Mer övervakning och pågående medlemsmöte

Hej alla!

I det här nyhetsbrevet vill jag göra alla uppmärksamma på två saker: Ett pågående medlemsmöte och en pågående stor ändamålsglidning kring övervakning.

Först: det pågår ett medlemsmöte med formalia om att ändra på stadgarna. En bieffekt av det är att det har blivit möjligt att välja stora delar av partistyrelsen med bara några dagars varsel. Problemet är att ingen är beredd på det: valberedningen är inte beredd, styrelsen är inte beredd, och framför allt är organisationen inte beredd. Inga diskussioner har hunnit föras under eftervalskoman, ingenting har hunnit förankras. Det riskerar därför att bli ett väldigt hastartat val av styrelse, och om det är något som vi inte har råd med just nu, så är det att göra strategiskt viktiga saker i en omotiverad brådska. Det riskerar också att bli ett illegitimt val: hittills är det bara cirka 30 (!) som deltar på mötet, vilket förvisso är ganska förväntat eftersom mötet i huvudsak handlar om formalia, men jag tror att det helt enkelt inte uppmärksammats att det riskerar att bli personval på mötet också. (Ungefär 450 medlemmar var med och valde styrelse förra gången, och 1300 medlemmar valde riksdagskandidater.)

(UPPDATERAT med ny länk)

Styrelsen har därför rekommenderat att skjuta på personvalen, som inte har hunnit förberedas och diskuteras, till tiden för det ordinarie årsmötet nästa vår — tiden då de egentligen skulle hållits. Det pågår just nu en votering om huruvida det ska göras. Jag vill därför lämna en personlig vädjan till alla att hörsamma denna rekommendation från styrelsen och rösta på “Övergångsregler förslag DELFIN” i den här voteringen (länk) som öppnat precis nu och stänger klockan 0200 natten till söndag. Det förslaget till övergångsregler (mellan gamla och nya stadgar) innebär att alla personval flyttas fram till tiden för ordinarie årsmötet 2011, så att vi inte tvingas göra ett förhastat, oförberett och oförankrat styrelseval.

(Om du inte ges rösträtt i voteringen, så beror det på att forumet inte känner till att du är medlem. Om du deltagit i ett tidgare möte, ska det inte vara några problem. Annars finns instruktioner här om hur du kopplar ditt medlemskap till mötet.)

Med det sagt (har du röstat ännu?), så har det hänt en hel del viktiga saker den här veckan, och det viktigaste rör den ökända datalagringen. Jag har pratat om den många gånger — att all vår kommunikation ska loggas och vår mobiltelefon spåras för att kunna användas mot oss, med ursäkten att komma åt “den grova organiserade brottsligheten”.

Nu i onsdags blev det känt att det inte alls är den grova organiserade brottsligheten, utan all brottslighet, även de tarvligaste bötesbrott som rödljuscykling, som loggningen ska användas till. Polisen ska alltså mer eller mindre kunna få ut all vår kommunikation om de ser oss cykla utan lyse. Det är en sådan grotesk förändring av situationen att jag saknar ord.

Ännu värre blir det när jag ser hur övervakningsförespråkarna tänker. Centerns rättspolitiske talesman Johan Linander kommenterade på min blogg där han skällde ut mig för att inte kunna skilja på äpplen och päron: han menade att det är två helt olika lagförslag, där det ena handlar om vilka massregistreringar som ska göras av allas kommunikation, och det andra handlar hur massinsamlade uppgifter får användas och under vilka villkor som sigillet får brytas. Men det är ju inte alls orelaterat. Det hänger tvärtom väldigt tätt ihop: om man ska kunna motivera massiva kränkningar, så måste man vara exakt på det klara med vad man går med på och varför.

Den berömda ändamålsglidningen har alltså redan börjat, innan massregistreringen ens är på plats. Det har redan gått från “vi ska offra den här delen av våra privatliv för att komma åt den grova organiserade brottsligheten” till de två isärkopplade “vi ska samla in allt detta om medborgarnas privatliv” och “hur kan vi använda allt det här datat?”.

Anna Troberg formulerar det bäst — det är inte en fråga om teknik eller juridik, utan en fråga om människosyn.

Höres snart igen (på måndag ser ni Anna och mig i soffdirektsändning klockan 2030),

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Edvin

  Ut i tidningar! Vi måste höras höras höras synas synas synas!

 2. infallsvinkel

  Själva slaget, när det gäller stadgarna, står mellan förslag 2 och 4.

  Tyvärr har jag redan röstat på förslag 2. Går det att ändra rösten?

  Jag tycker nämligen att det är under all kritik att det nu har gått ut ett nyhetsbrev till alla medlemmar om att rösta på förslag nr. 2.

  Ifall Falkvinge presenterat sin åsikt på sin blogg hade det varit en sak, men att ett centralt utskick från partiet förklarar för medlemmarna hur de ska rösta på medlemsmötet, är inte alls ok.

  Om jag inte redan hade röstat, skulle jag ha röstat på förslag 4 nu, som en protest, i all vänlighet.

  Med vänliga hälsningar,
  infallsvinkel

 3. nef

  Voteringen du länkar till är ju stängd?

 4. Toni 'CLUEZ' Cherfan

  Citerar:

  Mötespresidiet har uppmärksammat partiledarens nyhetsbrev som skickades ut under pågående omröstning på medlemsmötet. I detta nyhetsbrev talar partiledaren ledaren om för medlemmarna vad han anser att de ska gå in och rösta på. Han tillhandahåller likaså en länk direkt till voteringen.

  Detta är rent förkastligt!

  Det partiledaren har ägnat sig åt är otillbörlig röstpåverkan. Partiledaren får absolut inte tala om för medlemmarna hur dessa ska rösta. Ett korrekt förfarande hade varit att informera medlemmarna om att det pågår en viktig votering och att be dem bilda sig en egen uppfattning och sedan avlägga sin röst.

  http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=30640

  1. Scary Devil Monastery

   Va?

   Rick är mig veterligen i sin fulla rätt att tala varmt för vilken proposition han vill, offentligt eller under bordet, precis lika mycket som vilken annan Pirat som helst. Däri skiljer han sig inte från någon annan partimedlem eller partiledare i något parti som hittills existerat inom Sverige.

   “Otillbörlig röstpåverkan” är inte att partiledaren talar om vad han helst ser gå igenom – lika litet som det är otillbörlig röstpåverkan om du anser han har fel och talar om detta.

   Skärpning ombedes således. Alla har åsiktsrätt. Även partiledaren.

   Jag ställer mig däremot högst tveksam till hur pass pålitlig någon är som anser att munkavle borde läggas på någon människa, med i PP eller inte, i partiledning eller inte.

 5. Rick Falkvinge

  Det är direkt larvigt att påstå att det här skulle innebära något nytt i sak. Exakt samma rekommendation har gått ut till exakt samma medlemmar i exakt samma sorts mail tidigare.

  Jag tycker omröstningen är såpass viktig att jag skickar en påminnelse.

 6. Anonym Pirat

  En påminnelse, att rösta på FÖRSLAG 2. Inte att rösta. Du påminner alla pirater att man ska hoppa in på forumet och rösta, samt rekommenderar just FÖRSLAG 2. Det, kallas för Otillbörglig Röstpåverkan.

  1. Rick Falkvinge

   Ja, precis samma sak som gick ut i kallelsen som skickades från styrelsen. Och som står på förstasidan.

   Nog för att vissa gillar att dissa allt jag gör, men i vissa fall går det faktiskt överstyr.

   1. Anonym Pirat

    Och i vissa fall är “dissandet” berättigad. Som i detta fallet.

   2. Mab

    Du ser inget problem i att du formulerar rekomenderationen som en “personlig vädjan”?

    Vilket ju inte är samma sak som att enbart informera om vad styrelsen rekomenderat

   3. Scary Devil Monastery

    Har jag missat något?

    Partiledaren har rätt till egen åsikt, precis som alla andra medlemmar. Och även rätt att yttra den åsikten.

    Det är bättre att Rick yttrar den åsikt han har offentligt än att han gör som exempelvis reinfeldt och trummar upp support genom rygghugg och isolering rent privat.

    Noteras. Rick har yttrat en påminnelse. Han vädjar om stöd från medlemmarna. Visst, då dår vi ta en titt och ta ställning, eller hur?

 7. Hoffa

  Vilka Kalle Anka fasoner att stänga den första Voteringen.
  Tur att jag såg detta. Jag trodde ju att det var röstat och klart nu. (Ett möte om stadgarna är inte så intressant men just i denna fråga finns det en stor möjlighet för en liten grupp medlemmar att ha alldeles för stor effekt på partiets framtid. Mycket bra att det gick ut ett mail. Jag hoppas nu att Rick eller någon tar och skickar ut ett meddelande om att voteringen tas om så att vi slipper höra rop om kupp i morgon

 8. TP

  Vad är “otillbörlig röstpåverkan”?

 9. TP

  Kan ju tillägga att om man ser till de “vanliga” partierna så försöker deras partiledning alltid att påverka folk att rösta på deras i linje på deras kongresser. MP och V:s partiledning blev överkörda i en del frågor senast det begav sig vilket uppmärksammades en hel del i media.

 10. infallsvinkel

  Ja, hela debaclet är olyckligt. Och hursomhelst kan Rick inte undgå kritik.

  Jag menar: Han agerade på ett sätt som fick mötespresidiet att fara ut mot honom om otillbörlig röstpåverkan, och hela mötet (som börjat så bra) spårade ut.

  Och jag kunde förutse att skiten skulle träffa fläkten så fort jag läste Ricks blogginlägg.

  Det var innan mötespresidiet hade agerat.

  Och då får man tänka på att jag är en stark supporter av Falkvinge.

  Men ibland brister uppenbarligen den taktiska *känslan*.

  Och det spelar ingen roll att något liknande, i mer inlindade ordalag, publicerats tidigare. Det upplevdes spontant – rätt eller fel – som en bristande respekt för den pågående omröstningen.

  Börjar förresten själv tycka att det vore skönt om ajouneringen avblåstes så att mötet kan avklaras.

 11. Dennis Nilsson

  Tack Rick, för att du uppmärksammade oss gräsrötter på denna fråga. Vi lusläser inte alla forum och debatter överallt.

  Demokraturens kreatur nöjer sig inte med mindre än att du blir dissad helt och hållet. De vill ha det tyst i huset.

 12. Hoffa

  Tack Rick för att du satt uppmärksamhet på att 30 personer kunde ha fått rätt att välja styrelse för hela partiet.

  Dock är det direkt pinsamt att mötet valde att ajournera sig. Pga de här turerna. Bilden av piratpartiet som något som mest påminner om en sverok förening eller ett elev råd har just stärkts kraftigt.

  1. Mab

   Min erfarenhet är att de flesta Sverokföreningar har en betydligt sundare intern miljö än Piratpartiet har i dagsläget. Nu kan jag inte säga något om helgens möte eftersom jag missade det pga internetbrist, men vad jag läst mig till såhär i efterhand verkar det ju inte ha gått så smidigt.

  2. Scary Devil Monastery

   Hrm. Om en grupp på trettio pers kommer ha rätt att välja styrelse så stiger jag ur PP direkt, stänger mina inbetalningar, och kommer att börja tala varmt på alla andra forum att göra samma sak. Poängen med PP är gräsrotsnivå. Inte delegerad auktoritet i sluten verkstad.

 13. Lars

  Det är frestande att citera C-H Hermansson: -Någon jävla…..

  Kamma till er. Väx upp.

 14. Lördagen var lite annorlunda « Emil Isberg

  […] mötet inte längre så lugnt längre. Farmor Gun hävdar att jag har baktankar med tävlingarna, Rick har gjort ett medlemsutskick utan att rådfråga någon och en formulering i medlemsutskicket får mötespresidiet att gå i […]

 15. Om medlemsmötet | Henry Rouhivuori

  […] « Emil Isberg (2) 1000 kr för att rösta i forumet hos #piratpartiet . RT för « Emil Isberg (3) Mer övervakning och pågående medlemsmöte | Rick Falkvinge (PP) (4) Angående dagens nyhetsbrev – Sidan 5 – Piratpartiets forum (5) Styrelse #2 – […]

 16. Hanna Dönsberg

  De olika alternativen ger olika sorters utslag, det är inte enbart styrelsens rekommenderade förslag som ger utfallet att man inte väljer flera nya till styrelsen under detta möte.

  Själv önskar jag rekommendera alla som deltar i våra möten att läsa igenom förslagen så noggrant som möjligt, ställa frågor om det är något som är otydligt, och sedan rösta efter eget huvud. 🙂

 17. Johannes L

  Jag gillar piratpartiet.
  Men ett byte av partiledare tror jag är det bästa som skulle kunna hända PP.

  1. HR

   Ja iofs sig men nu antar jag att Rick kommer ha massor att göra även om han inte är partiledare. Föreläsningar etc. Huruvida Rick kan kombinera det med ett 7 – 16 jobb är en svår nöt för Rick att knäcka.

   Som partiledare uppbär man lön via vår europaparlamentariker enligt styrelsens rekommendationer.

Comments are closed.

arrow