Sluta ta Jan Rosén som opartisk!

Nu har det hänt igen. Jan Rosén har presenterats i media som en opartisk bedömare och tolkare av rättegången mot The Pirate Bay. Exempel: Nyheter24, Computer Sweden, Svenska Dagbladet.

Jan Rosén ställer glatt upp med sin titel “professor i civilrätt”. Men han har fler titlar, och de är mycket relevantare i det här sammanhanget.

Jan Rosén är ORDFÖRANDE i FÖRENINGEN FÖR UPPHOVSRÄTT, för i helvete. Han representerar uttryckligen upphovsrättsmaximalisterna. När han satt på riksdagens hearing om Ipred var han inkallad som sakkunnig, men drev en tydlig politisk linje oerhört hårt. Tyvärr syntes inte det för dem som var okunniga och frågade honom just i rollen som sakkunnig, men det syns tydligt som dagsljus för oss som också kan frågorna.

När Jan Rosén säger att Sverige måste gå ut ur EU ifall vi inte skärper upphovsrätten, så är det propaganda från en part i debatten som vill sänka beslutsfattarnas moral för sin egen vinning.

Jag vill aldrig se honom presenteras som opartisk igen.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Nisse

  Personligen tror jag det bästa vore om TPB blev fällda. Och den enda anledningen till att jag tycker det är att en fällande dom skulle ge ett ramaskri ibland folk och skulle sannolikt tvinga fram lättnader i lagstiftningen.

  En friande dom skulle tvärtemot tvinga politikerna att stifta än mer drakoniska lagar. Om vi tycker IPRED är illa så tror jag det är en västanfläkt mot vad vi skulle få se ifall TPB blev friade.

 2. Trustor

  Rana rama häxprocessen som är på gång. Alla inblandade, utom de åtalade, har intresse i att få åtalade dömda. Hur kan detta kallas för rättvisa?

 3. HR

  Ni.. Vi skall se på fan om dom döms!

  Det är inte bara dom 800 000 svenskarna som samtidigt fildelar utan det är dom 22 000 000 som samtidigt fildelar globalt via piratbukten som blir sura.

  Givetvis tar vi avstånd från dataintrång och annat — vi arbetar parlamentariskt för en reform.

 4. CC

  Håller till viss del med Nisse, men å andra sidan kommer “folk i allmänhet” få upp ögonen ordentligt för de här frågorna iom rättegången, oavsett utslag, jag tror att piratrörelsen kommer att “gaina en level” och att alla (politiker, medier etc) tvingas tala klarspråk kring dessa frågor.

 5. CC

  HR: Precis, fälls de kommer “de” att få se på fan. Bra och tydligt uttryckt 😉

 6. maria krantz

  Rick, väl rutet om Rosén.

 7. mengedej

  Skulle vara kul om PP kan tolka kulturutredningen och de nya målen för kulturpolitiken. Skulle vilja påstå att de sätter huvudet på spiken utan att förstå det själva.

 8. Superspeed! « Bitchslap Barbie

  […] innan jag börjar njuta så måste jag haka på Falkvinge lite. Fan vad irriterande det är när Jan Rosén framställs som opartisk i bland annat SvD. […]

 9. Lars-Erick F

  Kolla gärna in vad Scaber nestor skriver idag,
  liksom vad såväl han som jag skrev redan i höstas om att “de får redan betalt”….

  http://scabernestor.blogg.se/2009/february/genom-kassettskatten-har-copyswedeifpi-okat.html

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/ska-inte-ungarna-lra-sig-att-betala-fr.html

  Lars-Erick Fs senaste bloggpost: Stuprör och överblick

 10. jeffer

  Bra inlägg!

  Att Rosén är part i målet är genant genomskinligt. Att lobbyn och deras allierade bland politiker, tjänstemän och media ändå knuffar fram honom på scenen, beror på deras förakt för alla andra. “Om vi presenterar vår kompis Jan Rosén som opartisk, så kommer idioterna att tro på det.” Det kan ni ju drömma om – lobbyister…

 11. Leo

  Ja är tudelad i frågan fria/fälla i TPB-rättegången.

  En fällande dom skulle precis som några skriver onekligen få folk att öppna ögonen, i alla fall kanske i EU-valet. Men i riksdagsvalet då? Då har folket glömt det här.

  En friande dom vore naturligtvis bra för rättssäkerheten och förtroendet för rättsväsendet i Sverige. Å andra sidan skulle det göra att lobbygrupperna skulle bearbeta våra politiker ännu hårdare, kanske till den grad att de skador som nu görs i form av lagstiftning inte kan göras ogjorda.

  Det här är en svår fråga.

  Leos senaste bloggpost: Wadsted: Medborgarrättsrörelsen är en sekt

 12. HR

  @Leo: Det går två tåg till, efter tingsrätt.

 13. Robert Andersson

  Jan Rosen = FUD

 14. Mikael Nilsson

  mengedej:

  jag snabbskummade rapporten, och hade lite av samma tankar. Det känns som om de har undvikit fildelnigsfrågan noga, men det finns mycket ordande om nyordning, nytänk mm. Men lite för mycket ord kanske…

 15. Anders Hedberg

  Det är värre än att han bara har “fel” politisk åsikt – hans förening sponsras av målsägande i rättegången.

  http://www.upphovsrattsforeningen.com/medlemmar.asp

  Överst på listan hittar vi AB Svensk Filmindustri. Deras VD, Rasmus Ramstad ska vittna i rättegången för åklagarsidan.

 16. […] Rosén har suttit i frågestund i riksdagen som expert, där han kläckte ur sig den ena idiotin efter den andra. nu senast […]

 17. Leo

  @Hedberg:

  Bra grävt. Vem får ut den här informationen till media, så att de inte tar honom som opartisk kommentator?

  Leos senaste bloggpost: Wadsted: Medborgarrättsrörelsen är en sekt

 18. EricJ

  Jag läser ingenstans i de tre artiklarna att Jan Rosén skulle anses vara opartisk. SvD och Nyheter24 kallar honom förvisso “expert på området”, men samtliga lyfter klart och tydligt fram att han är ordförande för Svenska Upphovsrättsföreningen.

  Hur han framställdes som opartisk sakkunnig under IPRED-rättegången har jag ingen aning om, men de tre exempel som lyfts fram i det här inlägget tycker jag är rätt dåliga. En källa, utdrag eller dyl. från IPRED-rättegången skulle däremot uppskattas.

  EricJs senaste bloggpost: Instant-Messaging privacy

 19. Daniel

  Han är expert, expert på snacka skit.

 20. Mikeee

  Gött inlägg!

  Mikeees senaste bloggpost: Drinking and gambling all night long

 21. Fredrik

  Hittade en sida med en flash animering om hur saker och ting ter sig i england just nu, ska visa det för alla som inte tror mig här i sverige.

  Ett måste att titta på enligt mig:
  http://www.huesforalice.com/bbs/index.php?page=big

  De får till allt ifrån kamera övervakning till fra lagen.

 22. Rick Falkvinge

  @EricJ: Nyheter24 korrigerade sitt inlägg efter mitt påpekande.

 23. EricJ

  @Rick: Nå, det förklarar en del. Bra jobbat! 🙂

 24. Magnus

  Det kan vara värre än så. När jag pluggade juridik en gång i tiden var det den almänna uppfattningen på instutitionen att det var Jan Rosén som var ensamutredaren bakom den nya upphovsrättslagen. Vore intressant om någon grävde i det lite. Även om det inte var han vore det intressant att veta vem det var.

 25. Mr Profit

  Rick: Kolla även in “Sagor från livbåten” som länkar till dig. SvD:s andra “expert” som frågas är även han hårt knuten till immaterialrättsbranschen.

 26. Piratnästet Holland « Jan Lindgren

  […] ett ökänt piratnäste och att vi får så otroligt dåligt rykte utomlands och nu senast av Janne Jävig som påstår att om TPB inte fälls så kommer WTO att ge Sverige pisk… eller […]

 27. Motorcykelåkning enligt fildelningsmodellen « Jeppelin

  […] kallas in som oberoende expert, men är ordförande i Föreningen för upphovsrätt. Jag citerar Rick Falkvinge: “Jan Rosén är ORDFÖRANDE i FÖRENINGEN FÖR UPPHOVSRÄTT, för i helvete. Han […]

 28. Om “Janne Jävig” och expertisens problematiker. : Intensifier

  […] å andra sidan en uppenbart intressespäckad aktör från de som vill försvara uppovsrätten. Rick rasar över att medierna betraktar Rosén som opartisk, och i detta håller jag […]

 29. ulrika

  även SR.SE presenterar Jan Rosén som professor i civilrätt. Utan att lägga till ordförandeskapet i föreningen för upphovsrätt.

  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1601286&BroadcastDate=&IsBlock=

 30. Anders W

  Såg på DiTV nu på morgonen… Där hade dom med Janne jävig som professor i civilrätt, inte ett ord om hans andra post… Jag hade högre tankar om Di…

 31. Varför inte? » Make love, not IPRED

  […] det första: Jan Rosén är inte opartisk. För det andra: Är det bara rädslan att bli uthängd i gammelmedia som hindrar dom att ställa […]

 32. Enligt Min Humla » Apropå

  […] vecka ska vi prata om källkritik. Då ska vi se vad det är för nånting.” Helt apropå professorer som uttalar sig under oberoende flagg och glömmer att berätta att de också är en del av […]

 33. Anaïs

  Så – smutsigt! Men vilken illustration av politikers okunnighet! De är ju helt i händerna på Lobbyn, utan att ens inse det. De vet inte vem som är opartisk, vem som är jävig, vem som har en dold agenda. De är ju som barn! Och de “styr Sverige” – we have a problem.

 34. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Den omöjliga debatten

  […] inte riktigt erkänna vår existens och än mindre vår legitimitet. Att inbjuda företrädare för upphovsrättsintressen tycks däremot inte vara något […]

 35. […] Norström delar sitt engagemang med personligheter som Jan Rosén, Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted. Den förste var regeringens expert när IPRED […]

 36. […] är även den förening som Jan “professor i civilrätt” Rosén är ordförande […]

 37. […] inte en lobbygrupp i egentlig mening. Det är snarare en informationsförmedlare. Att dess olika medlemmar uttalar sig i media då och då. Och då. Och så vidare. Jan Rosén som skrivit ett antal […]

 38. Rick

  Man blir rentav illamående.

 39. Pezster

  Det är sjukt. Det är vad det är. Bra att du ryter till och använder orden “… för i helvete!”
  Kör hårt. Rösterna blir bara fler och fler ju mer av idioterna som uttalar sig i media.

 40. Umeå, jävig domare och längre upphovsrätt « MMN-o

  […] är även den förening som Jan “professor i civilrätt” Rosén är ordförande […]

 41. […] Det “rasar” en hätsk debatt bland främst Piratpartister angående “jävige Janne” som har gjort sig berömd för att förespråka en upphovsrättskonservativ och korporativ lobbykampanj, se bland annat HAX och Falkvinge nu senast, och från #spectrial. […]

 42. […] kan hävda att Professor Jan Rosén, som också är ordförande för Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU) där bland andra […]

Comments are closed.

arrow