Vad som händer i Bryssel

Hej igen, alla härliga pirater!

Vi börjar dagen med en liten videosnutt från Bryssel som vi sände igår (och har fixat till lite under dagen idag). Christian Engström och Henrik Alexandersson var i stan, och vi fick en liten pratstund med dem. Se videon här.

[youtube YHnCMDLrRE8 480 294]

Vi fortsätter få internationella inbjudningar och intervjuer. Allt från BBC till seminarier över hela… mest Europa, men utanför också. Våra idéer har respekt och väcker nyfikenhet, nu även i de finare politiska lagren.

Det är lite grann som… såhär: politikerna i Europa är generellt väldigt trötta på upphovsrättsindustrins gap om mer, mer, hårdare och hårdare. De har helt enkelt upptäckt att det inte fungerar, och dessutom blir politikerna impopulära på kuppen. Men de har inget annat att ta till, så de gör lite grann som fyllot som letar efter sina tappade nycklar under gatlyktan, även fast han vet att det inte är där han har tappat dem: det är ju så svårt att leta någon annan stans. På samma sätt har politikerna använt det enda verktyg de har, det som upphovsrättsindustrin har tjatat om och fortsätter tjata om.

Därför tas våra idéer emot väldigt välkommet där vi pratar. Eller ja, inte av upphovsrättsindustrin, förstås (jag minns fortfarande när jag precis hade hållit ett anförande och en skivbolagsdirektör i publiken ställde sig upp och sade att jag borde brännas på bål. Ja, på riktigt, BBC skrev om det). Men politiker gillar oss. Vi kommer med ett alternativ som kan rädda deras ansikte och som dessutom kanske fungerar, enligt deras sätt att se det.

Så inbjudningarna fortsätter att strömma in. Den senaste videon som kom upp var från en konferens i Köpenhamn, och veckan dessförinnan var jag i Barcelona. I december är det lugnt, som alltid, men i januari är jag redan bokad på flera gig.

Men även om politikerna letar efter andra lösningar, sådana som vi erbjuder, så jobbar de fortfarande på de som de haft tidigare. Det är tyvärr ganska deprimerande läsning och man får något av känsla av skymningsläge för det öppna samhället. SVT börjar t.ex. ge väldigt utförliga instruktioner om hur man ska kunna kontakta dem utan att kunna spåras. Det är ett väldigt sent och fortfarande yrvaket uppvaknande av journalister som normalt har varit första, och inte sista, försvarslinjen för det öppna samhället.

Men det är just en allmän diskussion som behövs. Det är när alla sextonåringar vet om att staten tänker spara information om vilka de SMSar, och varifrån, som vi kan få en samhällsdebatt. Det är först när alla ifrågasätter upphovsrättsindustrins sätt att köpa sig censurrättigheter, och dessutom aktivt går runt övervakningen, som vi kan vända debatten. Historiskt har samhällen alltid vaknat sent när rättigheter eroderas — problemen är alltid någon annan stans, allt medan man fredagshandlar, åker skridskor och tar picknick i vårparken. Det är vår uppgift att driva på diskussionen.

Det senaste som hänt är bland annat att en amerikansk lag introducerats, en lag vid namn COICA, som ger en amerikansk domare rätt att döda hela domäner för sajter som bedöms (inte dömts till, utan bedöms) hålla på med upphovsrättsintrång, vare sig domänerna servas i USA eller inte. Vid en första anblick ser det ut som en idiotlag av typen hamsterskatt, men den gick igenom en enhällig senats motsvarighet-till-lagråd häromdagen. Apropå det, så gick trafikdatalagringen igenom det svenska lagrådet också. De tittade inte ens på om den var grundlagsenlig, och har fått omfattande kritik för det. Det är väldigt tveksamt i längden om ett så omfattande ingrepp som trafikdatalagring håller juridiskt, men det viktiga är att inte snöa in på juridiska detaljer, utan att konstatera att det är fel oavsett om det är juridiskt korrekt eller inte. Det handlar inte om paragrafer utan om människovärde. Som Anna Troberg skriver; vad ger politikerna rätt att bygga en autobahn rakt in i allas vardagsrum? Hax skriver om när farmor blev terrorist. Farmor Gun skriver om

Den kommande veckan händer en stor sak. Hovrätten meddelar dom i Pirate-Bay-rättegången. “Spectrial akt 2”, som det kallats — rättegången kallas allmänt för Spectrial, och det är andra akten av tre: alla verkar räkna med att målet överklagas hela vägen till Högsta Domstolen. Oavsett det, så blir hovrättsdomen en stor händelse. Hovrätten meddelar domen klockan 14 nu på fredag den 26 november. Då kommer vi att göra mycket, vare sig det blir en friande eller fällande dom. Rättegången var politisk från början och problemet måste lösas politiskt.

Hörs snart igen,
Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Fredrika

  Farmor Gun skriver nog om nåt, men hennes länk försvann tror jag?

  ..och varför är bloggen nere så ofta nuförtiden?

 2. Scary Devil Monastery

  Jag undrar samma sak. En teori jag har är att något av upphovsrättstrollen tankat ned ett exemplar av LOIC och försöker sänka webbservern som hanterar bloggen. Det skulle stämma med hur den vägrar svara på anrop av och till.

 3. ANNM

  Är det möjligt att få till en minoritetsbordläggning av datalagringen? I så fall, finns rösterna? Det behövs 59 ledamöter, V och MP har 44 tillsammans. Alliansen är körd, de få vettiga ledamöterna från förra mandatperioden är antingen utröstade (t.ex. Lindberg) eller köpta med finare positioner (t.ex. Ohlsson). Är det möjligt att övertala några sossar?

 4. ANNM

  Apropå minoritetsbordläggningar så verkar det som om en senator från Oregon tänker göra något liknande med COICA-förslaget. Googla efter COICA och “Ron Wyden”.

 5. Niklas

  Med ett litet teknologiskt tips: använd bara en mikrofon på bordet, de är ett förbannat eko mellan mikrofonerna.

Comments are closed.

arrow