Bitcoin: amin még fejleszteni kell 4/4

A Bitcoin még fejlesztésre szoruló területeit vizsgáló sorozatom ezen utolsó részében a váltókról lesz szó – a szárnyait bontogató rendszer talán leglátványosabb hiányosságáról.

Az MtGox nem egyszerűen csak a legnagyobb bitcoin-váltó, hanem gyakorlatilag az egyetlen is egyben, tekintve, hogy százszor akkora forgalmat bonyolít le, mint a közvetlenül utána következő második legforgalmasabb USD-alapú váltó.

Amin még fejleszteni kell
Ez az utolsó része Falkvinge négyrészes cikksorozatának, melyben a Bitcoin szerinte még fejlesztésre szoruló területeit járja körül (hasonlóan a szintén négyrészes, a rendszer fő hajtómotorjait vizsgáló sorozatához). Ez a rész a váltókkal foglalkozik; az első három a kezelhetőség, a tranzakciók és a zálogok témáját vizsgálta.

Talán sehol máshol nem ütköznek ki jobban a Bitcoin fejlődésének hiányosságai, mint az amolyan sebtiben összetákolt benyomást keltő MtGoxnál. Robusztus ugyan, és kellőképpen működőképes is, de erősen érződik rajta “no, akkor rakjunk össze egy prototípust” hozzáállás (amely témakör egyben összefügg a kezelhetőség kérdésével is).

De még ha félre is tesszük a megjelenés kérdését, az MtGox minden egyes porcikája akkor is a Bitcoin fejlődésének nehézségeiről áulkodik – annak ellenére, hogy a havi hatmillió dolláros forgalmából 0,65% lefölözésével igen nyereséges is. Ezért kétségkívül meg is érdemel minden elismerést.

Tekintve azonban, hogy végső soron mégiscsak valutakereskedésről van szó, ennél azért mégiscsak többet várok el. Elvégre az árfolyam másodpercenként változik, erre pedig legkésőbb néhány percen belül reagálni akarok. Ehelyett azonban egyelőre nem tehetek mást, mint hogy Európán belüli SEPA utalással viszem át az MtGoxra a hagyományos pénzemet – ami pedig 2-5 napig is eltarthat.

Ez még csak nem is vicces, és a “Szórakoztok velem?!” kategórián kívül máshova nem is sorolható.

Tekintve, hogy a Bitcoin gazdasága jelenleg mintegy 200 millió dollárra rúg, a legnagyobb váltónak saját fiókokat kellene fenntartania az összes nagyobb banknál, és folyamatos automatikus megfigyelés alatt tartania azokat annak érdekében, hogy valóban azonnaliak lehessenek a tranzakciók. Azonnaliak. Jelenleg azonban csak frusztráció és várakozás van. Vagy, ha már saját fiókokat nem is tart fenn, akkor legalább egy partnerprogrammal tegye lehetővé az azonnali utalást.

És van még rosszabb is.

Hiába hirdeti büszkén az MtGox, hogy bárki bármikor visszavonhatja a pénzét, hamar rádöbbenhet az ember, hogy ez bizony csak kisebb tételek esetén igaz. Van ugyanis napi és havi visszavonás-limit is. Az előbbit 1.000$, az utóbbit pedig 10.000$ értékben határozták meg. Ha az ember hajlandó felvállalni egy alapos bürokráciai tortúrát, akkor esetleg – esetleg – megemeltetheti a limitjét. A jelek szerint erre azért van szükség, hogy az illetékes szabályozók ne minősítsék hivatalosan is nagy forgalmú akárminek.

Ez is a “Szórakoztok velem?!” kategóriája.

A dollár- és eurómilliók perceken belüli mozgatásának lehetősége a Bitcoin egyik legfőbb hajtómotorjává válhat, ha megoldják. Óriási lehetőség lenne ez a világ visszavonhatatlan megváltoztatására, de ehhez képest mindössze 1.000$ mozgatása is beletelhet akár öt napba is a legnagyobb váltón valami elavult banki szabályozási sz**ság miatt? Jelen pillanatban ez a tehetetlenség gátolja a legjobban a Bitcoin fejlődését és elterjedését.

Elvárnám, hogy a legnagyobb váltók vagy olyan jogi körzetekben működjenek, ahol nincsenek ilyen kötöttségek, vagy pedig feleljenek meg az előírásoknak és gördítsenek el minden akadályt a bitcoin és a hagyományos pénznemek közti abszolút azonnali likviditás útjából. Nem érhetik be semmi ennél kevesebbel.

A látszat ellenére ez a cikk nem az MtGox ostorozásáról szól. Fontos kiemelni, hogy az MtGox egyáltalán nem kritizálható – és ez is a probléma része. Az MtGox ugyanis kizárólag azért válhatott egyeduralkodóvá, mert jelenleg ez a legjobb – még az ordas hibáival együtt is.

Azért emeltem ki éppen az MtGoxot, mert általa mutathattam be a legszemléletesebben azt, hogy miért nem elég jó még csak közel sem a legnagyobb forgalmat lebonyolító bitcoin-váltó sem. És ezért mondom azt, hogy a Bitcoin ökoszisztémájának több és jobb váltóra van szüksége, méghozzá sürgősen.

Ma az MtGox ugyanolyan domináns helyzetben van a Bitcoin világában, mint amilyenben a MySpace volt egykor a közösségi oldalak világában. Az azonban finoman szólva is kérdéses, hogy mi lesz a sorsa hosszú távon. Hatalmas lendületet halmozott fel, és mellette szól a közösségi hatás is, de még így sem éri el azt a szintet, amit el kellene érnie a kereslet kielégítése érdekében. Rövid időn belül megláthatjuk, hogy képes lesz-e elég gyorsan fejlődni és megőrizni a jelenlegi előnyét, vagy hogy letaszítják-e a trónjáról az olyan újabb, agresszív és csiszolt megjelenésű váltók, mint a TradeHill.

Akárhogy is, nem az a fontos, hogy legyen egy szuper, az összes többinél jobb váltó, hanem az, hogy legyen sok jó váltó – amelyek együtt is tudnak működni egymással, tovább erősítve így a közösségi hatásokat. A történelem jól mutatja, hogy a befalazott kertek mindig veszítenek; az a két váltó azonban, amelyik elsőként köti majd össze egymással az adásvételi rendeléseit egy nyílt protokollal, azonnal megnégyszerezi a közösségi hajtóerejét, és máris messze elhúz majd mindenki más mellett. Remélhetőleg azonban ezzel azokat is a közös váltóprotokoll elfogadására ösztönzi majd.

Ezzel véget ért a Bitcoin fejlesztendő területeit elemző sorozatom. A fő hajtómotorokat illetően lásd a másik sorozatot.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. buy ventolin

    Major thankies for the blog. Want more. click here

Comments are closed.

arrow