Att bara se det nya som en variant av det gamla

Jag är ju på en konferens i Barcelona just nu. Brist på sömn har tagit sitt pris av min uppmärksamhet, som man i viss mån kan fylla på med stora  och frekventa espressoskålar, och det här är det sista seminariet jag är med på innan jag ger mig till flyget.

Det är dags för piratevangelism igen, alltså, allt vad jag orkar.

Igår var det ett ganska intressant seminarium som pratade om oförmågan att se det nyas möjligheter utan att vara bunden av ett gammalt tankesätt. Som exempel berättade talaren att fabriker byggdes på höjden 50 år efter samhället var elektrifierat till över hälften, trots att det var ett krav från tiden de drevs av vatten- och ångkraft och behövde vara volymkompakta. När man istället började bygga fabriker på stor yta, obundet av ångkraftens arv, fick man enorma effektivitetsvinster.

Som konstrast mot det hade vi panelen där jag var med igår som “experttalare” (det låter så tokpretto att man får diabetes, men okej) som handlade om immaterialrätternas effekt på europeisk tillväxt. Konferensen handlar alltså om reglering om telekom på framför allt europeisk men i viss mån även på global nivå. I den panelen började publiken prata om huruvida nedladdning eller streaming var att föredra, och hur man kan upprätthålla licenskraven över landsgränserna med hjälp av IP-adress-geolokalisering.

Basket cases.

Den enda tekniska skillnaden mellan downloading och streaming är när datat raderas. I båda fallen skickar man exakt samma data på exakt samma sätt mellan två datorer, men i det ena fallet skickas det (oftast) till en cyklisk buffer, i det andra till en linjär buffer. Skillnaden är bara när datat raderas, och framför allt är distinktionen baserad på en naiv uppfattning att sändaren kan kontrollera mottagarutrustningens beteende, vilket förstås inte är fallet. Ändå var publiken otroligt fokuserad på att detta var två olika koncept.

Och geoblocking (som de kallade det) ska vi inte börja prata om. När man hade fysiska butiker var det kanske logiskt att segmentera marknaden i agenturer för olika länder, om inte annat av rent administrativa skäl. Det gick lätt att kontrollera var en butik befann sig, på vilken fysisk adress. Men när man säljer till nätet ska man inte låtsas att samma förutsättningar gäller. Dessutom har det av någon anledning börjat bli  kundens nationalitet som spelar roll i stället för säljarens (tidigare var det helt oviktigt om det var en svensk på semester som handlade i en spansk butik). Om regelverket sätter hinder i vägen, så är det regelverket det är fel på, och inte nätet.

Jag försökte förklara det här lite försiktigt (eller ok, inte så försiktigt) till några upphovsrättsindustrialister som pratade om geoblocking igår:

— If your business model is dependent on knowing what country a customer is located in, your business will fail. Physical countries are easy to identify, but you are dealing with one unified number space now. The premise of identifying nationality is a fantasy and not possible to satisfy. I am a paying subscriber to Pandora, which is a US-only music service. There are literally thousands of proxies to circumvent the imaginary border.

De andra paneldeltagarna mjukade upp mitt budskap något med att det kanske räcker med en uppskattad 75% effektivitet i geoblocking för att licensavtalen ska fungera, att det blir tillräckligt rätt för att inget ska gå alltför sönder. Snacka om att missa poängen.

Alexander Graham Bell (som inte var först med att uppfinna telefonen, men först med att patentera den) tänkte sig att den kunde användas för att ringa från telegrafstationen för att tala om för mottagaren att det hade kommit ett telegram.

Exemplet med att fabriker byggdes efter gamla förutsättningar i 50 år efter de var elektrifierade ger en vink om att det är våra barnbarn som kommer att börja se hur saker kan göras annorlunda på riktigt, och inte vi. Vi ifrågasätter bara det uppenbara.

Jag sitter på en panel om bredbandsinklusion nu, och en av talarna, Rohan Samarajiva, överraskade mig helt. Här kommer nya kontraster om att se ny teknik för sina egna förutsättningar. Han berättade om Sri Lanka som är ett ganska fattigt land, och mer specifikt om daglönaren Chamara Pahalawattage, 18 år gammal i Sri Lanka. Han är daglönare, det vill säga att han söker arbete för en dag i taget, varje dag. Dagar han jobbar, så får han motsvarande €5. Dagar han inte får tag på jobb får han inget alls. Han har ingen TV, inga tidningar, inga traditionella nyheter.

Men han har en mobiltelefon. Och det är där han får tag på allt. Allt. Nyheter, musik, underhållning, jobb. Lite googlande gjorde att jag hittade videon som Samarajiva pratade om:

[youtube je0L9quCleI 480 294]

Samarajiva pratade också om att infrastruktur inte ska skattefinansieras med bidrag till privata företag i den här sortens länder. Det blir skatter som tar från de fattigaste men infrastrukturen når aldrig dem. Som jämförelse tog han en affärsidé för en elektronisk marknadsplats i Bangladesh, ett av världens fattigaste länder, som gjordes för mobiler. Riktad för att köpa och sälja saker, alltså. Med bilder. Tänk Blocket riktat mot mobiltelefoner.

Den används mest för att sälja och köpa getter. Det är viktigt med bilderna, för där kan man se hur många tänder getterna har. Det berättar hur gamla de är, nämligen.

Och tjänsten går med vinst. Helt utan bidrag.

Det säger något om att världens fattigaste — fattigaste! — länder håller på att hoppa över hela det steg som gör att USA och EU är långsamma med att ta till sig bredband just nu. Om Bangladesh kan ta till sig mobil datakommunikation på den här nivån, så bör vi omvärdera den självutnämnda svårigheten med att ge den svenska glesbygden tillgång till bredband.

Han nämnde något som heter “Budget telecom network model”. Jag måste titta mer på det. Han pratar väldigt mycket om konkurrens, behovet av riktig konkurrens och behovet av att bryta telekomoligopolen. Om det är något som kan göra hälften av vad budgetflygbolagen gjorde för den branschen, så är det något som vi som politiker och lagstiftare borde titta närmare på.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mikael

  Daglönare heter det på svenska. I övrigt ett mycket bra inlägg.

  1. Rick Falkvinge

   Tack, uppdaterat.

 2. Jesper

  Getter. tanken svindlar. Men det passar på nåt vis ihop med en dokumentär om Afghanska varianten av Idol, som kördes i tv såklart, och i mobilerna. Alla visste vilka stjärnorna var. De frågade en man som råkade passera med sina 20 getter om han skulle rösta på X, och han svarade att hö hö X den tvålfagre slyngeln, jag håller på Y. En kvinna som var med var givetvis tvungen att fly landet eller bli stenad, typ, och här någonstans gick det upp för mig att det här var den absolut största motkraften mot talibanerna och landets starkaste subversiva rörelse -ett tvprogram med smsröstning. Lägg till katgorin getter till mobil.blocket.af så kommer talibanerna bli ett parti av många i nästnästa val.

 3. 19 oktober 2010: Barcelona « Falkvinge, privat

  […] 1220. Nu blev jag helt tagen av Rohan Samarijivas bidrag till panelen. Skriver mer om det i blogginlägget. […]

 4. […] SDS, SVD, V, S, JINGE, V, S, V, V, PP, V, C, JINGE, Falkvinge , SVD, Expressen, DN, […]

 5. Deep Blue

  Geoblocking driver mig till vansinne. Jag hatar och föraktar detta enormt. Jag förstår inte varför det är en bra idé, när man kan sälja musik, filmer och böcker online, och man når hela världen på en gång.

  1. gastlind

   Det är inte alls en bra idé. Det är bara en dålig ursäkt för upphovsrättsinnehavare, jurister och andra yrkesgrupper att kunna jobba på som tidigare och slippa anpassa sig till utvecklingen.

   1. Opolitiskt korrekt

    Sant… jag är faktiskt helt säker på att någon gång för 10 år sedan så sa säkert en styrelse “vet ni, jag har fått en snilleblixt. Istället för att bara sälja HÄR säljer vi till hela världen? Vad sägs?” Bara för att sedan konsultera sin juristavdelning som såg de lukrativa intäkterna från samarbetsavtal rinna genom fingrarna och fått svaret “jo men marknaden är nog inte så stark där, det är lika bra vi kör på som vanligt med våra avtal och etablerar oss genom de som kan marknaden där”.

    Det är därför som Tradera, som är ägt av Ebay, är en sån skittaskig och dåligt underhållen sida. Det är därför det inte finns onlinevideo av samma snitt som Hulu eller Netflix i Sverige.

    Underhållningsbolagen borde göra sig en tjänst och sparka packet omedelbums för vilseledande av verksamhet.

   2. Deep Blue

    Jovisst men på Internet är det väl nästan mer besvär att begränsa tillgången enligt nationalitet än att bara lägga upp det? Då är det ju tillgängligt varhelst Internet är tillgängligt. Kanske har det med skatter att göra? Nåt är det i alla fall.

  2. Kristofer Pettersson

   Syftet är att begränsa marknaden om man vill uppnå en kortsiktig vinstmaximering vilket åtminstone låter rimligt. Det är också rimligt att anta att det går att utöva politisk press på andra geografiska administrations områden genom export-/import-kontroll. I Sverige vill vi till exempel kontrollera spel om pengar, prostitution, alkohol, droger. Via geobegränsning så utövar man ett motstånd mot sådant man inte tycker om.

   Fungerar det? Om staten vill reglera vad varje individ kan tänkas göra på Internet måste de kränka individens frihet genom att kräva att varje handling registreras. Det går inte av rent tekniska skäl. Därför marscherar vi rakt in i det anonyma och anarkistiska krypteringssamhället istället för det öppna och civiliserade informationssamhället.

   I ett samhälle som utgick från den tekniskt (i princip) okränkbara möjligheten att gå runt alla kontroller, så skulle det finnas betydligt bättre chanser att bygga en opinion som frivilligt avstod från spel, droger, prostitution och terrorism…. kanske till och med med ökad benägenhet att betala för musik och film också. 😉

  3. Astronauten

   Det är inte så lätt som ni tror även nedladdningsbara filmer och böcker måste översättas och anpasssas för olika länder, något distributörerna i respektive land brukar få betala för, sen så är ju många geoblockade siter ofta reklamfinansierade av företag som inte finns utanför USA t.ex. Bandbredd har blivit billigare på senare år men är fortfarande en jättekostnad för siter som HULU t.ex.
   Förstår inte den som gnällde på Tradera eftersom den siten faktiskt är bättre än eBay, men gillar man inte Tradera så kan man ju faktiskt handla det mesta på eBay.com även av handlare som skriver att de inte säljer till länder utanför USA. Gäller bara att fråga snällt.

   1. Scary Devil Monastery

    Du menar som de olika scengrupper som utför den tjänsten för sitt eget höga nöjes skull när det gäller exempelvis japansk manga och anime?

    Ofta bättre översättningar än vad man ser från den officiellt översatta serien dessutom.

    Jag tror du missar att nästan oavsett vad jobbet gäller så finns det udda typer därute som har som en hobby att göra just det jobbet.

    Och förvånansvärt ofta med riktigt bra resultat.

    Astronauten, vågar man återigen föreslå att du tittar litet noggrannare på de fenomen du nu tvärsäkert sågar? I många fall är det helt enkelt precis så lätt som “vi” tror när det gäller nedladdningsbara filmer och böcker.

  4. Scary Devil Monastery

   Det tragiska i Geoblocking är oftast helt enkelt att det kostar mer att undersöka den lagliga statusen av en produkt man försöker sälja i ett land än vad man vill lägga ut. Kommer man exempelvis till europa med en tjänst som hulu så uppstår problemet med att man i Spanien och, tror jag, Tyskland, kan spela av och distribuera materialet under lokal “fair use”. (vilket man även kan göra i Sverige, i begränsad omfattning).

   Advokater är dyra, och overhead är tyvärr kung.

 6. MrArboc

  “Exemplet med att fabriker byggdes efter gamla förutsättningar i 50 år efter de var elektrifierade ger en vink om att det är våra barnbarn som kommer att börja se hur saker kan göras annorlunda på riktigt, och inte vi.”

  Och ändå så uppför du dig som att du har svaren på alla frågor och lösningen på alla problem – verkliga som påhittade. Kanske detta är födseln av den nya, ödmjukare Rick? 😉

 7. Mind

  MrArboc: Nja, jag tycker mer han inte skräder orden när det kommer till hur idiotiskt andra kan bete sig. Det kan väl oftast underförstått tolkas som att man alltid är bäst själv även om det inte är det man säger. :). Tycker Rick oftast faktiskt HAR rätt i sak. Och när det gäller ödmjukhet, tja, jag känner inte till någon annan partiledare som faktiskt erkänner när han har fel. Han är oerhört ödmjuk, och det är fan inte lätt när man nästan alltid faktiskt har rätt :).

  1. MrArboc

   Vad är det isecore så nedlåtande brukar kalla de som använder Micro$ofts produkter?

   Fanboys.

   Du är en fanboy som okritiskt sväljer allt Rick säger! 😉

   För övrigt undrar jag när Rick erkänt att han har fel. När det gäller parnporrfadäsen har han ju t ex ansträngt sig rätt så bra för att skylla på de övriga i styrelsen… http://rickfalkvinge.se/2010/10/03/postmortem-till-barnporrintervjun/

   1. Mind

    Nejdå, jag är inte fanboy. Jag har också varit kritisk då jag anser att han har fel. Han erkänner i princip alltid när han har fel, och det är en av de saker jag gillar med honom. Medan andra hakar upp på att, åh nej, han är mänsklig och gjorde ett fel och är inte en übervarelse så känner jag, jjippi, han är mänsklig, erkänner sina fel och gör bättre nästa gång.

   2. Astronauten

    “Nejdå, jag är inte fanboy. Jag har också varit kritisk då jag anser att han har fel. Han erkänner i princip alltid när han har fel”
    Med dessa ord bevisade du din Fanboy-status.

 8. Mind

  För övrigt grymt bra inlägg Rick.

 9. Pastor Bentonit

  Quoth MrArboc: “Och ändå så uppför du dig som att du har svaren på alla frågor och lösningen på alla problem – verkliga som påhittade.”

  Den förment nedlåtande attityden är han uppenbarligen inte ensam om i så fall.

  Peace,

  /Pastorn

  1. MrArboc

   förment = påstådd, förmodad, inbillad

   Jag upplever Rick som nedlåtande, och jag ska alltså förstå att du upplever mig som nedlåtande. Eller hur menar du?

   1. Jesper

    Vi som inte trollar upplever nog det som att Pastor Bentonit menar att du säkert upplever Rick som nedlåtande, och att du uttrycker detta på ett rätt så nedlåtande sätt. Eller att du kanske inte skall vara så nedlåtande om du tycker att det är ett problem om andra är det. Eller nåt.

    Om du inte varit så upptagen med att märka ord och att få rätt i just den här vendettan så skulle du kunna ha märkt det.

   2. Pastor Bentonit

    Du trollar här, och sen “upplever du”…FFFFFFFFFFFFUUUUUUUUUUUU

    Vad har du för problem egentligen? Vem har du en hangup på? Du verkar i övrigt vettig, så: kapitalismen löper amok, miljön därtill, skitregeringen mobbar ut arbetslösa (och folket tycks dessvärre hålla med och röstade för dem en gång till) trots att s k jämviktsarbetslöshet är TOTALT nödvändig för inflationsbekämpning enligt Europeiska Centralbanken och en massa idioter till nationalekonomer.

    MEN! Det allra allra värsta i hela Häcklefjäll du MrArboc kan tänka dig är den tredjedel av befolkningen som fildelar?! Eller den tusendels procent som är pedofiler/terrorister?

    Så kom igen nu MrArboc, vad vill DU göra åt pedofilterroristdjursextarmsköljningspiraterna?

    Varsågod, presentera din slutgiltiga lösning. Vi väntar med väderspänning.

    Peace,

    /Pastorn

 10. Opolitiskt korrekt

  Bra skrivet, och jo… även om de känns som totala bakåtsträvare känns det skönt att du är där och representerar “commong effing sense”.

  Du får mycket skit för vad du skriver men inte ens NTP&P kan väl säga något ont om det du framförde här?

  Fortsätt… detta är skalan där Piratpartiet ska verka.

 11. […] pris ska tvinga ner helt nya förutsättningar i gamla lagrum, och å andra sidan människor som sätter fingret på hur snabbt saker […]

Comments are closed.

arrow