Internetdagarna, datalagring, polismetoder och en ljus framtid trots allt

Hej alla!

(Det här är ett nyhetsbrev till medlemmar och andra intresserade i Piratpartiet.)

Pirate Bay i Hovrätten ligger bakom oss, och domen kommer den 26 november. Vi var där och rapporterade från början och slutet (vi tog oss friheten att hoppa över mitten där de bara spelade upp vittnesmål från tingsrätten), och det är egentligen helt öppet hur det kan gå. Jag spekulerade lite om vilka utfall som finns.

Annars håller vi i ledningen mest på att göra iordning alla klippta hörn och förbereda det som kommer näst. Själv tittar jag mycket på vår budget och utfall inför 2011 års budget — den som är nyfiken på hur vår ekonomi ser ut kan se det i realtid här — och att förbereda för konferenser nästa år.

Internetdagarna står för dörren — har redan börjat, faktiskt — och jag debatterar yttrandefrihet på onsdag. Mer specifikt diskuterar jag varför den s.k. yttrandefrihetskommittén väljer mellan tre olika sätt att begränsa yttrandefrihet/tryckfrihet: att bara ge den till vissa personer, bara till vissa verksamheter eller bara till vissa yttranden. Man skapar inte yttrandefrihet genom att kräva motprestationer, så jag kommer att ha lite åsikter om det där.

Vi kommer nog snart att höra mer om datalagringsdirektivet här i Sverige. Håll öron och ögon öppna. Det är ju alltså det lagpaket som gör att alla kontakter vi har med våra medmänniskor registreras för att kunna användas mot oss, likväl som våra mobiltelefoners positioner. Till detta kommer också den så kallade polismetodutredningen som sänker tröskeln för massövervakning något alldeles oerhört.

Det är inte bara till svenska Internetdagarna som Piratpartiet blir inbjudna. Nästa vecka pratar jag i Köpenhamn, och förra veckan pratade jag i Barcelona. Där var det den vanliga mixen av å ena sidan människor från skivindustrin som verkligen till varje pris ska tvinga ner helt nya förutsättningar i gamla lagrum, och å andra sidan människor som sätter fingret på hur snabbt saker ändras.

En av dem var en föreläsare från Sydostasien, Rohan Samarajiva, som berättade om en 18-årig daglönare från Sri Lanka. Dagar han får tag på arbete drar han in ungefär 50 kronor, dagar han inte jobbar får han inget alls. Han har ingen TV, inga tidningar, ingen radio. Men det intressanta är att han inte behöver det heller. Han har ju sin mobiltelefon. Han får allt han behöver genom SMS och mobilt bredband, inte minst jobbsökandet.

Det blev ännu intressantare med exempel från Bangladesh — ett av världens fattigaste länder. Där finns det en tjänst som ungefär motsvarar svenska Blocket, alltså att man säljer och köper saker med bilder, men den är primärt riktad mot mobiltelefoner med mobilt bredband. Den används i huvudsak för att köpa och sälja getter. Det där med bilderna är viktigt, för getens tänder talar om hur gammal den är. Och — det intressantaste — tjänsten går med vinst. Helt utan bidrag.

Det här är två exempel från världens fattigaste länder, där mobilt bredband i allmänhet och Internet i synnerhet har ändrat deras liv till det bättre. Och om Bangladesh klarar av att ha vettigt bredband som förändrar vardagen för sina invånare, ett land som knappt har ström eller rinnande vatten, så faller de flesta argument för att det skulle vara svårt att bygga ut i Skövde eller Vilhelmina.

Är det ändå inte vackert, på något sätt, att vi kan lära oss mycket av länder som Sri Lanka och Bangladesh i termer av hur vi ska ta till oss tekniken?

Till sist vill jag nämna att det har varit val i Tjeckien. Det tjeckiska Piratpartiet tog tre platser i motsvarigheten till kommunfullmäktige — inte mycket, men ändå tydligt över en viktig psykologisk gräns. Den kommun de gjorde bäst ifrån sig i tog de över 13 procent (!), och de låg runt en procent i de större städer där de ställde upp, vilket inte räckte till mandat men tydligt visar att de är med i matchen. Det betyder att det nu är fyra piratpartier som har folkvalda representanter: utöver Sverige så har även Tyskland, Schweiz och Tjeckien fått representation (om än på lokal nivå hittills).

Nu ska jag försöka sova lite innan det är dags för Internetdagar.

Nästa gång vi ses blir ja, först på medlemsmötet förstås men vi ses mer direkt den 1 november — Anna Troberg och jag har börjat experimentera med direktsända soffor (i brist på bättre ord) en gång i månaden genom Bambuser. Den sändningen går klockan 20:30 nu på måndag, alltså, på den här länken (sändningen startar lite tidigare så att man kan gå in några tio minuter innan).

Ses då!
Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. TP

  Varför fortsätter du att skriva att man vill begränsa yttrandefriheten när du blivit upplyst om att så inte är fallet.

  Gör så här, berätta på vilket sätt yttrandefriheten skulle bli begränsad genom kommitténs förslag kontra dagens lagstiftning.

  1. Rick Falkvinge

   Men nu poängterade jag ju till och med att det handlade om hur yttrandefriheten i samband med tryckfrihet ska vara begränsad?

   1. TP

    Men det handlar inte om att införa en begränsning utan om hur man ska avgöra vem som ska omfattas av reglerna. I dag är det i princip bara det som definieras som “tryckt skrift” som inkluderas. Du som gillar nya media borde inse att det är en stor brist att man ska behöva trycka skrifter för att de ska få skydd under TF. Vad kommittén vill göra är att man istället för att se hur skriften tas fram t.ex. ser till syftet istället.

    Tycker du att det är att begränsa yttrandefriheten/tryckfriheten?

    Tryckfriheten och yttrandefriheten är grundlagsfäst och kommer så förbli, för alla inte bara vissa. Det är inte det man vill ändra på.

   2. Ignyte

    @TP,
    Intressant retorik där. Skydda yttrandefriheten/tryckfriheten? Om den verkligen var sant fri redan så fanns det väl inget behov att skydda den eller hur?

    Nya digitala medier är ju idag sant fria just för att det inte finns någon lagstiftning kring dessa. Så hur tusan skulle de gynnas av det begränsande “skydd” du pratar om? Låter som byråkratiskt svammel i mina öron.

    Frihet får man inte med fler lagar, regler och föreskrifter, utan färre.

 2. Peter Andersson

  @ TP 09:13

  Att man skall behöva redovisa syftet först innan man talar/skriver låter ju verkligen inte som yttrandefrihet! Ser du inte själv hur bizarrt det låter?

  Det finns bara en sorts riktig yttrandefrihet, det är den som Voltaire definierade med “jag avskyr din åsikt men jag är beredd att försvara din rätt att framföra den med mitt eget liv” – allt annat är inskränkningar.

  Antingen har man riktigt yttrandefrihet (det vill säga total gentemot den för tillfället sittande makten) eller också så har man någonting annat.

  Och nu vill de uppifrån påtvinga oss någonting annat…

  1. TP

   Varför skulle man behöva redovisa syftet i förväg? Kollar vi på TF så är det grundlagsskyddat att staten inte får kontrollera innehållet i förväg i en tryckt skrift. Då är det väl bra att man inte bara låter tryckta skrifter få detta skydd vilket är konsekvensen av förslaget från kommittén. Det är alltså en förbättring, inte en försämring.

   Nu var det i.o.f.s. inte Voltaire som yttrade den kända frasen men det spelar kanske ingen större roll. Gällande inskränkningar i yttrandefriheten så är jag med dig men det är inte det som förslaget handlar om. Återigen, förslaget handlar inte på något som helst sätt om att införa ytterliggare begränsningar i någons yttrandefrihet. Ni missar syftet med TF.

   Jag ska försöka förklara ännu en gång då detta verkar vara svårt att förstå. TF gäller idag bara på det som definieras som tryckt skrift i TF 1:5 d.v.s.

   “5 § Denna förordning äger tillämpning å skrift, som framställts i tryckpress. Den skall ock tillämpas å skrift, som mångfaldigats genom stencilering, fotokopiering eller liknande tekniskt förfarande, om
   1. utgivningsbevis gäller för skriften; eller
   2. skriften är försedd med beteckning, som utvisar att den är mångfaldigad, samt i anslutning därtill tydliga uppgifter om vem som har mångfaldigat skriften och om ort och år för mångfaldigandet.”

   Det kommittén vill är alltså att ta bort teknikberoendet i lagstiftningen. D.v.s. att den inte enbart ska gälla på det som stadgas i ovanstående paragraf utan att den ska vara teknikoberoende.

   På vilket sätt anser du att det är dåligt? På vilket sätt anser du att det skulle vara att ytterliggare inskränka yttrandefriheten?

   1. Peter Andersson

    Sedan kan vi väl ta och skydda allemansrätten också… typ genom att låta blåbär växa bara på platser som skyddas av ett skogsmarkunderlagsneutralt ägaransvar…

    Yttrandefrihet behöver inget syfte, det är yttrandefrihet SOM ÄR syftet!

 3. TP

  @Ignyte, på vilket sätt skulle de bli mindre fria genom det föreliggande förslaget? Digitala medier lyder under samma lagar som alla andra uttryckssätt gällande yttrandefrihet redan idag. Det är inte det förlsaget handlar om.

 4. Deep Blue

  Glädjande att höra om Tjeckiska Piratpartiets framgångar! Inspirerande och uppmuntrande.

 5. TP

  Peter, vad i förslaget inskränker din yttrandefrihet ytterliggare?

 6. Christofffer

  Tog inte svenska pp nåt kommunalt mandat, i Uppsala eller så?

Comments are closed.

arrow