Reflektion: Om slynglar och prästerskap

Det har skrivits mycket förklenande om fildelningskulturen i allmänhet och The Pirate Bay i synnerhet från gammelmedia och etablissemang.

Särskilt provocerande verkar det ha varit att Piratbyrån och The Pirate Bay tog sig friheten att själva välja vilka gammelmedier som fick komma till deras bjudning, och att stänga ute dem som helt enkelt behandlat dem dåligt. Inte skrivit negativ press, utan helt enkelt hittat på saker. Detta förväntas man tydligen acceptera och förväntas bjuda in pressen lika glatt nästa gång igen.

De här personerna fungerar inte så. Inte nog med att de inte accepterar det prästerskap som försöker döma dem för kätteri, de gör dessutom det hela till ett spektakel som bevakas från hela världen. Prästerskapet bestående av den gamla världen, dess åklagare, präster, lobbyister och dess medier har inte bara tappat kontrollen över utvecklingen, nu får de inte ens ha kvar kontrollen över rapporteringen om samma utveckling. De är till och med utklassade i sin egen rättegång, där de åklagade sitter på IRC och Twitter och kommunicerar med hela världen i realtid direkt från rättegången.

Så till alla som använt ord som slynglar och snorungar:

Peter Sunde (“brokep”) är nyligen fyllda 30, pratar sju språk flytande, gjorde nians matte i femman, har varit med och tillverkat en webbsajt som är större än samtliga svenska mediehus, inklusive SVT och TV4, rör sig vant bland TV-kameror med en självklar karisma, fullständigt förintar gamla impopulära monopolstrukturer med nya grepp medan han struntar i vad de säger och hotar med, och dessutom ser han ut att helt enkelt ha otroligt kul under tiden. Hur TROR NI att historieböckerna kommer att skriva om den här individen?

De andra två, Gottfrid “Anakata” och Fredrik “TiAMO” har liknande historier.

Det är dags för prästerskapet att visa respekt och förstå att de här människorna inte låter sig skrämmas av påhittade historier om helvete och skärseld.

Om 33 minuter fortsätter prästerskapets rättegång om kätteri.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. caldaean

  Fullkomligt offtopic, men din RSS-ström postar timestamps som är GMT. Blir något förvirrande då i förhållande till angivna tider, som i detta fallet 33 minuter. Trodde jag missat första halvtimmen.

  caldaeans senaste bloggpost: Who am I?

 2. berinder

  @calaean: Men den visar ju att det är i +0000 den skickar också, vilket utan att läsa nån spec borde betyda att den gör helt rätt!

  För övrigt…. 7 språk? Damnit… Vilka då?

  berinders senaste bloggpost: Ifpi hackade…

 3. jeffer

  Ja – det är en politisk rättegång där de åtalade dominerar den politisk/ideologiska scenen. Förutom deras personliga kvaliteter beror det på deras samklang med tiden och den unga generationen. Så här föds folkrörelser. Det doktrinära prästerskapets tid är ute även i detta fall, liksom så många gånger tidigare i historien.

  Och det är så underhållande!

 4. Patrik

  Det är 3 genier som sitter mot goliat. Dom kommer gå långt i historieböckerna.

 5. Patrik

  @berinder
  Finska, Svenska, Norska och Engelska är ju rätt givna.
  Sen kan man väl gissa på Danska, Tyska, Franska?

 6. DUNTRiX

  Någon som vet irc kanalen där thp crew sitter och snackar under rättegången ?, vill så gärna vara med och skratta (A)

 7. Jimmy

  Vad kommer historieböckerna skriva om Carl Lundström då?

 8. Patrik

  @Duntrix
  Det var #spectrial på Efnet.

 9. DUNTRiX

  Jag tackar så mycket för infon Patrik =)

 10. Maktfaktor

  Vad historieböckerna kommer att skriva beror på vem som vinner… Det är som bekant inte förlorarna som skriver historien. Fast i detta fall är mediabolagen en part i målet så det vet i tusan vem som skriver historien denna gång när slaget är över…

 11. Isak Gerson

  Biten om Peter Sunde var underhållande. Antagligen ser de inte ner på honom för att de tror att han är sämre, utan för att han hotar dem.

 12. The Pirate Bay « MaSkoPi

  […] The Pirate Bay 19 02 2009 Precis såhär. […]

 13. Göran
 14. Urban

  Göran:
  Absolut inget. Förutom att tjänsten Baccus beskriver inte existerar som ett alternativ. Om det fanns “lagliga” sätt att betala och ladda ner den media man ville konsumera skulle nog de allra flesta göra det.
  Samtliga mediaimperium jobbar dock med näbbar och klor för att slippa förändra sin affärsmodell och således tvingas alla kulturintresserade att förhålla sig till de vida överlägsna alternativen.
  Vissa personer verkar tro att exempelvis iTunes kan mäta sig mot TPB’s utbud. Så är det inte. Det är som att jämföra ett storstadsbibliotek med pressbyrån.
  Går jag till iTunes kan jag få tag på viss musik. Går jag till TPB kan jag få tag på den musik jag vill ha. Min betalningsvilja har inget med saken att göra.
  Skall det vara så svårt att förstå?

 15. Carl

  Hej Rick! Glöm inte att märka dina rättegångsrelaterade texter med etiketten »spectrial«.

  http://trial.thepiratebay.org/2009/02/22/weekend-of-url-contemplation/

 16. Rick Falkvinge

  Bra poäng. Har taggat alla med “tpbtrial” hittills.

  http://rickfalkvinge.se/tag/tpbtrial/

 17. watsever

  Att han kan sju språk flytande tvivlar jag på. Svenskar må vara relativt bra på Engelska tex. men det är oftast långt ifrån flytande. Har han nu inte vuxit upp med dessa sju språk så är det lögn.

Comments are closed.

arrow