Priče iz Evropskog parlamenta: Sumrak saosećajnosti

Nakon nekoliko godina rada u Evropskom parlamentu plašim se da nikada više neću biti isti. Moj način gledanja na stvari je postao izvitoperen. Pretpostavljam da je to ono što se desi kada prođeš kroz ogledalo u Čarobni svet politike.

Neke stvari koje dobijete priliku da vidite su jednostavno apsurdne. Kao što je koktel zabava u znak solidarnosti sa žrtvama na Haitiju. Ili ručak u Francuskoj iz tri dela koji je organizovan kako bi se diskutovalo o problemu porasta gojaznosti među stanovništvom. Ili da pomenem posluženje alkoholom koje je otvorilo izložbu o blokatorima paljenja u kolima koji bi se aktivirali pri detekciji alkohola.

Druge stvari su jednostavno surealne. A prilično sam ubeđen da je na vrhunac šampanj prijem u znak podrške borbi protiv beskućništva.

Članovi Evropskog parlamenta (MEP-ovi) mogu da postave izložbe u prostorijama Parlamenta ako to žele. Ovu mogućnost uglavnom koriste korporacije i grupe sa specijalnim interesima koje žele da prikažu sebe i svoj rad izabranicima u Evropskom parlamentu.

U retkim prilikama, ove izložbe se koriste za promociju stvari koje izazivaju saosećajnost. U ovom slučaju, da bi se skrenula pažnja na pitanje beskućništva. Ali možda bi bilo dobro obratiti pažnju na to kako je to zaista trebalo uraditi…

Za početak, nekih deset ili dvadeset metalnih skulptura beskućnika u prirodnoj veličini je postavljeno u jednom od područja Parlamenta koja su predviđena za izložbe. Na zidovima je postavljeno mnoštvo postera koji naglašavaju važnost ovog pitanja.

Nakon toga, izložbu su otvorili MEP i predstavnik za medije neke od dobrotvornih organizacija. Nakon njihovih prezentacija usledio je šampanj prijem sa prethodnim druženjem.

Ove slike će me proganjati do kraja života. Članovi Parlamenta u skupim odelima i haljinama, sa suludo skupim frizurama i sa mirisom jednako skupih parfema. U rukama čvrsto drže šampanjac i tanjir sa koktel kanapeima. Druže se sa nepokretnim bronzanim statuama ne tako bogatih građana.

Obratite pažnju da ovo nije bila gala zabava za prikupljanje pomoći. Ama baš ništa konkretno nije dato ili učinjeno za beskućnike. Ceo smisao dešavanja je bio da se prikaže slika uključenosti i saosećanja na veoma visokom političkom nivou.

Najstrašnije je da prosečan član Evropskog parlamenta ne vidi ovakve stvari kao elitističke, diskutabilne ili barem čudne. Ovako izgleda život u političkom mehuru.

Najbliže što jedan MEP priđe beskućnicima je kada prozuji pored njih u službenom crnom mercedesu koga vozi šofer.

Ovo je vaša vladajuća politička klasa. Klika moralno nepristojnih ljudi – od levice do desnice, od severa do juga. Ovo je normalan način gledanja na stvari VIP-ova (veoma važnih ljudi), onako kako izgleda sa njihovih kula od slonovače.

Zajedno sa mojih poslodavcem, MEP-om Piratom Christianom Engströmom, gledao sam na ovu scenu u neverici – dok smo odlazili iz Parlamenta da bismo popili pivo ili dva o našem trošku.

Odmah izvan Parlamenta, na Trgu Luksemburg, naišli smo na potpuno originalnog belgijskog beskućnika. Za trenutak smo pomislili da možemo da ga dovedemo u Parlament i da ga uvedemo na šampanj prijem koji je bio u toku. Ali brzo smo shvatili da takva akcija ne bi naišla na baš dobar prijem…

Originalno postovano na švedskom na Alexanderssonovom blogu.

Discussion

  1. BloodJackal

    Jada i beda…

  2. Anonimno

    * Bezbračni ugadjaju Bogu * Ispravno jeste da su žena i muž zajedno iz koristoljublja,ako su na prvom mestu zajedno zbog obostrane ljubavi * U braku,muž treba da ugadja ženi,a žena mužu * Mali osećaj krivice u vezi bilo čega,dobro je imati,a sve preko toga jeste od djavola * Muž i žena koji nemaju decu,imaju više dece od onih koji imaju dece,i takvoj ženi muž jeste Gospod * Svaka brzina usporava u trajanju jedne pesme o ljubavi * Tada su misli bistro čiste i najjasnije * Mnoge bajke jesu istinite,i zemlja Nedodjija jeste stvarna * Novaca nemam,ono što imam dajem : u ime Gospoda Isusa Hrista budi zdrav(a) * Biti zajedno iz ljubavi u ljubavi * Delovanje da,pred oltarom Gospodnjim,i u instituciju postavljenom od Boga,ulaze,samo muž i žena sto jesu u obostranoj ljubavi,jer svaki brak koji nije sklopljen ispred oltara Gospodnjeg iz ljubavi,osudjen je na propast,ne osudom Božijom,vec samima sobom * Vrati se svojoj ljubavi * Ako je neko ranjen,onda ste ranjeni vas dvoje,jer niste imali poverenja izmedju sebe,i niste verovali jedno drugom,bili ste mladi * Niste znali i niste verovali da vas je spojila ljubav * Ta osoba o kojoj skoro bez prestanka misliš,još uvek te voli * Nekada je od srca do glave dugačak put * Ti si ljubav * Djavo hoće,izmedju ostalog,da sumnjaš da tako nešto nije moguće,a Gospod i Bog jeste onaj koji te ohrabruje i govori : “ ne sumjaj,nego veruj ” * Bićete ponovo zajedno * Voli vas Gospod,nebo Božije i presto trona Gospodnjeg * Bogu slava *

Comments are closed.

arrow