LIVE: 1115 – Henrik Pontén

Nu lägger Henrik Pontén fram Antipiratbyråns skadeståndsanspråk, sedan tar rätten lunch.

Han säger i all enkelhet att han kommer att lägga fram skadeståndsanspråken i samband med att rätten spelar upp Bertil Sandgrens vittnesmål från tingsrätten under nästa vecka. Sedan resoneras det lite som jag inte tänkte gå in på.

Det ser ut som om försvaret kan börja redan idag efter lunch — det var en överraskning. Jag var beredd på att det skulle komma först på fredag.

Efter lunch, 1300: Monique Wadsted.

Du kan följa rättegången live på live.piratpartiet.se.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Andreas

  Sänds inte rättegången via SR’s radio idag?

 2. Jonas B.

  Andreas: Jo, på den kanal som heter “SR Extra 1” (samma som igår).

 3. Niklas

  En liten undran.. när antipiratbyrån och de andra “laddat ner” via bittorrent, har de också inte då “laddat upp”? till dessa personer; dvs brottsprovokation? Polisen får inte gå och sälja knark till vanliga människor och sen anhålla dem för knarkinehav

 4. Jan-Erik

  Eftersom APB har tillstånd att exemplarframställa borde både deras ned- och uppladdning vara laglig. Några som laddat ner borde alltså ha fått alldeles lagliga kopior. Är lite osäker, men dessa borde man ju i så fall få sprida vidare i begränsad omfattning. Det är alltså viktigt att rätten inte fäller för någon nedladdning som de inte bevisat inte rör sig om detta (säskilt som de varit aktiva i nätverket precis då de mätt!).

  Om jag kommer ihåg rätt har också målsägarna försökt manipulera nedladdningsräknarna, vilket i så fall gör det lite konstigt (bedrägligt) att utnyttja dem i skadeståndsberäkningarna. Har någon en referens till detta?

 5. Astronauten

  Intressant att Rick inte följer och rapporterar någorlunda opartiskt. Av hans rapportering kan man iofs säga att han knappt följer den alls. Men det blir väl skillnad när försvaret ska komma till tals.

  1. Rick

   Det där var inte intressant.

 6. Rick

  Hur kan man käka lunch efter att ha lyssnat på Herr von Pontén?

 7. Rick

  Det är kanske lika bra att inte äta lunch alls idag – om Manique Wasted ska tala efteråt. Hon kanske bjuder på stekta sparvar i alla fall. Då sparar man pengar som man kan sedan lägga på CD-köp.

 8. John Nilsson

  Skärp dig Rick, köpa plast är inte bra för miljön 🙂

 9. Rick

  Tack för det, John. Du har så rätt. Vi gör så här i stället. Vi laddar hem allt gratis och sedan skickar en postväxel till Pontén/Danowsky Pensionsfonden. Bättre?

 10. Niklas

  med tanke på datainsamlings metoden igen.. de använder bittorrent för att “ladda ner” bevisningen, men samtidigt som de gör det, laddar de även upp det som de redan laddat ner… borde inte de i någon slags juridisk paradox betyda att materialet i fråga har blivit utdelat som gratisexemplar av upphovsrättsägaren? och därmed borde inte kunna användas som “bevis mot upphovsrättsintrång” då de själva laddat upp det.

 11. tor

  Jag förstår inte varför försvaret låter Roswall sätta tonen för hur tekniken funkar, och inte motstrider det. Om man någonsin har skrivit på wikipedia, så hör man direkt hur Roswalls beskrivningar vinklar specifika delar, och då för hans fördel.

 12. Scary Devil Monastery

  Det här är ett av de mer giftiga exemplen på varför fri bevisföring aldrig bör tillämpas i samma lagsats som brottsprovokation. De skapar sina egna “bevis” och använder dem i sak. Utan behov av att verifiera bevisets giltighetsgrad.

  Det skapar helt enkelt en omvänd bevisordning där de åtalade måste stå för att bevisa sin oskuld i stället för tvärt om. Något man inte brukar se i civiliserade rättssalar.

Comments are closed.

arrow