LIVE: 20 minuters paus för dutt-dutt-duttande

GSM-ljudet i högtalarsystemet (det karaktäristiska duttduttdutt-duttduttdutt-duttduttdutt) blir till slut övermäktigt och rätten tar 20 minuters paus för att felsöka. Någon i rätten föreslår att det kanske kan vara rundgång som låter.

Ja, för rundgång låter ju precis så. Eller inte.

Efter pausen fortsätter Roswall att öppna rättegången. Jag skriver exakt vad han säger, så förstår ni ungefär hur kul det är att höra, men lägg på en väldigt monoton röst som mest bläddrar i papper och läser innantill för rätt effekt:

Det intressanta, det är det här bolagsavtalet, och sidan 123 tänkte jag faktiskt börja med (30 sekunders paus) och då tänkte jag bara tala om vilka delar som jag menar är av intresse att särksilt ta del av, och det är förstås ingressen där man talar om vilka som är investerare och vilka som är grundare av det aktuella bolaget, och så är det punkterna ett punkt ett och ett punkt två, och ja just det, det är det som räcker att ta del av där, och sedan kan man hoppa fram till sidan 126, där punkten 3.4 handlar om tjänsten, och 3.5 handlar om den externa parten som ska få 920 aktier i det blivande bolaget, och sedan kan man hoppa till sidan 128 med namnteckningarna, Swartholm Warg, Fredrik Neij och Transworld Advertising, och så bilagan då som anger att den externa parten ska ha 8.5 procent av aktiestocken. Jag hänvisar till den här handlingen, det finns på sidan 876 en promemoria där man upptäckte alltså i samband med en teknisk undersökning av Fredrik Neijs mobiltelefon att han hade fått ett SMS klockan (klockslag) från Carl Lundströms mobiltelefon, “Polisen stänger TPB nu. Calle.” Sedan tänkte jag åberopa en hel del E-postmeddelanden, och det är nu jag blir lite krånglig, jag hade ju till tingsrätten gjort i ordning bevisbilagor, jag vet inte om rätten har tillgång till dem?…

Jag föredrog GSM-störningarna.

Du kan följa rättegången live på live.piratpartiet.se.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. björn felten

  Finns det inte en skylt utanför rättegångssalen som uppmanar alla att stänga av sin mobiltelefon?

  Störningen har ju ganska kort räckvidd, så mest sannolikt är väl att det var Roswalls egen mobil som störde, om det var han som stod närmast datorn som användes?

 2. björn felten

  @Scener vi skulle vilja se:

  När rätten beslutat att ta 20 minuters paus för att felsöka reser sig en av försvarsadvokaterna upp och ber om ordet.

  Han får det och vänder sig mot publiken och frågar:

  — Hur många vet precis vad störningen beror på, hand upp!

  Alla utom fem gammeljournalister räcker upp handen.

  — Se där, herr ordförande. Detta om något bevisar väl vilken avgrundsdjup klyfta det finns mellan detta etablissemang och den svenska befolkningen.

  — Alla här (med ett halvdussin undantag) vet alltså att det är en mobiltelefon som stör. Vi kan alltså bespara oss 20 minuters felsökning enbaret genom att be alla att stänga av sina mobiltelefoner. Och särskilt då de som finns närmast den tekniska utrustningen.

  — Är det Roswalls egen mobil som är påslagen, så kan kanske rättens ordförande påpeka att det inte är särskilt sannolikt att Hollywood ringer med ett guldkantat Keyzer-avtal under pågående rättegång?

 3. Astronauten

  Lustigt att inte alla dessa besserwiissers visste att det varit stora problem i mobiltrafiken idag i hela landet vilket säkert har lett till fler störningar än vanligt. Sen kan det ju lika gärna ha varit störningar från datorer.

 4. björn felten

  @Astronauten:

  Dutt-dutt-dutt kan aldrig uppstå direkt ifrån allmänna störningar i mobiltrafiken. Däremot är det ytterst vanligt att ett längre än vanligt duttande beror på att den stackars mobilen som försöker ringa hem (till närmaste basstation) inte får kontakt.

 5. Astronauten

  Nej men på grund av mobilproblemen idag så var det säkert fler samtal som bröts eller aldrig kopplades upp och kanske fler mobiler som sökte basstationer som de inte fick kontakt med, och som sagt även trådlösa datorer kan störa.

 6. Nicklas Odh

  Det smidigaste vore väl ändå om Domstolsverket öppnade sitt WLAN för denna rättegång. Om de har en “riktig” WLAN-lösning är det ju inget svårt att sätta upp ett extra VLAN + SSID som bara har anslutning ut mot internet och delat ut lösenordet till de närvarande. Detta lösenord kunde sedan bytas varje dag.

  Ett lika enkelt alternativ är att koppla en patchkabel utanför “insidan” på Domstolen och koppla in t ex en enkel DLINK 2100 mitt i salen och sätta SSID/ lösen till Sigge/Sigge eller något annat enkelt. Då kan folk fimpa sina 3G-länkar.

  “- Alla som vet, Hand upp”. Det hade varit kul att ha det på film 🙂 En klassiker.

 7. Astronauten

  “Om de har en “riktig” WLAN-lösning är det ju inget svårt att sätta upp ett extra VLAN + SSID som bara har anslutning ut mot internet och delat ut lösenordet till de närvarande.”
  Kanske inte så lyckat på en filldelningsrättegång, flera åhörare skulle ju antagligen börja piratfildela direkt och sedan twittra om det.

 8. Scary Devil Monastery

  Då man i det fallet hade surfat på ett intranät finns möjlighet att sätta upp begränsningar som inte finns på ett öppet nätverk.

  Men det stämmer. Det finns i sak ingenting som hade hindrat en inbiten fildelare från att köra vad som helst från usenet-nedladdningar till bittorrent eller stealthnet utan att det skulle ha kunnat hindras om inte en nätverkstekniker satt med vakna ögon hela tiden.

Comments are closed.

arrow