Fullt krig om informationen

De senaste dagarna har informationspolitik brutit ut i fullt informationskrig. Och det är nu vi ser alla spelarna visa sina positioner.

Det handlar förstås om WikiLeaks och sättet de drar ner byxorna på makthavare världen över, och hur dessa makthavare reagerar. Som bakgrund till detta ska man minnas att WikiLeaks publicerar sig genom etablerade medier: El País, Le Monde, New York Times, The Guardian och Der Spiegel. WikiLeaks är alltså en uppgiftslämnare till medier, i ordets mest bokstavliga betydelse. Att uppgiftslämnaren sedan väljer att ge sig tillkänna, det är en annan sak.

Lite snabb bakgrund: WikiLeaks har alltså fått tag på korrespondens mellan ambassader som visar att makthavare världen över ljuger ganska rutin- och slentrianmässigt, och just nu avslöjas detta bit för bit. Bland annat, här i Sverige, så visade det sig att omfattningen av FRAs samarbete med USA inte ens var känt inom regeringskansliet. Före FRA-lagen. Före riksdagens omröstning. Sådana saker.

Det som händer är faktiskt riktigt deprimerande. Inte att någon läcker information om missförhållanden till medier; sådant händer och ska hända hela tiden. Det som gör mig riktigt berörd är hur makthavarna svarar.

Tidigt igår morse förlorade WikiLeaks sin domän, wikileaks.org. Igår kväll kastades WikiLeaks ut från serverparken hos Amazon och under natten ströps pengaflödet till WikiLeaks genom PayPal. Det blev väldigt snabbt ett krig om makten över informationen, makten över själva infrastrukturen. Det blev precis den situation vi har varnat för i snart fem år.

Jag kan inte fatta att vi sitter och  delar med oss av information om vilka IP-adresser som fortfarande inte är censurerade. — @kyrah

Gränserna mellan repressiva regimer som Kina och Iran och den påstått fria västvärlden suddades ut på en dag. Plötsligt fick vi göra precis som kinesiska och iranska dissidenter och vara med i en kapplöpning om vilka informationsvägar som fortfarande fungerade, allt medan de stängdes i nästan samma tempo. Aktivister över hela världen satte upp nya domäner åt WikiLeaks — Schweiziska Piratpartiet var tidigt ute och registrerade och satte upp wikileaks.ch åt dem — och massor av aktivister började spegla informationen. Svenska Telecomix var en viktig del av epicentret för räddningsaktionerna. Alldeles nyss kom organiserad masspegling upp (uppdaterat: se här för instruktioner om du har en Ubuntuserver).

Flera höga politiker har gått ut offentligt och sagt att WikiLeaks borde terroriststämplas, och till och med att Julian Assange och/eller flera källor borde lönnmördas.

Vi pratar om en källa till media nu. En källa som har avslöjat missförhållanden på högsta regeringsnivåer. Missförhållanden som därefter har publicerats av de mest ansedda tidningarna på planeten. Och flera politiker här i väst reagerar med att källan till medierna, uppgiftslämnaren, borde lönnmördas av statliga agenter. Och säger det öppet i TV och tidningar.

Inser alla hur långt det har gått då?

Det är så här det går till i bananrepubliker. I diktaturer. I Kina och Iran. Ställen där dissidenter, precis som vi, behövde hoppa runt mellan olika adresser igår lördag för att ligga ett steg före censuren. Det är grundläggande rättigheter som vi slåss för; rätten att avslöja missförhållanden, rätten att kommunicera oavlyssnat och grundläggande yttrandefrihet.

Makten över infrastrukturen

Det är precis det här vi pratat om hela tiden, när vi pratar om behovet av ett fritt och neutralt nät (och för den delen, samma sak med all annan informationsinfrastruktur). Vi ser tydligt att när maktstrukturerna hotas av okontrollerad information, så letar de efter anledningar att stänga ner och begränsa friheten att kommunicera; anledningar som kan vinna allmän acceptans. Övergrepp. Terrorism. Mobbing. Men det hägrande målet för dessa makthavare är att vinna tillbaka makten över infrastrukturen; makten att bestämma vilka budskap som får färdas på allmänna informationsvägar.

Det är väldigt typiskt, att när någon publicerar så här generande information, så angrips inte bara den som publicerar. Även infrastrukturen angrips: de kanaler som gör att allmänheten kan ta del av informationen. WikiLeaks’ internetleverantörer (bland annat svenska Bahnhof!) har satts under hårt tryck. WikiLeaks fick sina donationskanaler på PayPal indragna. WikiLeaks blev av med sin processorkraft som de köpte från Amazon.

Det är inte bara ett krig om informationen, utan även om makten över infrastrukturen.

Vi har sagt hela tiden att en censurmekanism som till exempel har som officiellt syfte att hindra pedofiler lika gärna kan användas mot människor som vill avslöja missförhållanden och maktmissbruk. Det är bara frågan om vem som håller i censurspakarna, och vad de har för syften för stunden. Och nu visar sig intentionerna tydligt: makthavare angriper uppgiftslämnare till media som drar ner byxorna på sagda makthavare. Direkt och utan att tveka. Det där med pedofiler och terrorister lät jättebra i media, men i själva verket handlar det om att ha kontrollen över vem som får säga vad.

Alla medel är tillåtna i kriget om yttrandefriheten. Pengaflöden stryps, bankkonton stängs, domäner dras in, samtal från höga politiker används som påtryckning mot alla som har med dessa… obekväma människor att göra. Obekväma för makthavarna. På andra sidan slagfältet står nätaktivisterna som mobiliserar för rätten till yttrandefrihet, rätten att kommunicera, och rätten att avslöja missförhållanden. Rätten till vanlig hederlig journalistik, till och med.

Kriget om yttrandefriheten utspelar sig här och nu. Jag kan inte nog betona hur stor konflikten som händer precis nu är, och den berör mig väldigt djupt och väldigt personligt.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mr Profit

  Hur donerar man bäst till Wikileaks utan PayPal? Som garanterat kommer fram?

  1. Tommy
  2. Laban

   Det undrar jag också. Men framförallt undrar jag hur man donerar pengar utan att det går att spåra till mig. Tex borde det ju via Swiftavtalet gå att få reda på att jag har donerat t Wikileaks om jag gör det från mitt bankkonto. Då får man problem om man reser till USA eller så kanske man blir åsiktsregistrerad av Säpo.

   1. Laban

    Och samtidigt är man ju inte säker på att pengarna kommer fram om man skickar dem med posten till University of Melbourne Branch

 2. Daniel

  @Mr Profit

  Guld via FedEx kanske?

 3. Mikael Nilsson

  Rick: som tillägg till hela inlägget:

  “och INGENSTANS finns det en domstol inblandad som avgör skulden. Allt är beslut av exekutiva makthavare”.

  Om det hela *åtminstone* tog vägen via domstol, då fanns det liksom en liten chans att stoppa det den rätta vägen. Men due process är utkastat med badvattnet.

  1. Mikael Nilsson

   … och det enda svaret på exekutiva åtgärder är såklart motaktivism. Därav infokrig.

 4. Gustav Wetter

  Det känns som att WikiLeaks enda sätt att klamra sig fast online är just att ta hjälp av så många som möjligt för att spegla sig på massor av ställen. När kommer en steg-för-steg-guide till hur man rent praktiskt går tillväga för att tillhandahålla nödvändig funktionalitet på sin egen LAMP-webserver hemma, tro?

  1. Henry Rouhivuori

   Att hosta olagligt innehåll på din hemdator kan rendera i att uppkopplingen stängs av. Det behöver inte bevisas i domstol utan leverantören kan ange brott mot avtalet som skäl.

   1. Stefan

    Fast det skulle bli en jävla process/kostnad att stänga av alla sina kunder…

   2. Gustav Wetter

    Jag efterlyste vad som behövdes rent tekniskt för att åstadkomma en sådan spegling på en hemmaserver. Jag fick svar på detta av gaqzi på under en timme.

    Nu efterlyser jag samma typ av expertrådgivning från någon med juridisk kompetens; är det verkligen olagligt att sprida denna typ av information? Är det inte bara olagligt att läcka den från första början? Om det är olagligt att sprida information som redan är läckt så borde väl Bahnhof, Aftonbladet, DN och SvD ligga brunt till vid det här laget?

   3. Edvin

    Stefan: Men i praktiken skulle det aldrig komma att röra sig om ens i närheten av nästan “alla kunder”, bara ett fåtal engagerade.

   4. Daniel Wijk

    Det finns ingenting som tyder på att det Wikileaks sänder ut är “olagligt material”.

   5. Anonym

    Jag föreslår att vi skiter i lagen och hostar wikileaks omedelbart. Att vi kan inte lita på makthavare för vår egen säkerhet borde vara uppenbart.

  2. gaqzi

   En snabbt skriven steg-för-steg, http://sanitarium.se/blog/2010/12/howto-satta-upp-en-wikileaksspegling/

   Om du får problem så är det bara att fråga bland kommentarerna där eller på Piratpartiets IRC. 🙂

   1. Thomas Tvivlaren

    Bra jobbat! Har du möjlighet att slänga ut en version på engelska också så sprider jag den vidare på studs.

    Om så sker, maila vänligen när det är klart: http://address-protector.com/GqdC401HwSqgOaR98RHEDYbaHJXBNlnqTOV2mLDoYAygqrjbjocyDK9XYKuLB-VhPcAetlINbIimCzxVEjnGFQ

  3. Jonas Sandberg
  4. Anders Andersson

   När amerikanska politiker hotar att åtala australiske medborgaren Assange för “landsförräderi” på grund av vad han har gjort i Sverige, Island, Frankrike och Schweiz, och därvid uttryckligen hänvisar till amerikansk lag, då känns det en smula vanskligt att uttala sig om vad i den här historien som är “lagligt” respektive “olagligt”. Jag utgår dock från att din fråga är begränsad till svensk rätt som lagstiftaren har tänkt sig den. Tyvärr kan jag inte peka på någon webbsida med en uttömmande redogörelse, men jag kan försöka sammanfatta kort:

   1. Massmedieföretag med utgivningsbevis (tidningar, radio och TV) är i stort sett immuna mot statliga ingripanden. De brott en ansvarig utgivare kan åtalas för finns uppräknade i 7 kap. 4 § tryckfrihetsförordningen (för närvarande 18 stycken), samt några i 5 § som inte är relevanta här. De tryckfrihetsbrott som jag tycker ligger närmast till hands är vårdslöshet med hemlig uppgift och förtal, men det förstnämnda brottet förutsätter att uppgifterna är av betydelse för Sveriges försvar (till exempel om något ambassadtelegram avslöjat hur den svenska ubåtsflottan arbetar), och att Urban Ahlin eller Angela Merkel skulle stämma en svensk tidning för att ha återgivit vad amerikanerna skrivit om dem finner jag både krystat och osannolikt.

   2. Övriga som förmedlar informationen saknar det ensamansvar som gäller för massmedierna, vilket betyder att vem som helst som på något sätt är inblandad i verksamheten kan ställas till svars för sin del i densamma. Det finns dock i praktiken inte så många fler brott som rör yttrandefriheten än de som nämns i TF, så i teorin borde skillnaden inte vara särskilt stor. Till det som skiljer hör personuppgiftslagen, PUL, men Datainspektionen skulle bara bli till åtlöje om den höjde rösten i det här sammanhanget.

   Därutöver kan man tänka sig olika juridiska slamkrypare, som att hänvisa till bestämmelser om upphovsrätt, filmcensur, radioprogram avsedda att tas emot utomlands och så vidare, men vilken åklagare vågar sig på något sådant innan TPB-målet är avgjort i HD? Upphovsrätten är ett gummiband som redan gått av.

   Henry har hur som helst en poäng när han varnar för vad operatören kan göra; det behöver visserligen inte visas att du begått något lagbrott för att operatören skall kunna stänga av ditt abonnemang, men det räcker med att peka på någon klausul i ert avtal, till exempel den som säger att du inte får tillhandahålla en allmänt tillgänglig webbserver via ditt bostadsabonnemang.

   Tag nu inte detta som juridiskt oklanderliga råd; jag är precis som du själv lekman på området och kan bara redogöra för mina egna överväganden i samma situation (jag har just nu inte de nödvändiga resurserna att ställa till förfogande, så frågan är tills vidare akademisk för mig).

   1. Gustav Wetter

    När det kommer till avtalsbrott så har jag förmodligen brutit det avtal jag har med min leverantör i samma stund som jag öppnar upp för att använda tjänster hemma på min egen dator som andra kan nå från nätet (web/ftp/ssh).

    Tack för redogörelsen! 🙂

   2. Anders Andersson

    Som jag tolkar Telias text strider det inte mot avtalet att ha diverse servertjänster aktiverade på den egna IP-adressen, så länge man bara använder dem själv eller inom en snäv krets (familjen), utan det är när man sprider adressen till allmänheten och den börjar användas som Telia blir gramse.

    Jag har full förståelse för att Telia har en sådan här regel; de vill helt enkelt slippa vara “mediehus” för en massa nätpublikationer och få abuse-anmälningar om allt möjligt som står på webbsidorna. Det är fullt tillräckligt att behöva jaga spam-bottar, virus och fildelare (om de nu gör det).

    Däremot tror jag inte att Telia bryr sig så mycket om indirekt utnyttjande; till exempel skulle jag kunna sätta upp en reverse proxy på något webbhotell och leda trafiken i en SSH-tunnel hem till min bostad där den egentliga webbservern och alla data finns. Allmänheten får då ingen vetskap om Telias inblandning, utan eventuella klagomål hamnar hos webbhotellet (som jag relativt lätt kan byta om verksamheten ogillas där).

   3. Kalaspuffar

    Du skrev “Däremot tror jag inte att Telia bryr sig så mycket om indirekt utnyttjande; till exempel skulle jag kunna sätta upp en reverse proxy på något webbhotell och leda trafiken i en SSH-tunnel hem till min bostad där den egentliga webbservern och alla data finns”

    Hur åstadkommer du detta om du tex bara har tillgång till webhotellet och kan uppdatera det via FTP?

   4. Anders Andersson

    Huruvida det är möjligt att skapa en proxy-kanal via webbhotellet beror förstås på vilka tjänster som erbjuds. Enbart statiska HTML-filer som man laddar upp med FTP räcker knappast. I mitt fall har jag tillgång till login-shell under Debian GNU/Linux där jag kan lägga upp både statiska filer och CGI-program samt konfigurera Apache-servern via .htaccess för mina egna domäner.

    Jag har inte implementerat någon proxy av den sort jag föreslår, men jag använder i dagsläget procmail och ssh för att sortera och vidaresända e-post till mina olika adresser.

    Jag skulle till exempel kunna köra en MySQL-server på min egen maskin hemma, och ge allmänheten tillgång till den enbart via ett webbgränssnitt på webbhotellet.

  5. ConnyT
 5. wikileaksdemon

  Bra skrivet. Har du engelsk översättning av detta som kan spridas? I annat fall översätt detta…

  demon

  1. Rick Falkvinge

   Good point. Översätter imorgon bitti (är full nu).

   1. Mikke

    omg Rick. LOL

   2. Rick Falkvinge

    Javafan, det var ju lördagkväll och jag var tvungen att få en del av frustrationen ur systemet.

    Nu träning, sedan mat, sedan söndagens arbete.

 6. Aldain

  Kan väl säga som så att illusionerna slutligen har krossats för min del. Hade väl närt någon tynande liten förhoppning om att USA trots allt inte var det rena skitland som de utmålats till, men det här var sista spiken i kistan.

  När det kommer till kritan så sitter faktiskt folkvalda politiker och pratar om att låta mörda flera personer vars enda brott är att säga sanningen.
  Är dessa politiker ens människor längre? Eller har makten så totalt stigit dem åt huvudet att det är det enda som överhuvudtaget räknas längre?

  Jag blir mer och mer övertygad om att vissa personer helt enkelt är onda, rakt igenom. Saknar helt enkelt ord för min avsky för dessa kretiner..

 7. Howto: Sätta upp en Wikileaksspegling – corner of ramblings

  […] kommentar i Rick Falkvinges inlägg Fullt krig om informationen så efterfrågades en snabbguide för att dra […]

 8. Magnus

  Nej! Wikileaks är ingen uppgiftslämnare, de är en mellanhand mellan uppgiftslämnaren och nämda mediehus. En budbärare om du så vill..

  1. Rick Falkvinge

   Uppgiftslämnaren är den som lämnar uppgifter till mediehus. Hur många led det finns innan dess är ointressant.

   1. Magnus

    Sett snävt från tidningens synvinkel ja, men vi är väl inga mediehus och borde kunna se hela kedjan. Man skjuter inte brevbäraren för att han kommer med dåliga nyheter. Det är dock en helt annan sak med de som faktiskt läcker till wikileaks, i många fall är de rent av brottslingar men samtidigt en sorts hjältar. Men hur man än vrider å vänder på det, så är det varken weikileaks eller medias fel att myndigheter mfl. läcker som såll, det är deras eget bekymmer.

    För övrigt vill jag tipsa om en artikel av Pepe Escobar på Asia Times angående Wikileaks som håller en viss intellektuell nivå och analyserar wikileaks potential att röra om, även om alla förståsigpåare säger “att det visste vi redan” osv.. Cracks in the wilderness of mirrors . Här ett citat ur artikeln som inte går av för hackor:

    If the conspiracy is an electronic network – let’s say, the Matrix – what he wants is to strike at its cognitive ability by debasing the quality of the information.

    Here intervenes another crucial element. The ability of the conspiracy to deceive everyone through massive propaganda is equivalent to the conspiracy’s penchant for deceiving itself through its own propaganda.

    That’s how we get to the Assange strategy of deploying a tsunami of leaks as a key actor/vector in the informational landscape. And that takes us to another crucial point: it doesn’t matter whether these leaks are new, gossip or wishful thinking (as long as they are authentic). The – very ambitious – mother idea is to undermine the system of information and thus “force the computer to crash”, making the conspiracy turn against itself in self-defense.

    Tänk om våra sk. journalister kunde leverera sådana analyser, drömmer…

  2. Tomas Kronvall

   WikiLeaks är en uppgiftslämnarproxy.

 9. Magnus

  Till alla som pratar lönnmord och liknande, till dem säger jag bara Anna Politovskaja, tänkte ni likadant då?

 10. […] elis blogg, falkvinge […]

 11. Jerker Wågberg

  Kan ett organiserat användande av Flattr vara ett alternativ till PayPal för Wikileaks? En finansiell onion-router.

  1. Rick Falkvinge

   Jag förutspår alternativa bankväsenden inom tio år, just på grund av myndigheternas kontrolliver.

   1. Jonas Sandberg

    10 år är lång tid. Hur löser wikileaks detta problem på bästa sätt NU är som frågan.

   2. snabel

    Typ Bitcoin, eller med vanliga pengar?

   3. Rick Falkvinge

    Bitcoin är ett mycket intressant initiativ.

   4. clacke

    Atlernativa bankväsenden finns redan idag: http://freedom.orlingrabbe.com/lfetimes/hawala.htm

  2. clacke

   “Currently, Flattr supports most credit cards and direct banking. We’re using Moneybookers and PayPal to achieve this. To get money out of the system, we currently support PayPal only.”

   http://flattr.com/support/faq

 12. snabel

  Det finns bara ett botemedel mot sådant här – maktspridning. Riktig demokrati. En platt ekonomisk resursfördelning.

  Inga rika människor eller företag. Inga politiker som kan sitta i slutna rum och bestämma över alla andra. Ett platt samhälle av individer som tillsammans utgör och styr samhället som likar. Detta borde vara Piratpartiets politiska vision.

  Inte vänster som i Staten, inte höger som i Storföretaget, utan nedåt som i Medborgarna. Både liberalhöger och individualistiskt solidaritetsvänster samtidigt. Det är dags att bli ett heltäckande parti på denna Medborgar-fokuserade ideologi anser jag.

  1. Jonas Sandberg

   Intressant vision. Instämmer dock i att pp bör bli heltäckande. Annars är det kört.

  2. Erik

   Anarkism brukar det kallas.

   1. snabel

    Det beror väl på vad man lägger i ordet anarkism. Man skulle kunna säga att demokrati är en form av anarkism, och i så fall ja, jag menar anarkism…

    Jag menar att staten så långt det är möjligt skall vara summan av alla medborgare, och så lite som möjligt en egen enhet med mäktiga personer.

    Men jag menar inte att det inte skall finnas något som helst bestämmande eller makt på högre nivå än individnivå. Bara att denna högre nivå skall vara så platt fördelad över alla medborgare som möjligt, det vill säga så demokratisk som möjligt.

    Och riktig demokrati kräver faktiskt en relativt jämn fördelning av samhällets resurser, för pengar kommer alltid att vara makt.

   2. Anonym

    Det är inget fel på anarkism.

  3. aktivdemokrat

   Direktdemokrati är vad du efterlyser. Välkommen till Aktiv Demokrati!

   1. snabel

    Ja, det skulle inte göra mig någonting om Piratpartiet och Aktiv Demokrati gick ihop, eller började samarbeta på något sätt. Men eftersom vi har en så svag demokrati som vi nu har så tvingas jag att välja (på valdagen i alla fall), och då blir det Piratpartiet just nu…

 13. […] blogg, falkvinge, kulturbloggen, jinge, jerker, peo, amanda brihed, 之乎者也, motbilder, […]

 14. Wikileaks, en tanke kring DNS

  […] liksom genererat rätt mycket buzz pga sitt senaste ”släpp”. Så pass mycket buzz att bl.a. deras domän dragits […]

 15. Calle

  Jag börjar så smått inse att tiden har kommit… Kriget är här. Det syns inte när man tittar ut genom fönstret, men kriget är här.

  Jag ogillar allt som har med upptrappning av konflikter att göra, men i det här läget vill jag ta alla de (fredliga/non-violent) steg som jag kan ta! Jag måste göra min röst hörd!

  I det här läget borde var och en ta en funderare på “vad är det för värld jag vill ha – vad kan jag göra för att göra den bättre?”

  Stort tack till alla er som (sedan länge i vissa fall) stått upp för människors integritet & frihet och jobbat för en bättre tillvaro!

  1. snabel

   Det har alltid varit krig, och kommer alltid att vara krig. Välkommen till kriget!

 16. Eulalia Andaktén

  Var är sossarna? Var är Miljöpartiet? Var är Vänstern? Bollen ligger på straffpunkten! Målvakten Fredrik Reinfeldt hukar bakom korvkiosken! Oppositionslaget är dock upptaget av navelskådande eftervalssjälvpsykoanalys på något spa och har lämnat arenan! Inte ens feministvänstern har vaknat, eller också är de själva så mycket för internetcensur från sin hjärntvättade infallsvinkel (bort med porren så blir allt bra) att de i själva verket håller på USA i smyg just nu och gläds åt det som sker!

 17. Peter Andersson

  Det slår mig att politikernas/USAs reaktion på förlusten av kontroll över information hittills väl följer den kända Kubler-Ross modellen för “the five stages of grief”:

  Denial – Check

  Anger – Check

  Bargaining – Inte än, i alla fall inte officiellt…

  Depression – Inte än

  Acceptance – Inte än

  http://www.essortment.com/all/stagesofgri_rvkg.htm

 18. […] sätts under tryck, donationskanaler dras in och processkraft dras tillbaka, så är det “fullt krig om informationen“. “Jag tycker att media borde reagera hårdare när politiker säger att […]

 19. […] Då har jag med anledning av att Paypal stängt av Wikileaks, stängt av mitt konto på Paypal. Flera har gjort detta och hos Nikke (som inspirerade till rubriken av inlägget) hittar du hur man gör. Stefan på Sugbloggen tipsar dessutom om hur man kan donera pengar till Wikileaks på andra sätt. Själv har jag inte något Amazon-konto att stänga ner, men är ytterligare en aktivism som dragits igång i samband med makthavarnas krig mot infrastrukturen. […]

 20. Dennis Nilsson

  Denna video är episk ..
  http://www.youtube.com/watch?v=NXbCwq4ewBU
  förmodligen det bästa satiren på internet just nu

  1. Gustav Wetter

   Det värsta är att jag inte tror att det är menat som satir. Detta begränsar såklart inte den komiska effekten (tvärtom!) men det gör det på samma gång väldigt skrämmande.

 21. Olle

  Jag undrar vilka register jag finns med i nu när jag skänkt pengar till Wikileaks via Paypal.

 22. We The People

  The hero in the big white house
  Shakes his head and moans about
  The misery of his fellow man
  Just as though he really cared
  While the hand he holds behind his back
  Conceals the truth from those he is deceivin’
  The camera rolls another reel
  While the robots on the hill
  Are dashing madly to and fro
  Smiling at the status quo
  While in the secret, smoke-filled rooms
  They sell the very air that you are breathing
  When it’s payback time
  And you take that final ride
  When there is no place to run to
  And there ain’t no place to hide
  The supreme court of the universe
  Where justice is not blind
  And no prisoners will be taken
  When it’s payback time

  Charlie Daniels Band – Payback Time

  http://www.youtube.com/watch?v=EWwTJj_nosI

 23. ConnyT

  Glöm inte heller de massiva DDOS attackerna som sker mot WL. En eller flera demokratiska stater använder (eller stödjer) rent brottsliga handlingar för att hindra sanningen från att nå vanliga människor.

 24. […] Emma på Opassande har reagerat på detta och många med henne: Då har jag med anledning av att Paypal stängt av Wikileaks, stängt av mitt konto på Paypal. Flera har gjort detta och hos Nikke (som inspirerade till rubriken av inlägget) hittar du hur man gör. Stefan på Sugbloggen tipsar dessutom om hur man kan donera pengar till Wikileaks på andra sätt. Själv har jag inte något Amazon-konto att stänga ner, men är ytterligare en aktivism som dragits igång i samband med makthavarnas krig mot infrastrukturen. […]

 25. […] Svd, DN, Tokmoderaten, Zaramis, Falkvinge, AB, Svd, DN, HAX; Röda Berget, Beelzebjörn, Opassande, DN, DN, TRulpens, Anna Troberg, Anna, […]

 26. Lars

  Det är i stunder som dessa vänskap sätts på prov. USA förväntar sig nu att Sverige visar sin goda vilja och sätter käppar i hjulet för Wikileaks. Och troligen vill åtminstone en av de svenska ministrarna hjälpa sitt älsklingsland extra mycket. Kärlekens kraft ska inte underskattas.

  Man kan också fundera vidare på det svenska rättsväsendets möjligheter att ingripa mot någon av tidningarna. I första hand är det alltså brottet obehörig befattning med hemlig uppgift som kan komma i fråga. Det knepiga för utgivarna är att de inte kan vara riktigt säkra på var gränserna går. Kan det svenska försvaret eller UD med sina (hemliga) menbedömningar påvisa vilka skador som åsamkats, så vet man inte riktigt hur det slutar. Det kan räcka med bedömningar som stannar vid “icke obetydliga men” eller “betydande men” för rikets säkerhet. Skulle det handla om “synnerliga men” talar vi sannolikt om grovt brott.

  Knappast något av det som publicerats hittills lär nå upp till någon av dessa nivåer. Men jag gissar att t.ex. detaljerade rapporter om underrättelsesamarbete mellan Sverige och USA skulle kunna vara problematiska i det här hänseendet. Det som publicisterna inte alltid tänker på, är att man inte bara kan betrakta telegrammen var för sig. Vid menbedömningar ser man också till den samlade skadan.

  Det som däremot talar till utgivarnas fördel är ju att det inte handlar om några dokument som upprättats och sekretessbelagts i Sverige. Rimligen är det skillnad på att publicera svenska sekretessbelagda handlingar och dessa amerikanska, eftersom redan den svenska hemligstämpeln signalerar att en publicering kan skada rikets säkerhet.

  Sist och slutligen får man inte bortse från den starka ställning som ”allmänintresset” trots allt har i Sverige, vilket talar för att en förundersökning skulle läggas ned eller att utgivarna skulle frias i domstol.

  Att det här är frågor som diskuteras för fullt inom regeringen, försvaret och UD ska vi nog utgå ifrån. Med eller utan påtryckningar från USA.

 27. Hemlighållandet förändrade natur // Skivad lime

  […] wikileaks på sociala nätverk. Jag måste erkänna att det tog ett tag för mig att inse hur stor vidden är i det som håller på att […]

 28. […] Bloggat: Falkvinge, Kjellberg, Kulturbloggen, Kildén & Åsman, Röda Malmö, Röda Berget, Borgarmedia: SVD, DN1, […]

 29. Josef Boberg

  “Kriget om yttrandefriheten utspelar sig här och nu. Jag kan inte nog betona hur stor konflikten som händer precis nu är, och den berör mig väldigt djupt och väldigt personligt.”

  Jo… – Rick Falkvingen – mig med. Dock… – “krigsprincipen” har ju testats i nu mer än 6000 år – och den har ju bara lett till mer och mer av eländes elände – som jag ser det.

  Därför undrar jag om det ej är läge snart för att prova Mahatma Gandhi´s så framgångsfulla koncept i Indien på sin tid: ”Simma lugnt” (video 44 min).

  Tänkvärt

 30. Kamp om yttrande- och informationsrätten. | Annarkia

  […] bloggar : Allende, Rick Falkvinge, Motbilder, Kulturbloggen, […]

 31. Josef Boberg

  Allt med Wikileaks är ju ej för stunden borta. T ex det här finns ju kvar på nätet.

  Efter att ha kollat dessa videos – så kan jag ej annat än undra över om ej just människan har potential för att bete sig värre än djävulen i helvetet.

 32. anne

  jag tror och hoppas att det skall finnas leverantörer i Sverige som kan stötta sedan finns det ju tvivelaktiga länder som skiter i USA och världsordningen. att sverige nu rapar samma som sitt broderland USA är väl bara i tiden, då man vill förändra grundlagen så att den anpassas efter EUoch inte efter de traditioner vi haft i SVErige

  1. Anders Andersson

   Det sprids givetvis mängder med rykten i ett sådant här läge, många säkert avsedda att överdrivet misskreditera endera sidan. Vad spelar det för roll vilka uppgifter som är sanna? Att någon har “kontakter” med en viss företagsgrupp är ingalunda något giltigt skäl att hota vederbörande med utomrättsligt lönnmord. Det är för att i lugn och ro reda ut eventuella oegentligheter i någons handlande som vi har domstolar. Lämna eventuella vittnesmål där i stället för att försöka sabotera försvaret av enskildas fri- och rättigheter, som för övrigt tillkommer medlemmarna av familjen Rotschild också.

   När kulorna viner om öronen, filosoferar du då över huruvida den som avlossar skotten är svart eller vit?

  2. ANNM

   Åh nej! Wikileaks har kontakter med tidningar!

   Vänta nu…

  3. Josef Boberg

   Den globala BankingLigan stödjer ALLTID båda sidorna i ALLA världens konflikter (video 3 tim 35 min). Men självklart ser dom till att utfallet blir det dom har bestämt.

   Smart – eller

 33. Dennis Nilsson

  @mateja

  Kolla in den satirskt roliga och episka videon ” Wikileaks v Bill O’Reilly – the War on Journalism – Rap News 5 (ft. Julian Assange) “: http://www.youtube.com/watch?v=NXbCwq4ewBU

  Slutet på den är en tankeställare.

 34. Nu sätter de skrattet i halsen | Anna Troberg

  […] har det varit ett tag. Regeringen har suttit på sina höga hästar och skrattat bort kritiker som vågat påpeka att deras övervakningsiver gått för långt, inte för att vi haft fel, utan […]

 35. Informationskriget eskalerar | Rick Falkvinge (PP)

  […] går vansinnigt fort nu. Igår skrev jag om att höga politiker går ut i media och vill att uppgiftslämnare till media ska skjutas, eller åtminstone lönnmördas. Det är så det går till i Kina och Iran. Och nu även här i […]

 36. Kriget är här! « Sysadminbloggen

  […] om Wikileaks: Svd, DN, Tokmoderaten, Zaramis, Rick Falkvinge, AB, Svd, DN, HAX; Röda Berget, Beelzebjörn, Opassande, DN, DN, trulpens-lilla-grona, Anna […]

 37. Wikileaks vår tids skott i sarajevo | Henry Rouhivuori

  […] Kriget är här! « Sysadminbloggen, Informationskriget eskalerar | Rick Falkvinge (PP) , Farmor Gun i Norrtälje: Vad handlar Wikileaks om?, Hultins tankegång » Värre än IB-affären, Nu sätter de skrattet i halsen | Anna Troberg , Wikileaks under attack | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället, Piratpartiet Presscenter » Blog Archive » Piratpartiet kräver: åtala statsråden, Svensk Myndighetskontroll: Regeringen har dolt avtal för riksdagen « Svensk Myndighetskontroll, Att uttrycka sin åsikt till PayPal « infallsvinkel, Dåligt för min karma – men fan vad jag är skadeglad! « Cui bono?, Wikileaks, en tanke kring DNS, Min dag med InternetKrig – Del 1/? | Elis Blogg, Hej då PayPal – idag avslutar jag mitt konto, Fullt krig om informationen | Rick Falkvinge (PP). […]

 38. Jag är Wikileaks! « Sverige är inte världens navel!

  […] Brihed, Scaber Nestor som lagt in ett Wikileaks dokument ,  Svd, DN, Tokmoderaten, Zaramis, Falkvinge, AB, Svd, DN, HAX; Röda Berget, Beelzebjörn, Opassande, DN, DN, Gothbarbie, Anna […]

 39. TP

  Citat:

  “Flera höga politiker har gått ut offentligt och sagt att WikiLeaks borde terroriststämplas, och till och med att Julian Assange och/eller flera källor borde lönnmördas.
  Vi pratar om en källa till media nu. En källa som har avslöjat missförhållanden på högsta regeringsnivåer. Missförhållanden som därefter har publicerats av de mest ansedda tidningarna på planeten. Och flera politiker här i väst reagerar med att källan till medierna, uppgiftslämnaren, borde lönnmördas av statliga agenter. Och säger det öppet i TV och tidningar.”

  Vilka är dessa höga politiker och i vilka tidningar/TV säger de att Assange borde lönnmördas?

  1. TP

   Varför skulle jag vara nöjd? Jag efterlyste källor på att flera höga politiker skulle ha gått ut offentligt med just det.

   Ingen av dina länkar visar att några höga politiker skulle ha sagt det.

   Så varför ska jag vara nöjd? Ska vi konstatera att detta var ytterliggare ett av Ricks otaliga felaktiga påståenden? Börjar bli lite väl mycket nu, i stort sett inte ett enda blogginlägg från den mannen, som ska vara ett slags partiledare, är utan fel. Pinsamt.

   1. Scary Devil Monastery

    Palin är, om än rubbad, en kandidat för nästa presidentval och guvernör.

    Robert Gates är ekvivalenten till försvarsministern.

    Tom Flanagan är Kanadensiska premiärministerns före detta rådgivare och politisk strateg.

    Och som grädde på moset är Karl Rove GWB’s egen personliga spin doctor.

    Dessa uttalanden är offentliga så det förslår. Jag konstaterar att du antingen trollar hejvilt eller inte känner till vad orden “offentligt uttalande” betyder. Görs det inför pressen så räcker det onekligen för att det skall – för vem som helst – betyda vara officiellt.

    Vill du vänta på att vita husets talesman uttalar sig om saken så varsågod.

    Nej, var ditt uttalande bara att påpeka att Rick hade fel så bör du inte vara nöjd, då han inte hade det.

   2. Scary Devil Monastery

    Skall vi lyfta vad som sagts i andra länder än just USA eller kommer du fortsätta trolla oavsett? Jag bara frågar så jag vet om jag bör slösa mer tid på den saken.

   3. TP

    Men de som pratar om att lönnmörda folk är INTE politiker. Palin, som sannerligen är rubbad, säger det t.ex. inte o.s.v.

    Så den som trollar är inte jag utan den som säger att flera höga politiker säger att man bör lönnmörda Assange. Det är tydligen inte sant. Jag förstår inte riktigt varför man hela tiden ska devalvera sin egen trovärdighet med sådana falska/överdrivna påståenden. Det finns tillräckligt med saker att kritisera gällande detta utan att behöva fabricera saker.

   4. Scary Devil Monastery

    @TP

    Faktum är att Tim Flanagan passar in under vilken definition av politiker som helst om du inte vill skriva om merriam-websters definition av ordet.

    Samma sak med Huckabee.

    Sättet man jagar Al-quaeda på är bland annat f.ö. med hjälp av drones och bomber, så även Palin’s rubbade uttalande är ett rop på blod.

   5. TP

    Jag antar att du menar “Tom” och han är inte på något sätt en hög politiker: http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Flanagan_(political_scientist)

    och Palin har inte sagt att man bör lönnmörda Assange.

    Jag fattar inte vad du/ni tjafsar om. Det är uppenbart att Ricks snack om flertal höga politiker…lönnmörda bla bla bla var felaktigt. Varför inte bara erkänna det och lära sig till nästa gång? Ett genomgående drag från Ricks sida är att ge uttryck för felaktigheter. Hade jag haft tid så kunde jag gjort en lång lista. Min enda förhoppning är att han ska göra något så grundläggande som att läsa igenom vad han skriver, läsa igenom de källor han hänvisar till o.s.v. Det är inga höga krav. Hade jag haft ett sådant förhållningssätt till fakta som Rick har så hade jag fått sparken för länge sedan. Det är alltså inte en orimlig önskan.

    Vill du försvara Rick, av någon märklig anledning, så gör det. Men är det inte bättre att se till att felaktigheterna slutar flöda? Om någon från den s.k. lobbyn hade skrivit sådana flagranta felaktigheter så hade ni hoppat på det direkt.

   6. Scary Devil Monastery

    *suck*

    pol·i·ti·cian noun ˌpä-lə-ˈti-shən
    1
    : a person experienced in the art or science of government; especially : one actively engaged in conducting the business of a government
    2
    a : a person engaged in party politics as a profession

    Jo, Flanagan är en politiker. Därtill en särdeles viktig sådan då han agerat rådgivare åt en landsledare. Inflytande som inte bara försvinner.

    Mitt problem är att du omdefinierar vad ord betyder vilket är särdeles udda eftersom du själv verkar vara mycket intresserad av exakthet.

    Rick har fullständigt rätt i det här fallet. Vill du kommentera varje del där Rick inte har uttryckt sig med tillräcklig exakthet, så var så god…men kolla upp att du själv har rätt i korrigeringen först.

   7. TP

    Nu får du väl ändå ge dig. Hav var en rådgivare för flera år sedan. Han har aldrig blivit vald till något o.s.v.

    Hur fan kan du få det till att han är en HÖG POLITIKER när han inte är en politiker utan är en professor på ett universitet?

    Är Lars Calmfors en hög politiker? Är Stig-Björn Ljunggren en hög politiker?

    Rick påstår att ett FLERTAL HÖGA politiker har sagt en sak och detta är vad ni har att komma med? En professor på ett universitet som inte är vald i någon som helst politisk församling. Det är “FLERTAL HÖGA POLITIKER” enligt er.

    Han är inte “one actively engaged in conducting the business of a government” och därmed faller din första punkt.

    Han är inte “a person engaged in party politics as a profession” och därmed faller din andra punkt.

    Så vad är det du tjafsar om? Detta är nog något av det värsta jag varit med om, försvara något uppenbart felaktig in absurdum istället för att bara erkänna vad alla ser. Mycket dålig egenskap.

    Men, men, tycker du att en professor på ett universitet är samma sak som ett flertal höga politiker så får du väl göra det men det är en lustig definition av ordet.

 40. Begun, this Clone War has | Henry Rouhivuori

  […] med | Anna Troberg , Piratpartiets servrar återigen utsatta för DDoS-attacker | Anna Troberg , Fullt krig om informationen | Rick Falkvinge (PP) , Informationskriget eskalerar | Rick Falkvinge (PP) , Första infokriget, dag 3 | Rick Falkvinge […]

Comments are closed.

arrow