NSA je od Linus Torvaldsa zahtevala da im na mala vrata omogući pristup GNU/Linux sistemima

NSA je tražila od Linusa Torvaldsa da u besplatni operativni sistem otvorenog koda GNU/Linux inkorporira skrivena mala vrata za pristup. Do ovog saznanja se došlo tokom ovonedeljnog saslušanja u Evropskom parlamentu koje je bilo posvećeno problemu masovnog prisluškivanja. To predstavlja još jedan u nizu dokaza da američka NSA na svim nivoima pokušava da umanji stepen sigurnosti informacionih tehnologija.

Linus Torvaldsov otac, Nils Torvalds, je Poslanik evropskog parlamenta koji zastupa Finsku. Ove nedelje, Nils Torvalds je učestvovao u saslušanju pred Evropskim parlamentom koje je bilo posvećeno pitanju aktuelnog masovnog prisluškivanja što je donelo otkrovenje:

Američka bezbednosna agencija NSA je stupila u kontakt sa Linusom Torvaldsom sa zahtevom da im na mala vrata omogući pristup besplatnom i otvorenom operativnom sistemu GNU/Linux.

Celokupni tok ispitivanja je dostupan preko ovog YouTube linka (ažurirao Hax).

Svedočenje Nilsa Torvaldsa je počelo u (at 3:06:58) nakon što sam ja tokom diskusije predstavnici Mikrosofta skrenuo pažnju da u sistemu kakav je GNU/Linux, koji se zasniva na otvorenom kodu, postoji mogućnost provere izvornog koda kako bi se utvrdilo da ne postoje nikakvi sporedni pristupi samom sistemu. U mikrosoftovim sistemima ovakve mogućnosti nema iz prostog razloga što je izvorni kod skriven od javnosti.

Pitanje koje sam uputio predstavnici Mikrosofta bilo je, da li bi joj bilo dozvoljeno da obelodani da njihovi sistemi imaju unapred inkorporirana mala vrata za pristup sistemu u slučaju da tako nešto postoji. Nije mi dala odgovor na to pitanje ali očigledno da nije ni morala. Iz drugih izvora već znamo da NSA uvek zabranjuje svim privatnim kompanijama koje prinuđuje na saradnju da u javnost izlaze sa bilo kakvim podacima o postojanju malih vrata.

Nakon mene je govorio Nils Torvalds i počevši od at 3:09:06, rekao je,

Kada su mog najstarijeg sina [Linus Torvaldsa] pitali to isto pitanje: “Da li vas je kontaktirala NSA vezano za pristup na mala vrata?” rekao je “Ne”, ali je istovremeno klimnuo glavom. Time ni na koji način nije narušio ni jednu zakonsku odrednicu. Dao je pravi odgovor, ali svima je bilo jasno da ga je NSA kontaktirala.

Iz priče ne možemo zaključiti kakav je odgovor NSA dobila od Linus Torvaldsa ali pretpostavljam da im je rekao da on nije u stanju da napravi pristup na mala vrata čak i kada bi želeo jer je izvorni kod otvorenog tipa i sve promene koje se vrše na njemu proverava više nezavisnih osoba. Naposletku, to i jeste poenta koda otvorenog tipa i razlog zbog koga je otvoreni softver jedina vrsta softvera kojoj se može verovati kada je reč o sigurnosti.

Ipak, i dalje je veoma zanimljivo dobiti potvrdu da je NSA takođe pokušala da se obračuna sa Linuxom počevši od njegovog glavnog programera.

Discussion

  1. Pi

    A sta je sa Amazon pretragom na Ubuntu?

Comments are closed.

arrow