A Kalóz Párt bejutott a saar-vidéki parlamentbe

Miután a mai választáson minden szavazatot megszámoltak, a Kalóz Párt 7.4%-os eredménnyel bejutott a saar-vidéki parlamentbe. Hatalmas hőstettet vitt ma véghez a saar-vidéki Kalózpárt. Egy váratlan választásra felkészülni mindössze 60 nap alatt, az nagyon nehéz feladat. Lehetetlen feladatnak tűnhet egy fiatal aktivista párt számára. De a saar-vidékiek nem csak megütötték az 5%-os küszöböt, hanem jóval túl is teljesítették.

Az összesített eredmények után a Kalózpárt a Saar-vidéken 7.4%-os erdményt ért el, magasan túlszárnyalva az 5-6 százalékos előrejelzéseket. HÉT egész NÉGY! 

51 szék van a saar-vidéki parlamentben. A szavazatok alapján a Kalózpárt ebből négy helyet tudott magának szerezni, kétszer annyit mint a Zöldek. A Liberálisok gyakorlatilag megsemmisültek mindössze 1.2% százalékos eredményükkel, ami komoly problémákat fog okozni jövőre Angela Merkel CDU-jának.

Ez a harmadik parlamenti sikere a Kalóz Pártank, miután 2009-ben a Svéd Kalózpárt a vezetésemmel két tagot be tudott juttatni az Európa Parlamentbe.  Ezután a berlini Kalózpárt ért el sikereket a tavalyi tartományi választásokon.

A Saar-vidék Németország legkisebb tartománya, amely a délnyugaton helyezkedik el, a Francia határ szomszédságában. Lakossága alig valamivel több mint egy millió ember, tipikus iparvidéknek minősül. Németországot tizenhat tartomány alkotja, melynek populációja 82 millió ember, ezzel Európa legnépesebb országa.

Mit tanulhatunk ebböl?

Első. A saar-vidéki kalózok ászok, amiért ez el tudták érni. Ennyi. Úgy látszik a a Német Kalózpárt nagyon stabil alapokon nyugszik. Ha a Kalóz Párt győzni tudott ezen a vidékem ilyen körülmények közt, akkor egyszerűen nincs olyan hely ahol ne tudnánk győzni.

Második. Ez volt a harmadik parlamenti sikere a kalóz mozgalomnak, megszerezve a szavazatok több mint öt százalékát egy választáson. Ez megmutatja, hogy közel sem lehet  hirtelen fellángolásnak nevezni a kalóz jelenséget, hanem olyan erőt képviselünk ami meghatározó lesz az elkövetkező évtizedekben.

Harmadik. Meg fogjuk változtatni a technológiai politikát és az internet szabályozást egy pozitív irányba. Nem csak rövid távon a Saar-vidéken és Németországban, de középtávon egész Európában, ahogy a többi párt fel fogja ismerni, hogy meg kell változtatniuk a politikájukat ha nem akarnak még több szavazatot veszíteni Kalóz Párt javára.

Negyedik. Mindazok aki továbbra is állítják, hogy a Kalóz Párt nem képes elérni sikereket a) a neve, b) az ipari társadalmat meghaladó politikája, c) átlátható, nem hierarchikus, befogadó kultúrája, d) mindezek összessége vagy bármi más miatt – elhagyhatják a színpadot akár jobbra, akár balra, végül is mindegy, csak menjenek el. Ameddig ti  panaszkodtatok, hogy ezt nem lehet megcsinálni, mi azon fáradoztunk, hogy bejussunk a parlamentbe. A Saar-vidéki sikereink ilyen nehéz körülmények közt világosan megmutatták, hogy nem ismerünk lehetetlent.

Ötödik. Mindez azt jelenti, hogy a Kalóz Pártok mozgalma jelentősen megerősödött. Mindenki aki főállásban tud a párttal foglalkozni, lehetővé teszi hogy ezrek csatlakozzanak a kalózok rajához. Az Európa Parlamenti választásokat megelőzőleg csak három főállású kalóz volt Svédországban. A mostani pártelnök Anna Troberg, a mostani EP képviselő Christian Engström, és én. A választások után már hat: Ms. Troberg, Mr. Engström, az asszisztense Henrik Alexandersson, és a Svéd Fiatal Kalózok elnöke és titkára, továbbá jómagam. (Az igazat megvallva nem emlékszem pontosan ők mikor csatlakoztak, de nagyjából akkoriban.) aztán jöttek a berlini választások, és a második Svéd EP képviselő is munkába állt az asszisztensével. Tehát 2008 és 2012 közt a főállású kalózok száma 3-ról 45-re emelkedett. Ezzel együtt jár agy hasonló léptékű fejlődés a raj létszámát tekintve is.  A saar-vidéki sikerek 10 újabb főállású kalózt eredményez az ezzel járó rajjal és anyagi támogatással.

(Itt főállás alatt azt értem, hogy szállás és az élelem miatt nem kell aggódni, tehát nyugodtan tudsz a politikai aktivizmusra fókuszálni amennyire csak szeretnéd. A Berlin parlament hivatalosan mellékállás, de annyi jövedelemmel ami kielégíti a fenti igényeket. Mi mindannyian 60-100 órában dolgozunk az ügyön hetente, hogyan beszélhetünk egyáltalán mellékállásról.)

Heute sind wir alle Saarländer. Klarmachen zum Ändern!

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow