Live: Åklagaren yrkar på ett års fängelse

Åklagaren avslutar sin slutplädering med att yrka på påföljd. Åklagaren yrkar på ett års fängelse.

Som grund nämner han bl.a. att Pirate Bay själv “medgett att verksamheten är kommersiell”.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  Hur visar åklagaren att han varit objektiv?

  Åklagaren är skyldig att vara objektiv

  “Åklagaren är skyldig att vara objektiv. Det innebär att åklagaren måste förhålla sig helt neutral vid bedömningen av vad som har inträffat och om det kan bevisas i domstol.

  Kravet på objektivitet medför att åklagaren har ansvar för att utreda och undersöka även sådant som talar till den misstänktes förmån.”

  Jag hör ingenting från åklagaren om hur han skulle ha arbetat objektivt. Inte ett enda ord om att någonting skulle tala för någon av de “tilltalade” (åtalade).

  Det kanske kan hävdas att om åklagaren i sin utredning finner att någon troligen inte är skyldig så ändrar han åtalspunkterna. Jag tycker att detta inte räcker.

  Allmänhetens uppfattning är nämligen att åklagarens uppgift är att “sätta dit” den som de åtalat. Då borde åklagaren tydligt visa att han arbetat “objektivt” – att han även tagit till sig uppgifter som talar till den tilltalades fördel.

  Något sådant ser vi inte i “The Pirate Bay”-rättegången.

 2. Mind

  Jag har försökt följa rättegången live men jag har ändå lyckats missa vissa delar. Kom det nånsin fram något om Keyzer?

  Minds senaste bloggpost: Problemet med mjukvarupatent

 3. Hans J

  “Åklagaren yrkar på ett års fängelse”..

  För vem?

  De tilltalade nämndes inte med namn? Är det de åtalade som kollektiv? Eller är det “The Pirate Bay” som ska sättas i fängelse?

  Vem ska få fängelse?

 4. Axel

  Med tanke på att han vill kriminalisera Internet (Och således TPB då mycket trafik går genom TPB), och i förlängningen förklara Internet som världens största medhjälp till alla brott i lagboken, får väl 1 år ses som relativt milt… I sammanhanget hade kanske ett fängelse på ett par miljoner år varit skäligt?

 5. Dodgy

  “Yrkar på solidarisk straff-blahblah” så han menar not att det är dom fyra åtalade…

 6. centrifug

  Som jag tolkar det ska bukten fyllas igen med fyllnadsmassor under ett år. I linje med hur åklagaren tidigare deklarerat sin förståelse för modern teknik kommer han troligtvis ansöka om några miljoner för att undersöka var i sverige bukten ifråga ligger. (Och påverkas inte faunan av att dumpat massa torrenter i vattnet? Roswall börjar leta efter nya brott i miljöbalken…)

  centrifugs senaste bloggpost: Federley har förhoppningar

 7. Thomas Tvivlaren

  “Åklagaren yrkar på ett års fängelse.”

  Någon mer än jag som fick en deja vu-känsla av ovanstående? För var det inte precis ett år som Jan Guillou sattes i kurran när han bet makten i arslet? Men nej, det här är ju ingen politisk rättegång…eller nå’t!

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Tvivlaren tackar och bockar

 8. scaber nestor

  Återigen bortförklaras Wallis vittlesmål.

  Men det mest otroliga är att Danowski framför ett “lita på oss”-argument, när han påstår att direktörernas vittnesmål är mer trovärdigt för “de vet vad de pratar om”.

  sjukt.

  scaber nestors senaste bloggpost: Genmäle till Ingrid Carlbergs och Ewa Stenbergs artikel i DN 28/2-09, publicerat på "Second Opinion"

 9. Rick

  Kanske är Jim Keyser egentligen Keyser Söze? Det skulle i så fall förklara varför det är så svårt att hitta honom.

  Are you trying to get a rise out of me, Peter Danowsky?

  😉

  PS. Danowsky igen om att Wallis har bara en ‘trettio procent professurstjänst’ men Kennedy – ja den vet vad han talar om! OMG WTF LOL

  PPS. Danowsky verkar vara lite snuvig idag. 😉

  Ricks senaste bloggpost: News: Roswall: One Year Prison

 10. Joel

  Kan någon som är på plats intyga att det är en person och inte en voice synthesizer. Hans paus mellan varje ord driver mig till vansinne.

  Och att dom inte kan komma med argument mot Wallis forskning annat än att säga att han har fel, för vi vet bättre är patetiskt.

 11. Hans J

  Är detta en casting till filmen Djävulens advokat?

 12. Rick

  Danowsky fortsätter att attackera Wallis. Undrar vad Danowskys barn tycker om pappans etik.

  Ricks senaste bloggpost: News: Roswall: One Year Prison

 13. Rick

  Joel: Danowsky är inte en person. Mycket riktigt. Bra gissat.

  Ricks senaste bloggpost: News: Roswall: One Year Prison

 14. genon

  [11:44] http://xml.nada.kth.se/media/Research/MusicLessons/Participants/
  [11:44] Participants MusicLessons research project, 2005-2006
  [11:44] Prof Roger Wallis

  stämmer inte riktigt med vad åklagarna hävdar…

 15. Rick

  OK nu fattar jag. Äntligen! Danowsky har förklarat så alla kan förstå.

  Rättighetsinnehavarna kan inte komma åt de riktiga bovarna – och det ska TPB ha ansvar för. Dessutom säljer de t-shirts.

  Tack PD!

  PS. PD ville ta paus men Norström ville inte. Aj PD!

  Ricks senaste bloggpost: News: Roswall: One Year Prison

 16. Rick

  Hur mycket har kalaset kostat svenska skattebetalarna? Bryr sig Danowsky och Wa(d)sted om det? Warner Bros?

  Ricks senaste bloggpost: News: Roswall: One Year Prison

 17. Rick

  “Åklagaren vill att Internet som koncept — för Internet består av länkar — ska bli olagligt.”

  Bingo. Nu snackar Danowsky om “Sveriges internationella åtaganden…” Ojojoj. Och sen var det plötsligt slut – inget mer Danowsky! Va skönt!

  Ricks senaste bloggpost: News: Roswall: One Year Prison

 18. Jonas

  Copyright för konstformer som är så pass immateriella att de kan representeras analogt eller digitalt till fullo, var sig det gäller musik, film, eller fotografier, har ju sedan länge kämpat i motvind eftersom producenterna tvingats skapa artificiella lagar för att garantera deras intäkter.

  Värdet fanns aldrig, eftersom det rör sig om kultur. Värdet är isället artificiellt skapat enbart genom lagstiftning som försöker transformera abstrakt kultur till konkreta produkter.

  Precis samma sak som händer nu har upprepats tidigare med ljud- och videokasetter, men jag tror att Internet slutligen kommer att bli nådastöten på grund av tillgängligheten.

  Jag lyssnade nyligen till något på SVT som avsåg IPRED och vikten av att förhindra “anonymiteten” som privata IP-adresser innebar. Jag var då tvungen att småle, eftersom jag först blivit helt förvirrad (jag hade precis zappat över till kanalen) och trodde personen som var en av talesmännen för skivindustrin talade om anonym P2P. Men nej, den tekniken är man inte ens medveten om än. Man pratade om att personer var anonyma pga privata IP-adresser. Ja, jösses, om de bara förstod hur Pirate Bay bara är toppen av ett isberg av problem som kvarstår.

  Anledningen till att anonyma nät med sin krypterade trafik och sina värdelösa IP-adresser idag inte används i så hög utsträckning är pga dålig prestanda och dåligt utbud av kultur. Däremot skulle båda dessa svagheterna avhjälpas av popularitet, eftersom P2P-nät per definition får högre prestanda genom detta. Enda anledningen till att det är som det är idag, är helt enkelt eftersom The Pirate Bay varit *bra nog*. Skulle TPB försvinna, skulle andra former ta vid, och det rent tragikomiska i det här sammanhanget är att en lag som t.ex. IPRED skulle bli nonsens och helt oanvändbar om anonym P2P i stil med I2P började användas mer frekvent, eftersom en IP-adress helt enkelt inte längre skulle kunna användas som bevismaterial.

  Det i sig med IP-adresser är ju också eftersom de aldrig avsåg personer, eller datorer. De avsåg identifikationer av ändpunkter enligt TCP/IP, en rent teknisk detalj. Det kan vara en router eller långt mycket annat, särskilt i framtiden när IPv6 kommer att bli vanligare. Det kommer faktiskt att bli allt mer *sällsynt* att IP-adresser korrekt identifierar personer.

  Okej, egentligen borde väl det här vara ett eget blogginlägg av mig i den här debatten, det blev lite långt… 😉

 19. zigge

  Roswall är ju jävig han är ju Anställd mot betalning av upphovsrätts maffian.
  Jag fattar inte hur han kan få vara
  åklagare i rättegången!!

 20. Anaïs

  Och dessutom uppvisar de en “attityd” – som borde höja straffen! Men det är ju helt obetalbart..!
  Jag känner – att jag omedelbart måste köpa en t-shirt!

 21. Anaïs

  Framför allt; skivbolagen kan inte tvinga någon att köpa CD-skivor. All sådan lust är definitivt borta. Badwill, någon?

 22. Cyborg

  Men vänta nu lite… 1 års fängelse? Isåfall hade dom väl inte rätten att hämta servrarna från första början? Var det inte 2 års fängelse som gällde för husransakan?
  Betyder inte det att alla bevis samlade blir ogiltiga? (inte för att det var mkt till bevis ändå)

 23. Ignyte

  Jag undrar om de inser att det enda de gör är att förvärra situationen för alla, men mest för sig själv. TPB kommer att bli martyrer nu, oavsett utgång.

 24. Rick

  Anaïs: köpa gärna en t-shirts – men du får inte låna ut den! T-shirtdelning är olaglig!

  Ricks senaste bloggpost: News: Roswall: One Year Prison

 25. Rick

  Och samma bolag (Warner Bras, Universanal, mm) har skrivit kontrakt med Spotify – ett system som funkar utmärkt. Vafför då denna dokusåpa till rättegång?

  Ricks senaste bloggpost: News: Roswall: One Year Prison

 26. Rickard Olsson

  Cyborg; man ska vara misstänkt för ett brott som kan ge två års fängelse för att åklagaren ska få göra husrannsakan. Det spelar mindre roll vad domen slutgiltigt blir.

 27. Joel

  Nu är det tydligen relevant för brottet att sidan funnits på olika språk, att den varit användarvänlig och att den har en attraktiv design. SNÄLLA!?

 28. Anaïs

  Det märkligaste är att de (målsägarna) inte förstår hur djupt osympatiska de framstår när de låter amerikanska multinationella företag stövla in i svenska rättsalar. Har de ingen inglick i basal mänsklig psykologi? Pastor Sjöberg från Pingströrelsen sade på tv häromdagen att “Knutby” förstört för kristendomen för flera decennier framåt. Detta har Ifpi nu gjort för “upphovsrätten”. Upphovsrättslobbyn är kulturens Knutby.

 29. Rick

  Wa(d)sted:

  “TPB en gigantisk piratkopieringsfabrik”
  “En snygg och användarvänlig design”
  “En förskräcklig massa olika språk”
  “Folk som laddar upp får beröm”
  “TPB – huvudgärningsmän”

  Och Neij skapade ett avancerat ‘filter’ för att filtrera bort brev från MPAA och RIAA? Ojdå. LOL WTF Rocket science!

  “De behöver inte känna till pågående brott” – kul!

  Wa(d)sted vill ha *mer* än ett års fängelse. Det ska vara “ett mycket kännbart fängelsestraff”.

  Pontén resonerade nyss att eftersom det var alldeles för svårt att komma åt de enskilda användarna så måste man kunna sätta dit TPB istället. Självklart!

  “God save Sweden.”
  – Roger Wallis

  Ricks senaste bloggpost: News: Roswall: One Year Prison

 30. Rick

  Wa(d)sted: Man har inte överskattat antalet användare eftersom TPB har så många användare vid den här tidpunkten. Jodå.

  Ricks senaste bloggpost: News: Roswall: One Year Prison

 31. Rick

  Som bevis för sina påstående åberopar hon “sunt förnuft” – hela tiden. Och igen får vi höra att TPB har varit “en hel piratkopieringsindustri” “driven av vuxna män”.

  14:34: “Jo! Då tackar jag för mig!”

  Skål för den heliga tre timmars arbetsdagen. I morgon blir de hårda bud: de ska börja redan 09:00!

  Tack för idag.

  Ricks senaste bloggpost: News: Roswall: One Year Prison

 32. Henrik Enblom

  Sitter och lyssnar på sändningen från SVT24 nu, åklagaren menar att alla datorer som råkade stå i samma skåp som TPBs datorer skulla användas i TPBs nätvärk.

  Är Roswall så pass inkompetent att han där pratar om dom datorerna som tillhörde helt oberoende privatpersoner och företag?

Comments are closed.

arrow