Acta, Spectrial, domar och valutvärdering

[youtube liMr8jEZuTM 480 296]

Hej igen!

(Detta nyhetsbrev finns också som video.)

Det har blivit den 11 oktober och Spectrial, alltså rättegången mot The Pirate Bay, är inne på sin sista vecka i hovrätten. Enligt Peter Sunde a.k.a. Brokep var dagen idag särdeles tråkig med uppspelningar av vittnesmål från tingsrätten för ett och ett halvt år sedan.

Vi täckte början och vi kommer att täcka slutet i vår egen täckning, men hoppar över de inspelade vittnesmålen från tingsrätten i mitten. (De tillför inget nytt i sak.) Du kan följa rättegången på Piratpartiet Live. Johanna Nylander skriver också bra för Nyheter24 från rättegången.

Det viktigaste som hänt är annars att det så kallade Acta-avtalet har blivit färdigförhandlat. Det är ett avtal som tagits fram av USA, EU, Japan och ett par andra länder helt bakom stängda dörrar tillsammans med hela upphovsrättsindustrin, och vars avsikt uppenbarligen är att inskränka våra fri- och rättigheter ännu mer så att de inte hotar marknadsmonopol som gynnar framför allt USA. Det var ett par skrivningar ur Acta som kom fram genom läckor för ungefär ett år sedan som var riktigt alarmerande. nu är de skrivningarna ersatta med vad som bäst beskrivs som navelludd som kan tolkas precis hursomhelst, inklusive som de ursprungliga skrivningarna. Acta-bloggen har mer och Christian Engström skriver (1, 2, 3, 4).

I samband med att Hovrätten meddelar domen för eller emot The Pirate Bay, omkring den 1 december, så ska vi också se till att uppmärksamma det. Vi vet inte exakt hur ännu, det beror lite på allmänna reaktioner hur mycket vi klarar att mobilisera, men kulturbombningar i hela landet är en sak som står på listan över möjliga händelser.

Kulturbombning är ett nytt ord som uppstod i valrörelsens slutskede. Såvitt jag vet var det Fredrik Moberg som kläckte idén att helt enkelt ge bort böcker. I massor. Det kan vara böcker man inte vill ha i bokhyllan längre eller stora pocketsamlingar som man köper på konkurslager. Sedan sätter man PP-etiketter på dem, en etikett på baksidan där man förklarar att vi gillar att dela med oss av kultur, och skänker bort dem i olika former som drar uppmärksamhet.

Annars finns det ett par domar att uppmärksamma. I Finland dömdes en man till fängelse och 3,5 miljoner i skadestånd för olovlig kulturspridning, pengar som — om de någonsin betalas — bara kommer överspelade mellanhänder tillgodo, aldrig artisterna. Det är ett av många exempel på att upphovsrättsindustrin fortfarande håller rättssalarna och många lagstiftare i ett järngrepp. I Norge höjer nu tullen (!?) rösten för att höja straffet för olovlig kulturspridning till sex års fängelse (!). Man undrar om det är sant eller om tullen håller på med något slags PR-stunt. Fast det kan vara precis så illa — det straffet har upphovsrättslobbyn redan lyckats få igenom i Danmark.

Under tiden, på Irland, så har internetleverantören UPC vunnit en seger i domstol då man vägrat gå med på att stänga av användare från Internet på begäran av upphovsrättsindustrin. Att något så befängt ens tillåts gå till domstol är befängt i sig, och det visar att den här industrin aldrig någonsin kommer att ge sig.

Vi håller på mycket med valutvärdering fortfarande. Det betyder att mycket aktivitet pågår utom synhåll för omvärlden, men det betyder inte att vi har skäl att sitta på händerna och göra ingenting. Imorgon bitti kommer jag, på begäran från funktionärer, att skicka ut ett funktionärsbrev med exempel på vad som går att göra runt om i landet just nu. Några av de sakerna vi gör centralt är bland annat att sammanställa den första valenkäten, den som gjordes direkt efter valet medan man hade allt i färskt minne, och det kommer att ta ungefär två veckor till. En större utvärdering ska också sättas igång, men den kommer att ta flera månader.

Under tiden jobbar vi vidare med saker vi vet behöver förbättras. Vi tittar t.ex. mycket på utbildning: antagligen kommer vi att satsa mycket på internutbildning under de kommande två åren. Som det är nu så har mycket av vår kunskap om tips, tricks och retorik vandrat från person till person på väldigt organiska sätt. Vi siktar på att försöka organisera det lite bättre och det är ett projekt som kommer att löpa över flera år. Det här och liknande initiativ diskuteras ofta i forumet för partiledningsremisser — kika gärna in där från och till och se om det är någon idé du vill tycka till om? (“Remiss” låter jättebyråkratiskt, jag vet. I all enkelhet handlar det om idéer som kastas ut till diskussion för att se om de verkar bra eller behöver förbättras.)

Samtidigt gör eftervalskoman sig påmind, väldigt påmind. Det är okej att vila lite. Man kan dra ner på sparlåga, så länge man inte stänger av strömmen helt. Vi behöver fortfarande hålla styrfart, men just nu ska vi inte leka övermänskliga.

Höres,

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Är HTML 5 ett hot mot integriteten? | Kulturbloggen

  […] om fildelningsdomen hos Rick Falkvinge och hos Henry Rouhivuori och Tänkvärt! […]

 2. Carl I

  Jag må säga att jag är skeptisk till kulturbombningen. Att skänka bort ett fysiskt föremål (en bok) riskerar att spela rakt i händerna på de som fortfarande använder argumentet “Fildelning är som att jag skulle gå hem till dig och sno en bok ur din bokhylla”. Allt som får fildelning att associeras till fysiska föremål riskerar att motverka en mognad av debatten, och det kan också få folk att tycka att PP är motsägelsefulla.

  1. Björn Persson

   Att sno en bok ur någons bokhylla liknar mer att göra intrång i någons dator och kopiera filer som datorns ägare har valt att inte dela ut.

Comments are closed.

arrow