Märkbar svängning i gammelmedia

När jag går igenom dagens artiklar dyker en känsla upp i mig. När jag ventilerar den med Piratpartiets ledning bekräftar fler att de fått precis samma känsla:

Tonen i gammelmedia inför Pirate-Bay-rättegången har svängt markant.

Jag tror inte det är så mycket att individer på redaktionerna har bytt åsikt. Snarare är det så att redaktionerna förstår att det är en otroligt viktig fråga, och ger uppdragen till insatta personer, så att andra individer nu skriver om den, individer som förstår frågan — och därmed i stort sett med automatik är framtidspositiva där fildelning och deltagarkultur är en självklarhet.

Till och med Smålandsposten, som annars bara är känd för den bortom-all-sans anakronistiske Marcus Svensson på ledarplats, skriver idag:

Rättegången mot The Pirate Bay handlar om vilket värde en digital fil kan tänkas ha. Problematiskt nog är svaret noll.

Den reella faran är dock en annan. Hela branscher låser nu fast sig vid att göra rättsprocesser till en del av sina affärsmodeller. I en tid när saker förlorar sitt värde, ligger framtidsmöjligheterna i att framgångsrikt lära sig att exploatera gratisvärlden. Detta bortser dagens företagsledare inom nöjesindustrin ifrån och väljer i stället att stenhårt satsa på att stämma folk. Och för att kunna vara framgångsrika i detta krävs hårdare lagar och strängare straff. På så sätt skapas en ond cirkel, som inte leder framåt för någon.

Helsingborgs Dagblad går vidare:

Det fanns ingen copyrightlagstiftning när Shakespeare levde. Det var nog tur. Hade det funnits det hade vi kanske aldrig hört talas om honom. När han dog, välbeställd trots att han inte hade copyright på en enda rad han skrivit, hade han byggt en karriär på att låna inspiration från andras verk och göra dem bättre.

Representanter för rättighetshavare tycker inte om att diskutera de här frågorna. Det är bara naturligt. Det är en till stora delar absurd lagstiftning.

(Förvisso har de detaljfel i sak. Copyrighten instiftades i Storbritannien den 4 maj 1557, och Shakespeare föddes 1564. Men de har rätt i princip, eftersom upphovsrätten som den såg ut då inte påverkade Shakespeare det allra minsta, och mycket riktigt hade Shakespeare inte upphovsrätt på något han gjort. Frankrike hade förresten gått en annan väg än statlig censur och försökte i stället förbjuda tryckpressen kategoriskt år 1535. Det fungerade lika bra som dagens fildelningsförbud, det vill säga inte alls. Och då var ändå straffskalorna på 1500-talet… annorlunda… än idag. Kortfattat innebar straffskalorna att det fanns olika typer av dödsstraff beroende på hur allvarligt brottet var.)

På Aftonbladet påpekar Eva Franchell att fildelningen faktiskt är Sveriges totalt dominerande kulturexport. Vi har inte bara givit världen The Pirate Bay, utan även den fildelningsinfrastruktur som dominerade direkt efter Napstereran, nämligen Kazaa:

I själva verket kan man säga att riksdagsledamöterna bär en hel del ansvar för Pirate Bay. Politikerna har i många beslut upp­manat till svensk teknikutveckling. Vi har satsat på hemdatorer, bredband och dataundervisning i skolan. Det är klart att den unga generationen blev hackers. Vi utbildade de nätverkstekniker och systemutvecklare som sedan utgjorde grunden för Pirate Bay. Se där, tjugohundratalets mest framgångs­rika svenska kulturarbete bedrivs av hackers som nu riskerar åtal för sina bedrifter.

Sannolikt måste vi acceptera att fil­delning är det nya sättet att skaffa sig kulturupplevelser som film, spel och musik. Minst hälften av de under 30 år fil­delar. Den unga generationen tar det som bjuds, samplar musik och delar upplevelser. Kulturen tillhör dem alla. Problemet är knappast deras, oavsett hur det går i rättegången.

Kristianstadsbladet:

Processen mot The Pirate Bay bör därför snarast förstås som en markering. Det är tveksamt om ens film- och skivbolag tror att rättegången kan hejda spridningen av upphovsrättsskyddat material. Deras polisanmälningar, stämningar och krav på nya lagar fungerar som symbolhandlingar – bevis för att de inte accepterar det som håller på att hända.

Samtidigt visar vissa redaktioner en närmast irriterande försiktighet mot att trycka saker som vanligt folk faktiskt säger. Som t.ex. Opassande skriver idag, så togs en artikel bort från tidningen för att den var okritiskt fildelningspositiv från ett artistperspektiv. Några artister, The Spitts, skriver så här (länk till Googles cache av sidan — se där, det funkar inte att ta bort saker från tidningen, “what goes on the net, stays on the net”):

– Om vår skiva hamnar på Piratebay så ser jag det bara som positivt. Det finns en ärlighet i fildelning – ju bättre musiken är desto större spridning får den. Det är omöjligt för ett mindre band att överleva enbart på skivförsäljning idag. Vi har investerat i den här skivan med egna pengar och får förhoppningsvis igen den investeringen i biljett- och merchandiseförsäljning.

I övermorgon börjar rättegången mot The Pirate Bay. Dagens Nyheter noterar att gammelmedia får konkurrens av bloggare i rapporteringen. (Dagens Nyheter kallar sig själva för gammelmedia nu.) Det stämmer, men konkurrensen börjar tidigare – vi är med redan på morgondagens presskonferens.

Sedan undrar jag vad upphovsrättslobbyn har rökt när de tror att en fällande dom kommer att få någon som helst effekt. Sanningen ligger närmre det som EFFs jurist Fred von Lohmann sade till Wired:

Under förbudstiden kunde rättsväsendet hitta och beslagta ett spritbränneri, men det gjorde inte ens en buckla i allmänhetens tillgång till alkohol. Det är samma sak här.

Avslutningsvis är Monique Wasted ett totalt specialfall i upphovsrättslobbyns Reality Distortion Field. Hon kallar upphovsrättskritikerna för “en liten sekt”, vilket bland annat Leo, Isobel och Christopher kommenterar förtjänstfullt, och säger att ungdomar inte kommer att börja gå omkring med Pirate-Bay-T-shirts. Här är en diskret nyhet: så är det redan. Jag kan kommentera hennes uttalande med färre bokstäver än både Isobel och Christopher: OMG LOL WTF.

Imorgon sitter jag på The Pirate Bays och Piratbyråns gemensamma presskonferens och livebloggar. Då börjar cirkusen.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Christopher Kullenberg

  OMG! Till och med Smålandsposten!
  Det är på tiden att medierna faktiskt granskar dessa frågor med sina mest kompetenta journalister. Det ska de ha cred för.

  Christopher Kullenbergs senaste bloggpost: Några svar till Thomas Svensson

 2. Piratjanne

  Du glömde ett: BBQ 😉

  Piratjannes senaste bloggpost: Demonstrera för The Pirate Bay

 3. Scaber Nestor

  Inte nog med detta, 2007 fick mediaindustrin in 200 miljoner på sin privatkopieringsavgift.

  hur kan man stämma Pirate Bay för förlorad inkomst när de redan får ersättning för den?

  Bedrägeri?

  Scaber Nestors senaste bloggpost: Mediaindustrin får redan ersättning för privatkopierad media, 200 miljoner bara för 2007, en summa som ökat med 184% på 2 år.

 4. Jens O

  Kristianstadsbladet ser positivt på rättegången, trotts att det är ett rent justitiemord.

 5. Anton S.

  Rick, det finns ytterligare en aspekt alla tidningar missar helt, och det är vad målet handlar om i grunden och de värden som riskeras. Signaturen “Inkognito” har nyligt skrivit om det hos “karamelltanten” och tidigare även lite hos farmor Gun. Kan nog vara viss idé att bevaka tråden i den moderata godisbutiken om karamelltantens jurist på justitiedepartementet råkar svara, såsom begärs. Inte i någon tidning belyses målet såsom Inkognito gör hos karamelltanten, som att upprätthålla lagstiftningen!

 6. Fredrik

  Sågspån och morötter 🙂

 7. Ahruman

  De därninga T-shörtsarna fick ju också en del uppmärksamhet i fjol när H&M piratkopierade dem…

  Ahrumans senaste bloggpost: Constant objects for fun and non-profit

 8. Bertil Wennergren

  Opassande, Falkvinge, Google m.fl. kan nu se fram mot en rejäl stämning för att de länkar till material som är otillåtet eller oönskat eller vad det nu är.

 9. johan

  Hon den där Wadstedt är ju bara helt underbar, på nått sätt känns det som hon har kopplingar till “Kemiske Ali” (han som glatt rapporterade att USA minsann inte invaderat Bagdad samtidigt som amerikanska stridsvagnar rullade förbi i bakgrunden), de kanske är släkt på nått sätt.

  Kommer att bli två underhållande veckor, hon kommer nog göra sig riktigt bra Live på TV. 🙂

 10. lordmetroid

  Början av den Franska revolutionen var på grund av Copyright, det blev censur på en del böcker i Paris och folk smuglade in dom än dock. Bastillien som stormades var full av bok-pirater och det var en av orsakerna bastillien stormades.

 11. Magnus W

  Att la Bastille var “full av bokpirater” är väl en sanning med modifikation. Snarare är det väl så att man främst var ute efter vapen och ammunition som lagrades där, bland annat 13600 kg. krut. Att man sedan lyckades befria de sju fångarna som satt där var väl närmast en bonus. De sju fångarna utgjordes av två sinnessjuka, fyra förfalskare och en “degenererad aristokrat”. Hade man slagit till två veckor tidigare hade man även kunnat befria den berömde markisen Donatien Alphonse François de Sade.

 12. jardenberg kommenterar - 2009-02-15 — jardenberg unedited

  […] Märkbar svängning i gammelmedia […]

 13. […] 15 februari 2009 av fadakar Fem timmar kvar till Pirate Bay-presskonferensen. I dag kommer TBP:s ägare och Piratpartiet förhoppningsvis försöka sig på en klassisk medievinkling á la Liza Marklund. Man har valt att förbjuda “gammelmedia” som t.ex. DN och Aftonbladet trots att just dessa “gamlingar” gärna sprider “sina” artiklar gratis på nätet. Och medan man portar dessa väljer man ändå att hylla den nya tonen hos dessa “gamlingar“. […]

 14. Veckan som gick - vecka 7 at Same Same But Different

  […] Oscar Swartz, Anders Mildner, Helena Giertta i Journalisten, Guardian skriver och Rick Falkvinge analyserar gammelmedias agerande här. Dojan på Newsdesk skriver om Monty Pythons försäljningsframgångar i och med att de lade ut […]

 15. Laglig fildelning och konstnärslön | Svensson

  […] Bloggat: Projo, Annarkia, Scaber Nestor, Falkvinge1, Engström, Falkvinge2, Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, NM1, 2, AB1, 2, 3, Läs även andra bloggares åsikter om […]

 16. Calle Rehbinder

  Lysande att ha Shakespeare som exempel.
  Mozart är ju också ett kul exempel på en riktig pirat – han lyssnade på en konsert som Vatikanen hade monopol på, och eftersom de höll stenhård koll på noterna, så att ingen skulle kunna kopiera dem. Men de hade inte räknat med Mozart. Han behövde bara lyssna på verket en gång, sedan skrev han ner hela partituret, ur minnet.

  Inte så illa, va?

  Calle Rehbinders senaste bloggpost: Cirkus © Copyright – rättegången mot Pirate Bay har börjat

 17. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-02-15

  […] Märkbar svängning i gammelmedia- Falkvinge bjuder på citat från media om The Pirate Rättegång. […]

Comments are closed.

arrow