Live: Peter Sunde, forts, hörd av Lobbyn

Nu fortsätter rättegången efter pausen.

Hanna har skrivit en transkription av åklagarens förhör och som vanligt finns det en sammanställning av alla livebloggare på live.piratpartiet.se.

Det börjar med ytterligare en kulturkrock, här när Danowsky ställer frågor till Peter:

– Vad har du för utbildning?

– Jag är självlärd.

– Öh… har du gått gymnasiet?

– Jag hoppade av gymnasiet.

– Du hoppade av gymnasiet… *paus medan det sjunker in* Det har slagit mig att din engelska är så bra. Hur har du lärt dig det?

– Internet.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. meep

  Danowsky verkar ha taggat ner sin aggresiva USA-advokat-stil en aning.

 2. Tom

  Varför blir du så förvånad över helt vanliga frågor i en rättegång?

 3. Hans J

  Vad i helvete håller den där Danowsky på med???

  Peter Sunde, Gottfrid Swartholm, Fredrik Neij samt Carl Lundström ska ha

  EN STOR URSÄKT!!!

  och ett fett skadestånd!!!

  LÄGG NED HELA RÄTTEGÅNGEN!
  VILKEN FARS !!!

 4. Rick Falkvinge

  Tom: Jag är inte förvånad, jag lyfter fram kulturkrocken.

 5. surgubben

  Någon som vet på ett ungefär när åklagarsidan väntas vara klara med sin förundersökning? Innan eller efter rättegångens slut?

  surgubbens senaste bloggpost: En kvarts miljard kronor

 6. Tom

  “Kulturkrocken” finns bara i ditt huvud. Vem som helst kan gå in på SVT och lyssna på det här förhöret i repris och man inser då (förutom att du inte återger förhöret korrekt) att det här handlar om helt vanliga rättegångsfrågor.

  Tror du verkligen att Danowsky blev förvånad över svaren? Han ställer naturligtvis frågorna (och får de förväntade svaren) för att visa hur driven Sunde är. Det handlar inte om en bagare som bara står och bakar utan egentligt intresse utan om en driven person som lägger ner sin själ i det han är intresserad av. Någon som kan visa sig vara viktigt senare i rättegången.

 7. Daniel Westman

  Jag pratar lugnt bäst engelska inom min familj och det är inte tack vare skolan utan tack vare alla timmar jag spenderat framför tv-spel och datorn. Jag minns då storebrorsan fick översätta från engelska till svenska när jag spelade Final Fantasy 7 på playstation, det var utbildning det!

  Daniel Westmans senaste bloggpost: Uppdatering: Hemliga projektet

 8. Anders Andersson

  Det här är inte ens en kulturkrock mellan en äldre generation och en yngre; det är en kulturkrock mellan å ena sidan en mikrokultur av advokater som inte längre ser den levande världen bortom travar av affärskontrakt, sekretessavtal och formella meriter, och å andra sidan den makrokultur som utgörs av den mänskliga civilisationen.

  Jag är 47 år, och började grundskolan 1968. Jag fick lära mig alfabetet i lågstadiet, glosor i mellanstadiet, grammatik i högstadiet och litteratur i gymnasiet (som jag fullgjorde alla tre åren av). Sedan lärde jag mig engelska genom att interagera med andra engelsktalande, framför allt via Usenet News och Internet. Google har sparat det jag skrev för 20-25 år sedan, och jag märker tydligt skillnaden gentemot idag. Vad har avsaknaden av 2-3 års gymnasiebetyg för relevans för någons faktiska språkkunskaper, i synnerhet när det gäller ett språk som är det näst vanligaste i Sverige? Det är ju inte fornbulgariska som Sunde har lärt sig i umgänget med sina vänner eller genom att ta del av (och i) nutidens populärkultur!

  Jag skulle tro att en del av de amerikanska upphovsmän som Danowsky anser sig företräda inte heller gått ut motsvarigheten till vårt gymnasium. Han har inte förundrats över deras språkfärdigheter och förmåga att uttrycka sig begripligt för sina fans?

  Visst inser jag att frågorna (och svaren) i första hand är avsedda för rätten och inte för att stilla Danowskys egen nyfikenhet, och att Danowsky gärna får Sunde att framstå som en klipsk man med god insikt i konsekvenserna av sina egna handlingar, men kom igen – det här är ju som om Danowsky skulle spela förvånad över att Sunde utan formell kockutbildning kan laga sin frukost själv. Det tror jag faktiskt att nämndemännen också kan, vare sig de har gått ut gymnasiet eller ej.

Comments are closed.

arrow