Reflektion från gårdagen: åklagarens inkompetens

Dagen har börjat med precis samma intryck som kännetecknade gårdagen: monument över Håkan Roswalls totala inkompetens i sakfrågan.

Jag det är egentligen ett mönster som är genomgående hela tiden, men jag välja ut en specifik händelse som får känneteckna hela mönstret. Märk väl nu: Håkan Roswall är IT-åklagaren. Bestämd form singular.

Igår tog det Roswall femton minuter att försöka få igång en PowerPoint på sin dator som skulle demonstrera en del av åtalet, det viktigaste åtalet som han har arbetat på nonstop sedan ungefär januari 2006. Tre och ett halvt år. På åtalets första dag skulle han demonstrera något med en slideshow i PowerPoint.

Efter en kvarts strulande med att försöka starta en jävla slideshow sade rättens ordförande till honom att sluta slösa bort rättens tid och fortsätta med papper och penna.

Detta är alltså Sveriges mest kompetenta åklagare i IT-frågor, som har haft tre och ett halvt år på sig att förbereda just den här dagen.

Jag tror att personalavdelningen på åklagarmyndigheten har jobb att göra.

Den som vill ha en realtidsfeed (några enradskommentarer per sekund som mest) på internationella reaktioner kan med fördel följa #spectrial på Twitter. För längre reflektioner med livebloggare, följ live.piratpartiet.se.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Snunsmumrik

  Även om det ligger en del i det du skriver så tycker jag det är lite hårt att döma ut hans kompetens om lagstiftningen gällande IT-frågor baserat på hans problem med Windows.

 2. Varför inte? » #specrail rockar

  […] att Fredrik Neij sågar åklagarens “bevisning” Rick Falkvinge förmedlar dessutom att åklagaren verkar ha vissa […]

 3. [email protected]

  Hej Rick, hoppas allt är väl. Hälsa Oscar 🙂

  Jag ser fram emot stunden när det sjunker in i etablissemangets reptilhjärna att de inte bara har skjutit sig foten genom att (inför hela världen) presentera ett fall som inte har en chans att vinna i sak.

  Upphovsrättsindustrin agerar i panik och resultatet av denna rättegång kommer att spä på den paniken.

  Så länge arenan är Internet har de inte en chans mot ett kollektiv av briljanta individer som faktiskt förstår hur Internet fungerar.

  Detta spelar förhoppningsvis Piratpartiet i händerna eftersom det kommer att accelerera den politiska processen. Politiker kommer så småningom att bli tvungna att välja mellan att fjäska för upphovsrättsindustrin och risken att inte bli bli omvalda.

  Propagandan och de fula politiska spelet kommer säkert att intensifieras eftersom det är upphovsrättsindustrins verkliga hemmaplan. Ska bli spännande att följa!

 4. Håkan Roswall, sveriges modigaste man? « Jeppelin

  […] borde hylla honom reservationslöst (men försiktigt, så att vi inte röjer honom). Genom att spela en monumental inkompetens hoppas han kunna garantera en förlust i rättegången. Det gäller bara […]

 5. rasmus

  Roswall kanske i hemlighet är senil? 😛

 6. Patrik Manlig

  Det hackas mycket på Roswall. Är det ingen som har reflekterat över i vilken sits han egentligen befinner sig? Ett halvår innan razzian trodde han uppenbarligen inte själv på tanken att åtala TPB, och man måste ju fråga sig om han verkligen har ändrat ställning själv eller om han gör det här endast på grund av de påtryckningar han utsatts för från Bodström, UD och sina chefer? Är det verkligen någon som tror att dessa herrar skulle ha nöjt sig med ett “nej, jag tror inte att det här åtalet håller”? Hur skulle något sådant ha påverkat hans karriär, tror ni? Jag tycker nog mest synd om den stackaren, även om jag naturligtvis hoppas att rättegången går åt fanders för honom.

 7. Mikael

  @Patrik Manlig
  Om det verkligen är så att han utsatts för direkta påtryckningar från Bodström och/eller UD, så vore det ett allvarligt brott som han som åklagare rimligtvis borde polisanmäla genast.

  Om hans chef ligger på honom och tvingar till ett grundlöst åtal, borde han kunna vara erfaren nog för att få den chefen sparkad. En åklagare får inte åtala efter går-det-så-går-det-principen.

  Jag tycker man kan kräva av en åklagare, som ju avlönas av skattepengar och är en viktig del av vårt rättsväsende, att han agerar på ett korrekt och kompetent vis. Nu framstår ju Roswall som mer av en rättshaverist. Han borde rimligtvis inte kunna arbeta vidare som åklagare efter de här galenskaperna.

 8. Hanse

  Jag tror att han vet att det är ett hopplöst fall, men att det måste upp i rätten för att allt ska gå “rätt” till. Då kan man säga att vi har provat i berörd instans och detta är resultatet.

  Hanse

 9. Weird excuses for raid at Forskningsavdelningen « MMN-o

  […] not excusable, but I’ve never had much faith in IT competence within the law enforcement agencies. So the misunderstanding is understandable and could be totally […]

Comments are closed.

arrow