Reflektion: "Fiasko" räcker inte

Metro hade en ganska tydlig löpsedel idag. Men den syftade på gårdagen.

Idag räcker inte ordet “fiasko” för att beskriva åklagarsidans insatser. Försvaret fullständigt strimlade alla delar av åtalet, förklarade vad som krävdes för att över huvud taget kunna döma någon för medhjälp till ett brott, konstaterade att åklagaren inte ens hade försökt bevisa det här, och avslutade med att – bara för säkerhets skull – bemöta alla andra påståenden också.

Åklagaren är helt nere för räkning, och jag kan inte se hur han skulle kunna resa sig upp igen efter det här.

“Den här filmen, till exempel, som åtalet gäller, är uppladdad av användaren Kingkong. Det står klart och tydligt. Men åklagaren har inte gjort gällande vem denne Kingkong är, och inte heller var Kingkong befunnit sig. Det kan ha varit i Stockholm, det kan ha varit i Malmö, det kan ha varit i Kambodjas djungler. Framför allt har åklagaren inte ens försökt visa hur det skulle gått till när någon av de åklagade uppmuntrade denne Kingkong i Kambodjas djungler att göra intrång i upphovsrätten, när det skedde, och hur kontakten skulle gått till.”

Uppdatering: Det här har tydligen redan gett upphov till en ny juridisk term, “The King Kong Defense“, analogt med det berömda The Chewbacca Defense från serien South Park. Finns redan en artikel om det på Wikipedia. TorrentFreak skriver också.

Åklagaren och Lobbyn har helt riktat in sig på “vi har förlorat pengar, så därför ska de dömas”. Försvaret svarar med “Vi skiter om ni tycker ni har förlorat pengar, det väsentliga är om de har gjort något brottsligt”. Det är svårt att inte hålla med.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Yamiko

  I lol’d =^_^=

  Yamikos senaste bloggpost: Cider och hasch

 2. Piratjanne

  LOL

  Piratjannes senaste bloggpost: Fildelning är inte stöld

 3. Mr Profit

  Åhå, då hade jag förutfattade meningar om Metro. De hade en bitter artikel idag som mest fokuserade på att någon som kallade sig Anakata (ej samma anakata) kallat Wadsted för en milf. Jag tänkte mest att det handlade om att de var putt för att de blivit bannade från presskonferensen. =)

 4. job

  1. Det är knappast en “juridisk term” bara för att ett gäng bloggar tycker det är roligt och skriver en Wikipedia-artikel om det.
  2. Wikipedia-artikeln, som är notoriskt uselt skriven, handlar om ett citat och inte en juridisk term. Den innehåller dessutom rena faktafel, och är inte ett dugg källbelagd
  3. Wikipedia-artikeln kommer inte att vara kvar särskilt länge till, det är ett som är säkert

  jobs senaste bloggpost: Rapport från The Spectrial, dag ett

 5. PROS

  RED ALERT . RED ALERT.

  sossarna godkänner ipred. med förbehåll att knyta fina roseter runt bajskorven.Stor artikel på dn,s websida, liten ruta i pappers tidningen.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/s-bakom-ipredlagen-1.801127

 6. Rick Falkvinge

  Pros: Det har varit känt ganska länge, tyvärr, att S kommer att rösta ja till Ipred. Det är därför vi inte kört en kampanj modell det-behövs-fyra-vettiga-riksdagsmän som vi gjorde med FRA. Det funkar inte i det här fallet.

 7. surgubben

  Klart de förlorar pengar när folk inte köper deras verk, men det behöver inte vara olagligt.

  Och bara för att jävlas beslutade jag mig för att idag INTE köpa 5 dvd-filmer, utan se dem på TV istället.

  Jag anser inte att mitt förfarande är olagligt heller, och uppmanar fler att inte köpa DVD-filmer, ju fler ni inte köper desto bättre. Nån som vågar höja till att inte köpa 6 filmer?

  Imorgon tänkte jag dessutom INTE gå på bio 5 gånger, då borde de förlora ännu mer. Räcker inte det tänkte jag samtidigt inte köpa några musikskivor heller.

  surgubbens senaste bloggpost: Nu ska de få se på uteblivna intäkter!

 8. PROS

  att dom skulle rösta ja var väll ganska klart då det var under bodströms tid razzian mot tpb skedde, med hot om handelssanktioner. och att ge aliansen creed för lagen hade nog varit svår smällt.

 9. PROS

  ber om ursäkt, var lite snabb med att skriva min blogg adress och skrev fel bokstav.

  PROSs senaste bloggpost: Sossar å borgare delar säng

 10. Abbe

  Står Piratpartiet för samma åsikter som Nationaldemokraterna och den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt?
  TPB står minst sagt med ena benet i den dyngan.
  Eftersom ni håller Carl Lundström om ryggen är det lätt att dra slutsatsen att det kanske bara är en tidsfråga innan era partimedlemmar rakar skallarna och går ut med påkar på gator och torg.
  Varför inte stjäla i butiker också?
  Läs förresten Johan Cronemans briljanta lilla inlägg i DN idag – oliktänkande ska inte få finnas i er värld!
  Demokrati?
  Vilket skitsnack!

 11. Stocken

  Abbe: Vad farao tramsar du om? Anser du på fullaste allvar att man sympaterar med någon bara för att man anser att personen ifråga inte har något att göra med något helt annat?

 12. John

  Stocken: Mata inte trollen. Uppenbarligen vill Abbe bara sprida desinformation och lögner för att smutskasta. Bara att ignorera.

 13. Abbe

  Jag menar att det inte går att bortse ifrån att TPB till stora delar är finansierad av en människa som till och med själv har varit med och spöat upp invandrare och som har svårartat odemokratiska värderingar.

 14. Marcus

  Abbe….. Va?

  Så för att pp inte anser att Carl Lundström bör fällas för upphovsrättsbrott så delar de hans åsikter? Skärp dig för fan.

 15. mats p.

  Evenemangstips! Sjöhistoriska har sportlovstema “sjörövare” 21/2-1/3! Fritt (som i gratis) inträde för pirater, enligt annons i tunnelbanan. Kanske vore nåt för kopimistsekteristerna!

 16. Abbe

  John. Läs på!

 17. Inget samband fildelning - minskad försäljning | Svensson

  […] Bloggat: Copyriot, Intensifier, Falkvinge, Swartz, Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, 4, IDG1, 2, 3, Läs även andra bloggares åsikter om […]

 18. Dennis Nilsson

  Herr Abbe N. får nu allt ta och kamma sig.

  “Har man inga argument får man använda de dåliga”

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: Black Rock Studio title (TBA)

 19. Spektaklet, del tre « Calandrellas blogg

  […] har någon särskild relevans; som Rick Falkvinge (Piratpartiets partiledare) så träffsäkert uttrycker sig: “Åklagaren och Lobbyn har helt riktat in sig på ‘vi har förlorat pengar, så […]

 20. […] dagens omfattande rapportering från Pirate Bay-rättegången har åklagare Roswall inte ens försökt bevisa att de åtalade […]

 21. Mikael

  @Abbe
  Gå och dränk dig i dina egna spyor.

 22. Aiue

  Abbe: Här, ät en pepparkaka så blir det bättre.

 23. of_darkness

  @Abbe: TPB har ingenting med piratpartiet eller ungpirat att göra. Det är 2 helt skilda saker.

  Och nej piratpartiet har väldigt tydligt utalat att vi inte står för några sådanna åsikter eller ens accepterar dem.

  Och vad tpb har gjort får stå för dem, det är inte vad detta handlar om.

  Och vad Carl lundström har för åsikter och gjort för saker få stå för honnom, det ahr ingenting med åtalet mot tpb och principfrågorna här.

  Och varför de valde att göra affärer med han från början får du fråga dem om.
  Men du bör nog ändå dömam tpb killarna för deras handlingar i övrigt.

  Och att skuldbelägga pp för ev missar tpb kan ha gjort en gång i tiden är bara fud. Sånt betackar vi oss för. Och innan du postar ett svar så önskar vi all att du gör en nogrannare faktakontroll så detta slipper upprepas.

 24. Liberala ledaren

  >>Imorgan tänker suragubben inte gå på bio hela 5 gånger samt inte köpa tankeskyddat material enligt egen utsago. Detta rånmord som kostar filmregissörerna och artisterna flera miljarder kronor verkar suragubben nästan stolt över. Hur regissörernas barn nu skall klara sig från svält och våldtäkt och hur nya filmer någonsin skall kunna skapas i framtiden framkommer inte i suragubbens text där han endast verkar raljera över hur mycket han struntar i lagen om den skrikiga improduktiva mellanhandens rätt till andras pengar. Så hur skall egentligen lobbyistregimen kunna låta bli att kriminalisera folket när folket hela tiden envisas med att begå dessa brott? Detta framgår inte i piraternas retorik. Hur även de liberala ungdomsförbunden kan inta en så ickeliberal hållning att förlegade branscher ej skall räddas av det statliga våldsmonopolet är fullkomligt ofattbart. Marknad verkar vara ett ord som helt fallit bort ur vokabulären hos den moderna högern…<<

 25. Mind

  Ja det var sjukt komiskt när han tog upp king kong =)

  Jag håller helt med, försvaret fullkomligt smulade sönder åklagarens framställan.

  Minds senaste bloggpost: Problemet med mjukvarupatent

 26. Guldgossen

  Den där Croneman-texten i DN, finns den digitalt på deras hemsida? Har sökt, men deras sökfunktion är ju kukeri på högsta tänkbara nivå.

  Om inte, sitter någon på den digitaliserat?

 27. Guldgossen

  Och den där fantastiska King Kong-passagen, är det någon som sitter på det exakta citatet? Eller som vet exakt när i dagens rättegång det fälldes?

 28. […] levererar som vanligt reflektioner och länkar. Rick skriver om åklagarens fiasko och livebloggar generellt (så länge batteriet räcker). Christian Engström […]

 29. King Kong fan

  Tycker att det va så roligt med the King Kong defense!

  http://www.facebook.com/group.php?gid=51431713378&ref=mf

 30. Rick Falkvinge

  Guldgossen: Det var några av de allra sista orden som sades för dagen, när Carl Lundströms försvar togs upp.

  Mitt citat ovan är bara en minnesbild.

  Men ja, jag håller med om att man vaknade till av den härliga verbala illustrationen av att åklagaren måste visa att de har samarbetat med King Kong i Kambodjas djungler. 🙂

 31. Mikael

  Det kommer cirka 20 minuter in i framställan från Carl Lundströms advokat. Först kommer den delen när han nämner användaren “KingKong” och sedan (nästan tre minuter senare) kommer själva dräpan:

  “Vi har då sett, när åklagaren har gått igenom den skriftliga bevisningen, att man på varje åtalspunkt, kan se vem det är som har gjort detta verk tillgängligt – i form av något kodnamn, någon hette “KingKong”. Och där kan man alltså, om man vill, spåra en emejl-adress och få kontakt med den personen. De personerna kan ju sitta varsomhelst i världen. Det kan vara en person som gömmer sig i Kambodjas djungel, som gör det här verket tillgängligt. Det kan vara en person i Kanada. Och vilka bevekelsegrunder den personen har haft för att begå sitt huvudbrott har vi ju inte den blekaste aning om. Och att främja hans brottsliga gärning – eller påstått brottsliga gärning – handlar ju alltså att veta om varför han gjorde det här verket tillgängligt just då. Och det finns ingen som helst bevisning på den punkten.”

  “Det krävs alltså att åklagaren, för att kunna vinna det här brottmålet, visar att Carl Lundström, personligen, har uppmuntrat KingKong i Kambodjas djungel. Det är vad som krävs.”

 32. Hans J

  Rättegången är ett FIASKO!

  Åklagaren APAR sig!

  Nästa vecka beslutar Riksdagen om IPRED!

  Den innebär att alla våra telefonsamtal och internetkommunikation REGISTRERAS!

  Hur får vi stopp på IPRED?

 33. Rick

  ‘Wasted’ är definitivt ingen MILF! Snarare en MIHF. 😉

 34. Netpiracy & Netliberty | KingKong @ Jungle dot Cambodia

  […] Rick på Piratpartiet fångar saken rätt bra, kan bara hålla med. Läs hans blogg inlägg Reflektion: “Fiasko” räcker inte […]

 35. […] i “gammelmedia”. Det kommer inga nya idéer, inga nya argument. Båda sidor är på fight-mode och vägrar låta motståndaren andas och kanske tänka fram en ny lösning. Kriget måste vinnas […]

 36. Hans J

  Halva ute…

  Våldtäktsförsöket på “en hel ungdomsgeneration” måste få ett stopp!

  Kan dom inte våldta hela ungdomsgenerationen så vill dom tydligen avlyssna för att åtminstone kunna höra smaskiga detaljer…

  Hur får vi stopp på IPRED?

 37. Erik M, vän av oordning

  Kan man se över möjligheten att unämna Roswall till något slags hederspirat? Han har ju gjort en hel del för att säkra TPBs överlevnad.

 38. Hans J

  Snacka om medhjälp till nedladdning!?!?!?!

  Nu startar Roswall utbildning i frågan…

  Kolla polisens utbildning!

  Jag dör av skratt!

  – Stoppa IPRED!

 39. Pirate Bay målet borde stoppas

  […] Falkvinge pratar om fiasko. Hans parti, Piratpartiet, verkar få fler medlemmar än någonsin. Karl Sigfrid försöker dra […]

Comments are closed.

arrow