A Bitcoin négy fő hajtómotorja 4/4

A befektetési szektor jelenti a Bitcoin számára a negyedik és egyben utolsó olyan fő hajtómotort, melynek hatására még a közeli/belátható jövőben számíthatunk. Az elmúlt egy év során egyetlen másik befektetési eszköz sem vehette fel a versenyt a Bitcoinnal.

Sajnálatos, hogy jelen cikk épp megjelenésének időpontja épp nem sokkal a bitcoin árfolyamát alaposan felrázó MtGox-dráma utánra (július 5. – a ford.) esett. Mivel azonban ettől függetlenül egymást érik az újabb és újabb Bitcoinszolgáltatások, ezért meglehetősen biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi megrázkódtatás csak ideiglenesnek bizonyul, és idővel túllép majd rajta a piac. Elvégre már most is tekintélyes összegek fekszenek a Bitcoinban.

A Bitcoin négy fő hajtómotorja
Jelen cikk a negyedik és befejező része Falkvinge négyrészes, az általa a Bitcoin fő hajtómotorjainak tartott tényezőket vizsgáló sorozatának. Ez a befektetésekkel foglalkozik; az első az illegális, a második a nemzetközi, a harmadik pedig az általános kereskedelmet vizsgálta.

Ebből következően tehát az, hogy a befektetés a Bitcoin negyedik fő hajtómotorja, egyszerre két dolgot is jelent. Egyrészt ez egy fantasztikus értékőrző és értékfokozó befektetési eszköz, másrészt pedig közvetlen lendületet is biztosít a már jelenleg is belé fektetett mintegy 90 millió USD gazdái révén. Vegyük hát sorra ezeket a tényezőket egyenként.

Befektetési eszköz

A bitcoin értéke az elmúlt év során elmebeteg változékonysággal, átlagosan 85%-kal emelkedett havonta.

Persze a hozzám hasonló geekek számára ez csak egy szám, érdemi kontextus nélkül. Ezért tehát jó, ha tudjuk hozzá azt is, hogy a profi befektetésmenedzserek már akkor is elalénak a boldogságtól, ha valaminek az értéke akár csak 25%-kal is nő évente. Igen, évente. A bitcoin a közelmúltban havonta produkált átlagosan 85%-os értéknövekedést.

Ezért tehát igencsak meg lennék lepve, ha nem szállnák meg a Bitcoint hamarosan a profi befektető bankárok. Ez azonban egy kétélű kard: egyfelől hathatósan stimulálhatja ugyan a bitcoin rövid távú értéknövekedését, másfelől viszont a Bitcoin gazdasága már így is tele van pénzváltókkal és felhalmozó befektetőkkel. Nem ezekből kellene tehát még több, hanem hétköznapi emberekből, akik hétköznapi fizetőeszközként használják hétköznapi tranzakciókhoz. Ahhoz azonban, hogy ezt elérhessük, és hogy minél több hétköznapi tranzakcióhoz használhassuk, minél szélesebb rétegek figyelmét kell felhívnunk rá, hogy minél több vállalkozó bővíthesse újabb árukkal és szolgáltatásokkal a bitcoinért kapható holmik körét.

A Wall Street-származékok összesen mintegy 600 ezermilliárd dollárt mozgatnak meg évente; ez már önmagában is egy észvesztő összeg, ami talán messze több instabilitást eredményezhet, mint amennyit a Bitcoin magától valaha is előidézhet, de jól mutatja, hogy mekkora pénzekkel is dobálóznak egymás közt az illetékesek. Ha ennek az összegnek csak az egytizedét fektetik bitcoinba (amire meg is lehet minden okuk, tekintve a bitcoin értéknövekedésének mértékét), az már 600 milliárd dolláros tőkeinjekciót jelent.

Emellett pedig már egyenesen eltörpülnek a korábban említett hajtómotorok – és ez annál jobban kihangsúlyozza annak a bizonyos másik élnek a veszélyességét is. Ahhoz, hogy a bitcoin hosszú távon fennmaradhasson, sokkal inkább értékcsereeszközzé kell válnia, semmint értékőrzővé. Bár persze jó esély van rá, hogy a legtöbben mindkét célra használják majd.

Legvalószínűbbnek azt látom, hogy elsőként a kisebb, lelkes befektetők foglalják majd el a pozícióikat, leküzdve a befektetést most még valamelyest megnehezítő technikai akadályokat, majd a likviditás fokozódásával arányosan követhetik őket az egyre nagyobbak is. Egyelőre azonban még mindig meglehetősen nehézkes a pénz ki-be mozgatása a Bitcoin rendszerébe és -ből, ezért e mechanizmus fogaskerekeinek megolajozása továbbra is kiemelt prioritással kezelendő feladatot jelent az ebben illetékeseknek.

A befektetettek

A második kategóriát a befektetett emberek jelentik. A Bitcoin gazdaságának összértéke jelenleg 90 millió dollár körül mozog, amely összegből több tízezer dollár is tartozhat egyazon személyekhez.

Érdemes összevetni ezt a jelenleg induló új vállalkozásokba fektetett összegekkel, amelyek egy piacképes, eladható ötlettel akár 25.000 dollárt is összegereblyézhetnek a vállalkozó kedvű befektetőktől az induláshoz. Ehhez képest a Bitcoin egészen fantasztikus befektetői bizalmat mondhat a magáénak a maga 90 millió dolláros háttértámogatásával.

Ellentétben persze egy frissen induló vállalat esetével, ez az összeg sehol nem jelenik meg egy konkrét költségvetésben – a párhuzam csak a befektetők oldaláról nézve áll: nagyon sokan érdekeltek abban, hogy ne ússzon el ez a 90 milliós érték, és ezért mindent meg is tesznek a megvédése – és ezáltal a Bitcoin gazdaságának továbblendítése – érdekében. Ezek nem tehetetlen, hanem valóban cselekvőképes emberek, akiken egyénenként is valóban sok múlik – és akik éppen ezért meg is tesznek minden tőlük telhetőt a Bitcoin sikere érdekében.

Ennek a 90 millió dollárnak a forrása – a vállalkozók, technikai szakemberek és más befektetők – jelentik a Bitcoin gazdaságának jelenleg meglévő legértékesebb vagyontárgyát.

Zárszó: mivel ez a cikksorozat lényegében a Bitcoin átfogó GYELV (SWOT)-elemzésévé vált, további két sorozatot szentelek majd a Bitcoin előtt álló lehetőségeknek és az arra leselkedő veszélyeknek is.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.
arrow