politiska plattformar. Sitter han kvar så kommer den interna kritiken snart att tystna helt. Och de som tror att det är en positiv utveckling för partiet är mer än lovligt naiva.

  Jag gissar på 0,3% i nästa val.

  1. Mikke

   Har du missat helt att vi gick framåt i valet?

   1. D.A.

    Bra där, Mikke. I det här tempot tar PP plats i riksdagen år 2676 (om 666 år!)

  2. Mab

   Jag tror inte att du behöver oroa dig över att alla som kritiserar Rick ska försvinna. Tittar man på det skiktet av funktionärer som är som mest aktivt precis under styrelsenivån så finner man ett ganska utbrett tvivel på Ricks lämplighet som partiledare. Och det är inte särskilt många i den gruppen som kommer lämna skutan. Så internkritiker lär det finnas kvar även framöver.

 8. farmin

  Det är väl det som är det klasiska dilemmat för små partier. Grundare/ledare anser sig kunna köra sitt eget race enligt modellen; “vafan, det var ju jag som grundade/leder det här, så här skall inte medlemmarna komma och tycka till med något som jag inte håller med om…”

  1. Rick Falkvinge

   Om jag hade varit intresserad av att kunna köra mitt eget race, så hade jag varken varit intresserad av vad andra tyckte om det eller sett till att styrelsen kan avsätta mig snabbt om det skulle behövas.

   Jag är intresserad av att bygga en fungerande organisation som slår en balans mellan effektivitet, flexibilitet och inklusion. Min personliga roll är bara ett verktyg för att nå det målet.

   1. björn felten

    För mig är det viktigare att vi får ordning och reda på alla de problem, som PP så framgångsrikt har fört upp på den politiska agendan, än att det är just PP som åtgärdar dem.

    Jag vill alltså råda alla frustrerade piratpartister att gå med i något av gammelpartierna för att bakvägen få vår vilja igenom.

    Tänk bara tanken, när det efter 2014 års val, reser sig ett 50-tal invalda ledamöter från andra partier och förklarar sig varande politiska vildar, vilka bildar en piratfalang….

    I de andra partierna, vilka ju lider en sådan brist på medlemmar att de snart är utan, måste det vara hur enkelt som helst att snabbt hamna i toppen om man har vår erfarenhet av politiskt arbete.
    .

   2. Astronauten

    “I de andra partierna, vilka ju lider en sådan brist på medlemmar att de snart är utan, måste det vara hur enkelt som helst att snabbt hamna i toppen om man har vår erfarenhet av politiskt arbete.”

    Var du självironisk nu?

   3. Kim

    “Tänk bara tanken, när det efter 2014 års val, reser sig ett 50-tal invalda ledamöter från andra partier och förklarar sig varande politiska vildar, vilka bildar en piratfalang….”

    Steady now… i lekmannaöron låter det precis som den sortens fasoner vi just fördömde Miljöpartiets EU-parlamentariker för. 🙂

 9. Jörgen L

  Oj, har den redan stängt? Missat det, har sovit all ledigt tid senaste veckan…

  1. Thomas Tvivlaren

   Hann inte heller med…trots att jag inte sovit så mycket. 🙂

   Man måste ju också fundera lite kring om 600 av väldigt många tusen (någon som vet?) är en siffra som har någon statistisk/egentlig bäring.

   Där har vi förresten en till fråga att fundera kring, dvs hur får vi bättre deltagande i det främsta medborgardeltagande partiet?

   1. Qeruiem

    600 svar är dock bättre än antalet som brukar vara aktiva på medlemsmötena, vilket jag finner markant mer oroväckande än deltagandet i just den här undersökningen…

 10. D.A.

  Läs mer om “Founder’s syndrome” här:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Founder%27s_syndrome

 11. Andreas

  @D.A.
  Founder’s syndrome beskriver _exakt_ vad som hände i Junilistan!

  Det finns en viss risk att det kan drabba PP också, men här har ju medlemmar
  åtminstone rösträtt, och vi betraktas som medlemmar.

  1. Rick Falkvinge

   Andreas: Jag är extremt medveten om “grundarens dilemma”, och diskuterar det ofta med människor i min närhet.

   Många uppstartsorganisationer har kollapsat när grundaren lämnat dem, då det skett för tidigt utan att organisationen och dess kultur har hunnit sätta sig; samtidigt kan en grundare inte dominera och bli sin egen agenda snarare än organisationens, för då slår det över åt andra hållet. Någonstans häremellan finns ett område med balans som man behöver sträva efter.

 12. Piratpartiet missade tåget

  […] Rick Falkvinge tycker trots detta att han gjort ett bra arbete. HAX vill kämpa vidare för att få upp frågorna på dagordningen men så länge som underskotten är som de är lär det nog dröja. […]

 13. Lars-Erick F

  missade oxå detta. var fullt sysselsatt att kommentera o diskutera frågorna i andra sammanhang. med pirater och andra.

  undrar vad pp kommer att stå för. privatpartiet, piratpartiet – eller pluttpartitet (som ngn skrev, jag tror det var som kommentear på min blogg).

 14. Jan-Olof Ruuska

  cirka: 17 000 medlemmar
  cirka: 600 svar
  bortfall= 96 %
  Hur analyserar du detta bortfalls påverkan på resultatet?

  Om frågan gäller vilket förtroende du har bland medlemmarna så kan denna undersökning inte svara på den, oavsett hur många gånger du använt dig av den metoden.

  Detta är ett exempel på värdelösa så kallade ”hårda mätdata”.

 15. Elias.L

  Bör vi tänka om nu.

 16. Kim

  Tyvärr ganska statistiskt värdelöst som tidigare kommentarer nämnt, särskilt när man inte behöver tänka så långt för att misstänka starka bias i undersökningen; vilken slags person är mer benägen att svara till exempel? Hängivna angängare (som inte tycker Piratpartiet gjort några större fel) eller de som blivit mest besvikna och tappat lusten att engagera sig? Och vilka åsikter vore viktigast att ta till sig?

  I det här sammanhanget vore det bättre att helt strunta i “betygen” (även om jag förstår att Rick i ett sånt här läge vill lyfta fram allt som har en chans att peppa upp), och istället fokusera på de skrivna kommentarerna, särskilt från de som gett missnöjda poäng. Bara för att det saknas statistisk grund betyder det ju inte att det inte kan finnas en massa bra idéer och förslag att ta vara på! Detta vore en betydligt bättre användning av ledningens tid än att försöka dra slutsatser av sifferdelarna (och riskera att hela budskapet avfärdas på grund av amatörmässig statistik), för de kommer ändå bara visa “Piratpartiet är bäst!” tack vare de mer frälsta medlemmarnas “feedback”.

  Ser fram emot att Rick återkommer med en bloggpost om vilka faktiska förslag och åsikter som framkommit, och hur Piratpartiet kan växa genom att lyssna på intern (förhoppningsvis konstruktiv) kritik.

 17. Elias.L

  Kolla gärna in; http://liberaldemokrat.se

 18. Piratpartiet framlänges och baklänges | Dexion

  […] har förstått av Ricks blogg och av hans och Annas videoinslag att det finns en lättnad över att inte vara så […]

 19. Piratpartiet, nej tack « Piratpartist

  […] i kistan för mig inom Piratpartiet blev Rick Falkvinges post om Första utvärderingssiffrorna, jag vet inte om jag behöver förklara […]

Comments are closed.

arrow