Informationskriget eskalerar

Saker går vansinnigt fort nu. Igår skrev jag om att höga politiker går ut i media och vill att uppgiftslämnare till media ska skjutas, eller åtminstone lönnmördas. Det är så det går till i Kina och Iran. Och nu även här i Väst.

Idag har det kommit mer, mycket mer av den där “Välkommen till Kina”-känslan. Ett axplock:

Studenter i USA ges ett vänligt råd att inte prata om WikiLeaks med sina vänner om de vill ha jobb efter examen. Rådet kommer inifrån statsförvaltningen. Den sortens subtil skrämsel har jag aldrig någonsin sett i väst tidigare, men den förekommer i… ja, just det. Kina och Iran. Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om hur det går kalla kårar när en statstjänsteman antyder, bara antyder på det där sättet att “det kanske går dåligt för dig om du diskuterar det här med vänner och bekanta”.

Schweiz letar efter sätt att stänga WikiLeaks’ bankkonto, utöver att PayPal redan har stängt ett av inflödena.

Australiensisk polis letar efter och funderar på om man kan sätta dit Julian Assange för något brott. (I normalfall går man åt andra hållet: man hittar brottet först och sedan hittar man en gärningsman; att göra tvärtom är att be polisen ta hand om en besvärande person på vilket sätt som helst och har inte i ett rättssamhälle att göra.) De undersöker dessutom möjligheterna att göra honom statslös genom att göra hans australiensiska pass ogiltigt.

Under tiden har WikiLeaks höjt sina försvarsinsatser och gör det nu enkelt för vem som helst att sätta upp en spegelkopia av hela WikiLeaks, så att sajten distribueras över massor av olika servrar och länder. Sanitarium satte upp steg-för-steg-instruktioner på svenska (och jag har redan satt upp en egen spegel hemma hos mig, det var enkelt). Mindre än 24 timmar efter det arbetet började är WikiLeaks spegelpublicerat fullt ut på över 200 ställen.

Historiska paralleller

Jag brukar ibland säga att allt detta har hänt förut, och allt detta kommer att hända igen. Jag skrev igår att man angriper infrastrukturen för att hindra information och idéer att komma ut (och dagens händelser fortsätter på samma tema, plus att man börjar skrämma människor från att prata om det). En viktig parallell hände under andra världskriget här i Sverige.

Man kunde inte förbjuda tidningar att tryckas, det hade grundlag sett till. På något sätt ville man ändå få stopp på vissa tidningar, framför allt kommunistiska och antinazistiska. De var… besvärande. Det var då som något ljushuvud kom på att man kan förbjuda dem att transporteras på järnväg och väg, även om man inte kan förbjuda själva tryckningen. Då skulle ju idéerna inte komma ut. Det kallades för transportförbud och lagen gällde 1940-1943.

Parallellerna är slående. Man lyckades inte stänga ner obekväma publikationer, utan angrep i stället infrastrukturen från maktens håll. Även responsen är väldigt lik det som händer idag: aktivister kring dessa politiska tidningar, massor av aktivister, byggde snabbt upp ett volontärnätverk för att bygga upp en ny fungerande distribution och bära ut tidningarna på egen volontärkraft. Det fungerade. Angreppet mot infrastrukturen för att tysta idéer misslyckades.

1949 skrevs det in i svensk grundlag att ingen får vägra att transportera en tidning på grund av dess innehåll. Då hade det tidigare angreppet på infrastrukturen fallit i stor skam.

Det gäller att upprepa historien. Det är upp till oss, här och nu, att fortsätta kämpa för en fungerande infrastruktur. Så länge idéerna kan bäras ut, så har de som förespråkar censur ingen chans.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mollemand

  It wouldn’t be a party w/o Anonymous:

  http://www.buzzfeed.com/tag/operation_avenge_assange

  Expect them … and good luck PayPal

 2. Daniel

  Jag har också slängt upp en mirror:
  http://wikileaks.excds.se

  Undrar om jag kommer få fan av min hostingleverantör nu? 🙂

 3. Stefan

  Rick – länken till Santiaruims instruktion att sätta upp egen spegling funkar inte.

  http://sanitarium.se/blog/2010/12/howto-setting-up-a-wikileaks-mirror/

  fridens/Stefan

  1. Adam Eltér

   Gjorde en snabb copy-paste och laddade upp guiden på ImageShack och Bayimg:

   http://image.bayimg.com/labmdaadc.jpg

   http://img684.imageshack.us/img684/2199/mirrorguide.png

 4. E-mannen

  @Daniel: Du har väl krypterat alla dina diskar? Man vet aldrig när USAs inhyrda torpeder, aka ‘Svenska rättsväsendet under Alliansens styre’, dundrar in.

 5. Stefan

  Fan!

  och två sekunder efter min kommentar funkar det givetvis.

  *begraver huvudet i händerna*

  1. Gustav Wetter

   Jag har fortfarande inte sett något spår av några filer på min server, trots att jag följt guiden och instruktionerna på Wikileaks exakt såvitt jag kan se. Finns det någon här som vet om man måste ange en egen domän annan än “www.wikileaks.org” i Wikileaks formulär för att det ska fungera? Någon som har någon tanke om vad som kan saknas?

 6. Klas

  För i helvete.
  Hur satan det resoneras kommer jag nog aldrig förstå.

 7. Putte

  Här kommer (ännu en) totalsågning av radikal-feminist-tanten, åklagare Marianne Ny.

  http://thestandard.org.nz/marianne-ny-making-an-arse-of-swedish-law/

  Hittills är det bara Bloggelito som krävt hennes avgång. Dags för fler och tyngre opinionsbildare att kräva att hon avgår (dock inte Falkvinge).

 8. Wikileaks vår tids skott i sarajevo | Henry Rouhivuori

  […] är här! « Sysadminbloggen, Informationskriget eskalerar | Rick Falkvinge (PP) , Farmor Gun i Norrtälje: Vad handlar Wikileaks om?, Hultins tankegång » Värre än IB-affären, […]

 9. ANNM

  I den senaste batchen av meddelanden beskriver ambassaden i Berlin hur Merkel var rasande efter att så många tyska MEPar röstat emot SWIFT-avtalet första gången det var uppe i parlamentet, och föreslår att “we need to intensify our engagement with German government interlocutors, Bundestag and European parliamentarians and opinion makers to get our views across”.

  http://wikileaks.rickfalkvinge.se/cable/2010/02/10BERLIN180.html

  Hur det gick efter det vet vi.

  1. ANNM

   Tydligen var det Hamburgs borgmästare som hade haft ett privat samtal med Merkel och sedan sprungit till den amerikanska ambassaden dagen efter för att berätta om det:

   Ҧ2. (C) Hamburg Mayor Ole von Beust (CDU) told Ambassador
   today (2/12) that he had met with Chancellor Merkel last
   night and she was “very, very angry – angrier than he had
   ever seen her” with the outcome of the vote. Beust said that
   the Chancellor had personally lobbied German MEPs from the
   CDU/CSU parties to support the agreement, but that most of
   these MEPs ended up voting against the agreement anyway.
   Merkel expressed concerns to Beust that Washington will view
   the EP veto as a sign that Europe does not take the terrorist
   threat seriously. Merkel also worried about the
   ramifications (presumably within Europe and for transatlantic
   relations) that might follow were a terrorist attack to occur
   that could have been prevented had SWIFT data been exchanged.”

   1. hula hula

    Och varför bör man vara oroad ifall Washington tycker att Europa inte tar “terroristhotet” på allvar? Har ledan politiker i Europa ännu inte insett att Europa är en lika stor maktfaktor som USA själv? De behöver inte fjäska för en stormakt som håller på att rasera sin egen existens….

 10. Jimmy

  Inte länge sedan alla politiker applåderade internet och hur det fick sanningen om det som pågick i Iran att komma fram. Undrar om dom kör studieresor till Iran nu för att lära sig hur man löser informationsfriheten.

  1. Scary Devil Monastery

   Den Iranska metoden är inte svår. Varje gång man förväntar sig en folkstorm stänger man av internet i landet och alla mobiltjänster.

   Visst kostar det åtskilliga miljarder om den metoden används i, säg, ett industrialiserat västland av signifikant storlek…men det går.

 11. TP

  Kan du möjligtvis länka till den där politikern som vill att Assange ska lönnmördas. Jag finner inte uttalandet och då du inte alltför sällan har fel i det du skriver så hade jag varit tacksam om du kan bjuda på en länk.

  1. Mikke Svensson

   Varför skulle Rick svara på en så dumt formulerad begäran. Hyfsa till ditt uppträdande så kanske du får ett svar.

   1. Apan

    Om jag som inte är TP frågar lite snällare då? Var det inte en fd. guvernör som ville avrätta honom för förräderi om han var skyldig till det? Eller finns det fler med liknande vilja? Min poäng är att man inte ska överdriva i det här, det behövs inte och tappar bara trovärdigheten om det inte stämmer.

   2. Scary Devil Monastery

    Det har haglat med politiker, eller rättare sagt beslutsfattare som vill ha Assange hängd, inför rätta, jagad som en taliban, eller rent ut sat lönnmördad.

    Googla kombinationerna “assange tim flanagan assassinated”, “robert gates assange terrorism”, “sarah palin assange”, “karl rove assange”…bara för ett litet axplock.

    Om en av nästa mandats troliga presidentkandidater (rubbad eller ej), USA’s försvarsminister, GWB’s förra personliga rådgivare och Kanadas förre personliga rådgivare anser han bör bli lönnmördad eller jagad likt Bin Laden…räcker det?

   3. TP

    Ok, citera några av dessa höga politiker som säger att man vill att han ska lönnmördas. Det är det Rick påstår att de har sagt. Att de vill ställa honom inför rätta o.s.v. är alltså långt ifrån samma sak som att man vill lönnmörda honom.

 12. Erik Ernst

  Hej Rick, faldt over dette interessante indlæg:

  “Julian Assange’s chief accuser in Sweden has a significant history of work with anti-Castro groups, at least one of which is US funded and openly supported by a former CIA agent convicted in the mass murder of seventy three Cubans on an airliner he was involved in blowing up.”

  http://my.firedoglake.com/kirkmurphy/2010/12/04/assanges-chief-accuser-has-her-own-history-with-us-funded-anti-castro-groups-one-of-which-has-cia-ties/

 13. Rick

  Äntligen.

 14. 3anan

  @apan
  Ett [o-lustigt?] exempel:
  http://www.youtube.com/watch?v=bqtIafdoH_g

  1. TP

   Det är inte ett exempel på det som Rick påstår d.v.s. att ett flertal höga politiker går ut i media och vill ha folk lönnmördade.

   1. hula hula

    Med den formuleringen så blir det tydligt att ditt enda mål är att försöka diskreditera Falkvinge. Inte genom att förfölja honom genom flera blogginlägg och ställa samma fråga, utan genom att referera till ett fristående exempel och använda det för att spamma samma frågeställning. Kort sagt, ditt svar här var direkt ovidkommande för vad du bemötte.

    Sedan bör du kanske läsa Scarys kommenterar sedan din förra kommentar här.

  1. daLink

   Ovanstående var riktat till TP.

  2. TP

   Men återigen. Var säger höga politiker att de vill att han ska LÖNNMÖRDAS?

   Kan du citera? Jag är läskunnig så jag tycker att det är märkligt att jag av någon anledning missar det i era länkar så hjälp mig med ett citat är du snäll.

   1. daLink

    Assassinate = Lönnmörda

    ‘nough said?

 15. läsvärt
 16. Isaksson

  Sarah Palin vill tydligen att USA skall jaga Julian Assange precis som man jagar Al-Qaidas ledare och hon är en politiker, vad än man nu tycker om henne. Förutom Prof. Tom Flanagan som nämns i länken ovan postad av 3anan så har även Bill O´Reilly tydligen velat ta död på Assange.

  Googla deras namn så borde ni som är intresserade få en del träffar.

  Själv tycker jag det är skrämmande att man i media kan yttra att man önskar livet ur en människa. Om de bara skämtar så finner jag det ytterst osmakligt att i en seriös diskussion ens fälla en sådan kommentar.

  1. TP

   Palin säger inte att man ska lönnmörda honom. De andra är inte politiker. Påståendet från Ricks sida vara att flera höga politiker i media sagt att de tycker att han borde lönnmördas.

   Är det påståendet falskt eller sant? Om det är sant, snälla ge mig några citat.

   1. Rick Falkvinge

    Men det var fasen vad du vägrar att följa länkar.

    Vad sägs om citatet “I think Assange should be assassinated, actually”?

    Det finns i första länken i påståendet, och det är första meningen som sägs, av premiärministerns politiske rådgivare.

    Jag ska till och med ge dig en länk till ett uppslagsverk som översätter assassinate till — gissa vad — lönnmörda.

   2. Scary Devil Monastery

    TP, nu får du snart ge dig – Palin talar explicit om att jaga Assange likt Al-quaida, med vapen i hand således.

    Robert Gates talar om bruk av terroristlagen vilket föranleder väpnade insatser.

    Och att Tim Flanagan sitter och försvarar sin åsikt att Assange borde lönnmördas inför öppen kamera förminskas inte nämnvärt av en senare pudel.

    Samtliga är aktiva politiker eller verkar på en sådan nivå att deras politiska inflytande är omfattande. Palin är en guvernör och Robert Gates är för bövelen USA’s ekvivalent till försvarsminister. Skulle han inte vara en politiker?

    Tim Flanagan har samma position som Karl Rove – vilket innebär att karln i högsta grad fortfarande är en politiker.

   3. TP

    Rick, det är en viss skillnad på en professor och en hög politiker. Om Lars Calmfors (professor som rådgiver vår regering) säger att han tycker att Assange ska lönnmördas skulle du då anse att en av våra höga politiker har sagt så?

    Du påstår att ett FLERTAL HÖGA POLITIKER har sagt att de vill att han ska lönnmördas. Då du inte kan lägga fram en enda länk där det faktiskt sägs så får vi konstatera att det helt enkelt inte är sant.

    Varför överdriva och glida på sanningen? Det är totalt onödigt.

   4. TP

    SDM, ja Palin vill fånga honom det är inte samma sak som att säga att han bör lönnmördas. Har hon sagt att han bör lönnmördas? Rick säger att ett flertal höga politiker har sagt det till media. Jag kan inte se att PAlin har gjort detta.

    Tim Flanagan är ingen politiker, var får du det ifrån? Att han har varit rådgivare till en politiker gör inte honom till politiker. Vår regering har hundratals rådgivare, dessa är inte politiker.

   5. Scary Devil Monastery

    @TP

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Politiker

    http://www.merriam-webster.com/dictionary/politician

    Jo, Tim Flanagan är en politiker – det är alla som utövar inflytande politiskt. Det är så att säga hur man definierar termen. Då vår gode Tim har varit officiell rådgivare åt en premiärminister räknas han som en särdeles högt uppsatt sådan.

    Folkvalda representanter har nöjt sig med att kalla Assang terrorist, alternativt spion. Vissa insisterar att han borde jagas likt Al-quaeda, andra att han borde avrättas (Tim Huckabee, annan före detta presidentkandidat, exempelvis).

    Sättet man hanterar terrorister är enligt USA’s egen doktrin att man neutraliserar dem på snabbast och enklaste sätt, normalt sett med vapen i hand. Säger Palin och Gates att Assange borde jagas som man jagar Al-quaeda eller vilken annan terrorist som helst så betyder det att de godkänner att man plockar honom via krypskytt eller – som Tim antyder – med en drone.

    Vi kan fortsätta gräva ned oss i om det är något annat än en de fakto dödsdom att bli utpekad som ett mål av samma typ som Bin Laden av USA eller om vi bör räkna det som någon form av justitiemord – men att höga politiker på det ena eller andra sättet vill få honom avrättad finns det ingen tvekan om.

    Jo. Höga politiker har kallat för att Assange skall lönnmördas alternativt avrättas alternativt jagas som Al-quaida (vilket egentligen innebär samma sak).

    Så vänligen förklara vilken definition du har på vad en “politiker” är då. Rick uttrycker sig enligt merriam-websters definition av ordet FULLSTÄNDIGT korrekt.

 17. Grubb

  Flanagan är tydligen känd för att säga kontroversiella saker på ett ironiskt sätt. Något inte alla alltid fattar men hans skratt avslöjade ju att han inte var allvarlig. Förövrigt var det flera år sedan han var Kanadas premiärministers rådgivare.

  “Tom Flanagan, a former senior adviser to Prime Minister Stephen Harper, says he regrets his “glib” comment calling for the assassination of WikiLeaks founder Julian Assange.

  “It was a thoughtless, glib remark about a serious subject,” Flanagan said Wednesday on the CBC’s Power & Politics with Evan Solomon.

  “I never seriously intended to advocate or propose the assassination of Mr. Assange. But I do think that what he’s doing is very malicious and harmful to diplomacy and endangering people’s lives, and I think it should be stopped.”

  Earlier, Flanagan said in a statement to CBC News, “If Mr. Assange is arrested on the recently announced Interpol warrant, I hope [he] receives a fair trial and due process of law.”

  Read more: http://www.cbc.ca/politics/story/2010/12/01/flanagan-wikileaks-assange.html#ixzz17Nolb2Wj

  1. Scary Devil Monastery

   Så han har pudlat efter att faktiskt ha försvarat sitt uttalande om lönnmord i omfattande bredd.

   “Thoughtless, glib remark” my ass. Du har uppenbarligen inte lyssnat eller sett honom uttala sig. Han blev ombedd att förklara sig efter uttalandet. Vilket han gjorde. Om han inte hade tänkt när han sade det så var han tydligen i omfattande mån oförmögen att tänka ett bra tag.

 18. Grubb

  ““Thoughtless, glib remark” my ass. Du har uppenbarligen inte lyssnat eller sett honom uttala sig.”
  Jo och det var väldigt uppenbart att han inte menade allvar eftersom han skrattade och nämnde att en drone skulle användas. Dessutom är han ingen högt uppsatt politiker.

  1. Scary Devil Monastery

   Statlig tjänsteman i exakt samma position som Karl Rove. Är Rove politiker? Jo då. Han utövar inflytande och rådger.

   Är han folkvald. Nej.

   Både du och TP verkar ha ett definitionsproblem. En politiker är den som verkar politiskt. En “hög” politiker är en som har stort inflytande. Viklet det är självklart att även en före detta rådgivare till en minister är.

   Så jo, Tim Flanagan är i högsta grad en politiker. Och om han sätter sig och försvarar ett uttalande om lönnmord i offentlig TV så kan det inte rimligtvis tolkas som ett skämt. Folk lyssnar på den mannen och särskilt då hans normala jobb bland annat inkluderar att rådge andra i beslutsfattande ställning.

 19. Informationssamhällets vändpunkt // Skivad lime

  […] — jag ser det i så fall som bättre att man som politikerna i USA erkänner att man hellre tar till mord. Lite ärlighet mitt i alla avslöjade […]

 20. Första infokriget, dag 4 | Rick Falkvinge (PP)

  […] skrev i förrgår att PayPal har klippt donationsmöjligheterna till WikiLeaks. MasterCard och Visa har också talat […]

Comments are closed.

arrow