Live: Roswall berättar hemligheter

Just nu berättar Roswall den hemliga metodiken om hur de gick till vid tillslaget för att avgöra exakt i vilket rackskåp The Pirate Bay stod:

“Vi försökte kontakta The Pirate Bay. Den svarade. Då drog vi ur sladden till det här rackskåpet. Då svarade inte längre The Pirate Bay. Då var vi säkra på att det här rackskåpet innehöll The Pirate Bay.”

Sedan gick han vidare och berättade hur de hade beslagtagit samtliga andra datorer också ändå.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Nordh

  Lyssnar på live-feeden; 5 minuter för att sätta ihop en dator? Han kanske skulle fråga de åtalade om de kan hjälpa honom? 😉

 2. JudaZ

  Instämmer med Nordh …hur svårt är det att koppla in en dator till en (vad jag förmodar) projektor. Och om man skall presentera något ser man inte till att ha det i rättsalen då?

  JudaZs senaste bloggpost: N Korea marks Kim’s birthday

 3. Fredrik

  Jag hoppas i min enfald att det är en väldigt grov förenkling du gjort av Roswalls framställan.

  Nu lyssnar jag inte själv på ljudströmmen men om det verkligen gått till så här så har åklagarsidan själva erkänt att tillslaget gjorts med Kreti och Pleti-kompetens. Det är i alla fall så jag uppfattar det.

 4. Nordh

  Fredrik, det var i princip så Roswall beskrev det. Fast med ett par fler “ehm” och “öh” mellan orden. Det var dock väldigt kort. Och det var exakt som så att de testade genom att dra ut en sladd och sen försökte koppla upp sig.

 5. satmaran

  Rick:
  tack för underhållningen!
  sitter på jobbet och har inte kunnat följa allt löpande…men det jag hört verkar mest vimsigt

 6. Max

  Någon som har koll på hur många åtalspunkter gällande specifika nedladdningar Roswall ska rapa upp? kommer det något annat matnyttigt eller underhållande i eftermiddag, eller kan man med gott samvete sluta lyssna ett tag?

 7. Anders

  Torräääänten.
  Hahahahahaha 🙂

 8. Olah Örtengren

  Om någon satte upp några servrar, snodde er logga, er förmedlingsbyrå av fildelare och snodde era pengar – mitt under näsa på er – skulle du uppfatta det som stöld då, Rickard Falkvinge?

  Olah Örtengrens senaste bloggpost: Jag förstår inte Anders Björck!

 9. Heja heja

  Olah, ditt troll, gå o häng dig!
  Du är ensam och utdöende!

 10. Snunsmumrik
 11. Heja heja

  Alla dessa siffror och “observationer” om antalet nedladdningar, ip-adresser m.m. borde ogiltiligförklaras som bevis.

  Skärmdumpar kan fabriceras MYCKET enkelt. och om dessa skärmdumpar är framställda AV MÅLSÄGANDEN så kan de mycket väl sätta dit egna siffror för att få högre belopp.

  Sådana “bevis” kan INTE vara godkända. Tyvärr. det är inte ställt utom rimligt tvivel att all den informationen stämmer. Informationen är inte insamlad av staten (polisen) utan av en part i målet. Det är INTE ok! Detta måste någon påpeka för rätten genast!

 12. Sammy Nordström

  @Olah:

  Det vore ju helt unberbart om fler gjorde som piratpartiet och engagerade ungdomar i politiska frågor som rätten till skyddat privatliv och kampen korporativismen. Tyvärr är det ingen lönsam verksamhet på något sätt då det inte finansieras på något annat sätt än enskilda personers donationer istället för med de enorma kapital som finns tillgängliga för den lobbyverksamhet skiv- och filmbolagen sysslar med.

  Kopiering är kopiering, inte stöld. Att jag har en likadan Volvo som dig betyder inte att jag snott din Volvo. Släpp den där otroligt dumma liknelsen någon gång.

  Sammy Nordströms senaste bloggpost: Uppståndelse och upprättelse

 13. Olah Örtengren

  Heja heja:

  Det är väl en relevant fråga som Rickard Falkvinge med enkelhet borde kunna besvara?

  Är det stöld om någon annan använder TPB:s logga och koncept för att tjäna pengar på trafiken det genererar?

  Olah Örtengrens senaste bloggpost: Jag förstår inte Anders Björck!

 14. Fredrika

  Som jag skrev hos Christian:

  Ååh vad jag längtar tills att åklagaren faktiskt lägger fram BEVIS för att dom påstådda brottsliga överföringarna faktiskt ÄR brottsliga och har begåtts av INDIVIDER som befinner sig i Sverige, och att det inte rör sig om lagliga överföringar, eftersom det faktiskt finns utrymme i URL för att överföra upphovsrättskyddade filer lagligt under olika omständigheter, och att överföringen dessutom kan ha initierats av människor i andra länder genom fjärrstyrda datorer placerade i Sverige.

  Och jag vill dessutom gärna se bevis på att dessa IP-adresser vid dessa tillfällen faktiskt gick till datorer i Sverige vid detta tillfället. Hur har dessa uppslag om IP-adressernas hemvist gjorts? Mot en databas? Visar denna databasen tillförlitliga uppgifter för vart varje IP-adress hör hemma, vid varje givet ögonblick, eller kan den visa fel?

  Tills BEVIS för dessa detaljer läggas fram så bygger hela åtalet på ett antagande om att huvudbrottet, som medhjälp ska försöka dömas ansvar för, faktiskt har begåtts. Ett antagande. Är det normalt rättsförfarande när medhjälp ska dömas ut, att huvudbrottet bara antas ha skett?

  Utöver detta så ifrågasätter jag bevisen för att dessa överföringar överhuvudtaget har tagit plats. Vad hänvisas det till egentligen? Skärmdumpar som har skapats av åklagaren? Samma åklagare som anser att man följer grundlagen genom att skyndsamt fortsätta bryta mot den?

  Det här liknar en fars.

  Och finns det bevis för att IP-adresserna målsägandens klient ansluter mot faktiskt kommer från trackern, eller kan dom ha kommit från DHT-funktionen? Var DHT avstängt i klienten?

 15. Fredrika

  Nu uppgav Roswall precis att han INTE visste vad DHT var!!!! men att dom åtalade säkert visste vad det var.. =)

  Jag sitter och skrattar så jag blir genomsvettig.

 16. sav

  Det är humor, det är det.

 17. Jonas

  vad är DHT?

 18. Heja heja

  @Fredrika.

  Jag hör dig!
  Dessa siffror och “fakta” Roswall framställer kommer från!?!? Antipiratbyrån? En part i målet? Kan inte vara godkänt. Hur verifierades dessa ip-adresser att vara svenska JUST då. Hur är det BEVISAT att en svensk satt vid datorn i Sverige och laddade ner/upp. Inga korsreferenser överhuvudtaget. Roswall: “DHT? Vad är det?”

  Ögonblicksbilder av ip-adresser är SKIT värt om det inte kan verifieras av flera kors-referenser. Detta är inte bevis för någonting. Vemsomhelst kan göra en skärmdump där Roswall delar ut 9999 Gigabyte med barnpornografi. Det tar 3 minuter. Är det bevis nu då? Eller beror det på vem som framställt det? I detta fallet är ögonblickbilderna framtagna av antipiratbyrån.

  @ olah
  Du vet inte vad du pratar om. Stöld är ett HELT annat lagrum och ligger under brotts-balken.

  Stjäl man något finns inte orginalet kvar. Kopierar du något finns det dubbelt så många artefakter. Gå hem. Sov på saken. Kom inte tillbaka. Du saknar grundläggande juridisk kunskap HELT. Du totalt omyndigförklarar dig själv genom din egna dumhet. Du är tydligen så dum att du inte ens inser det. Svälj nu din medicin och gå o gnäll på ålderdomshemmet med Bert Karlsson!

 19. sav

  http://en.wikipedia.org/wiki/Distributed_hash_table

  Distributed Hash Table…betyder i princip motsatsen mot vad Roswall sa, man är INTE kopplad mot trackern. Gissar att försvaret får roligt med den punkten senare….

 20. Fredrika

  DHT är en funktion som, gör att bittorrentklienten kan få uppgifter om peers från andra källor än Piratebays tracker. Dvs “medhjälpen” kan komma från någon enskild fildelares klient, och inte nödvändigtvis Piratebays tracker.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Distributed_hash_table

 21. Heja heja

  “Då stod räkneverket på 3115”
  Spelar väl ingen roll hur många gånger Torrent-filen laddats ner!? Inte på något sätt en indikation på hur många gånger orginalfilen re-producerats.

  Jag kan enkelt ladda ner en torrent-fil 500 gånger utan att aktivera den i en bittorrent-klient en endaste gång.

 22. Max

  “… tankat ner xx kilobit…” har Roswall koll på stor/liten bokstav här? har inte sett dokumentet han läser från än, så jag kan inte anklaga honom för att säga fel än, men det låter lite underligt.

 23. Heja heja

  “då får man ner omslag dessutom.”
  SANT!?!?

  Guantanamo Direkt!

 24. Simon

  En liten intressant tanke:

  Hur många av de ip-adresser som Roswall läser upp seedar månne fortfarande?

  Det han gör är:
  – Han berättar filnamn
  – Han berättar ip-adress till en seeder

  Agerar inte Roswall tracker i och med det han gör nu? Då är han ju själv lika brottslig som TPB-killarna 🙂

 25. Heja heja

  xx Megabit, vilket motsvarar 0.0%.
  Det är MB (Megabyte). Roswalls okunnighet LYSER!
  Han kan inget göra för att stoppa det.

 26. Undrar?

  Kan någon förklara vad han håller på med nu? Kommer varje stämningsrepresentant läsa upp massa filer såhär? ( vilket inte verkar ha någonting vettigt med själv målet att göra :-S )

 27. Jonas

  Roswall: the worlds first human BT-tracker…

 28. klydde

  Jag lyssnar på åklagarens framställning, vad är hans taktik egentligen.
  Att man skall avlida av tristess?

 29. JudaZ

  Bästa uttalande av Roswall idag. “Det går inte att säga, för jag har inte riktig koll”

 30. Anonymous

  Åklagar liknar allt mer en präst under inkvisitationen som försöker motbevisa att jorden är platt.

 31. Heja heja

  Borde det inte startas en tråd där folk kan skicka in förslag på saker att slå ner på målsägandes talan?

  En tråd där kunniga observanta människor har chansen att säga, att detta och detta är fel och detta borde innebära att detta inte gäller osv. Det kan man sedan lämna över till grabbarnas försvar imorgon eller dagen efter det.

  En armé av observanta tekniskt kunniga människor som är engagerade borde utnyttjas, Vår styrka är att vi är så många!

  Öppna en tråd någonstans! Någon!

 32. Håkan

  Den gapiga muppen heja heja kanske borde lugna ner sig lite och vänta. I verkligheten (alltså utanför dåliga amerikanska tvserier) så får parterna framföra sitt i lugn och ro utan att folk skriker OBJECTION! hela tiden.

  Förr eller senare kommer advokater klaga på det advokaterna ser som viktigt att klaga på.

  Det är för övrigt fascinerande hur svårt det är att hitta någon som kan uttala sig i ämnet som inte är helt dum i huvudet. De enda som är värre än roswalls anhang är ju korkade ungdomar som tror de förstår något bara för de kan wäääääscha lite.

  Håkans senaste bloggpost: Eller så runkar han väldigt mycket

 33. Jonas

  Vad sysslar han med egentligen? Vad vill ha visa?

  han måste ju för det första visa att nån har begått ett huvudbrott. Och det räcker fan inte att påstår att nån okänd snubbe på ett visst IP-nummer på svenska telia.net har laddat ner nåt…

  Sen måste han visa att TPB har varit behjälpliga med nerladdningen i DET SPECIFIKA FALLET.

  Hålla på att tjata om att “nu har den här peeren på IP nummer 82.122.111.45 på telia i Farsta, som ligger i Sverige, laddat ner 15 kb (eller byte?) vilket är 0.002%….”

  Skärmdumpar är inte bevis. Slumpmässiga siffor är inte bevis. Visa att ett huvudbrott begåtts!

  Total rappakalja.

 34. Pjallex

  Åtklagaren var ikke helt heldig med den første ip-adressen “utan flagga”.

  whois 82.199.190.220
  person: Conny Rosenberg
  address: Alands Datakommunikation Ab
  address: Torggatan 10
  address: AX-22100 Mariehamn
  address: Finland

  Den ser da visserligen mer finsk enn svensk ut?

  Dette var fra det første eksemplet han refererte til, ipadressen han startet med, side ~13.

 35. Jonas

  Påminner om den där TV-serien… Grotesco.

 36. Nordh

  Äntligen slut på musiken och den hemska rösten som så snällt ville påpeka var 10:e sekund att rättegången strax fortsätter.

 37. JudaZ

  Det härliga är ju att till och med Rosawall verkar tycka det är tråkigt att rabla upp allt. Han har ju velat hoppa över saker flera gånger, men försvaret tycker att det är väl “lika bra att ta med allt” *lol* Han lät riktigt trött på slutet. Dax för lite dunderhonung från farmor.

 38. olaf

  @Håkan bråkan
  Detta är inte ett ställe för dig att gnälla på. åk hem så sköter vi detta.

  Ps. Bara för att man påpekar saker som borde påpekas för rätten innebär det inte att det måste göras just då, (á la din americanska “objection!” Det var din fantsi som målade upp det förloppet, ingen annan). Det kan göras vid rätt tillfälle när det är försvarets tur.

 39. Ethern

  Ja varför inte JudaZ? Det var de som kom med ett 4000 sidor lång FUP. Då ska de gå få gå igenom det också 🙂

 40. Rickard Olsson

  Mot bättre vetande…

  Olah skriver “Är det stöld om någon annan använder TPB:s logga och koncept för att tjäna pengar på trafiken det genererar?”

  Svaret är givetvis och otvetydigt nej.

  Det skulle kunna vara intrång i ett varumärke om grabbarna bakom TPB skulle bli sura, men aldrig stöld. Personligen tror jag de mest skulle bli glada och smickrade.

  Om du är så förvirrad som du verkar och tror att Rick och Piratpartiet har nåt med TPB att göra så kan jag upplysa om att så icke är fallet, men om du skulle vilja kopiera vår hemsida så finns det lite filer att hämta hem här: http://www.piratpartiet.se/international/website_starter_kit

  Lycka till!

 41. JudaZ

  ha ha .. “.stängde ni av projektorn???” (hört talas om sparläge ditt nöt)

  JudaZs senaste bloggpost: African migrants drowned at sea

 42. Dan Eriksson

  Han måste ju rabbla allt det där om han också vill hävda att alla dom tillfällena är lagbrott vars skuld kan läggas på de som är åtalade. De ÄR i så fall bevis.

  Men samtidigt kan det här ju också visa lite deras syn på vad torrents är och hur internet fungerar.

 43. En annan Tor

  Olah Örtengren, skilj på:
  1) kontroll över spridning av verk
  2) äras den som äras bör

 44. JudaZ

  Thåström beviset går ju direkt bort, finns inga ip-adresser i bevis materialet, torrent fil finns inte på servern vid tillslaget, enbart skärmdumpar som bevis. Kan alltså vara fullkomligt fabricerat.

  JudaZs senaste bloggpost: African migrants drowned at sea

 45. korv

  Det finns en del troll här.
  Håkan är ju inte direkt blyg när han dumförklarar alla här. Det brukar ju vara populärt. Nejdu Håkan… Den vi tycker är dum i huvudet är du. Och det är inte för att vi kan så fina orda som “wäääscha”. Tönt!

 46. Håkan

  Det här stället är underbart.

  Även om jag hoppas att de åtalade vinner de flera vänner finns bland dem så är det tragiskt hur brända deras fans är.

  En massa internetbarn som inte förstår ett skit om verkligheten och sitter inne med en massa låtsasargument och dumheter.

  Men men, bråka på internet en långtråkig arbetsdag funkar ju 🙂

  Håkans senaste bloggpost: Eller så runkar han väldigt mycket

 47. Håkan

  Oj, glömde.

  Herr korv:

  Nu var det JAG som uttalade mig så var NI tycker var inte speciellt relevant.

  Håkans senaste bloggpost: Eller så runkar han väldigt mycket

 48. korv

  @Håkan
  Eller så har du runkat för mycket!

 49. Håkan

  För lite snarare, inte hunnit med en enda gång idag :'(

  Håkans senaste bloggpost: Eller så runkar han väldigt mycket

 50. Pjallex

  Kan noen av dere som sitter i retten sjekke med de tiltalte / advokatene om de har dokumentet åtklagaren leser fra i neste pause? (eller send en sms?)

  Fint om man får lastet det opp til TPB slik at vi som lytter til radioen kan få det..

 51. Ethern

  Det finns upplagt på TPB redan Pjallex. Det är förundersökningsprotokollet (FUP) som han läser ur.

 52. Jonas

  Pjallex: hela förundersökningsprotokollet finns på TPB

 53. Pjallex

  Takker og bukker.

  For andre som leter etter protokollen: http://alturl.com/1fk

 54. Daniel

  Borde inte Roswall behöva bevisa att det som IFPI laddar ner faktiskt är det upphovsrättsskyddade material som syftas?

  Jag har säkert missat något då detta är så grundläggande som det kan vara, men de skärmdumpar Roswall visar i rätten är ju faktiskt endast pågående nedladdningar som inte bevisar ett smack – det kan ju teoretiskt vara något helt annat i filerna, fast med ett Cardigans/Petter/Thåström-filnamn.

  Långsökt kanske, men inte omöjligt – lobbyn har ju faktiskt själva använt sig av falska uploads för att ställa till oreda för fildelare.

 55. Sav

  Nja han poängterade i alla fall några gånger att nedladdningen ledde till en fungerande kopia. I alla fall när han pratade om film, jag lyssnade inte så noga senare….

 56. Fredrik

  Man kan ju inte tycka annat än att Håkan Roswall är en riktig jädra pajas.

  Dinosaurien verkar ju inte ha någon kunskap av hur bittorrent tekniken fungerar ens en gång?

  Finns säkert 10 000 grejer som Gottfrid, Fredrik, Peter och deras advokater kan använda mot målsägande.

  Hittils har han inte allt för oväntat kommit med noll i bevisväg som kan leda till en fällande dom.

  Men det visste ju dem flesta här redan…

Comments are closed.

arrow