Live: Fredrik "TiAMO" svarar

Fredrik Neijs advokat tar till orda, och nu blir det en brandslang med informationsflöde, precis som pirater trivs med.

Pirate Bay är en sajt som bygger på användarnas material. Det är alltså en användargenererad sajt. Det är inte Fredrik Neij eller någon annan operatör som tillhandahåller material — det är användarna själva.

Det står också klart för varje användare att det inte finns något upphovsrättsskyddat material på The Pirate Bay.

Det är inte heller så att det är bara de fyra åtalade som ligger bakom The Pirate Bay. Det är en stor mängd människor som arbetar med sajten. Fredrik Neij kan inte svara på vem som skrivit just den här sidan [härifrån syns inte vilken sida som syftas på].

Fredrik argumenterar att torrentfilens närvaro på The Pirate Bay inte med automatik gör att verket är tillgängligt för nedladning. Det krävs att den personen som laddat upp torrenten (eller en annan seed, min anm) har en klient igång och aktivt delar ut materialet. Torrentfilens närvaro på TPB är alltså inte en indikator på att något tillgängliggörs. (Detta vet alla som försökt plocka torrents från sämre torrentsites än TPB och upptäckt att det inte finns några seeds.)

Vi vet inte vem som är uppladdare. Vi vet inte hur han eller hon har fått tag i förlagan (och därmed om det är en olaglig kopiering). Vi vet inte om det har skett någon kopiering.

Det blir än märkligare när åklagaren hävdar att även de som ännu inte fått hem hela verket tillgängliggör verket. Varifrån kom dessa? Vilka är dessa? Hur har de över huvud taget fått tag i torrentfilen, och hur skulle Fredrik har påverkat dem?

Fredrik Neij var inte med och startade upp TPB. Han kom in i verksamheten 2004, och vid den tiden fanns redan namnet. Sajten drevs av eldsjälar och tekniska whizkids. Fredrik är självlärd och gick inte in i verksamheten av några ekonomiska skäl, eller av politiska skäl – han är inte så intresserad av det Däremot av tekniska skäl. Han gjorde ideellt arbete, och har dessutom gjort privata utlägg för driften från en ganska skral ekonomi.

Syftet har aldrig varit att generera en ekonomisk vinst. Däremot upptäckte man efter ett tag att man kunde finansiera en del av driften med annonser. Den kostar pengar. Men arbetskraften kommer från massor av människor som arbetat ideellt och som inte sitter här idag.

Det har aldrig funnits någon avsikt från Fredrik att kränka någons upphovsrätt. Ingen har uppmanats att begå upphovsrättsintrång. Man pratar om uppmuntran och attityder – men var hittar vi belägg för det? Det har vi [här i rätten] inte sett [från åklagaren]?

Uppladdningen och nedladdningen sker från enskilda användares datorer, som ligger utanför Pirate Bays kontroll. Vi vet inte hur programvaran hos dessa användare har sett ut. Vad man däremot kan säga om bittorrent-programvara, det är att de … (se nästa postning)

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Mumfi.

    Ok, vad du behöver är följande:
    http://www.kjell.com/?item=44472&path=
    och ett par bilbatterier samt bärhjälp.

    Eller varför inte helt enkelt be om ström i salen? det borde ju inte vara stor sak för staten att ställa upp med ett par strömuttag…

Comments are closed.

arrow