Live: Peter biter tillbaka

Danowsky börjar med att ställa Peter frågor om hans åsikter om upphovsrätten.

– Det där är en politisk fråga, säger Peter. Är det här en politisk rättegång eller en juridisk rättegång?

Danowskys svar slår mig fullständigt baklänges:

– På vilket sätt är [åsikter om] upphovsrätten en politisk fråga?

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. RobJoh

  Säg att du skämtar med mig, hur fan kan man inte se upphovsrätten som en politisk fråga?

 2. MrHama

  Totalägd var ordet!

 3. AndersH

  @RobJoh: Om man är advokat ser man nog allt som rent juridiska frågor. Lagen är som den är, typ.

  Politiken, det att ändra i lagarna, faller liksom utanför tankeramen.

  AndersHs senaste bloggpost: 2009-02-18: Home killing is taping industry music.

 4. pettsson

  Peter biter verkligen tillbaka. Och bra! Men han får lugna ner sig lite för att behålla sin saklighet.

  pettssons senaste bloggpost: Hemmaserver crackad

 5. RobJoh

  @AndersH
  Antagligen har du rätt men jag förstår inte vad hon kommer vinna från den vinkeln hon försöker anfalla TPD. Om hon lyckas kommer beslutet brännmärkas som en politisk dom, inget annat. Fortsätter hon den utslagna vägen så kommer de förlora hårt oavsett vem som vinner i domstolen.

 6. Sibs

  Åsikter om hur lagen om upphovsrätt ska tolkas = juridik

  Åsikter om hur lagen om upphovsrätt ska förändras = politik

  Som jag förstår det så handlar Peters skrivelser snarare om det senare

 7. Marcus

  Varför handlar inga av frågorna om brotten de är åtalade för? Vafan har hans åsikter med saken att göra?

 8. Erik M, vän av oordning

  Själv tror jag att åklagaren mfl menar att den politiska aspekten kan användas för att påvisa antingen uppsåt eller medvetenhet om att någonting var olagligt.

 9. Danowskys lilla värld « Tomas sida

  […] lilla värld TPB. Via Rick Falkvinges liverapportering från tpb-rättegången så läser jag advokat Peter Danowskys oerhörda […]

 10. Smen

  Men nog är det intressant hur det politiska värdet avfärdas. Vore intressant att få veta om det är Danowskys personliga åsikt, eller om det gäller åklagarsidan i allmänhet (Jag, vet, viss ironi kan skönjas). Hursomhelst så kan man kanske finna svaret till varför Piratbyråns servrar fortfarande är i beslag(?) i en sådan inställning.

  Lol, wordpress felmeddelande är av ypperlig karaktär. “Jag postar för snabbt” Har de infört en 15 timmars gräns/kommentar 🙂

 11. Hej Lobotomi

  Man måste nog vara piratpartist för att inte inse att upphovsrätten är en i högsta grad juridisk fråga, i synnerhet i en rättegång där upphovsrätt står i centrum. Peter låter desperat och har gjort bort sig helt och hållet. Den enda som hittills klarat sig hyfsat är Gottfrid.

  Det finns ett annat parti i landet som gärna skulle ställa upp på PiratPartiets inavlade syn på juridik kontra politik, nämligen Sverigedemokraterna. Men tack och lov går en fråga inte från att vara juridik till politik enbart för att tillräckligt många övertygar sig själva om det. Både hets mot folkgrupp och brott mot lagen om upphovsrätt är juridiska frågor, oavsett vad ni anser om det.

 12. rasmus

  @Hej Lobotomi
  I Sverige har man rätt att ha sina egna åsikter bara man följer lagen. Det är inte förbjudet att vara rasist, nazist eller främlingsfientlig, och inte heller förbjudet att tycka illa om upphovsrättslagen. Detta är inget man kan dömas för. Upphovsrätten har spelat en stor roll i politiken den senaste tiden, varför annars dessa nya dumma lagar som FRA och IPRED… Inte ens Danowsky har väl kunnat missa det…

 13. T

  @rasmus
  Men nu är det inget kafferep Peter hamnat på, utan – som tidigare nämnts – en rättegång där upphovsrätt står i centrum. De är inte heller åtalade för sina åsikter, utan för sina handlingar.

  Att i det sammanhanget kategoriskt hävda att alla frågor om upphovsrätt är “politiska frågor” är bara löjligt.

  Jämförelsevis: Vad du tycker om invandrare är det egentligen ingen som bryr sig om. Men om du oprovocerat spöar upp en slumpmässigt utvald invandrare på gatan så kommer du garanterat inte kunna försvara dig i rätten med att du är Sverigedemokrat, tvärtom kommer det säkerligen vara till din nackdel om så skulle vara fallet.

  Att vi har åsiktsfrihet är alla etablerade partier i Sverige eniga om, den idén har inte PiratPartiet lanserat. Däremot är PiratPartiet tämligen ensamma om att vilja införa total ansvarsfrihet.

 14. Fredrika

  >T

  >”en rättegång där upphovsrätt står i centrum.”

  Vore det inte passande då att bevisa att ett enda faktiskt upphovsrättsbrott verkligen har begåtts!?

  Att upphovsrättsskyddade verk har blivit indexerade är faktiskt inte det samma som att upphovsrättsbrott verkligen har begåtts vid den faktiska torrent-fildelningen, och det påstådda nyttjandet av trackern.

  >”Däremot är PiratPartiet tämligen ensamma om att vilja införa total ansvarsfrihet.”

  Vänligen sluta sprid rena lögner om Piratpartiets agenda. Det du påstår stämmer helt enkelt inte, och är inte ens i närheten av dom föreslagna revideringarna av immaterialrättslagarna som återfinns i Piratpartiets principprogram.

 15. T

  Fredrika: Jag är inte säker på att ditt försök till argumentation är till PiratPartiets fördel, man får intryck av att ni inte vågar stå för era åsikter utan istället har tagit på er så stora skygglappar att ni inte längre ser det som är rakt framför näsan på er. Eller så spelar ni, med delad framgång, enormt korkade.

  Hävdar du alltså på fullt allvar att inget upphovsrättsbrott någonsin skulle ha begåtts med hjälp av The Pirate Bay? Vet du i så fall ens hur man hittar till nämnda hemsida?

  Att upphovsrättsbrott har begåtts har, såvitt jag förstått, även försökt bevisas från åklagarsidan, och det är inte upp till varken dig eller mig att avgöra huruvida det försöket lyckades. Men till och med de åtalade bekräftar ju att upphovsrättsbrott har begåtts, om inte annat med den “juridiska korrespondens” som finns att läsa på TPB. Vad de däremot hävdar är att de inte kan hållas ansvariga för dessa brott.

  Vill du ägna dig åt ytterligare rödvinsfilosofiska dissektioner av åtalet så får du göra det ensam, men att åtalet i grund och botten handlar om upphovsrätt är du väl ändå hyfsat med på? Och att det således är tämligen fånigt att hävda att upphovsrätt bara en politisk fråga i detta sammanhang?

 16. Fredrika

  >T

  >”Hävdar du alltså på fullt allvar att inget upphovsrättsbrott någonsin skulle ha begåtts med hjälp av The Pirate Bay?”

  Självklart inte, det är säkerligen olika användare runt om i världen som har begått upphovsrättsbrott när dom själva har fildelat, avsiktligt eller oavsiktligt.

  >”Att upphovsrättsbrott har begåtts har, såvitt jag förstått, även försökt bevisas från åklagarsidan, och det är inte upp till varken dig eller mig att avgöra huruvida det försöket lyckades.”

  Nej, det har sannerligen inte försökt bevisas!? Följer vi samma rättegång? Det har visats med skärmdumpar som målsägande har producerat, att fildelning har skett från olika IP-adresser, men inte vid ett enda tillfälle har det försökt bevisas huruvida dom faktiska användarna som har initierat dessa överföringar verkligen har fildelat i konflikt med gällande lands upphovsrättslag, där dom befann sig, och med uppsåt. Att påstå motsatsen är rent sakfel.

  >”Men till och med de åtalade bekräftar ju att upphovsrättsbrott har begåtts”

  Nej, det har dom inte bekräftat, dom har bekräftat att indexering av upphovsrättsskyddade verk har skett, och att överföringar av dessa verk har skett, eventuellt med hjälp av någon tracker, oklart vilken. Det är I-N-T-E samma sak som att upphovsrättsbrott har begåtts.

  >”om inte annat med den “juridiska korrespondens” som finns att läsa på TPB.”

  Kan du peka ut vart dom i denna korrespondens påstår att faktiska upphovsrättsbrott begåtts? Jag kan ha missat något.

  >”Vad de däremot hävdar är att de inte kan hållas ansvariga för dessa brott.

  “Dessa eventuella brott”, och det är väl ganska självklart att dom inte är det, eftersom dom omöjligen kan verifiera huruvida brott begås eller inte?

  >”men att åtalet i grund och botten handlar om upphovsrätt är du väl ändå hyfsat med på?”

  Nej, faktiskt inte. Isånafall så vore det mest elementära för mig att försöka bevisa att ett faktiskt upphovsrättsbrott har begåtts, och det försöker åklagaren överhuvudtaget inte göra, precis som försvarets advokater redan har påtalat väldigt tydligt.

  >”Och att det således är tämligen fånigt att hävda att upphovsrätt bara en politisk fråga i detta sammanhang?”

  Du är välkommen att tycka det, men ganska många tycker motsatsen, varav flertalet personer som jag har enormt mycket större förtroende för än dig, när det gäller förståelse för juridik, immaterialrätt och politik.

  >”Jag är inte säker på att ditt försök till argumentation är till PiratPartiets fördel”

  Jag skulle påstå motsatsen, då min argumentation visar på att dagens immaterialrätt inte fungerar när det gäller regleringen av kopiering i icke-förvärvssyfte, eftersom det inte går att ha en lag där straff ska dömas ut på antaganden om att huvudbrott med uppsåt har begåtts.

 17. Mikael

  @T
  Det känns som om du medvetet inte vill förstå.

  “en rättegång där upphovsrätt står i centrum. De är inte heller åtalade för sina åsikter, utan för sina handlingar.

  Att i det sammanhanget kategoriskt hävda att alla frågor om upphovsrätt är “politiska frågor” är bara löjligt.”
  Inte alla frågor om upphovsrätt, utan frågor om deras åsikter om lagstiftningen. Lagstiftning är väl, om något, ändå en politisk fråga?

  “Jämförelsevis: Vad du tycker om invandrare är det egentligen ingen som bryr sig om. Men om du oprovocerat spöar upp en slumpmässigt utvald invandrare på gatan så kommer du garanterat inte kunna försvara dig i rätten med att du är Sverigedemokrat,”
  Den jämförelsen håller ju inte för fem öre. Killarna har ju inte försvarat sig med att de är upphovsrättskritiker. De har försvarat sig med att de inte utfört någon medhjälp i lagens mening. De är inte mer skyldiga än Telia som äger kablarna som filerna går genom.

  “Hävdar du alltså på fullt allvar att inget upphovsrättsbrott någonsin skulle ha begåtts med hjälp av The Pirate Bay?”
  Jag inser lätt att Fredrika menar att åklagaren inte bevisat att upphovsrättsbrott begåtts av person på svensk mark med hjälp av Pirate Bays infrastruktur. Jag håller med henne om det.

  “Vill du ägna dig åt ytterligare rödvinsfilosofiska dissektioner av åtalet så får du göra det ensam”
  Den som är ensam i det här fallet är nog du. Det verkar inte som om du fattar hur bevisning i brottsmål fungerar. Det hjälper inte om vi alla inser att det finns folk nyttjar funktionerna på The Pirate Bay till att begå upphovsrättsbrott. Åklagaren skall inte bara kunna visa på ett huvudbrott som begåtts av person under svensk jurisdiktion, utan även att de åtalade individerna med råd och dåd medverkat till just precis det brottets genomförande. Och det har han inte gjort.

  @Hej Lobotomi
  Att medvetet betala för lite skatt är en juridisk fråga. Att anse att skatterna bör sänkas är en politisk fråga. Ser du verkligen inte skillnaden på att uppmuntra till att bryta mot lagen och att ha en åsikt om att lagen bör förändras?

  Eller anser du att det bör ligga någon till last i ett skattebrottsmål att han sympatiserar med moderaterna?

  Det Peter Sunde protesterade mot är att frågorna började röra hans åsikter om huruvida lagen bör förändras. Och det är en politisk åsikt.

 18. rasmus

  Fredrika och Mikael har förekommit mig med sina svar… Tack! jag håller med…

 19. […] irriterat påpekade att TPB-rättegången är en juridisk och inte politisk rättegång. “På vilket sätt är upphovsrätten en politisk fråga?” säger Danowsky och råkar av farten spotta Piratpartiet, […]

 20. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » The Spectrial week one

  […] rättegång och hela diskussionen om åklagaren och målsägandebiträdena får efterfråga de tilltalades åsikter om upphovsrätten. Många har påtalat att politiska åsikter inte har i svensk rätt att göra – t ex Fridholm och […]

 21. Det verkar ha gått hett till « Bitchslap Barbie

  […] verkar som om åklagarsidan har snackat mycket ideologi idag , och som om de har retat upp rättens ordförande […]

Comments are closed.

arrow