Live: Dagens första totalblundrar från åklagaren

Det var en diskussion igår på TPB-rättegången där DHT diskuterades, i betydelsen att man inte behöver få hashinformationen från trackern, och att trackern således inte behöver vara relevant för ett eventuellt medhjälp.

Då kom dagens första rutinfråga från försvaret och bomben till svar:

“I skärmbilden här står det ju att anslutningen till The Pirate Bay inte är upprättad. I en torrentfil kan det ju finnas flera trackers angivna. Har åklagarsidan sparat de torrentfiler som ligger till grund för åtalet?”

Det hade de inte.

Det betyder alltså att de inte nödvändigtvis kan visa att torrentfilerna som ligger till fundamental grund för hela åtalet faktiskt har använt The Pirate Bay som tracker – de kan ha använt andra trackers och de har inte brytt sig om att spara vilka trackers som var angivna i torrentfilerna.

Nu går de iofs igenom en skärmbild som bevisning där tracker.prq.to/announce uttryckligen använts som tracker, så det kan hända att rätten (återigen!) accepterar sådana skärmdumpar som bevisning. Roswall berättar för rätten vad den här skärmbilden betyder: “…bokstaven här betyder att klienten har använt en distribuerad hashtabell och alltså har inte kontaktat trackern.”

Försvaret: “Hur ser man att den här tracker.prq.to är The Pirate Bays tracker?”

Åklagaren: “Det ser man inte.” (!!!)

Försvaret: “Åklagaren påstår alltså att mjukvaran alltid använder The Pirate Bay, förutsatt att åklagaren påstår att mjukvaran använder The Pirate Bay? Vad händer om det finns flera trackers i torrentfilen?”

Åklagaren: “Det gör det inte.” (!!!! jo, det gör det oftast, och det vet försvaret)

Försvaret: “Har åklagaren en kopia på torrentfilerna så att rätten kan få avgöra detta?”

Åklagaren: (något om hur undersökningen gjordes)

Försvaret: “Varför har målsäganden inte kopior på dessa filer?”

Det hela slutar med att det konstateras att åklagarsidan inte kommer att kunna presentera torrentfiler som visar att det faktiskt är The Pirate Bays tracker som anges.

Roswall pratar om hur många gånger torrentfilen har laddats ner — det här ansluter till gårdagens försvarslinje från försvaret om att antalet gånger torrenten har laddats ner inte har någon tydlig korrelation med hur många gånger torrenten har använts.

Glöm inte att läsa live.piratpartiet.se där alla livebloggar aggregeras för ett komplett nyhetsflöde.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Dennis

  omg! Några stirrade konstigt på mig i datorsalen på skolan när jag föll ner på golvet i asgarv…

 2. Tobie

  Det roligaste är att han inte vet att man inte behöver 100% för att man skall bli seeder.

  Man kan kryssa för att man bara vill ha en .NFO fil eller Sample eller något sånt dyl. och om man tankar hem bara dem så står det ändå att det är 100%.

  Men det har han inte tänkt på. Kan man kalla det mened, eftersom han sa att man behöver ha tankat HELA torrenten för att bli seeder när man bara behöver ladda ner en fil (så länge man bara kryssat i en fil?)

  ——–

  Sen gaggade han även om igår att dom hade tankat hem X antal mbit.

  I själva verket så har han fel. en Byte = 8bit. vilket inte stämmer det heller i praktiken?

  —-

  (Delade tankar med fler än bara jag)

 3. Stefan

  Det här är fullständig skandal. Det menar alltså på fullt allvar att de som har gjort den rättstekniska undersökningen inte förstår hur teknologin fungerar. De har inte ens lyckats att behålla integriteten av beviskedjan, amatörer…

 4. Hans J

  Jag följer förhandlingen via
  -> Lyssna HÄR <-

  Där spelar man sorgemusik som pausmusik!

 5. Sandra

  Jag tror jag skrattar på mig… 😀 De har haft 3 jävla år på sig och klampar i klaveret gång på gång… Det här lär bli åklagarens pinsammaste händelse i karriären om han inte skärper sig 😀

  LOL!

 6. Henrik Wallin

  Det är faktiskt synd att åklagaren är så inkompetent. Det gör bara att det hela kommer att ta längre tid. Men det hintar lite om hur man måste tänka ologiskt för att få ihop det här åtalet.

  Frågan återstår dock om det är olagligt att länka till andras material (och om det är lagligt att dela med sig av en fil till en kompis och vem som i så fallet kan säga vara en kompis, vilket rimligen borde vara alla man kan tänka sig att ge bort något gratis till).

  Och åklagaren begår också en massa “brott”. Det länkas till thepiratebay.org enbart i syfte att skada dem, vilket är ett brott? Och de laddar ner och upp filer för att att visa att man kan begå “brott”. Klart rimligt förfarande i det här fallet, men jag undrar om det finns ett undantag för det. Det vore inte rimligt om en åklagare skulle gå ut på krogen och slåss för att visa att säkerheten där är undermålig.

 7. Rick Falkvinge (PP) » Live: SvD kommenterar också som toppnyhet

  […] jag fortsätter vill jag lyfta upp SvDs täckning av morgondagens blundrar; SvD har det just nu som toppnyhet: 10.04 Fredrik Neij vill kommentera analysen av trackrarna. […]

 8. Number one Trend on Twitter Delivers! « The Purple Flagship

  […] be the Roswall we’ve come to known if he managed to hold on the ball from there. Oh no: Defense: “How can you tell that this tracker.prq.to is the Pirate Bay […]

 9. William

  @Henrik Wallin:Frågan återstår dock om det är olagligt att länka till andras material

  Bättre så här: Blir Telia en medhjälpare om jag laddar upp en fil (jfr. torrent) på webbutrymmet som länkar till min dators IP där det, supprise, finns filer?

 10. Ulf

  @Tobie: Där har du fel. Det kanske står 100% i din klient, men en tracker eller andra klienter uppfattar dig inte som en seedare.

 11. Epic fail av både mig och Roswall « Piratpartisten

  […] nästan somnar samt dessa inlägg av Rick Falkvinge som alla visar på åklagarens inkompetens: Dagens första totalblundrar av åklagaren Reflektion från gårdagen: åklagarens […]

 12. Jonas

  Ulf: Det står självklart inte 100% i klienten, det är ju hela poängen. Men är du säker på att man inte räknas som seeder? Jag testade just och jag tycker det verkar som Tobie har rätt, men det kan precis lika gärna vara jag som inte begriper mig på programmet.

 13. Ulf

  Jonas: Ja det är jag säker på då det är en del av bittorrentspecifikationerna, man är inte en seeder om man inte har 100% av en torrent. Bittorrentklienter rapporterar till trackern hur många byte av en torrent man har så man kan tydligt se om någon är en seeder eller inte.

 14. Sent omsider... | Svensson

  […] Bloggat: Falkvinge1, 2, Kulturbloggen, Stenudd, Annarkia, Mymlan, Borgarmedia: DN, SDS, AB1, 2, 3, Läs även andra […]

 15. Weird excuses for raid at Forskningsavdelningen « MMN-o

  […] not excusable, but I’ve never had much faith in IT competence within the law enforcement agencies. So the misunderstanding is understandable and could be totally innocent. At least if it […]

Comments are closed.

arrow