En superviktig omröstning kvar

This post is in Swedish and concerns the ongoing members’ meeting in the Swedish Pirate Party.


Det har varit en intressant vecka i Europaparlamentet, och vi är NÄSTAN hemma när det gäller motionen om att göra medlemsmötena mer överskådliga, tillgängliga och inkluderande! Det är bara en omröstning till så är det klart.

Jag återkommer till kul saker i Europaparlamentet. Allra först vill jag uppmuntra alla (=dig!) att göra det allra sista för att få mer inkluderande medlemsmöten, så att vi slipper sådana här hjärtskärande berättelser:

“Jag röstar på partiet, eftersom det fortfarande har den inriktning mot övervakningsvansinnet som jag tycker är viktig, men jag har inga förhoppningar om att kunna påverka något i partiet längre.”

För att ta det allra sista steget för att börja komma tillrätta med detta, gå till den här sidan, scrolla ner tills det står “Klicka här för att komma vidare dit du var på väg” och klicka där, scrolla sedan ner igen på den faktiska röstningssidan tills det står Yrkanden som rubrik och hitta den andra rutan som har röstningsknappar till höger, klicka på knappen vid Yrkande 22 och på Rösta. Så här:

Det här är det allra, allra viktigaste för mig. Jag lägger mig inte i småsaker i partiets dagliga drift längre, men det är verkligen jätteviktigt för mig att vi inkluderar våra medlemmar. Håller du med? Gör det här nu.den här sidan.

Sedan är det ju ett styrelseval som pågår också. På den här sidan. Här är mina favoriter inte nödvändigtvis de som håller med mig i sak, utan de som argumenterar vältaligt för sin sak med ett engagemang och lugn som tryggar partiets återväxt, och dessutom agerar utifrån utgångspunkten att politik är en publiksport, oavsett om de tycker likadant som jag i alla frågor. Här väljer jag Torbjörn Wester, Henrik Brändén och Emil Isberg. (Och mig själv. Det får man göra.) Jag har satt fyra kryss — man får sätta upp till fem.

Det var det om det pågående medlemsmötet.

Med det sagt, så har jag varit i Europaparlamentet den här veckan. Jag är här 4-5 gånger per år. Det händer mycket… intressant… här. Vad sägs om en champagnemottagning i parlamentet för att väcka sympati för Bryssels hemlösa? Eller en trerätters fransk lunch för att diskutera problemen med fetma i unionen? Kanske en konjaksbjudning precis innan dagen är slut för att argumentera för alkolås i bilar? Vissa saker här är så tokiga att de inte hade gått att hitta på.

När jag kom hit i onsdags var det stora stridsvagnshinder med taggtråd och en linje med kravallpoliser som spärrade av parlamentet. Jag visade upp min badge och släpptes igenom, och försökte hålla en artig konversation med poliserna på min knaggliga skolfranska, som kan sammanfattas ungefär så här:

— Goddag, konstapeln! Vadan allt detta?
— Bönderna ska demonstrera.

Det är något av en annan värld i Bryssel. Imorse hörde jag till exempel någon förtvivlat utbrista:

“Men för […], sluta skriva rapporter i Comic Sans! Vi är ett parlament som bestämmer över 500 miljoner människor!”. Det twittrade jag ut för att jag tyckte det var kul. Det tyckte andra också. Det blev en “featured tweet” på Twitters hemsida.

Nu är det lugnare för mig i några veckor, sedan har jag två konferenser i juni där jag pratar om våra frågor. Vi hörs!

Cheers,
Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. on #infopolicy: En superviktig omröstning kvar http://goo.gl/fb/6gZyp

 2. Beelzebjörn

  Interna åsiktsskillnader är iofs bara en publiksport i Piratpartiet. i övriga partier sker striderna oftast i en hermetiskt tillsluten bunker. Lär ta ett tag innan folk vänjer sig vid förändringen.

  Just nu har jag mest kul åt att manifestet för storebrorssamhället möjligen står skrivet i Comic Sans. Lite som att Skynet skulle avsluta sin deklaration av avsikten att utrota allt mänskligt liv med ‘lol’.

  Tragikomiskt 🙂

 3. Jörgen L

  En manuell pingback

 4. Jimmy

  Jag hoppas alla som planerar att rösta tar tid att läsa igenom denna bloggpost av Jörgen, som beskriver på ett pedagogiskt sätt varför just den motionen ska avslås:

  http://jorgenl.blogspot.com/2011/05/piratpartiets-medlemsmote-varfor-motion.html

 5. E-mannen

  OT: Ledsen om jag är lite trög men jag tycker din sida har blivit rörig jämfört när du körde en vanlig blogg.

  Försöker hitta mig från förstasidan http://falkvinge.net/ till ditt inlägg om de 5 viktiga omröstningarna på PPs möte.
  Hur fanken klickar jag mig dit från förstasidan? :-/

  Finns det någon länk (på förstasidan) som låter en se allt material i vanlig bloggform kanske?

  1. Rick Falkvinge

   Hej och tack för en väldigt motiverad fråga!

   Det är ju lite svårt att försöka hålla en engelsk blogg men ändå vilja kommentera saker på svenska. Min kompromiss blev att inte ta upp de svenska postningarna på förstasidan.

   De syns under “Recent Posts”, och postningen du frågar efter finns här:

   http://falkvinge.net/2011/05/02/fem-voteringar-som-ar-viktiga-for-mig/

   Men alla de är stängda nu. De var öppna under “voteringspass 1”. Nu är det “voteringspass 2”, då vi (för det mesta) röstar bifall eller avslag på helheten av de ändringar vi kom fram till i första passet.

 6. E-mannen

  Hittar faktiskt inte “Recent Posts” på första sidan. Hittar “Recent comments” som tog mig hit dock.

  Och så kan man kanske använda archive-funktionen för då får man med de svenska åsså.

 7. E-mannen

  Hittar inte “Recent Posts” på förstasidan. Hittar “Recent comments” vilket tog mig hit men det är ett litet gissningsarbete att komma rätt via det.

  Upptäckte att man troligen kan använda archive-funktionen också iofs.

  1. Björn Persson

   Jag hittar inte heller “Recent Posts”. Arkivsökrutan hittade jag i alla fall till slut.

   Litet komiskt är det allt att Rick skriver om att det är för krångligt att rösta i forumet samtidigt som folk har problem med att hitta inlägg på hans egen blogg. Det illustrerar ganska väl att det är långtifrån enkelt att presentera stora mängder information på ett överskådligt sätt.

 8. Anonym

  Jörgen Lindell skrev en bloggpost som förklarar några allvarliga problem med den här motionen och gjorde en manuell pingback hit, men den kommentaren fick tydligen itne vara kvar.

  Så här kommer en kommentar om att den kommentaren togs bort och en länk till Jörgens bloggpost: http://jorgenl.blogspot.com/2011/05/piratpartiets-medlemsmote-varfor-motion.html

 9. Rick Falkvinge

  Jag tycker inte att kritiken mot motionen håller, och svarar på kritiken här: http://falkvinge.net/2011/05/06/kritiken-mot-motion-a14-haller-inte/

Comments are closed.

arrow