Hej FRA #cablegate

Det läckte nyss ett intressant dokument från WikiLeaks där amerikanska ambassaden förberedde förre presidenten Bush på ett besök av statsminister Reinfeldt. Texten är skriven av amerikanska ambassaden den 7 maj 2007 (datumet är viktigt, mer specifikt att det är före både den 14 juni 2007 och den 18 juni 2008) och följande textstycke fångar mitt intresse (mina highlights):

6. (s) Swedish military and civilian intelligence organizations are strong and reliable partners on a range of key issues, particularly making a significant contribution to our understanding of events inside the Russian military and in Iran’s nuclear ambitions. The good cooperation on counterterrorism, both domestically and internationally, has helped Swedish authorities carry out their mandate to protect Swedish citizens and national interests. Due to domestic political considerations, the extent of this cooperation in not widely known within the Swedish government and it would be useful to acknowledge this cooperation privately, as public mention of the cooperation would open up the government to domestic criticism.

Tja, vad ska man säga?

Dokumentet innehåller också ett par skrivningar om att Sveriges alliansfrihet är en lögn, vilket DN, GP och SvD medflera rapporterar om.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. När terrorstämplas Gagas små monster? | Anna Troberg

  […] om att Sverige inte längre är ett neutralt land. Det är ju knappast något som kan komma som en överraskning för […]

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Falkvinge, Olle Svensk Strand, Liberaldemokraterna, Oman, Gisela Jönsson and others. Gisela Jönsson said: RT @Falkvinge: I #cablegate avslöjas detaljer om FRAs intensiva samarbete med USA redan före FRA-lagen antogs: http://is.gd/i5izm #pirat … […]

 3. strumpan

  När ska svenska folket vakna och förstå hur mycket som försigår i kulliserna? Kanske kan några fler förstå hur illa det är ställt nu.

 4. Putte

  Men hejedudanes,

  Försvarsminister Odenberg sa ju att det var för att rädda livet på soldaterna i Afganistan som det var så viktigt att införa FRA-lagen.

  1. Thomas Tvivlaren

   Samma svammel som Tolgfors spelat på.

   Sanningen är bland det första som försvinner när ett samhälle går mot diktatur. Nog kan man redan nu tala om en demokratur. En chimär till demokrati där besluten fattas utan folkets inblick.

 5. Albert

  Det här är egentligen ingenting nytt, men det känns ändå oerhört skönt att ha det svart på vitt!

 6. Niklas

  De kan väl egentligen inte komma som någon chock att FRA bara var ytterligare en del i försvarets ryssnoja?! Hela idéen med att övervaka “internettrafik in och ut ur landet” var att 2007 gick all Moskvas internetkommunikation via Stockholm Impen

  1. Thomas Tvivlaren

   Rätt men fel.

   Det som nu bekräftas är det som hela tiden hävdats av medborgarrättsrörelsen mot FRA.

   Däremot tror jag inte på “försvarets ryssnoja”. FRA bör snarare ses som en ekonomisk funktion. AB Sverige leverar information åt USA Inc och som betalning får vi fördel vid handel och liknande.

 7. Erik

  Ett stycke taget ur sitt sammanhang som inte säger speciellt mycket och ger stort tolkningsutrymme! Inte förvånad över Ricks tolkning…den ligger helt i linje med Piratpartiets & co:s agenda!

  Det där om alliansfrihet är också bara uppblåst av media, delvis felaktigt och ingen nyhet!

 8. Peter Wagenius

  Detta har inte specifikt med FRA att göra.
  Allt sedan andra världskriget har vi samarbetat med västmakterna.
  Vi har neutraliteten som ett alibi för att själva inte behöva riskera våra liv.
  Samarbetet är vår navelsträng till västmakterna i händelse av problem med öst.
  Svenska folket har hela tiden vetat om sakernas tillstånd.
  Vi tycker inte om att ta ansvar.
  Vi tycker om att tala om ansvar, andras ansvar.
  Vi gör så här för att vi är trygghetsnarkomaner, rädda och fega.
  Vi vet om det, men kan inte göra något åt det.
  Den som inte förstår det är avvikande.
  Därefter får ni sortera er bäst faan ni vill.

 9. erik

  Intressant stycke. Undrar vad det var för information de var rädda skulle läcka ut till allmänheten?

 10. Erik

  FYI: erik med litet “e” är inte samma person som Erik med stort “E”!

  1. Undrande...

   Nej, ni är verkligen inte samma person.

   erik med litet “e” verkar betydligt mer objektiv än Erik med stort “E” (d.v.s du) som vilt viftar omkring dig och vill att allas uppmärksamhet ska riktas någon annanstans, oklart vart, helt i avsaknad av någon som helst sakliga argument från din sida.

   Så det är synnerligen uppenbart att ni inte är samma person.

   1. Erik

    Ok. Vad säger “erik” (med litet e) som är objektivt? vet du ens vad objektivt innebär? Han ställer en fråga…syftandes på en subjektiv värdering av läckage!

    Vaddå rikta uppmärksamhet annanstans? Jag kommenterar stycket och påpekar att det är svårt att avgöra vad det betyder när man tar det ur sitt kontext. Något jag tycker Falkvinge gör ofta.

 11. Mind

  Erik: Piratpartiet och co. Vilka är co? Och vad är agendan?

  1. Erik

   “Co.” = company = association, partnership, union. Med andra ord anhängare/anslutna. Exempelvis fristående pirater!

   Agendan är väll inte så svårt att förstå vad den är. Läs Piratpartiets politiska program m.m.!

   Personligen tycker jag att Falkvinge ofta när han försöker diskutera exempelvis utrikespolitik och diplomati bidrar till osanna konspirationsteorier. han drar slutsatser ur tomma luften – bygger en atombomb av ett halmstrå!

   1. Mamma

    Slappna av i ringmuskeln Erik.

 12. Carl

  Jaha, det framgår alltså att Sverige har lyckats att upprätthålla en god säkerhet för sina medborgare. Och exakt vad tycker ni Piratbayare problemet är?

  1. Rick Falkvinge

   Det framgår att svenska regeringen har sålt ut svensk säkerhets- och utrikespolitik utan att det ens är känt av riksdagen. Det är inte att “upprätthålla en god säkerhet”, det är snarare förmodligen kriminellt (lägsta graden av spioneri).

   1. TP

    Nja, du får nog läsa, och förstå, 10 kapitlet i regeringsformen innan du drar sådan slutsatser. Det ligger lite i sakens natur att sånt här inte är känt av hela riksdagen (och därmed alla).

   2. Scary Devil Monastery

    Man borde överväga om det är ett klokt beslut att genomföra ett informationsutbyte om slutsatsen är att en publicering av utbytet primärt skulle orsaka folkstorm hos befolkningen och stora delar av riksdagen.

    Man skulle kunna förstå en hemligstämpel av vissa anledningar…men inte om anledningen att detta borde hållas hemligt är att medborgarna förmodligen inte skulle ge sitt mandat att genomföra det.

    Då lever vi i en skendemokrati vilket inte är meningen. Vox populi, Vox dei.

   3. Carl

    Och vad är det du motsätter dig? Låt diplomaterna göra sitt jobb, vilket de uppenbarligen gjort mycket bra eftersom de får så mycket beröm över säkerheten i landet.

    Måste du skrika högt varje gång någonting händer?

   4. Scary Devil Monastery

    Du menar som avslöjandet att många diplomater i sin officiella korrespondens har ett språkbruk och analysförmåga jämförbar med dagisbarn?

    Eller avslöjandet att Norge och USA satt med ett riggat kontrakt över gripen medans vi satt med en tappad 55-miljarders kronor affär på halsen och gjorde oss till åtlöje?

    Om diplomaterna skall göra sitt jobb så vore det en bra tanke. Att det granskas vad de har sagt är även det en bra tanke.

   5. Scary Devil Monastery

    Eller så kan vi gå tillbaka till ursprunget av din halmgubbe. Jag upprepar: Om man tiger om en företeelse av det enda skälet att avslöjandet skulle orsakat folkstorm så talar vi om att våra folkvalda representanter beredvilligt tar sig för att genomföra beslut som folket aldrig frivilligt hade gett dem.

    Det är inte så en demokrati skall fungera. En folkvald representant har att inte slentrianmässigt förråda det mandat han givits.

   6. Axel

    Nja, riktigt så enkelt är det inte. Det handlar inte om att folkvalda gör saker som folket inte stöder. Om folket hade fått reda på, och fått styra, alla militära operationer och doktriner hade vi antagligen suttit helt blottlagda. Det är ju för övrigt det vi närmar oss nu.

    Jag är av åsikten att militärt säkerhetsarbete måste få ske i skymundan från allmänheten, och detta är inget konstigt. Nackdelen med den åsikten är att det blir väldigt lätt att mörka raka tjänstefel som begås. Mot bakgrund av detta tycker jag att denna läcka är av ganska begränsat intresse – diplomater gör vad diplomater bör, och säkerhetsklassat svenskt säkerhetsarbete har helt syftesenligt genomförts utan allmänhetens kännedom.

    Man måste väga transparensen mot att militären måste kunna verka effektivt för att skapa god säkerhet för medborgarna. Man har två alternativ, antingen lita på att det görs på rätt sätt och ägna sig åt granskning av det som man får ta del av, eller att helt enkelt avsäga sig det skydd verksamheten ger helt och hållet.

   7. Scary Devil Monastery

    Förvisso är militär säkerhet en sak – men detta rör sig om att man agerar i ett samarbete med främmande makt på ett sätt som våra folkvalda väljer att mörka av största anledningen att det skulle göra folket upprört.

    En sak är att inte tala högt om operationer och gemensamma övningar eller informationsutbyte. En annan är att implementera sådant samtidigt som man säger att det inte är det man gör.

    “Om folket hade fått reda på, och fått styra, alla militära operationer och doktriner hade vi antagligen suttit helt blottlagda.”

    Då får man övertala folket, presentera varför detta måste göras och hoppas på att folket inser detta vid nästa val. Det är så det borde ske i samtliga fall där informationen i sig är relativt neutral.
    Inte som i det här fallet, att man ljuger folket rakt upp i ansiktet medans man gör tvärt emot. Där gick “nödvändig diskretion” över till “folkförakt och mandatmissbruk”.

  2. Mikke Svensson

   Problemet är att svenska regeringen ( socialdemokrater och borgliga ) offrar det svenka folkets rättigheter ( integritet ) för att kunna leverera information till USA om ryssarna.
   Det är faktiskt bedrägligt och brottsligt tycker jag.

 13. Erik

  Vill ställa en öppen fråga här:

  Varför är sekretess och hemlighållande fel när det gäller diplomati (verkliga saker) men helt OK när Wikileaks på ett oansvarigt sätt sprider politiskt känsliga dokument! Wikileaks må ha avslöjat vissa viktiga saker tidigare, men att sprida intern kommunikation som kan påverka internationella relationer negativt ger ett intryck av något annat än en välvilja! Man verkar inte bry sig speciellt mycket om vad som publiceras och hur det påverkar internationella relationer!

  Tror man på ett rättssamhälle bör man även visa tilltro till de utbildade människor som arbetar i vårt rättsväsende och inse att Assange kommer att frias om han är oskyldig till vad han är anklagad för. Sverige är inte Ryssland, Kina…eller USA! Assange är ingen ängel!

  1. Scary Devil Monastery

   Nej Assange är förmodligen en tölp, eller har som tidigare beskrivits kanske en “unken syn” på kvinnor. Oavsett finner jag vissa tvivel i att man bör kalla något för våldtäkt om det krävdes en advokat för att övertyga offret om att våldtäkt hade skett vid en akt som hon tydligen var helt med på ända fram tills hon upptäckte att han hade haft en annan vid sidan om.

   Frågan är om man bör tro på det svenska rättssamhället när man begär Assange efterlyst internationellt för den typen av brott trots att man som regel inte gör en sådan efterlysning då det gäller lätt identifierade förövare när det gäller exempelvis grov misshandel och rån.

   Du hade eventuellt haft en poäng med oansvarlighet om det inte hade varit för det att det (1) rör sig om statlig dokumentation vilket de fakto rör sig om verksamhet som bör granskas och (2) dokumentationen bevisar att våra “utbildade människor” som arbetar inom både rättsväsendet och diplomatkåren verkar lida av omfattande slängar av politiskt påverkan i det första fallet och korruption i det andra.

 14. Simon

  “Sverige är inte Ryssland, Kina…eller USA!”

  Jag vill verkligen inte låta som en foliehatt, men vilken planet har du bott på de senaste åren?

  1. Erik

   Jag vet inte hur en foliehatt låter, men om du försöker påstå att det svenska rättssystemet, demokratin och yttrandefriheten är ens i närheten av så begränsad som i dom länderna så får du gärna ge konkreta exempel. Det är lätt att ha åsikter, svårare att veta och än svårare att bevisa!

 15. […] samarbete mellan Storbritannien och USA och ett tämligen tvivelaktigt samarbete mellan Sverige och […]

 16. Lars

  Det kan löna sig att läsa avsnittet igen. Att det omfattande militära och civila underrättelsesamarbetet mellan USA och Sverige inte är känt av riksdagen är ju en sak, men enligt ambassadören är det inte ens känt av hela den svenska regeringen. Det är därför Bush endast bör ta upp saken i enrum med den svenske statsministern.

  Hur är det egentligen, Fredrik Reinfeldt? Tänk, idag har det varit så tyst, så tyst…

  1. Anders (omfrihet)

   Lars.. Alla tjänar på om debatten lägger sig.

  2. Erik

   Vad är dt som inte är känt av riksdagen eller regeringen? Vad är det du lyckas tolka ur det lilla stycket? Folk litar allt för lätt på Wikileaks och media!

   Stycket som Falkvinge här berör säger bara att hela regeringen inte känner till allt i detalj…vilket inte är så konstigt. Hela regeringen kan inte känna till allt vid varje givet tillfälle. Vi har förvaltningsmyndigheter av en anledning!

   1. Lars

    Har du verkligen läst rapporten, Erik? Vi kan naturligtvis inte vara alldeles säkra på om det finns fog för ambassadörens råd, men i så fall bör statsministern förklara hur det verkligen ligger till. Just nu är det väldigt, väldigt tyst från det hållet.

    Att riktigt känslig information inte kan spridas hur som helst inom regeringen är självklart. Men rapporten handlar inte om känsliga detaljer eller enskilda delar av underrättelsetjänsten. Det gäller här underrättelsesamarbetet med USA i stort. Inte ens sådana fundamentala frågor är förankrade i hela regeringen enligt ambassadören.

    Bör t.ex. inte hela regeringen känna till att Sverige och USA har ett intimt samarbete inom antiterrorområdet?
    Och skulle inte Reinfeldt ha kunnat informera sina kolleger om den saken inför avresan till USA?

    Nej, om detta stämmer handlar det inte om att skydda känsliga underrättelseoperationer, utan om politisk ryggradslöshet av värsta sort.

 17. Mr. T.

  Erik, Så här låter en foliehatt, snart kommer internet censureras, den informationen som du vill lägga upp på din hemsida eller blogg måste först godkännas av staten!
  Har du inte läst om censur/regleringarna av internet under det senaste året?

  På med foliehatten eller ta Morpheus röda piller så kommer du att förstå och se tydligare, just nu lever du i nån typ av bubbla som förhindrar dig att tänka tankar som man inte får tänka ( Orwells tankebrott? ). För våra byråkrater/politiker kan väl inte vara korrupta, vi lever ju i Sverige? Eller kommer du att försvara våra politiker och byråkrater till vilket pris som helst? Vart drar du din linje i sanden och säger att nu får det vara nog?

  The Matrix-The Red Pill or The Blue
  http://www.youtube.com/watch?v=2iD1AO7osvQ&feature=related

  1. Erik

   Nu hittar du på en massa saker. Att kalla en rättslig reglering av beteende på internet för censur är verkligen överdrivet och konspiratoriskt! För att rättssamhället ska överleva måste våra lagar anpassas till att vi lever våra liv allt mer i den digitala världen!

   om någon lever i en konstgjord bubbla av verkligheten så skulle jag säga att det är du! Att bara hänvisa till Orwells 1984 visar på lite livlig fantasi! Det är en saga! Se till vetenskapen istället! Matrix är också en påhittad berättelse!

  2. Scary Devil Monastery

   Nej, erik, han har vissa poänger – det krävs inga andra regler för internet som de som verkar i verkliga världen. Att vi lever till större del på internet ursäktar inte att det skall användas som argument för att omskära, kringgå eller avskaffa de grundläggande medborgarrätter vi har i verkliga livet.

   Ett samhälle som inte tål fri och standardmässigt oövervakad kommunikation mellan medborgarna är ett samhälle utan existensberättigande. Det har inte nämnvärt ändrats bara för att arenan helt plötsligt blev digital.

 18. Mr. T.

  Hahaha, ska man skratt eller gråta åt ditt barnsliga resonerande, antingen jobbar du för regeringen i nån myndighet som har med dessa saker att göra, för varför skulle du annars försvara staten?

  Å andra sidan så resonerar du som nån som dyrkar VOF, dom har oxo vetenskapen som ledstjärna och kan inte resonera varken med magkänsla eller ens tänka fritt!?

  1. Erik

   Om jag inte kunde tänka fritt skulle jag inte ifrågasätta dig. Det är nog du Mr. T som verkar acceptera allt som du läser och får sagt till dig… Du verkar dogmatiskt döma staten som ond och förkasta andras argument utan resonemang eller bevis!

   Hur är mitt resonerande barnsligt Mr. T? Är vetenskap och logiska resonemang barnsligt? Menar du seriöst att magkänsla och fördomar är viktigare!? Utveckla gärna hur magkänsla på ett mer eller mindre objektivt sätt bevisar något!

   Det är ytterst barnsligt och svagt argumenterande att försöka svartmåla mig genom att utan att ens ha någon aning om vem jag är anklaga mig för att gå någon annans ärenden (statens eller myndigheters)!

 19. Mr. T.

  Enligt vetenskapen så har jorden varit platt en gång i tiden, sen kom vetenskapen ( kyrkan ) på att den inte var det och sen dess har jorden rent vetenskapligt varit rund!! Vad säger det om din ledstjärna, vetenskapen?

  Vetenskapen har länge sagt att det inte finns utomjordiskt liv, men nu påstår t.o.m. Hawkins att vi inte ska kontakta utomjordiskt liv..

  Don’t talk to aliens, warns Stephen Hawking
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/science/space/article7107207.ece

  1. Erik

   @Mr.T.

   Jag tänker inte börja diskutera fysik eller astronomi nu! Du har ändå fel i dina resonemang. Hawkins utgår från forskning och vetenskap för att sedan dra slutsatser om sannolikheten för utomjordiskt liv och spekulera! Den moderna vetenskapen har aldrig ifrågasatt möjligheten att det finns utomjordingar. Man har precis som Hawkins alltid talat om sannolikheter!

   Vetenskapen bidrar till ökad kunskap om världen och universum! Kritiskt tänkande är en central del inom vetenskapen!

   1. Rick Falkvinge

    Hej Erik!

    Jag noterar att du snart får slut på utropstecken. För att du ska kunna fortsätta skriva som tidigare, så skickar jag över en hög här så att dina inte ska ta slut:

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ha en härlig fredag,
    Rick

   2. Erik

    Tack för utropstecknen. Jag tror dock inte utropstecken är något som finns i speciellt begränsad mängd. =)

   3. Scary Devil Monastery

    Inte ännu. Men om EU’s förslag om “terroristprat” och andra stötande yttranden går igenom skulle jag inte vara förvånad om du förr eller senare får en statistisk lista på hur många utropstecken du får ta i bruk innan du (för ditt eget bästa naturligtvis) får medicinering mot högt blodtryck eller dylikt.

 20. Mr. T.

  Scary, det var en rolig kommentar men dock så finns det lite sanning i den, kanske inte exakt gällande utropstecknen men vilken typ av yttrande du gör på internet, man får ju inte göra någon arg, irriterad eller sårad, hur skulle det se ut om vi visar känslor på internet, iofs så gör vi det ju knappt ute i samhället, menlösa och godtrogna som vi har blivit!

  1. Scary Devil Monastery

   Jag rekommenderar du kollar upp om de seriösa förslag man har lagt fram i EU om “terroristprat”. Tursamt nog till merparten begraven.

   Men ett tag där var det snudd på att bli högst riskabelt att bära palestinaschal eller uttala sig kritiskt mot Indonesien.

   Vi kan redan i Sverige konstatera att det kan medföra utpekning som terrorist och stormning av polispiket om man råkar ha nämnt att man har en explosiv huvudvärk. Data mining är ett gissel, så även åsiktsregistrering.

 21. Lars

  Det verkar ligga en del i det som någon skaldade häromåret:

  – Varför bråkar man så när en
  stat vill lyssna på folket i tråd?
  Vi som värnar privata sfären!
  sa Fredde, Jöjja, Janne och Maud.

  -Vi tar bara en miljon i sänder,
  i fibern som signalerna bär.
  -Vi tvår nu våra händer,
  och hoppas man är nöjd over there.

 22. Ivan M

  Marionetter

  Ni sitter och beslutar
  om andras väl och ve
  Men längre än till näsan
  ni kan nog inte se

  Vem drar i era trådar
  och skapar yster dans
  Ni verkar vara dårar
  helt utan någon sans

  Jag tror ej att ni tänker
  för ni har ingen själ
  Av dyra fina träslag
  ni snidats har så väl

  Ni är som små figurer
  som hädiskt leker Gud
  men bryter kategoriskt
  mot många av hans bud

  / Ivan

 23. kari_lantto

  Regeringen fattar kollegiala beslut, dvs alla är ansvariga för alla besluten.
  Minns ni att Alva Myrdal övervägde att avgå ur regeringen när IB-avslöjades och det blev klart för henne att hon hade hållits ovetande om en så kontroversiell verksamhet. Vilka är det som sitter i Alvas position nu? Kommer dom att räcka upp en hand?

 24. […] Sverige haft ett ännu närmare militärt samarbete med USA än de flesta misstänkt stör mig inte särskilt mycket. Jag blev nog mer skrämd av att […]

 25. […] fact that Sweden had an even closer military cooperation with the U.S. than most people suspect does not disturb me very much. It scared me more that I […]

 26. nicco

  Ta en titt på Dokument Inifrån, “De hemliga telegrammen”:

  http://svtplay.se/v/2256485/dokument_inifran/de_hemliga_telegrammen

 27. We were right: Sweden is covert NATO member | Rick Falkvinge (PP)

  […] 10:03 » Hej FRA #cablegate […]

 28. […] nations regard each other. There’s a very strong agreement. The FRA and this agreement, also detailed here, is the missing link. Peter Bratt outlines more in today’s DN […]

 29. opassande » Blog Archive » Vad är det vi glömmer idag?

  […] kommer också ihåg FRA — vårt alldeles egna pris som vi fick betala. Nån gång under senhösten sägs det, ska det […]

Comments are closed.

arrow