Reflektion: Ett kollapsande åtal låter som Bamse

Förhandlingarna är slut för dagen. De slutade tidigt idag och återupptas imorgon klockan nio.

Igår noterade många att åklagare Roswell (vilket är ett mer passande namn, med tanke på att ingen verkar förstå eller veta vad det är som egentligen finns i gömmorna) låter precis som berättarrösten till Bamse.

Efter morgonens totala kollaps av åtalet — som någon skrev, så har piraterna vunnit halva åtalet redan efter en och en halv dag, innan försvaret ens hunnit lägga fram sitt försvar — så måste jag förvånas över hur Roswell kan ha gjort ett sådant dåligt jobb på tre år. Tre år! Hur kan man förbereda något i tre år och tvingas överge hälften av det efter tolv förhandlingstimmar?

Nu har alltså åklagaren öppet gett upp möjligheten att åtala för att fildelning över huvud taget har skett över The Pirate Bay. Åtalet är nu reducerat till att det teoretiskt skulle ha varit möjligt att fildela.

Därmed är det ett utomordentligt långt skott på mål: det handlar inte nu om att någon brottslig gärning faktiskt har utförts, utan om att The Pirate Bay har hjälpt till att (medhjälp till) teoretiskt göra det möjligt för andra att utföra brott (tillgängliggörande av verk). Åtalspunkten “förberedelse till upphovsrättsintrång” kvarstår också.

När åklagaren dessutom togs med byxorna nere imorse, då inget i bevisningen visar (med sedvanlig krav på bevissäkerhet) att någon sådan teoretisk fildelning faktiskt skett över The Pirate Bay, eftersom torrentfilerna inte är en del i bevisningen, så krackelerade åtalet ordentligt. Christian Engström, som suttit som just nämndeman i åtskilliga år, kommenterar:

— Det är möjligt att nämndemännen inte hänger med på alla tekniska detaljer. Det behöver man inte göra som nämndeman. Men man känner direkt igen mönstret av ett krackelerande åtal och hör när åklagaren inte har gjort sitt jobb.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anders Dahnielson

  Det skulle vara bra om “#spectrial @ twitter” flyttades upp överst ovanför “Sesam nyhetsflöde” på lajv-sidan då det slipper bli allt för mycket scrollande mellan “Updatera knappen” för lajv-bloggarna och läsandet av twitter-strömmen.

  Bara ett förslag.

 2. Niklas

  Att följa denna härliga fars på distans via live.pp.se är verkligen härligt.

  Det ger upphov till mycket glädje, att det dessutom ser ljust ut för våra favviskaptener gör det ju inte sämre 🙂

 3. Anders Dahnielson

  Oj, såg precis att det fanns en särskild epost-adress för sådana förslag.

  Ber om ursäkt…

 4. Nordh

  Hur funkar det med betalning av advokater för de åtalade om de vinner målet? Måste åklagarna stå för kostnaderna då, eller tvingas de betala allt själva trots att det bevisats att de inte gjort något fel och då fått en kostnad som de inte borde fått från första början?

 5. unauthorized translation

  The proceedings are over for today. They ended early and resume at nine o’clock tomorrow.

  Yesterday many people noted that prosecutor Roswell (which is a more fitting name, since nobody seems to know or understand what’s really hiding behind the surface) sounds exactly like the narrator of Bamse [http://en.wikipedia.org/wiki/Bamse].

  After this mornings total prosecution wreckage — somebody put it that the pirates have won half of the after a day and a half, without the defense even getting started — I must say that I’m surprised what a bad job Roswell has done over three years. Three years! How can you prepare something for three years and have to give half of it up after twelve hours of negotiations?

  Now the prosecutor has openly given up the possibility of charging for any file sharing at all over The Pirate Bay. The prosecution is thereby reduced to dealing with the theoretical possibility of file sharing.

  That means it’s a really long shot: it’s not about any criminal deed that has actually been done, but if TPB has facilitated (been complicit in) making it theoretically possible for others to commit crimes (to publish works). The charge “preparations for copyright infringement” also still stands.

  When the prosecutor was caught with his pants down this morning, since nothing in the evidence shows (with customary demands of confidence) that any such theoretical file sharing has actually tanken place over TPB, since the torrent files are not a part of the evidence, the prosecution broke down for real. Christian Engström, who has been a lay assessor for several years, comment:

  – It is possible that they lay assessors don’t manage to follow all the technical details. You don’t have to if you are a lay assessor. But you immediately recognize the pattern of a broken prosecution, and you hear when the prosecutor hasn’t done his homework.

 6. Mr Profit

  Rick: Har medlemstillströmningen ökat under Piratbuktsrättegången? Tycker mig annan en liten uppgång i statistiken, men grafen är visar för stort tidsintervall för det ska vara tydligt.

 7. Johan Öbrell

  Hmm, ser ut som att regeringen försöker smyga in IPRED under TPB rättegången.

  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=45&sq=1&ID=qoisnj7D9_2_C

 8. Daniel

  Det verkar uppenbart för mig, utifrån vad jag har läst, att Roswall aldrig själv trott, och troligtvis fortfarande inte själv tror på, det här åtalet. Han åtalar för att det finns politiskt tryck på honom att åtala. Han skulle nog helst slippa.

  Låt oss hoppas bara att rätten inte känner av, eller i vilket fall inte viker sig för, samma politiska tryck. Jag har inget som helst förtroende för rättssystemet, men har man tur så kanske det funkar ibland.

 9. snorungarna sunde och svartholm « the real mymlan

  […] Roswall själv vad det betyder? Han verkar ju ärligt talat inte ha någon vidare koll på vad det är Sunde och Svartholm egentligen håller på med om dagarna, eller vad det brottsliga […]

 10. Daniel

  @Mr Profit:

  Ja, det verkar gå fort nu. Till helgen lär vi vara över tio tusen.

 11. RikMatts

  Åklagaren har nog gjort sitt jobb. Men det är väldigt svårt att koka soppa på en spik.

  Jag tror att hr R. är väl medveten sen länge om att hela åtalet är en lam anka. Men, Befehl ist Befehl!

  Hans mål med den här rättegången är därför inte att vinna och få dem fällda, utan att själv göra en så god figur att Husse anser honom nyttig.

  Typ som advokat Tomas Martinsson är populär bland hårdbuset, inte för att han vinner mål utanför därför att han har rätt framtoning för deras image.

  Och för att gå ett G i betyg nöjer herr R. sig säkert med om han sätta dit Neij för datorstölden och Gottfrid för innehavet.Där finns ju lite bevisning i alla fall.

 12. RikMatts

  Samma som Daniel skrev minuterna innan…

 13. Mr. A

  Nordh:
  I ett liknande mål (mot http://www.torrent.is) som avgjodes av högsta domstolen på island fick målsäganden betala rättegångskostnaderna för de åtalade.

  http://torrentfreak.com/torrentis-case-dismissed-080328/

  http://torrentfreak.com/icelandic-torrent-site-victory-080510/

 14. Tuffis

  Ja, man är chockad över dessa åtal. Då tycker jag att Bibliotek gör brott att låna ut originalböcker, och filmer o musik, som jag kan tex låna och kopiera hemma utan att ngn vet!!!Trots denna utlåning så köper väl folk böcker iallafall….Samma är det väl med folk som inte nyttjar nedladdningar. Så inte går skivbrancher o filmbolag i förlust för man laddar ner! Då går de i förlust oxå om folk lånar filmer/musik från Videobutik eller från varandra……Gud vad arg man blir på dessa åtål som pågår nu…Dötrist att lyssna på Alexander Bari morse på TV4 hos Malou om sina hemska åsikter att nedladdningar borde förbjudas..Inte röstar man på honom partipolitiskt eller på Schlagerfestivalen imorgon…

 15. Andreas

  Tips: Lägg upp WordPress Sharethis-pluginen (http://wordpress.org/extend/plugins/share-this/) så man kan slänga upp såna här inlägg på t.ex. Facebook!

  Jag drog Bamse-parallellen redan igår för övrigt =P

 16. Rick Falkvinge

  Mr Profit: Medlemsstatistik från senaste sju dagarna finns på den här sidan. Det går att se en tydlig ökning de senaste dagarna.

 17. […] Rick och Christian har redan sammanfattat det sista. […]

 18. J

  Haha, ja, jag tyckte just att åklagaren låter ungefär som Skalman. Lika mycket action i hans “åklagande” också. Hm. Eller snarare “planlöst rotande i tekniska detaljer efter något att fästa sig vid”.

 19. Peter

  Jag stör mig på de som i dessa frågor försöker förlöjliga motståndaren genom att håna helt irrelevanta saker såsom deras tempo, röst eller namn.

  Nu har du skrivit och betonat med fetstil att Håkan Roswall låter som Bamse.
  Kan du som ordförande i Piratpartiet vidarutveckla relevansen i det uttalandet och på vilket sätt det avspeglar partiets seriositet i dessa frågor som behandlas.

 20. Damien

  Jag kan hålla med om att det behövs en högre nivå på språket även om rättegången börjar kännas som något Monty Python knåpat ihop.

 21. Enligt Min Humla » TPB: Information overload

  […] bevandrad för fem öre, jag vet inte hur sådant här går till, men verkar det inte lite… tunt? Jag börjar undra om Roswall tvingats in i hela den här soppan. För man kan tycka vad man vill […]

 22. Tuffis

  Rättelse ang min kommentar Feb 17, 2009 — 14:44 Så här skulle det stå: “Dötrist att lyssna på Alexander Bard imorse på TV4 hos Malou om sina hemska åsikter att nedladdningar borde förbjudas..Inte röstar jag på BWO på lördag…det kan han glömma”

 23. EricJ

  Att ryckas med i strömmen av skrattande, tech-savy ungdomar och håna den åldrande åklagarens uttal och röstläge är kanske enkelt när man väl befinner sig på plats. Jag gissar att känslorna svallar höga och att det är lätt att säga mindre genomtänkta saker i stundens hetta.

  Men Rick, försök höja blicken och spana framåt en aning. För att citera dig själv; “fildelningen bryr jag mig inte så mycket om, /../ den är ett teknikhistoriskt faktum. Men i sin iver att försöka stoppa fildelningen, så kan politikerna göra stor skada på samhället.”

  Jag håller med dig här — den här rättegången är på sikt irrelevant. Känner du dig för upprörd över åklagarens inkompetens, ta ett djupt andetag och fokusera på vad som egentligen är viktigt: representera Piratpartiet som en vuxen människa med sakliga argument, inte som en hånande, kaxig femtonåring.

  Det stora målet, att förhindra gammelpolitikernas skadeverkan på samhället, är för viktigt för att PP skall ha råd med sådant. EU-valet kryper allt närmare, och att sjunka ned till en sådan sandlådenivå gynnar er inte.

  Skärp dig lite. Jag tror du kan bättre.

 24. Gustav

  Jag måste hålla med Peter. Det är ju helt irrelevant om man kan skriva om folks namn till roliga saker, det är inte intressant för rättegångsrapporteringen även om det kan vara lite kul. Det ger det hela lite mindre seriositet, tycker jag. En sak hade varit om de hade betett sig på det viset mot TPB-gänget, då hade man kunnat svara med samma mynt. Nu blir det mest bara krystat.

 25. Edvin

  Jag håller helt och hållet med Peter, EricJ och Gustav. Sluta upp med att kasta dynga på folk, var saklig och relevant. Det är trots allt du som är den viktigaste representanten för Piratpartiet och då är det extremt viktigt att man framstår som seriös och saklig, annars går det ut över hela partiet.

  Särskilt nu när vi syns mer och mer i media, då är det jätteviktigt att inte framstå som nån rabiat tonåring. Det är ju precis det upphovsrättsindustrin vill.

 26. Jay-D

  Hej Rick,

  du skriver såhär:

  “Nu har alltså åklagaren öppet gett upp möjligheten att åtala för att fildelning över huvud taget har skett över The Pirate Bay. Åtalet är nu reducerat till att det teoretiskt skulle ha varit möjligt att fildela.”

  Det här är jag extremt nyfiken på, och jag har egentligen inte hittat några andra analyser av vad åklagarens pudel betyder rent juridiskt. (Det kanske framkommer imorgon när han lägger fram det nya yrkandet men jag är för otålig.) Är du säker på att det du skriver stämmer? Är det en korrekt översättning från juridiska till svenska? Och kommer det att få samma konsekvenser på rättegången som du beskriver? Har du tid att lägga ut texten om detta skulle jag uppskatta det mycket.

 27. Anders

  Från Ricks presentation på denna blogg:

  “Den här bloggen skrivs som privatperson. Mina officiella uttalanden som partifunktionär görs i pressmeddelanden eller nyhetsbrev. Dessa kan förvisso också publiceras på bloggen, men det gör inte resten till något annat än privata uttalanden.”

  Så till er som försöker hitta saker att klaga på hos Rick i rollen som ledare för Piratpartiet, eller Piratpartiet i stort… Gå till Piratpartiets hemsida och försök där istället.

 28. […] Falkvinge berättar på sin blogg att åklagaren redan under dag 2 själv inser att den “värsta” delen av […]

 29. Krister

  Jag håller tummarna för att Piraterna skall komma helskinnade ur denna politiska vendetta. MEN, dra inte för höga växlar på åklagarens reträtt. Den som döms för medhjälp eller förberedelse kan ådömas exakt samma straff och skadeståndsansvar som den som är huvudgärningsman.

  Åklagarens reträtt kan därför lätt förvandlas till en pyrrusseger!

 30. Ahruman

  Anders, en sådan uppdelning går inte att upprätthålla i verkligheten. Att partiledaren är barnslig är direkt och uppenbart skadligt för partiet.

  Ahrumans senaste bloggpost: Constant objects for fun and non-profit

 31. Lars-Olof

  Ååtalsrubriceringen till “medhjälp till tillgängliggörande” – för mina tankar till de fysiska bilvägarnas funktion. Genom att förbinda möjliga brottsplatser med brottslingarnas bostäder så medverkar Vägverket till att tillgängliggöra brott???
  Är det särskilt brottsligt att bygga “elektroniska vägar”?

 32. pelle

  Är det nån som har en mp3fil av första dagens spektakel? Jag missade det mesta av det…

 33. Allan P3

  Intressant att jämföra, att tala om HUR MAN BRÄNNER SPRIT, är OK, men inte att bränna spriten!
  Det borde vara samma med fildelning, att det är OK (enligt tryckfrihetsförordningen) att tala om VAR det finns material (på samma sätt som Google)
  men att det är den som LADDAR NER, som faktiskt begår “brottet”. Egentligen borde det ENDAST vara den som lägger upp materialet som begår brott, för hur ska den som laddar ner VETA OM detta är upphovsrättsligt skyddat, om det inte står uttryckligt ???

 34. Andra dagen av rättegång « Medborgareandersson

  […] dagen av rättegång [Nedanstående text är kopierad från rickfalkvinges […]

 35. Pelle

  Realtid.se uppger att detta antagligen var Håkan Roswalls både första och sista rättegång om fildelning. I framtiden ska den sortens åtal skötas av kammaråklagare Fredrik Ingblad från City åklagarkammare. Kanske denne Fredrik är en person att hålla ögonen på.

  http://www.realtid.se/ArticlePages/200902/17/20090217161848_Realtid070/20090217161848_Realtid070.dbp.asp

 36. Mikael B

  Håller med om att Rick måste hejda känslorna och återgå till att bli saklig och justera den hånfulla attityden nu.

  Det är lätt att dras med i stridens hetta, och det har hänt tidigare bland flera respekterade pirataktivister på bloggar.

  Även fast rättegången i sig ser ut som en absurd cirkus, så försök att se till att inte låta Roswalls okoncisa fumlande smitta av sig i dina egna reflektioner.

  Då det känns tydligt att vi redan har sakligheten till vår favör, så kanske det skulle vara bättre att använda en annan metod, kanske en som skapar kontrastverkan genom sin saklighet istället,

 37. Händelserik dag « Bitchslap Barbie

  […] viktigaste står dock här, här och definitivt […]

 38. Pooya

  Med hänsyn till rättsfallet NJA 1996 s. 79 och ordalydelsen i 2 § upphovsrättslagen har jag mycket svårt att se åklagaren lyckas vinna det här målet. HD poängterar dessutom vikten av legalitetsprincipen. Enbart tillhandahålla ett system som sedan kan utnyttjas för att sprida upphovsrättsskyddat material var således inte tillräckligt. Det krävs aktivt handlande från grabbarna för att de skall kunna fällas. Lägg därtill att en torrentfil inte ens är det upphovsrättsskyddade materialet till skillnad från situationen i NJA 1996 s. 79.

 39. Patrik

  Rick, du säger ofta kloka saker men den här gången blev det fel.
  +1 på att höja nivån – att håna åklagaren med Bamse-snack lämpar sig inte riktigt för en partiledare som vill tas på allvar.

 40. The Pirate Bay Trial - day 2 « The Purple Flagship

  […] a former juryman meaning has first hand knowledge of this stage of the Swedish justice system.  On Rick Falkvinge’s blog he comments: “It’s possible that the jurymen can’t keep up with all the technical […]

 41. Krister

  Jag har tröttnat på “gammelpolitikernas” maktfullkomlighet. De ger sig själva rätten att inskränka vår frihet med FRA, Ipred m.m. m.m. Allt i storfinansens intresse.

  Jag har i hela mitt vuxna liv – är idag 45 år – röstat borgerligt eftersom jag i min naivitet har trott att de stod för individens frihet. Nästa gång faller min röst på Piratpartiet. Inte för att jag egentligen sympatiserar med enfrågepartier, utan för att jag vill ge gammelpolitikerna en knäpp på näsan!

 42. Mind

  Komiskt att du också kom fram till att det låter som berättarrösten till Bamse, vi sade samma sak på jobbet 😛

  Minds senaste bloggpost: Problemet med mjukvarupatent

 43. […] Håkan Roswall tvingas redan andra dagen backa från sina ursprungliga åtalspunkter. Vilket fildelningsanhängarna kunde konstatera med illa dolda glädje. Om vi bortser från den rent rättsliga frågan så kan […]

Comments are closed.

arrow