Förtida dödsannonser brukar slå fel

Den 12 april 1888, under ett besök till Cannes, så dog Ludvig Nobel. Någonstans i tidningsindustrin så tog någon fel på person, och alla franska tidningar publicerade dödsannonser för Ludvigs lillebror Alfred i stället. Alla skrev exakt hur Alfred skulle bli ihågkommen.

Paristidningen Idéotie Quotidienne (“dagliga dumheter”) satte den klatschiga rubriken Le Marchand de la Mort est Mort (“handelsresanden i död är död”). Alla tidningar fördömde lillebrodern Alfred och beskrev hur eftervärlden skulle minnas honom som en samvetslös skurk som blev rik på att se till att människor kunde döda varandra snabbare än någonsin tidigare.

Det var nu bara ett problem. Lillebror Alfred var ju som sagt inte död. Såhär 132 år senare kan vi konstatera att vi inte alls kommer ihåg Alfred Nobel för att han var en krigsmånglare som uppfann dynamiten, utan faktiskt precis tvärtom, för att han instiftade världens mest ansedda pris som går till de människor som, i hans egna ord, “har gjort mänskligheten den största nytta”. Där är han kanske mest känd för Fredspriset, som visserligen oregelbundet delas ut till krigshärjare, men det är det ingen som beskyller Alfred Nobel för. Idéotie Quotidienne gjorde snarare skäl för sitt namn.

Precis en sådan daglig dumhet står Sam Sundberg för i dagens förtida dödsannons över piratrörelsen. SvD har satt rubriken “Så knäcktes Pirate Bay” på den, och Brokep twittrande oförstående att TPB är större än någonsin eftersom han precis kom tillbaka från en massa internationella intervjuer samtidigt som Sundberg skriver att TPB är “knäckt”, och citerar Pär Strömbäck från upphovsrättslobbyn.

Det finns onekligen en viss diskrepans i verklighetsbeskrivningarna. Och visst. På tisdag börjar hovrättsförhandlingarna. Jag är bara perifert involverad — i allt väsentligt är jag en journalist med ett egenintresse i rättegången — men ändå är min första inbokade intervju klockan 10 redan första dagen under hovrättsförhandlingarna. Den är med japansk TV som kommer hit.

Det är många som är skadeglada just nu. Jag tror att de skulle vara betydligt försiktigare om de såg hur folk i Piratpartiet spottade i nävarna just nu och sade “nä nu jävlar”.

Det är visserligen sant att Piratbyrån har diversifierat ut till andra kluster. Det är visserligen sant att PP hade medial medvind i EU-valet förra året. Men senast jag kollade var The Pirate Bay inte i närheten av knäckt, utan svarar på tilltal precis som alltid, och fortsätter att vara föremål för diskussion på global politisk nivå i sin roll av nagel i ögat på dem som vill bestämma vad vi ska läsa, höra och se. Nu senast är det den amerikanska filmlobbyn MPAA som använder argumentet “om vi får censurera bort The Pirate Bay från nätet, så kan ni använda samma lagutrymme för att censurera bort besvärlig journalistik som WikiLeaks” i sin argumentation mot regeringar för att få stänga av vem som helst från nätet.

Så död är The Pirate Bay, att regeringar ser dess problematiska fortsatta existens omnämnd hela tiden i lobbysamtal och lobbybrev. Samtidigt som samma regeringar lockas med möjligheten att censurera besvärande journalistik, om lobbyn bara får vad den vill ha.

Så dött är Piratpartiet, att vi just nu har ett större inflöde av funktionärsvolontärer än… ja, så länge jag kan minnas, faktiskt. Piratpartiet finns för närvarande i 46 länder. Bästa valresultatet i allmänna val har faktiskt inte Sverige, utan Tyskland, där Piratenpartei tog två procent i senaste federala valet.

Gissa om piratrörelsen har jobb att göra. Gissa om vi har kapacitet att göra det.

Förtida dödsannonser brukar slå fel.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jesper

  Ryktet om vår död är med andra ord betydligt överdrivet.

 2. Roger

  Jag får väl kolla dödsannonserna lite extra noga framöver men det känns som jag lever och dessutom känner jag mig mer än någonsin som en
  Piratpartist

 3. Thomas Tvivlaren

  Mycket bra inlägg Rick! Ett påpekande i all välmening då det inte är första gången liknande formuleringar smyger med i texterna:

  “…för att han instiftade världens mest ansedda pris som går till världens bästa människor.”

  Ur ett humanistiskt perspektiv lämnar formuleringar som den fetade ovan en lite obehaglig eftersmak. Inte minst i dessa tider av jakt på romer och främlingsfientlighet i Riksdagsform.

  För övrigt undrar jag varför Netopia ges det utrymme de får i SvD? Vad har de att komma med som inte präglas av propagandism och fokus på egennytta?

  1. Rick Falkvinge

   Tack! Jag ska formulera om.

  2. Tomas Kronvall

   “Vad har de att komma med som inte präglas av propagandism och fokus på egennytta?”
   Propagandism och fokus på egennytta, förstås!

   Eller, eh.

  3. Robert

   Netopia har som jag förstått det ganska tajta kopplingar till de på SvD:s ledarredaktion. Om jag inte minns helt fel var Netopias chefredaktör gästskribent där ett tag till och med. Eller var det en annan tidning?

 4. Sourcerer

  Pär Strömbeck verkar vara säker på att TPB döms igen. Kan det vara en korrupt domstol igen tro?

  1. Thomas Tvivlaren

   Nja. Räcker med att reflektera historiskt. När mäktiga intressen hotas så förflyttas normer och “vad man kan förvänta sig” enligt dessa.

   FRA, Ipred, TPB-rättegång, SWIFT, ACTA och för all del IB är goda exempel på just detta. Det finns få intellektuellt hederliga som kan godkänna nyssnämnda eländiga förkortningar. Allt sitter i makt och makt trumfar alltid mänsklighet, intellekt och annat humanistiskt trams. *ironi*

 5. opassande » Blog Archive » Hur tänker du sörja?

  […] har dött, enligt en artikel i svenskan. Länge leve kulturlivet. Själv tänker jag sörja det hädangångna med att kolla in senaste avsnittet i den nya säsongen av Supernatural. På […]

 6. Jonas

  Tja Rick,

  Ser ett typo. Det är ju hovrättsförhandlingar, inte tingsrätten.

  1. Rick Falkvinge

   Oj! Tack, fixat.

 7. Edvin

  Intressant.

  Men se nu för allt i världen till att inte fokusera för mycket på TPB-rättegången, utan utnyttja uppmärksamheten till att få chans att prata om Piratpartiets övergripande politik, om övervakningssamhällets frammarsch, om den växande korporativismen, och om vilket samhälle vi vill skapa.

  Det är döden för Piratpartiet om vi cementerar uppfattningen om att det enda vi bryr oss om är fildelning.

  Var inte arg i media, var saklig och pedagogisk. Säg inte saker som ens den mest illvilliga kan misstolka till vår nackdel.

  Tack.

 8. Anton Nordenfur (pp)

  Den där SvD-artikeln fick mig att må riktigt illa. Sen läste jag detta och mådde super igen. PP är så långt ifrån döden som det bara går.

  PS. Jag som Linköpingsbo kommer inte kunna komma in till Stockholm någonting under Spectrial, men jag hoppas verkligen att de som har möjligheten låter både media och folket höra att vi verkligen finns. DS.

  1. Thomas Tvivlaren

   Tror inte du är ensam om att undermedvetet låta gammelmedia få en betydelse som de tyvärr inte längre förtjänar i relation till deras gärning.

   Lita på vad du upplever och ser istället för vad etablissemangsmedia skriver. Personligen så tycker jag själv dagarna efter valet visat på ett mer levande Piratparti än på mycket länge. Val är ett j-a skit vad gäller att det lägger allt fokus på att sälja politik istället för att utveckla den.

   Några citat värda att tänka på för den som med viss rätt känner sig lite smådyster efter valet och i ljuset av en mediabild som lämnar en del att önska.

   Angående PP och dess framtid:
   “Styrka handlar inte om att aldrig falla utan att alltid resa sig.”
   – Okänd

   Om den frustrerande process som krävs innan idéer realiseras:
   ““New ideas pass through three periods: 1) It can’t be done. 2) It probably can be done, but it’s not worth doing. 3) I knew it was a good idea all along!”
   – Arthur C. Clarke

   Kanske relaterat till att de flesta förstår att demokrati, medborgarrätter och kunskaps- och kulturdelning hör till framtiden men ändå blev valet som det blev:
   ““It is human nature to think wisely and act foolishly”
   – Anatole France

   Om det intensiva motstånd som ett “fjantparti” som PP ändå bemöts av från de som lever gott på att dåtid permanentas:
   ““All great ideas are dangerous.””
   – Oscar Wilde

   Sist men inte minst, av flera skäl men kanske främst för att det enda nya som skett i svensk politik frånsett det enda nytänkande partiet (PP) är att Riksdagen nu “berikats” med idéer från vad man hade hoppats vara en svunnen tid:
   ““Books won’t stay banned. They won’t burn. Ideas won’t go to jail. In the long run of history, the censor and the inquisitor have always lost. The only sure weapon against bad ideas is better ideas.”
   – Alfred Whitney Griswold

 9. björn felten

  Hrmpf!

  Ja, Strömbäck är ju verkligen en tongivande auktoritet att förlita sig på. Läs gärna den här njutningsfulla sågningen alla ni som missat den.

  Starkt jobbat SvD, insiktsfulla artiklar är tydligen inget som “riktiga journalister” (tm Jan Guillou) ägnar sig åt.

  1. Rick Falkvinge

   Ja, den sågningen är fantastisk! 🙂

   Artikeln har en del faktamässigt korrekta observationer, som att individerna i Byrån gått vidare till andra konstellationer, men dramatiserar undergången på ett helt omotiverat sätt.

   Sedan han Strömbäck… ja… alltså, han är jättetrevlig som person, men det kan ju liksom en papegoja också vara…

   1. björn felten

    Sågningarnas mästare.

    Så kom igen nu Rick, don’t be a pussy. Välj ut ditt bästa blogginlägg någonsin och blotta din stjärt inför en virtuell risbastu.

    Den renande effekten är fullt jämförbar med björkrisets piskande av den egna kroppen i en äkta finsk bastu. 🙂

 10. Opassande: Hur tänker du sörja? | Rick Falkvinge (PP)

  […] Opassande uttrycker min postning “Förtida dödsannonser slår oftast fel” mycket effektivare i en überbriljant postning med titeln “Hur tänker du […]

 11. Becca

  Jag tror att PP är långt ifrån död, faktum är att jag tycker hela artikeln på svd är väldigt märklig. Däremot kan jag säga att PP var i stort sett helt osynliga under valrörelsen. Det är klart att det är svårt att synas lika mycket som de “etablerade” partierna, som ju får media-tid i mängder (sen drunknade ju allt i SDs mediauppmärksamhet), men om jag hade fötts ett halvår innan valet hade jag nog inte vetat att PP ens existerade. Ni har nog inte förlorat röster för att folk inte längre tror på er, utan för att folk inte tror ni är särskilt aktiva längre. Det är iallafall hur det låter omkring mig.

 12. Fildelningen är större än Piratpartiet

  […] MinaModerataKarameller / Rick Falkvinge / Tommy K Johansson / Satmaran Tagged with: Fildelning • Pirate Bay • […]

 13. Kalle Grön

  Förtida annonser är fel i sak – de kommer för tidigt ju. Sen gäller att bevisa att annonserna i fråga är för tidigt ute. Och det blir svårt i det här fallet.

 14. DanielS

  hmm nu har de en artikel i Aftonblaskan med liknande framtidsvisioner om att fildelningen är död.

  Så ska nya storserien ”The Event” knäcka fildelningen.
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article7851180.ab

  Men som vanligt missar de hela poängen, aja kanske de fattar om ett år eller så.

 15. morr

  Problemet är väl att om piratrörelsen kraschar så säger SvD “vavarevisa”… och om inte så är det ingen jäkel som kommer ihåg att de har sagt det (utom när vi lyfter det 😉 ).

  Men under tiden så läser gemene man det och tror på det (SvD har TPB-skeppet sjunkandes över hela förstasidan på kulturdelen i papperstidningen idag). Ett av de vanligaste “argumenten” för att inte rösta på PP när valet närmade sig var att ingen annan tänkte göra det heller. (pga opinionsundersökningarna) Så ju mer man bankar i folk att piratrörelsen är död… destu mer död blir den 😉

 16. Erik Ernst

  At visse pirater for tiden forlader den parlamentariske sti, er ikke ensbetydende med bevægelsens død, vel nærmere tværtimod.

  Kampen for TPB præsenterer mennesker for et simpelt valg mellem ja eller nej, her findes en tydelig grænse millioner af unge mennesker overalt i Europa og USA er parate til at forsvare, koste hvad det vil.

  Dette vil på sigt, det er mit håb om ikke andet, styrke de parlamentariske kræfter.

  Skal vi absolut holde fast i snakken om død, er det værd at erindre, at døden så vel som den markerer en slutning, også varsler begyndelsen på noget nyt.

  Der kan ske meget på fire år, mit bud er at dette valgnederlag med tiden vil vække endnu flere aktivister op til dåd, om 25 år vil vi diskutere om nederlaget faktisk var medvirkende til at vi vandt til sidst:)

  Lykke til, og god vind!

 17. Dennis Nilsson

  Bäst att skynda sig att ta skärmdump på SvD och Aftonpravda-artiklarna, så att barnbarnbarnsbarnen har något att roa sig kring, när den tiden kommer. 🙂

  1. Karl

   Hann du? Lägg gärna upp någonstans i så fall. Nu är nämligen SvD:s rubrik den stilistiskt misslyckade “Kapsejsade Pirate Bay”.

 18. Scary Devil Monastery

  Ja, kul att läsa sin egen dödsruna…samtidigt som det blivit allt mer pinsamt uppenbart att ingen med IT-kompetens tror fildelningen går att hejda.

  Hela förra mandatets politiska utspel av etablerade partier kan uttrycksfullt summeras med två ord: PEBKAC och BOHICA,

  Vad journalistiken angår är det talande hur lågt nivån är satt på de som är satta att gräva info idag, måste jag säga.

  1. Thomas Tvivlaren

   “Vad journalistiken angår är det talande hur lågt nivån är satt på de som är satta att gräva info idag, måste jag säga.”

   En mycket enkel förklaring ligger att hela etablissemanget saknar verklighetsförankring. Vi lever i nådens år 2010 och nätet har varit en del av allmänhetens världsbild i cirkus 15 år. Ändå har inte EN ENDA av de stora drakarna vågat närma sig ett svar på den kanske mest grundläggande frågan, dvs:

   “Går det att stoppa fildelning genom lagstiftning?”

   Jag noterar att jag tjatar mycket om intellektuell hederlighet numera men just ovanstående är det kanske främsta tecknet på att vi övergett just intellektuell hederlighet. För hur kan man svara något annat än NEJ om man har basal kunskap om dels Internet och dels digitalteknik och dess fortsatta framsteg?

   Summa summarum, när inte ens den mest grundläggande frågan finner ett ärligt och sanningsenligt svar av de som skall representera pressfrihet och den tredje statmakten så får vi en journalistisk granskning som ligger i fullkomlig dvala vad anbelangar Den Nya Tidens frågor. Hur många gånger har man inte hört att “upphovsrättsfrågan är svår” eller “fildelning är en inte helt enkel fråga”? Det är ju precis tvärtom. Fildelningen (kopieringen) ÄR. Punkt. Det kan inte vara enklare. De som hävdar motsatsen har inte ens svarat på grundfrågan och bortser sedan utan någon som helst intellektuell hederlighet i behåll att 1) demokratin bottnar i folket värderingar och 2) demokratin aldrig får vara ett hinder för ekonomiska intressen oavsett hur mäktiga dessa är.

   1. Kurt

    Går det att stoppa fortkörning genom lagstiftning? Förskingring? Mord? Diskriminering? Ska man strunta i lagstiftning eftersom brott ändå alltid kommer att vara möjliga att genomföra?

   2. Patrik

    @Kurt: Låt oss ta och ställa upp några relavanta definitioner:

    Att “stoppa” ett brott: att få allmän acceptans (95+%) för att ett beteende är brottsligt; att reducera förekomsten av brottet till nivåer som är hanterbara med de polisiära resurser som står till samhällets förfogande.

    Nej, det finns inget som är perfekt eller absolut. Brottslighet kommer alltid att vara möjlig att genomföra. Det är inte samma sak som att fildelning och fortkörning kan jämföras med mord och förskingring.

    Jag tycker för övrigt att ja, fortkörning är jämförbart med fildelning och det är tveksamt om det verkligen är vettigt att försöka lösa det problemet med övervakning och hundratusentals böter varje år.

   3. Kim

    “Jag tycker för övrigt att ja, fortkörning är jämförbart med fildelning och det är tveksamt om det verkligen är vettigt att försöka lösa det problemet med övervakning och hundratusentals böter varje år.”

    Kanske jämförbart i allvarlighetsgrad folklig uppfattning, men fortkörning är trots allt att medvetet sätta andras liv i fara — jag vet fortfarande ingen som dött eller ens skadats som en följd av fildelning.

    En mer likvärdig jämförelse kanske vore att ha regelbundna poliskontroller för att se till att alla bilister kör med originaldelar? Fast det skulle förstås aldrig gå hem i debatten för idén är ju sett i ett sådant perspektiv tämligen löjlig. 🙂

   4. Scary Devil Monastery

    @Kurt

    Ett bättre sätt att jämföra skulle vara med den amerikanska förbudstiden.

    Man kunde klart och tydligt peka på att alkohol gav direkta skador i miljardklassen på samhället som helhet och väsentligt ökade antalet dödsfall som följd av olyckor och våld. Med mera.

    Men då Samhället som helhet ansåg att förbudet var nonsens gav alkoholförbudet endast långt värre effekter i form av grov organiserad brottslighet, och man avskaffade förbudslagen som en direkt orimlighet att utsätta samhället för.

    Fildelningens effekter, för att jämställa, är totalt ignorerbara i jämförelse med det som gav upphov till alkoholförbudet.

    Och därmed bör icke-kommersiell fildelning vara tillåten då
    A) Inga skadeeffekter kan påvisas som följd av fildelning – trots åtskilliga försök att påvisa sådana.
    B) Inget folkstöd finns för ett sådant förbud.
    C) Straffsatsen är totalt oproportionerlig i förhållande till “brottet”. Nästan oavsett hur lågt man sätter den.

  2. Astronauten

   “Jag tycker för övrigt att ja, fortkörning är jämförbart med fildelning och det är tveksamt om det verkligen är vettigt att försöka lösa det problemet med övervakning och hundratusentals böter varje år.”

   Fast utan denna övervakning av bilister skulle med säkerhet fler människor dö i bilolyckor på grund av för höga hastigheter, bilolyckor som skulle kosta samhället stora summor och de anhöriga stor smärta.

   1. Scary Devil Monastery

    Och när du hittar en möjlighet till nollvisionen i trafiken genom att övervaka fildelning kommer du sannolikt…hitta lika litet stöd för den tanken som du gör för nollvisionen i trafiken.

    Inse: Nej, permanent övervakning kommer inte att lösa endera problemet, om problem det är. Fortkörning kostar liv, vilket fildelning inte gör.

 19. Gnista, brasa, ånga « En pirats blog

  […] Piratpartiet) (Spectrail, TPB-rättegången) Försöker SvD med flit provocera Piratpartiet? I så fall verkar de lyckas ganska bra. Under hela valrörelsen så har Piratpartiet kämpat i motvind, […]

 20. I morgon börjar reprisen av TPB-spektaklet | Anna Troberg

  […] bara börjat rulla över världen. Vi har vunnit några slag och förlorat några. Så länge vi förmår att dra åt samma håll kommer vi att vinna kriget. Det gör mig inte alls upprörd att ett antal […]

 21. 357

  Som pirater bör vi ta till oss Strömbergs artikel.
  Den är en god sammanfattning av vad vi har emot oss.

  1. Scary Devil Monastery

   …vad…debila idioter utan kunskap, konsekvensanalys eller nytta?
   Jo. Det är sannerligen vad vi har emot oss: En arme av okunniga som marscherar till takten av ren idioti.

 22. pwq

  Precis 357, jag skulle rekommendera att agera som Steve Wade i Saab-affären, att aldri vifta bort kritikernas argument hur dumma de än må vara, för att metodiskt bryta ner dem så växer man i sina motståndares ögon. Vilket antagligen gör att fler börjar ta till sig argumentationen. Sedan har Sam Sundberg delvis rätt i att Piratrörelsen tappat fart, för ämnet har slutat diskuteras runt fikaborden. Jag skulle säga att man allvarligt bör överväga att få in privat eller lillebrorsperspektivet hårt kopplat till partinamnet precis som “Miljöpartiet – de gröna”, kanske “Piratpartiet – privatlivets beskyddare” eller “Piratpartiet – undervakarna”? Det finns en växande känsla av att rättssystemet blir alt mer korrupt, och att förstärka den vinkeln ser jag bör vara helt okontroversiellt för Piratpartiet men kan ge bra genomslag.

 23. 375

  Jag menar inte att artikel skulle vara dum, tvärtom.
  Om man bortser från den hårda vinklingen i utrycket så beskriver den väldigt bra vad som har skett och varför vi är i det läge vi är.

Comments are closed.

arrow