Försvaret tar vid.
– När du tittat på andra bittorrent-sajter, skiljer sig funktionaliteten?
– Nej, den är snarlik.
– Har du någon uppfattning om hur många det finns? På hela Internet?
– Tusentals.
– Har du kontrollerat om någon av de här andra har piratkopierat material?
– Ja, självklart har de det.
– Så på den punkten skiljer sig de övriga inte heller?
– Nä.
– Vad var målet med din utredning?
– Att skaffa dokument för polisanmälan.
– har du gjort någon närmare teknisk utredning av Pirate Bays olika datorsystem eller tjänster?
– Nej.
– Du sade att det mesta som finns på Pirate Bay är piratkopierat, och sedan sade du har tittat på topp-hundra-listan. Det är ju en oerhört viktig uppgift. Hur har du kommit fram till det?
– Jag har inget använt någon speciell metod.
– Du har inte använt någon systematik? Bara tittat på topp-hundra-listan?
– Jag har tittat runt.
– Innebär det att det är omöjligt för dig att ha en uppfattning att en majoritet är piratkopierat?
– Nej, uppenbarligen har jag ju en uppfattning, men jag har inte dokumenterat det.
– Gick du vidare i din utredning och laddade hem verken?
– Nej.
– Hur kan du då säga att det är piratkopior?
– Med största säkerhet är det piratkopior.
Gottfrids advokat:
– Har ni någonsin fått idén att kontakta de användare som gör upphovsrättsintrång?
– Nej.
Althin, Peter Sundes advokat:
– Enligt åklagaren ska du styrka att merparten av de filer som finns på Pirate Bay är upphovsrättskyddat material. Men du har inte dokumenterat det?
– Nej.
– Kan du visa ett dokument som visar det?
– Nej.
Samuelsson, Lundströms advokat:
– Vad använde du för bittorrentklient?
– µTorrent 1.4 och 1.5 (nu hörde jag).
– Laddade du ner den från Pirate Bay?
– Nej.
– När du gör nedladdningen, så har du en direkt kontakt med andra användare, utan att Pirate Bay är inblandat?
– Ja.
– Med ett program som du har laddat ner från annat håll?
– Ja.
– Här står att torrenten är uppladdad vid det här datumet på Pirate Bay. Är det första gången torrenten laddas upp på någon bittorrenttjänst?
– Det kan jag inte svara på.
– Torrenten är uppladdad av användarnamnet [namn]. Har ni någonsin kontaktat den här personen?
– Nej.
– I sökkriterierna häruppe är “Annat” urkryssat. Har du någonsin sökt där?
– Nej.
– Vi menar att 90% av det upphovsrättsligt oskyddade materialet finns där. Du har alltså aldrig varit inne och tittat i den sektionen?
– Nej.
– Du har alltså gjort ett selektivt urval som passar Antipiratbyrån, stämmer det?
– Nä, men jag jobbar för filmbranschen, det är filmer jag kan, det är filmer jag letar efter.
– Precis.
– I denna screenshot från µTorrent kan man se att du håller på att ladda ner. Det står “Seeds 40 (49)”. Vad betyder det?
– Du har direkt kontakt med 49 IP-adresser, varav 40 sänder filmen till dig. När du gör detta, tar du del av en pågående fildelningsprocess?
– Jag frågar om IP-adresser där jag kan hämta filmen…
– Det är alltså en pågående process som du ansluter till? De har redan börjat sprida sitt verk när du trycker på knappen?
– Ja.
– Den nytta du skulle ha är alltså att du hävdar att Pirate Bays tracker förser dig med de här 49 IP-adresserna. Hur vet du det?
– Jag tittade på loggningen som jag skickade till polisen.
– Var är den?
– Jag vet inte varför den inte är med i förundersökningen. (…) Det finns flaggor här i screenshoten om hur jag har fått adressen. Här finns ett D som betyder att jag fått det från trackern.
– Det finns fler flaggor här (de nämns vid namn). Vissa IP-adresser har jag fått direkt från mina peers.
– Så vissa delar har kommit utan Pirate Bays tracker?
– Ja.
– Så i vissa fall kan hundra procent komma visa trackern och i andra noll, och man måste veta i det konkreta fallet om något över huvud taget ha kommit över The Pirate Bay?
– Ja.
– Nu när ni har varit i direkt kontakt med de som har delat ut det här verket, varför har ni inte upplyst dem om att man inte får göra så här?
– Hur skulle jag göra det?
– (kommunikationssätt på Pirate Bay)
– Vi har i alla fall inte gjort det.
Wadsted och Pontén tar över och ställer några frågor om saker som sagts tidigare. Inget nytt.
Rättegången är slut för dagen. Den fortsätter imorgon klockan nio. Då är det först förhör med Tobias Andersson, därefter med John Kennedy.
Pingat på Intressant. Andra bloggar om the pirate bay, pirate bay, piratebay, upphovsrätt, fildelning, piratpartiet
Följande bit var väldigt intressant att lyssna på i ljudupptagningen:
– Innebär det att det är omöjligt för dig att ha en uppfattning att en majoritet är piratkopierat?
– Nej, uppenbarligen har jag ju en uppfattning, men jag har inte dokumenterat det.
Just för att Nilsson höll på snärja in sig själv där. Det kommer inte fram i din version, men jag uppfattade det som att Nilsson tydligt antydde att det var för mycket att gå igenom på TPB, vilket häranledde försvarsadvokatens fråga varpå Nilsson snubblade på orden då han insåg vad han höll på implicera.
Om åklagarna skulle hävda att det är för mycket material att gå igenom, faller en stor del av tyngden i deras hävd att det vore resonabelt för TPB att rensa bort allt upphovsrättsskyddat material.
Hej!
Jag tänkte bara tipsa om en blogg. Hon som skriver sprudlar av glädje men har dock inte så många läsare. Jag skulle verkligen vilja att hon hamnar i “rampljuset”!
http://meps.blogg.se
http://meps.blogg.se
Jag tycker att det är mer intressant att se till vad Samuelson säger innan detta – nämligen att deras egen uppfattning är att 90% av det ej upphovsrättsskyddade materialet ligger i kategorin “other”. När jag gjorde en browsning av den kategorin hittade jag 1675 sidor torrents med 30 torrents på varje sida, alltså totalt 50 250 torrents. Om vi utgår ifrån det mest smickrande scenariot för tpb – nämligen att alla torrents i kategorin är oskyddat material (att 50 250 torrents är 90% av det totala utbudet oskyddat material) så är alltså 100% av materialet 55 833 torrents.
Tittar man vidare längst ner i sidfoten på thepiratebay.org ser vi från trackern att den nu hanterar 1 670 428 torrents över IPv4. Samuelsons uppgift ger alltså att tpbs tracker nu innehåller till endast (55 833 / 1 670 428 = .0334) 3,34% oskyddat material.
Är inte det att rakt av ge åklagaren ett svar nästa gång de frågar om de vet om majoriteten av materialet är upphovsrättsskyddat?
@Alcapawn
Det viktiga är hur det såg ut vid tiden för åtalet, alltså 2006.
Vidare är det intressant om siffran i sidfoten är resultatet av “SELECT count(*) FROM torrents” i databasen eller något annat.
I övrigt håller jag med dig om att det är enkelt att räkna på fördelningen.
Den tekniske utredaren från APB kunde ju inte ens bevisa att ens övervägande del av verken han laddat ner kom ifrån IPnummer som TPBs tracker tillhandahållit.
pettssons senaste bloggpost: The Pirate Bay – Vecka 1
@Foo
God poäng, tycker dock fortfarande att det är en aning osmidigt att så tydligt uttrycka att deras egen uppfattning är att de driver en tracker som till 96% länkar till torrents som uppger sig innehålla skyddat material när de samtidigt försöker lägga på åklagare och vittnen att de inte har stöd för att ens en majoritet av innehållet är skyddat.
@Foo
@ Alcapawn
Fast hur kollar man att en torrent länkar till upphovsrättskyddat material? En enkel query får ju knappast fram det svaret. Mig vetandes finns det ingen sql-variabel för upphovsrättskyddat material.
Det måste kollas manuellt, torrent för torrent. Dessutom så spelar det in om torrenten är aktiv eller inaktiv (dvs om det finns seeders eller ej) för att kunna få någon form av relevant statistiskt underlag.
Har svårt att se att åklagarsidan kan komma någon vart på den tekniska sidan.
@Ignyte
Nej jag menar inte på något sätt att beräkningsmodellen kan användas som någon bevisning. Det besvärliga skulle väl vara att argumentationen att man driver en content-neutral informations-/kulturspridnings-tjänst och att man själv inte har kontroll över innehållsflödet när man är medveten om att den ABSOLUTA majoriteten av innehållet är av olaglig karaktär.
Det återstår såklart att bevisa att ens en tracker med 100% skyddat material är olaglig, men det är svårt att argumentera att man gör det för att uppmuntra och möjliggöra spridningen av fri kultur när det är en så försvinnande liten del av det totala utbudet.
En reflektion angående det där med att kontakt användarna som begår upphovsrättsintrång – om man väcker en civilrättslig talan mot någon utan att motparten informerats i förväg och vinner kan det ändå bli upp till en själv att betala motpartens rättegångskostnader (eftersom tvisten teoretiskt sett skulle ha gått att undvika antar jag) – se rättegångsbalken kap 18 par 3. Det är bland annat därför rättighetsinnehavare måste skicka varningsbrev.
Detta misstag har säkert inte skiv- och filmbolagens representanter gjort i förhållande till Pirate Bay, men frågan är ju om en underlåtelse att ens försöka göra det för huvudbrottet påverkar denna tvist om medhjälp. Någon som vet?
För övrigt verkar försvarsadvokaterna betona väldigt starkt att det finns många andra torrent-sajter. Jag kan inte se hur det skulle kunna påverka påföljden. Kanske har det med skadeståndet att göra.
@Alcapawn
Förvisso, det har du helt rätt i. Dock ligger en del av argumenten i att sprida fri kultur även i att sprida upphovsrättskyddat material (vilket egentligen alla verk oavsett upphovsman är enligt svenska lag och mig vetandes går det inte att avsäga sig den rätten). Därför faller det på åklagarnas sida att bevisa att eventuellt ansvariga för TPB med direkt uppsåt avsett att uppmuntra i synnerhet spridning av upphovsrättskyddat material där upphovsmännen inte gett tillstånd till spridningen (dvs kommersiellt material).
Där tror jag vi i slutet av målet, hur bevisen och vittnesmålen än faller, kommer hamna i en ren ord mot ord situation.
Det jag inte förstår är vad han menar med att D skulle betyda att han laddar ner via pirate bays tracker? Det betyder väl bara detta: “D = Currently downloading (interested and not choked) ”
Vilket inte borde per automatik indikera pirate bays tracker?